Skocz do zawartości

Mamuski mieszkajace w UK | Forum o ciąży

MonisiaD_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
Hej mamuski,
Dziecko spi mi na szyi wiec moge - wreszcie - poczytac co tu sie dzieje. Już Was nadrobilam i już wszystko wiem. 😜 🙂
U mnie prawie wszystko spox. Mam nawych sąsiadów w domu obok. Urządzają sie robiąc przy tm troche hałasu 🤢 Coś czuje ze długo tu nie pomieszkamy. 🥴
Czy któraś z was rozważa powot do Pol? Tak sie zastanawiam nad przyszłością Dominika i biorąc pod uwagę poziom edukacji w UK, to czasem myśle, ze może lepiej wrócić do kraju 🤔

• Odpowiedzi 16,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• MonisiaD_m

2848

• kasiak_m

1454

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusie
Midorada-ja myslalam o wyjezdzie do Polski ale jak tam pobylam z Izabela kilka tygodni to mi przeszlo na jakis czas az znow sie stesknie i mi sie zachce, moze kiedys sytuacja sie poprawi to sie wroci.
Monia nie powiem Ci gdzie jedziemy na weekend bo tez pojedziesz a przeciez mialas lezec i odpoczywac.

• Mamusie
Midorada my juz dawno podjelismy decyzje,ze tu zostajemy.Sentyment,sentymentem,ale rodziny sie nim nie wykarmi.Czasem tez mnie tesknota bierze,ale jak sobie pomysle np o mojej tesciowej,ktora po 10 latach pracy w markecie dostaje 1100zl wyplaty,760 placi za mieszkanie,do tego rachunki i prawie nic jej na zycie nie zostaje to od razu mi sie odechciewa powrotu
Marylu on zaczyna o 5 rano i jak sie wyrobi z dostawami to konczy,ale nie moze pracowac dluzej niz do 14-tej 🙂A w soboty idzie na 7 i podobno szybko ma skonczyc.Jutro sie przekonamy jak to bedzie.Dzis byl po 13 w domku.Kurcze,nawet nie wiecie,jak fajnie,ze on jest prawie caly dzien z nami w domu.Nawet Julia sie zrobila spokojniejsza,szkoda tylko,ze w nocy tak sie rzuca
Mia mozesz smialo powiedziec,bo znajomi na weekend przyjezdzaja,wiec napewno tam nie pojade 😁
Maja no nareszcie udalo wam sie skonczyc walke z councilem 🙂Ale wiem ile was to nerwow kosztowalo.Burdel maja w tych urzedach,ze szok
Ja dzis chate na blysk zrobilam,nawet zaluzje w salonie sciagnelam i pomylam 😁 😁 Sciany i grzejniki tez hehe.przygotowalam jutrzejszy obiadek,upieklam ciasto marchewkowe,zaraz zmyje podlogi i spadam spac 😁 A pogoda dzis taka cudna,ze rodzinka poszlismy do parku.Jula przeszczesliwa,bo teraz za raczke chodzi i spacery sa dla niej bardzo atrakcyjne 🙂Sie kochana dzis zlazila.Jak wychodzilismy,to usiadla na ziemi,ze dalej nie idzie 😁 Dobrze,ze mamy park naprzeciwko domu,bo Piotrek musial ja niesc 😁 😁
Dobra,lece te podlogi porobic i sie polozyc,bo goscie ok 9 beda 😁

• Mamusie
A tak w ogole jakby tego bylo malo,ze mam kregoslup w rozsypce,to jeszcze wczoraj u GP wyszlo,ze mam lumbago i rwe kulszowa..do wczoraj nawet nie widzialam co to jest.I w z wiazku z tym nie mam co liczyc na poprawe i powrot do jakiejkolwiek pracy.Lekarze moga co najwyzej spowolnic postep choroby i lagodzic bol..masakra..ale ja sie nie dam i tak 😁

