Skocz do zawarto艣ci

MAMA Z WOZKIEM W MIESCIE | Forum dla mam

Go艣膰

Rekomendowane odpowiedzi

Jak ludzie reaguja na spacerujace mamy z wozkiem .. ??
jak sie zachowuja we waskich uliczkach, chodnikach.. wejsciach do sklepow drzwiach kolejkach

U nas jest jeden park i alejka w kolo miasta.. reszta to uliczki detak itd...
bardzo czesto spotykam sie z chamstwem i beszczelnoscia ludzi...
czy to na spacerze czy na zakupach...
w drzwiach, na schodach rzadko a raczej pojedynczo mi sie zdazylo ze ktos oferowal pomoc- raczej byly to starsze babcie popsrostu ktore no nie oszukujmy sie nie wiele by pomogly przy dziecku 10 kg + wozek i zakupy...
na chdnikach.. czesci aut wystajace, ludzie nie ustepujacy- a wrecz wymuszajacy ze my mamy sie usunac z drogi...
na ulicy 0 uprzejmosci kierowcow
a w supermakretach i innych takich.... kozmar dziecko ryczy kolejka bo 1 kasa otwarta i nikt nie przepusci....nawet jesli jest to kasa dla matek z dziecmi kasjerka sie nie upomni zebysmy podeszli...

i inne takie nieprzyjemne sytulacje jak to wyglada u Was??
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Mamusie
u nas wrecz przeciwnie - kierowcy na pasach sie zatrzymuja, miasto jest raczej dostosowane do wozkow i nie musze oczekiwac pomocy, w londyie jest gorzej z przystosowaniem, ale chetnych do pomocy nie brakuje, czy to w metrze, czy autobusach.
pietrowe sklepy maja winde lub ruchomy pas, nie schody...
ale tu ogolnie jest wieksza kultura osobista. 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Moja wyprawa z w贸zkiem i dzie膰mi na miasto wygl膮da koszmarnie...Mam du偶膭 spacer贸wke i do tego specjaln膮 dostawk臋 dla starszego dziecka z ty艂u...wi臋c m贸j pojazd to wielka ci臋偶ar贸wka w por贸wnaniu do zgrabnych parasolek....Do sklepu raczej 偶adnego nie wjad臋 chyba,偶e to du偶y market,gdzie mog臋 wjecha膰 w贸zkiem i si臋 nim w miar臋 sprawnie porusza膰....Na pasach?-mo偶e i przepuszcz膮,ale na pewno nie zaczekaj膮 do ko艅ca -a偶 wejd臋 na drug膮 stron臋 ulicy...czuj臋 si臋 wtedy pospieszana,a mi jest naprawd臋 ci臋偶ko przez te kraw臋偶niki....Sytuacja na chodnikach tez nieciekawa bo chodniki ju偶 dawno wymagaj膮 remontu,tak偶e w贸zkiem bardzo ci臋偶ko si臋 jedzie..na chodnikach to raczej ludzie przepuszcz膮...Ale jak bym juz chcia艂a wybra膰 si臋 z dzie膰mi na targowisko,bazar..gdzie ludzi jest wi臋cej..to nie ma zmi艂uj..nikt nie przepu艣ci,nikt nie dopu艣ci do stoiska np z warzywami..kupuj膮c musze zostawi膰 w贸zek niedaleko i dopcha膰 si臋 sama...S K A N D A L.....W urz臋dzie pocztowym..tez nie ciekawie ,ma艂y mo偶e drze膰 si臋 w niebog艂osy nikt nie ust膮pi.....A SZCZEG脫LNIE NIE PRZEPUSZCZAJ膭 i nie ust臋puj膮 KOBIETY!
Odno艣nik do komentarza

Ja te偶 si臋 z tym spotka艂am.. id臋 z w贸zkiem po CHODNIKU 馃槷 tylko dla pieszych a rowerzy艣ci mi brz臋cz膮 dzwonkiem, 偶e mam miejsce zrobi膰!!!!!!!!!!!!!!!! 馃槧 馃槧 馃槧 na ulicy czy chodniku to ja musz臋 wymija膰.. w og贸le jaka艣 patologia si臋 ostatnio robi 馃槥 szlag by to trafi艂..
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Hm, hm... ja si臋 jako艣 ma艂o spotykam z nieuprzejmo艣ci膮 wobec mnie & w贸zka. Na pewno co艣 by艂o... ale nie pami臋tam. Na pasach nie czekam zbyt d艂ugo na przepuszczenie, ale te偶 albo s膮 to ma艂e uliczki, mniej ucz臋szczane, albo pasy na 艣wiat艂ach. Nie waham si臋 prosi膰 o pomoc, ale i pomoc dostaj臋, bez jakiej艣 艂aski. 馃

C贸偶 poczt臋 mam tak膮 malutk膮 z ma艂ymi kolejeczkami... Mo偶e i ci臋偶ko w贸zkiem wjecha膰 (cho膰 nie ma schod贸w - po prostu ci臋偶sze lawirowanie z drzwiami). Nie mam tam jednak jakiego艣 k艂opotu z dzieckiem - bo zwykle d艂ugo nie czekam.

