Skocz do zawarto艣ci

OSPA | Forum dla mam

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Szczepic czy nie???Od wrze艣nia ma艂a idzie do przedszkola i zastanawiam si臋,czy jej nie zaszczepi膰 co by 艂agodniej to przesz艂a..Z c贸rci膮 jest taki problem,偶e ma troszk臋 alergi臋 i jak co艣 j膮 wysypie- to od razu si臋 drapie,potrafi drapa膰 si臋 nawet przez sen do krwi...Czy je艣li b臋dzie zaszczepiona na osp臋 to tego drapania uniknie?,albo b臋dzie go chocia偶 troszk臋 mniej???
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• 2 tygodnie p贸藕niej...
  • 2 tygodnie p贸藕niej...
  • Mamusie
Kasiula im wcze艣niej przejdzie ma艂a osp臋 tym 艂agodniej j膮 przejdzie. 馃え Z osp膮 tak dziwnie w艂a艣nie jest, 馃 Ale mo偶e to i dobrze? 馃槈

Heh, pami臋tam, ze nam do domu przytarga艂 osp臋 najm艂odszy brat (by艂 wtedy w podstaw贸wce). On j膮 zni贸s艂 najlepiej, ja 艣rednio (by艂am wtedy w liceum), a najci臋偶ej i najgorzej najstarszy brat (wtedy na studiach). Lekarka si臋 艣mia艂a, 偶e nasza historia obrazowo pokazuje jak to jest z osp膮 i przechodzeniem jej w r贸偶nym wieku. 馃槈

Witek mia艂 okazj臋 "za艂apa膰" osp臋... ale jako艣 nie za艂apa艂. 馃え A m贸g艂 to mie膰 ju偶 za sob膮. 馃槈
Odno艣nik do komentarza

u nas ospa by艂a gdy Amelka by艂a w wieku przedszkolnym, pierwsza z艂apa艂am ja b臋d膮c na Wigilii w przedszolu...to by艂a jaka艣 masakra! dziewczyny p艂aka艂am po nocach tak mnie to cholerstwo strasznie sw臋dzia艂o, a krosty by艂y dos艂ownie wsz臋dzie i w wielkiej ilo艣ci.....Amelka zachorowa艂a tydzie艅 po mnie, by艂a te偶 strasznie zsypana (nawet we w艂osach i na wargach sromowych) stara艂a si臋 biedna nie drapa膰 bo ju偶 by艂a na tyle m膮dra,偶e jej wyt艂umaczy艂am o mog膮cych pozosta膰 bliznach....jej noce by艂y spokojniejsze od moich ,wi臋c chyba 艂agodniej przesz艂a osp臋 ode mnie mimo tak du偶ej liczby krostek
te偶 s艂ysza艂am,偶e im mniejsze dziecko tym 艂agodniejszy przebieg choroby, teraz te偶 by艂a w rodzinie ospa i my艣la艂am,偶e mo偶e Majka z艂apie ale j膮 na szcz臋艣cie omin臋艂o bo mia艂abym dwa tygodnie z g艂owy je艣li o spanie chodzi....
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Kasiula napisa艂(a):
Szczepic czy nie???Od wrze艣nia ma艂a idzie do przedszkola i zastanawiam si臋,czy jej nie zaszczepi膰 co by 艂agodniej to przesz艂a..Z c贸rci膮 jest taki problem,偶e ma troszk臋 alergi臋 i jak co艣 j膮 wysypie- to od razu si臋 drapie,potrafi drapa膰 si臋 nawet przez sen do krwi...Czy je艣li b臋dzie zaszczepiona na osp臋 to tego drapania uniknie?,albo b臋dzie go chocia偶 troszk臋 mniej???

ja te偶 si臋 drapa艂am od dzidziusia do krwi i by艂am zaszczepiona na osp臋 a i tak wydrapywa艂am strupki... mia艂am ich mn贸stwo i ca艂y czas mi si臋 babra艂y...
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
magda123 napisa艂(a):
Kasiula ja moich nie szczepi艂am i teraz w przedszkolu panuje ospa i ja bym chcia艂a ,偶eby to ju偶 za艂apa艂y bo im mniejsze dziecko tym 艂agodniej przechodzi 馃檪

Ale je艣li twoja ma taki problem to j膮 zaszczep po co ma bardziej cierpie膰

te偶 tak uwa偶am... im szybciej za艂apie si臋 jak膮艣 chorob臋 tym lepiej 馃槈 ja ca艂膮 ci膮偶臋 martwi艂am si臋 偶e zachoruj臋 na r贸偶yczk臋...
og贸lnie dzieci lepiej przechodz膮 tego typu choroby ni偶 doro艣li... mam przyk艂ad w rodzinie jak wujek (mia艂 ponad 40 lat) zarazi艂 si臋 od dzieci osp膮 i dzieciaczki przesz艂y 艂agodnie a On si臋 rusza膰 nie m贸g艂... gor膮czka, b贸le i w og贸le masakra...
Odno艣nik do komentarza

A ja dobrze wspominam osp臋 w wieku 10lat bodaj偶e 馃槣 owszem mia艂am gor膮czk臋, 藕le si臋 czu艂am i wszystko mnie sw臋dzia艂o, ale bez przesady nie by艂o tak 藕le. Trudno mi uwierzy膰, 偶e mniejsze dziecko lepiej to znosi ni偶 starsze.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Na osp臋 szczepi si臋 ok. 12 m-ca, tak poinformowano nas w poprzedniej przychodni, do kt贸rej Olcia by艂a zapisana, w obecnej nic nie wspomniano, tylko zapisano na szczepienie na odr臋, 艣wink臋 i r贸偶yczk臋, kt贸r膮 wykonuje si臋 pomi臋dzy 12 a 13 m-cem. Wogle i tak postanowili艣my c贸rci na osp臋 nie szczepi膰, lepiej 偶eby sama przesz艂a i faktycznie im szybciej tym lepiej.
Ja osp臋 przesz艂am do艣膰 艂agodnie w wieku 6 lat, nie drapa艂am si臋 i smarowano mnie jak膮艣 bia艂膮 ma艣ci膮, opowiadano mi, 偶e wszystkie dzieciaki ju偶 w przedszkolu na ni膮 zachorowa艂y opr贸cz mnie i ju偶 my艣leli, 偶e jako jedyna nie zachoruj臋, ale i mnie dopad艂o.

Kasiula, jak c贸reczka drapie krostki alergiczne, to mo偶e lepiej j膮 zaszczepi膰, mo偶e jest szansa, 偶e 艂agodniej przejdzie, cho膰 te偶 nigdy nie wiadomo. Nie chc臋 straszy膰, ale moja kole偶anka sztrasznie drapa艂a si臋 i na twarzy pozosta艂y jej dziurki po ospie.
Odno艣nik do komentarza

• 1 rok p贸藕niej...

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...