• Mamusie
midoradaMy cały czas rozważamy powrót. Co pół roku wraca temat i teraz jak myślę o przyszłości małego to też się martwię. Szczególnie że nie będziemy mieć kasy żeby go tu wysyłać do prywatnych szkół. W ogóle coraz częściej i tutaj musimy sobie czegoś odmawiać...
MonisiaD to super wygląda ta praca! na 5 wstawać to jeszcze znośnie. I cały dzień ma wolny- dla was 😁 Ale te Twoje choroby to mnie o ciarki przyprawiają... nawet boję się googlować co to Ci dolega ale trzymaj się kochana :*

• Mamusie
Monisa masz przesrane z tym zdrowiem swoim 😞 😞
my dzis caly dzien spedzilismy na ogrodku znowu 🙂
tak sie zastanawiam wlasnie czy wracac do pracy?? chcialabym pobyc jeszcze z Olkiem w domu ale nie wiem czy damy rade wyzyc z jednej wyplaty.... czy Wy bierzecie jakies dodatkowe benefity??
i jak to wogole wyglada z rejestrowaniem sie tu jako bezrobotna??

a co do powrotu do Polski to co jakis czas powraca temat, ale ja na razie nie chce wracac...
zreszta w Polsce nie dzieje sie dobrze, jak czytam czasami wirtualna to az odechciewa sie wracac...

• Mamusie
No właśnie, tak to jest z ta tesknota i polska rzeczywistością 🥴
Ninatrn niestety nie mam pojęcia o benefitach. Na mnie czeka wciąż ten papier o child benefit do wypisania. 17 stron 😮 odzaleli !!!! Musisz chyba iść do JC by dowiedzieć sie szczegółów.
Marylu, my mamy ten sam problem z pryw szkołami. Nie jestem pewna czy bedzie nas na nie stać 😲 A już na pewno nie jesli drugie dziecko sie pojawi 🥴 zobaczymy - czas pokaże.

• Mamusie
My tez nie wracamy, zreszta my musielibysmy sie spierac, gdzie wracamy do pl czy ukraina 😉 tak wiec, aby pogo dzis to wszystko zostajemy tutaj 😉
Zreszta ja juz w pl mam pozamykane wszystkie sprawy i nie ma po co wracać 😜 tu dzieci maja w sumie lepsza perspektywę i napewno będzie łatwiej niż nam tutaj żyć 🙂
Z benefitow mamy ch.b tylko, więc raczej sie nie orientuje 🙃
Dzis i jutro wolne mam, ale za to w niedziele zapisalam sie na nadgodziny i będę pracowała od 05- 13.30 😁 pewnie jakos dam radę . 30go w niedziele będę pracowała od 03 rano do 16.30 , to dopiero będzie wyzwanie 🤪

Ninatrn ja nie wrocilam do pracy ,a ciagle miejsce czeka jesli bede chciala, a zapisalam sie z JC i dostaje co dwa tyg Jobseeker Allowance ten podstawowy bo sa dwa zasilki jeden dla rodzin gdzie oboje rodzice nie pracuja. U mnie maz pracuje wrecz zapierdala heheh wiec mam podstawowy.
poza tym child tax i child benefit ale to kazdy ma.
Poki co do Pl nie wracamy ale tu chodzi o zdrowie raczej psychiczne, tu mnei nie wkurwiaja ludzie w sklepach swoja zlosliwa uwaga czy mina. itd.........a jesli chodzi o edukacje.....coz. To juz od nas rodzicow zalezy. A mi sie podoba ,ze niepotrzebnych materialow do glowy dzieciom nie klada,a wylapuja zainteresowania i rozwijaja je. Moj brat ma 14 lat i jak mi mowi czego oni sie ucza to sie tylko mozna za glowe zlapac. 3/4 wiedzy sie nie przyda patrzac z mojej perspektywy i doswiadczenia i zawodowego i zyciowego....a takie ma kazda z nas.