Z drugiej strony te偶 staram si臋 ma艂ego jak mog臋 nie ci膮ga膰 po miejscach, gdzie mog臋 mie膰 problem z w贸zkiem. Maj膮c w perspektywie bieganin臋 po urz臋dach staram si臋 to robi膰 tak, by ma艂ego nie bra膰 ze sob膮. Wiem jednak, 偶e niestety nie ka偶dy tak mo偶e.

Mijanie na chodniku r贸偶nie, ale negatywnych mija艅 jaki艣 偶adnych te偶 nie pami臋tam. Rowerzyst贸w nie mijam, raczej oni mnie, z racji bycia szybszymi, mobilniejszymi. 馃槈 Z tej te偶 przyczyny gdy by艂y ciasne przej艣cia nie pozwalaj膮ce jecha膰 mi i rowerzy艣cie, to wola艂am rowerzyst臋 przepu艣ci膰 - w ko艅cu on 艣mignie szybciej ni偶 ja z moim czteroko艂owym klamotem. 馃檭 A teraz gdy ma艂y chodzi to nawet tak mi艂o, bo nie tylko ja patrz臋 by nie wlaz艂 komu艣 pod ko艂a, ale i rowerzy艣ci bacznie si臋 pilnuj膮 widz膮c mam臋 z dzieckiem, kt贸re chodzi.

Supermarkety, hipermarkety fakt gorzej. Tu si臋 na r贸偶ne sceny dantejskie rodzic贸w z dzie膰mi kontra nieprzychylno艣膰 ludzka napatrzy艂am... 馃あ Wi臋c albo robi臋 zakupy w dni/godziny, kiedy nie spodziewam si臋 t艂oku przy kasach, albo je艣li ju偶 w godzinach szczytu kupi膰 co艣 musz臋 to jad臋 sama, albo wysy艂am, np. mojego faceta.

Kiedy艣 nawet stwierdzi艂am w jednym hipermarkecie (Carrefour), 偶e stanie w zwyk艂ej kolejce szybciej mi sz艂o ni偶 stanie w kolejce "dla uprzywilejowanych", kt贸ra by艂a dla matek w ci膮偶y, rodzic贸w z dzie膰mi, emeryt贸w, rencist贸w i B贸g wie kogo jeszcze. 馃槧 I chyba by艂a najd艂u偶sz膮 kolejk膮! Wi臋c stan臋艂am do zwyk艂ej... a w zwyk艂ej kasjerka si臋 mnie zapyta艂a czemu tu stoj臋, a nie w kolejce dla matek z dzie膰mi. To jej odpowiedzia艂am: bo tu idzie szybciej. 馃槣

Zreszt膮 tak na marginesie: jak dla mnie sie膰 Carrefour ma najgorsz膮 obs艂ug臋 dla ci臋偶arnych i z dzie膰mi jak膮 w 偶yciu widzia艂am... 馃え
Odno艣nik do komentarza

Sathi no wiadomo wszystkich miast ludzi itd jedna miara mierzyc nie mozna 馃檪
W wiekszych miastach ludzie sa wiecej tolerancyjni bo i wiecej obcokrajowcow i wogle.
A w malych grajdolach to wiesz... chinka czy murzyn albo czlowiek na wozku robi szal... 馃槷 馃槷 czego nie rozumeim ..tez czlowiek!

