Skocz do zawartości

Powiększone migdałki - syrop AERIUS | Forum dla mam

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Witajcie 🙂

wiem, że problem powiększonych migdałków jest częsty i na pewno nie tylko my się z nim borykamy. Ostatnio podczas wizyty u laryngologa z 2,5-letnią Agnieszką, lekarz stwierdził skrajnie powiększone migdałki i zasugerował ich usunięcie. Boję się oddawać pod nóż tak małe dziecko, ale podobno jest jakaś innowacyjna metoda usuwania migdałków u dzieci poniżej 3 roku życia - słyszałyście coś o tym?

Generalnie u nas problem polega na tym, że (podobno) przez te wielkie migdałki Agnieszka często choruje (wieczne infekcje górnych dróg oddechowych), chrapie, ma bezdech w nocy, ma nadmiar wydzieliny w uszach. Migdałki są faktycznie wielkie, zasłaniają niemal całe wejście do gardła.

Dostaliśmy leki, które być może zmniejszą te migdałki i ułatwią Młodej oddychanie: jakiś spray do nosa i syrop AERIUS w dawce 5 ml 2 razy dziennie, co wydaje mi się dawką dużo za dużą, bo według ulotki taka dawka przeznaczona jest dla osób dorosłych, a dzieciaki w tym wieku w ogóle nie powinny tego leku przyjmować 🤢 szukałam info na forach medycznych, jeżeli w ogóle ktoś pisał o dawkach, to w wieku zbliżonym do Agnieszkowego były to maksymalnie 3 ml jeden raz dziennie. Czyli dawka prawie 4 razy mniejsza od tej zaleconej (!!!).

Ja lekarzom zbytnio nie ufam, zbyt wiele razy spotkałam się z zupełnie odmiennymi diagnozami i jeden lekarz zaprzeczał drugiemu, trzeci dwóm pozostałym, a czwarty odsyłał do pierwszego 😎

Czy któraś z Was stosowała u dziecka ten syrop? Jeżeli tak, to w jakiej dawce i czy uzyskaliście zadowalający efekt? Syrop ten jest stosowany dość powszechnie na różnego rodzaju alergie...

Będę bardzo wdzięczna za odpowiedź.

Pozdrawiam serdecznie 🙂

• Mamusie
Bardzo Wam dziękuję za odpowiedzi. Tak mi się wydawało, że to ciut za duża dawka. Daję Młodej łyżeczkę raz dziennie (na noc) i widzę sporą poprawę, niemal wszystkie objawy choroby zniknęły... nie wiem jak syrop wpłynął na migdałki, dzisiaj zajrzę do małej paszczy i zobaczę czy są trochę mniejsze 🙂

Jeszcze raz dziękuję i pozdrawiam 🙂