Skocz do zawartości

Czy podajecie witamine K i D? | Forum dla mam

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
AnielaS napisał(a):
Witam wszystkie mamy. Czy wy również otrzymałyście dla dziecka od 8 dnia witamine K i D?

Jestem mama Lenki (prawie juz 5mcznej) i do 3 mca podawałam K+D od 8 doby zycia teraz do ukończenia roku mam podawać tylko wit.D (w razie lużnego stolca można kilka dni nie podawać bo wit. D jak to mój pediatra stwierdził "na chlopski rozum" rozrzedza stolec)

• Mamusie
Aha, to widac nie tylko ja dostałam te witaminy. Czyli czasem witamina D może powodowac rzadsze stolce. Ja juz trzeci tydzien podaje bobik z witamina k i d, ale jak na razie luźniejszego stolca nie zaobserwowałam. Dziś czytałam o tym, że bardzo ważna jest dla niemowlęcia szczególnie witamina k, ponieważ jej niedobor moze prowadzic do wystepowania krwawien.

• Mamusie
czytalam ze nawet podaja witamine d do 3 lat, ale coraz czesciej slyszy sie aby nawet do 18 roku zycia podawac. Słyszala ktoras z was o tym? mi zalecil lekarz podawac bobik jak juz wspominalam z witamina d i k jak karmie, ale niektore mamy pociechom daja tylko witamine d albo tylko k. czemu tak jest? 🤨

• 3 tygodnie później...
  • Mamusie
Moja Olcia dostawała wg zaleceń wit. K od 8 doby życia do 3 m-ca, a wit. D do 1 roku. A że zostało mi jeszcze trochę kapsułek i córka jest z czerwca to pediatra kazała podawać co 2 dzień, bo więcej słonecznych dni, więc mała dostawała wit. D do 1 roku i 1 m-ca do wykończenia opakowania.

• 3 lata później...
  • 5 miesiące później...