A w kasach autobusach pociagach .. czy w ciazy czy z wozkiem itd to jak dla mnie jest koszmar!
Sama jak widze babke w ciazy to chetnie puszczze ale wiadomo jak niektore reaguja NIE NIE DZIEKUJE a w duchu sobie mysli JAK DOBRZE 馃槣

Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Jak mieszkalam w Polsce to wyjscie na miasto jeszcze dalo sie przezyc. Te krawezniki, ochlapanie przez samochod, nieuprzejmosc przechodniow. Jednak najgorsze bylo to jak trzeba bylo cos zalatwic. Poczta-koszmar! Owszem podjazd byl, ale pokonanie drzwi to juz byla katastrofa. Ciezkie jak diabli a i otworzyc je to byl wyczyn, nie mowiac juz o przepchnieciu wozka. Malo tego. W kolejce raz stalam 49 minut z zegarkiem w reku. Nikt oczywiscie mnie nie przepuscil, no bo po co. Nawet gdy Kubus mi sie rozplakal w wozku bo i goraco mu bylo i juz byl glodny to wszyscy glowy odwrocili. Wreszcie jakos w 45 minucie czekania kobieta moze z 80 lat o lasce stojaca przede mna chciala mnie przepuscic. Ale odmowilam bo jej bylo gorzej, jej rowniez nikt nie przepuscil. W urzedzie SC jak wyrabialismy paszport dla malego to powiedzieli nam-widzac jak sie przepychamy po schodach z fotelikiem, bo cos tam pozastawiali ze bez dziecka trzeba bylo przyjsc 馃お wiec pytam z kim mialam je zostawic? A to nie moj problem-odpowiedzial przemily pan 馃槷
Natomiast w UK wyglada wszystko zupelnie inaczej. Na ulicy ludzie z daleka ustepuja, w sklepach rowniez. Podjazdy, windy w sklepach przebieraki. Bardzo duza zmiana w porownaniu z PL.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
O Iwwwa przypomnia艂a艣 mi o sprawie przewijak贸w! I co Wy na to dziewczyny: jest ojciec z dzieckiem i chce je przewin膮膰. Idzie wi臋c szuka膰 przewijaka, wiadomo, tam gdzie toalety, a tu - tada - przewa偶nie przewijak jest w damskiej toalecie. Czasem jest to osobne pomieszczenie, ale rzadko. Przewijaka w m臋skiej toalecie nie widzia艂am nigdy. 馃え
A czy ojciec nie mo偶e te偶 przewin膮膰 dziecka?

Marzy mi si臋, aby w艂a艣nie najlepiej wydzielano miejsce do przewini臋cia dziecka wsz臋dzie jako osobne pomieszczenie. Nie s膮dz臋 by to by艂 problem dla mniej wstydliwego pana zabra膰 dzieciaka do damskiej toalety i go tam przewin膮膰, skoro nie ma gdzie indziej do tego miejsca... ale mimo wszystko.
Odno艣nik do komentarza

no ja sie nie natknelam na galerie handlowa w ktorej byl by pokuj dla mamy karmiacej a o kacie czy tylko przewijaku to calkiem klapa!
馃槷

A jak np u was wyglada wyjscie i np dziecko albo krzyczy bo ma kaprys, albo wesolo pokrzykuje czy pokazuje himerki??
uciszaja Was albo zwracaja uwage??
Odno艣nik do komentarza

A ja prowadz臋 otwarta wojn臋 z samochodami na chodnikach...
nosz kurde ludzie to s膮 poj... itd...
Z racji tego, 偶e mam dw贸ch synk贸w z niewielk膮 r贸偶nic膮 kupi艂am w贸zek podw贸jny Graco (zwany przez mojego m臋偶a autobusem) [URL=http://imageshack.us/photo/my-images/825/dsc03345wzek.jpg/][IMG]http://img825.imageshack.us/img825/2505/dsc03345wzek.jpg[/IMG][/URL]

Uploaded with [URL=http://imageshack.us]ImageShack.us[/URL] - taki 馃檪
We wtorki w naszej mie艣cinie jest targ - a wi臋c masa ludzi, pe艂no samochod贸w, zero miejsc parkingowych. No wi臋c pewna pani postanowi艂a zatrzyma膰 si臋 na ca艂ym chodniku pod samymi drzwiami sklepu bo by艂o miejsce.. nosz kur... a ja jak mam ten w贸zek przenie艣膰? z jednej sdtr barierka, jakie艣 naderwane i obsuni臋te p艂ytki a z drugiej ruch jak na marsza艂kowskiej w godz szczytu.. no wi臋c pytam pani膮 czy nie mo偶e 2 kroki zrobi膰 z zakupami i musi pod same drzwi si臋 pcha膰..A ona mi na to 偶ebym sobie w贸zek na drug膮 str przenios艂a. Ciekawe jak. Normalnie sza艂. jeszcze pal licho wtorek bo rozumiem, 偶e nie ma miejsca.. Ale w inne dni? kiedy ca艂y parking wolny (za sklepem) a jaka艣 puipa parkuje na ca艂ym chodniku pod samymi drzwiami??? co z g艂upimi ma艂olatami, kt贸re stan膮 jak 艣wi臋te krowy na 艣rodku chodnika i si臋 nie przesun膮 a ja i moje 40 kg (w贸zek 18, Kub - 13, Mati - 9) musz臋 manewrowa膰..
A wczoraj np. zabra艂am Kubcia na lody. Wychodz臋 z cukierni (偶eby wyj艣膰 na chodnik trzeba pokona膰 par臋 schodk贸w) a tam co? facet babce zrobi艂 przyjemno艣膰 i zaparkowa艂 otwar艂 jej drzwi przy samej bramce.. a ja musia艂am z w贸zkiem musia艂am lecie膰 na oko艂o ogr贸dka do du偶ej bramy i wymija膰 faceta ulic膮 w najbardziej ruchliwym miejscu 馃槧