• Mamusie
Ninatrn napisze ci zaraz priva co i jak z benefitami,zeby tu forum nie zasniecac.Mialam sobie pospac,a tu maz chrapal,dziecie sie rzucalo i duuupa...czyli standard 😁 😁 A jak juz poruszylyscie kwestie szkoly,to kolega skonczyl studia-psychologia i anglicystyka i....nawet do wbijania gwozdzi go nie wzieli,a chlopak z Wroclawia,wiec niby duze miasto 😁 Kolezanka wrocila z UK rok temu.W zeszlym miesiacu pisala,ze to byl najwieszy blad w jej zyciu,bo czesto nawet na chleb nie maja.Mysleli,ze skoro maja wlasne mieszkanie,to jakos to bedzie,ale to nieprawda.Bo znalesc normalna prace w Polsce to juz naprawde trzeba miec znajomosci.Nie mowiac juz o sluzbie zdrowia...tyle sie narzeka na ang sluzbe,a ja moge ksiazke-negatywna o polskiej napisac...A co do prywatnej szkoly,to nawet o tym nie myslalam,bo ani tu ani w Polsce bym sie na nia nie skusila.I tak moge do jutra wypisywac argumenty,czemu nie chce do Polski wracac.Jedyne co chce,to kiedys sie za Londyn wyniesc,bo tu jest drogo,brudno i niebezpiecznie..ale wszystko w swoim czasie 😁

• Mamusie
Bry 🙂
Mnie dzis jak zwykle, kiedy nie idę do pracy KAya obudziła o 8 krzykiem ze swojego pokoju -MAAAAAmAAAAAA!!! To już norma 😁
Już jedno prasowanie mam zrobione, zaraz biorę sie za drugie i w prace sie pierze ostatnie chwilowo 🙂
Tak Monia, dokładnie dlatego wyprowadzilismy sie z Londynu i serio, nie było ani chwili, żebym tego zalowala. Brakowało mi tylko kebebow takich dobrych jak na wood greenie, ale ostatnio i to znalazłam niedaleko miejsca, gdzie parkuje do pracy 😁
A jeśli chodzi o edukację,to jeśli dziecko idzie na studia, to dostaje kredyt studencki, który potem częściowo jest umazany, jeśli latorosl uczy sie dobrze. A reszta spłaca go, jak już pracuje. Z tym, ze wiadomo, czasy i przepisy ciagle sie zmieniają 🙃

• Mamusie
MajaCh napisał(a):
jaaaaa czemu nie moge linkow wklejac !! ?Adminie czemu??

Cześć
Wklejać można (o ile nie jest ktoś nowym użytkownikiem - a Ty nie jesteś), nie można natomiast na Mamusiach zaznaczać tekstu i kopiować. Może w ten sposób chciałaś przekleić linka?

Wyłączyłem w całej stronie (na Mamusiach i na Brzuszku) możliwość kopiowania dowolnej treści - pojawiło się w Internecie masę żywcem zerżniętych treści na blogach i innych forach.

Nie, Adminie chcialam linka z ebaya wrzucic tylko..i nie poszlo jak zwykle,natomiast probowalam na skypie i ok, czyli z kompem nic sie nie dzieje. sprobuje jeszcze pozniej tymczasem uciekam. A i moze wlasnie przez ctrl + L sprobuje .

• Mamusie
MajaCh napisał(a):
Nie, Adminie chcialam linka z ebaya wrzucic tylko..i nie poszlo jak zwykle,natomiast probowalam na skypie i ok, czyli z kompem nic sie nie dzieje. sprobuje jeszcze pozniej tymczasem uciekam. A i moze wlasnie przez ctrl + L sprobuje .

Jeśli próbowałaś to zrobić wciskając PRAWY klawisz myszy to normalne - zablokowałem menu podręczne na obu stronach (bo jest w nim opcja kopiuj).
wklejasz za pomocą CTRL + V

• Mamusie
Hejj
U mnie super dzień! Dzięki słoneczku. Opaliłam się troszkę. Potem zakupy a teraz zabieramy się za jakiś film 😉
kasiak powodzenia na zmianie w niedziele 😉
majaCH jaka słodka zuzia!!!! 🤪
Jeśli mowa o szkołach to mnie nie chodzi o ich poziom. Też mi się podoba że nie wbijają dzieciom niepotrzebnych rzeczy do głowy. Ale nie podoba mi się jaka młodzież tu jest... 🤨

a tak w ogóle w ile dni po wypadnięciu czopa rozpakowałyście się? mam cały dzień skurcze ale nieregularne.

