Skocz do zawartości

Jak oduczyć dziecka od..... | Forum dla mam

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Wiec temat założony z myślą o rodzicach i dzieciach, którzy przechodzą czas odstawiania od różnych rzeczy.
Czyli jak oduczyć dziecko od:
spania z nami
butelki
cyca
smoczka
i innych rzeczy 🙂

• 3 tygodnie później...
  • Mamusie
Ten dział to trochę jak zlepka kilku innych działów. 😉

Spania z nami:
Nigdy nie spać z dzieckiem. 😁 😉
A tak serio, to, wiem, że w niektórych przypadkach to jest to zbyt trudne czy dla niektórych wręcz na początku niemożliwe. Bo łatwiej mieć maleństwo "pod cycem" w nocy (a i przyjemniej 😉), lepiej się wysypiać i mieć siły za dnia. 🤨
Ja się trochę obawiałam późniejszej batalii o wspólne spanie. Nie powiem, przyjemnie mieć szkraba obok, ale wiedziałam, że nie może tak być zawsze... No i jak jest szkrab, to trochę traci też intymność z partnerem. 🤨
Więc od początku sypiał u siebie w kołysce, potem łóżeczku. Dużo tu zawdzięczam mojemu partnerowi, który też wstawał do niego w nocy, jak ja go karmiłam, to odbijał go i kładł spać, albo później sztucznym mleczkiem nawet sam karmił i mnie nie budzili. 😉

Od smoczka:
Na początku mały miał niezwykle silny odruch i potrzebę ssania. Wiem, że czytałam, że się nie powinno itd., martwiłam się... 🥴 a potem gdzieś przeczytałam, że są dzieci, które mają taka silną potrzebę i nie powinno się tym martwić, ale na początku pogodzić się (chyba, że chce się by mały cały czas wisiał nam na cycu 😉).

Dziecko rosło i smoczek coraz bardziej szedł w odstawkę. 🙂

Najpierw - jak nie spał, za dnia, smoczek był chowany. Potem spacery bez smoczka, Potem spanie popołudniu bez smoczka. I na końcu - spanie w nocy bez smoczka. 🙂 Tego ostatniego najbardziej się martwiłam... a poszło naprawdę super w porównaniu z tragedią jaką sobie wyobrażałam. 😉

(Oczywiście przy odzwyczajaniu ważny jest dobry czas - nie w chorobie, ani nie przy ząbkowaniu, zmianie miejsca, etc.)

Zdjęcie z czasu wprowadzenia CAŁKOWITEGO zakazu smoczusia, he, he 😉 :

Od cyca:
Hm, jakoś nie było problemu, po prostu z dnia na dzień miałam coraz mniej mleczka, rzadziej karmiłam, a mały coraz częściej jadł sztuczne mleczko. Nie wybrzydzał. 🤨

• Mamusie
Hmm...

Na temat oduczania na temat spania z rodzicami, smoczka i butelki zbytnio nie mam co się wypowiadać, bo Olcia nie spała nigdy z nami, smoczka tolerowała przez krótki czas i sama z niego zrezygnowała, a zmiana butelki na niekapek lub kubek 360 (Lovi) też obyło się bez problemów.

Jedyne co mogę opisać to jak odzwyczajałam córcię od piersi - karmiłam 11,5 m-ca. Mój plan był 3 tyg.
1 tydzień - zrezygnowałam z karmienia nocnego - na szczęście Ola nie sprzeciwiała się piciu wody, ale jak dziecko nie chce wody, to wtedy pozostaje dać herbatkę, sok lub mleko modyfikowane;
2 tydzień - rezygnacja z karmienia porannego - zamiast piersi mleko modyfikowane
3 tydzień - i na koniec karmienie wieczorne - jw.

Nim zatrzymałam laktację, odczekałam kilka dni, żeby zobaczyć czy nagle Oli nieodwidzi się modyfikowane, ale odstawienie poszło gładko i obyło się bez problemów.

Na koniec dodam,że nim odstawiłam małą to niekarmiłam już więcej niż powyższe 3 razy, w ciągu dnia dostawała do picia herbatkę,wodę, sok lub kompocik. No i w okresie odstawiania, zaczęłam dawać wieczorną pierś nie po kąpieli,jak było do tamtej pory, tylko PRZED nią, żeby nie brakowalo jej czegoś przed snem.

Plan zamierzony przeze mnie udał się i mam nadzieję, że może pomoże on innym mamom, które chcą zrezygnowiać z naturalnego karmienia swoich pociech, chociaż różnie to może być, bo każde dziecko jest indywidualnością.

Życzę powodzenia!!! 🙂

W najbliższej przyszłości czeka mnie odzwyczajanie od pieluchy, ale na to jest jeszcze czas. Póki co Olcia zaczęła od niedawna chętnie korzystać z nocniczka.

• 2 tygodnie później...
no u nas jeśli chodzi o spanie z nami to nie ma problemu, bo mały śpi w swoim łóżeczku.. tylko ostatnio upodobał sobie zasypianie na rękach 😞 bądź ze mną na łóżku, a później jak zaśnie to go przenoszę 😞 i nie wiem c zrobić z tym aby ZNÓW NA NOWO zasypiał w łóżeczku sam.. 😞

karmienie piersią... iii tu jest wielki problem, bo ja chyba nie oduczę go piersi, gdyż on nie chwyci się w ogóle butelki.. zaraz ma odruch wymiotny.. Czy wasze dzieci też tak miały?
Próbowaliśmy też z niekapkiem, no i 2razy wypił, a teraz go gryzie... chcę podkreślić, że przez pierwsze 3tyg.swojego życia był karmiony normalnie butelką, bo pierw nie miałam pokarmu, a później ściągałam swój, bo mały nie umiał złapać piersi(wklęsłe sutki) .. no ale jak przyszła położna przystawiła mi go do piersi i później poszło już z górki.. tylko teraz uważam, że to chyba wcale nie było dobrym pomysłem, bo nigdzie w tym momencie bez niego się nie ruszę, gdyż nie zje butelką.

a smoczek u nas jest tylko do spania..przynajmniej jak na razie.. mam wielką nadzieję, że tak zostanie.. oduczać zacznę od 7miesiąca 😉