Dla mnie to prawdziwa pora偶ka.. czy tak trudno zaparkowa膰 na wyznaczonym do tego miejscu? zrobi膰 krok w bok 偶eby nie trzeba by艂o wylewa膰 si贸dmych pot贸w walcz膮c z jakimi艣 debilami, wysokimi kraw臋偶nikami i takimi tam? ehhh
Odno艣nik do komentarza

A co do przewijak贸w.. to u nas w mini galerii oczywi艣cie nie ma:/
Ja do tej pory korzysta艂am z toalety dla inwalid贸w.. bo przynajmniej miejsce tam jest ijest si臋 jak roz艂o偶y膰.. Ale ostatnio j膮 zamkn臋li 馃槷 馃槷
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Ania8888 by spr贸bowali... 馃槈 No ale z drugiej strony ma艂y nie ma jaki艣 chimer贸w na zakupach cz臋sto. 馃檪 To dla niego raczej wci膮偶 frajda i atrakcja. A przezorna mama zawsze zaopatrzy si臋 na takie wyj艣cia w chrupki, picie i zabawki. 馃槈

Kiedy艣 polecia艂y mu grochy, bo wzi臋艂am mu zabawk臋 - musia艂am poda膰 do skasowania, ale zanim ja zareagowa艂am z uspokojeniem to zagada艂a go pani przy kasie. 馃榿 Tak mi艂o. 馃槅

Zreszt膮 ja musz臋 dziwnie wygl膮da膰 z ma艂ym na zakupach. Sama jestem g艂o艣na. Ma艂y w w贸zku sklepowym, a my jedziemy wydaj膮c od艂osy "bruuummm, bruuummm, piii, piiii!...". 馃槈

GoGr jejku! To Ty naprawd臋 niez艂ym kombajnem je藕dzisz. 馃あ Nie dziwi臋 Ci si臋, 偶e Ci臋 to wkurza, te偶 by mnie wkurza艂o. Jestem chuchro i moje jedno dziecko z w贸zkiem wydaje si臋 cholernie ci臋偶kie, a pewnie nie wa偶y to nawet po艂ow臋 z tego co Ty pchasz... 馃槥

Co prawda to Pozna艅, ale widzieli艣cie t臋 akcj臋: http://wozkiemprzezpoznan.wordpress.com/
Odno艣nik do komentarza

• Mamusie
Ja raczej nie mam problem贸w wychodz膮c z c贸reczk膮... Ludzie uprzejmi, przepuszczaj膮.. Wchodz膮c do tamwaju (tego starszego, bo nowe to niskopodlogowce) od razu kto艣 si臋 znajdzie do pomocy, nawet nie musz臋 prosi膰, a si臋 tego obawialam w ci膮偶y.. jak to b臋dzie.
W sklepach akurat, kolejek nie ma.. ehh zawsze du偶o kas otwartych 馃檪 I te 3-4 min mo偶na posta膰 馃檪 Wkurza mnie kostka na chodnikach, bo naweet nowe s膮 u艂o偶one pod klimat miasta i jest troch臋 wyboi, ale ma艂ej to nie przeszkadza.. wr臋cz przeciwnie, od razu si臋 usypia 馃槈 Raczej z przykro艣ciami si臋 nie spotka艂am 馃檪 馃檪 Stoj膮c na pasach pierwszy nadj臋偶d偶aj膮cy samoch贸d si臋 zatrzymuje... nie wiem dlaczego tak jest ale z r臋k膮 na sercu!!! PIERWSZY NADJE呕D呕AJ膭CY KIEROWCA przepuszcza pieszych... Sorry... Polak si臋 mo偶e nie zatrzyma膰... 馃槧
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...