Zuzia czad 😁 duuuuzia juz taka, kiedy nam te smarki tak porosly:P wskazowka dla Mai, na youtube jak zrobisz edit to mozesz przekrecic filmik tak ze bedzie mozna "normalnie" ogladac 😉
a co do szkol i mlodziezy to niezaleznie od tego czy jest sie w angli czy polsce patologia wszedzie sie znajdzie... wiadomo, ze tu jest inaczej bo zbior narodowosci jest przeogromny. dlatego planuje mala do katolickiej szkoly wyslac, to juz jakis przesiew bedzie 😉

• Mamusie
Hej,

Marylu z tego co wiem, to czop moze duzo wczesniej wypasc. Mi wypadl w pn a w czw nic sie jeszcze nie dzialo 🥴

Z ta edukacja, to prawda jest bardzo bolesna. Ostatnie statystyki mowia, ze 25% dzieciakow po skonczeniu year 6 czyli 12latkowie nie potrafia czytac i pisac. 😲 Czyli co 4te dziecko w kalsie. To sie potwierdza z tym co mowi mojej kol corka. 😮 Poziom matematyki w UK jest ponizej krytyki. Zgadzam sie z Wami, ze nam w szkole kazano sie uczyc rzeczy absolutnie nieprzydatnych, o ktorych dzis juz nie pamietamy. No ioczywiscie to co pisze Marylu - w UK dzieci w szkolach nie maja szacunku do nauczycieli, do ich pracy. Mam kolezanke nauczycielke i to potwierdza... 🥴

Ksiak - co do kredytow studenckich. W Polsce jest dokladnie taki sam program z kredytami. Sama taki splacalam. Umozyc tez bank moze, ale warunkiem jest wysoka srednia czy cos takiego. Bank daje na 8 lat od zakonczenia studiow i podjecia pracy. Oprocentowanie tez jest jakies smieszne...
Poza tym ronica pomiedzy skonczeniem studiow w Pol a w UK jest taka, ze: syudi w UK sa platne, poziom jest smiesznie niski, a po zrobieniu licencjatu latwo znajdziesz prace, bo jestes jednym z niewielu. W Pol za studia placi rzad, poziom jest bardzo wysoki, ale po skonczeniu studiow jestes jednym z tysiecy, a szansa na prace jest mizerna...

MonisiaD jeski masz chec wyprowadzic poza Londyn to zapraszam w moje strony. 🙂 Ja jestem juz poza Londkiem, pomimo iz ma do Ciebie tylko 25 min drogi - pamietasz, pisalam kiedys o tym. 😉

Kasiak - gdze Ty biedulko pracujesz, ze tak wczesnie rano do pracy musisz sie zrywac 🤪 😮

• Mamusie
nusia27 napisał(a):
Zuzia czad 😁 duuuuzia juz taka, kiedy nam te smarki tak porosly:P wskazowka dla Mai, na youtube jak zrobisz edit to mozesz przekrecic filmik tak ze bedzie mozna "normalnie" ogladac 😉
a co do szkol i mlodziezy to niezaleznie od tego czy jest sie w angli czy polsce patologia wszedzie sie znajdzie... wiadomo, ze tu jest inaczej bo zbior narodowosci jest przeogromny. dlatego planuje mala do katolickiej szkoly wyslac, to juz jakis przesiew bedzie 😉

Poziom w katolickich jest taki sam, ale dzieci sa grzeczniejsze - tak mi ta kolezanka - nauczycielka mowila. Jest gdzies jednak jakas szansa... 😉 😉 😉