Skocz do zawartości

Mamusie dzieci 2009:) | Forum dla mam

julcia_m

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusie
witam jestem mama Oliwiera marzec 2009 🙂 jak tem czas zlecia 😜l zalozylam ten watek poniewaz zauwazylam ze jest nas malo i mozemy pisac razem 😎 jak tam wasze maluchy? moj Oliwier jest straszny lobuz:P wkoncu zaczol mowic i gada juz dosc duzo ale nocnik zapomnij wsztskie sposoby testowalismy i nic:Ppozdrawiam

• Mamusie
Hej Julcia! Mój Witek to listopadek 2009, więc ciut młodszy, ale rocznik ten sam. 😉 Łobuz bywa czasami, ostatnio tyranizuje inne dzieci jak mu się już przyjdzie z jakimiś bawić... Ale tak to raczej grzeczne dziecko... podobno. 😜 🙃

Mówisz, że Oliwierek już mówi? Wić przeważnie wyrazy dźwiękonaśladowcze... i ciągle się zastanawiam kiedy ten moment nastąpi, kot nie będzie "miau, miau", a "kot". 😁

• Mamusie
czesc dziewczyny 🙂
wiesz moj Oliwier dosc dlugo nie mowil tz mowil ale po swojemu a teraz co dziennie cos nowego 🙂 nawet liczy juz do 6 niedawno liczyl do 3 a w ciaggu kilku dno do 6 🙂 oj wstyd sie przyznac ale moj to straaaasznie leje dzieci 😞 mojej kolezanki dziecko jak widzi mojego Oliwiera to sie chowa za swoja mame ☺️ nic nikomu niedaje wszystko jest jego i chociaz nie jest jedynakiem bo ma brata tylko miedzy nimi jest spora roznica bo az 7 lat i nie maja ze soba dobrego kontaktu!

• Mamusie
julcia napisał(a):
czesc dziewczyny 🙂
wiesz moj Oliwier dosc dlugo nie mowil tz mowil ale po swojemu a teraz co dziennie cos nowego 🙂 nawet liczy juz do 6 niedawno liczyl do 3 a w ciaggu kilku dno do 6 🙂 oj wstyd sie przyznac ale moj to straaaasznie leje dzieci 😞 mojej kolezanki dziecko jak widzi mojego Oliwiera to sie chowa za swoja mame ☺️ nic nikomu niedaje wszystko jest jego i chociaz nie jest jedynakiem bo ma brata tylko miedzy nimi jest spora roznica bo az 7 lat i nie maja ze soba dobrego kontaktu!
mój też leje dzieci i nie jest jedynakiem bo ma brata 1,5 roku młodszego i ma dwóch ciotecznych braci w wieku 4 i 2 lat i też ich bije i też jest samolubem wszystko jest jego i nie chce się dzielić 😞

• Mamusie
Julcia mój też liczy, jak czegoś jest dwa, to nawet bez odliczania wie. 🙂 Tylko niewyraźnie mówi cyferki, po swojemu.

I też się bierze za rządzenie innymi dziećmi, często doprowadza je do płaczu, nawet starsze... 😞 ☺️ ☺️ Jest jedynakiem i ma mało kontaktu niestety z dziećmi, ale mu uporczywie tłumaczę i pokazuję, że za bardzo tak nie wolno. 🤨

Czyżby taki agresywny rocznik? 🤪

A z drugiej strony ostatnio żaliła mi się kuzynka, że nauczyła swojego malca dzieciom ustępować i teraz wszystkie dzieciaki mu zabierają, popychają go, a on na to nic, tylko patrzy na nią z wyrzutem... Ech, może jednak odrobina egoizmu nie jest zła? 🤔

• Mamusie
powiem wam ze odrobina egoizmu nie jest zla dlaczego??????? moj starszy syn jak byl wlasnie w wieku naszych maluchow to robili z nim co chceili bili popychali zabierali zabawki choc byly jego a mi serce sie krajalo jak on stal taki jak sierota! dlatego powie wam ze z jednej strony sie ciesze ze Oliwier taki jest ze sobie SAM RADZI ze WALCZY O SWOJE ale czasami przesadza nawet kobieta ostatnio oberwala za to ze do niego zagadala to ja raczkami zaczol wymachiwac az dostala po nogach 😮 eeehhhh no tlumacze ze bic to nie wolno ale wtedy i ja nawet sie zalapie ☺️ ale id tak go kocham mojego lobuziaka a jak u was z siusianiem? bo ja ucze malego ale on ani widzi sikac do nocnika zakladam mu majteczki tlumacze ze niema pampersa ze tu stoi nocnik to on nasika w majty i mu nie przeszkadza maz kaze mi go zostawic obszczanego az dupa zapiecze i moze sie nauczy ale jak ja zobacze go mokrego to odrazu lece z 2 majtami ehhh

• Mamusie
Julcia mój też się do nocniczka nie pali, ale jakoś nie panikuję, myślę, że jeszcze ma czas. Chłopcy zwykle są w tym znacznie wolniejsi od dziewczynek. Z tym odparzaniem pupy nie wiem czy dobry pomysł - w końcu mógłby się zrazić do majteczek, a dopiero by to było... 🤨

• Mamusie
Sathi dlatego odrazuu zmienlam majteczki 🙂 wczoraj jak wstal posadzilam go na nocnik siedzial chwilke ale nie zrobil siku:/ wiesz na mojego juz pora on ma prawie 2.5 l moj starszy syn mial rowne 2 l i juz wolal nawew nocy sie przebudzil to kazal sie posadzic na nocnik chociaz na naoc zakladalam m pampersa a ta zaba mala uparta ciekawe po kim 🙂

• 2 tygodnie później...
  • Mamusie
Witam Mamusie z 2009r
Postanowiłam i ja podzielic sie z Wami swoimi spostrzeżeniami
Oliś jest z pazdziernikai pięknie już mówi z czego jestem bardzo dumna ☺️......i mówi bardzo wyraznie,praktycznie każdy go rozumie....Myslę,ze zawdzieczam to tym,iz od samego początku mówilismy do niego normalnie,nie przekręcalismy i nie zdrabnialiśmy wyrazów,babcie były upominane 😉....np.na ktka mówiłam....popatrz jaki kotek...kotek robi miau,a nie ,że to jest hau hau,a to miau miau.......Poza tym czytanie dobrej literatury dzieciecej ma tez wpływ....no ale tez geny i predyspozycje....Tak czy siak ok .2 roku zycia dziecko powinno zacząć robić postępy w mówieniu....czasem jest to wczesniej,czasem pozniej....Przepraszam jeśli za bardzo sie chwale,ale mój Oli juz uczy sie angielskiego i rozróżnia kilka kolorów....jeśli widzi niebieskie auto to mów blue.....i liczy do 10 oczywiście przekrecając kolejnosć np.jeden,piec,osiem..... 😜......i wiele innych....A co do siusiania na nocnik to jeszcze jesteśmy na etapie nauki 😉.....Czasem pól dnia nie zrobi siusiu do majtek,a czasem cała pralka majtusiów i spodenek jest po 1 dniu,ale mu nie odpuszczam,bo zapomni i trzeba będzie od nowa zaczynac.....Dzisiaj ładnie wytrzymał 2 godzinny spacer i sie nie posiusiał....i wołał w domu Siku......Nie wiem tylko jak będzie w nocy,bo on pije dosć duzo...ze 2 razy sie bydzi i butelke wypija i moze byz cieżko własnie z sikaniem w nocy....no ale puki co mamy jeszcze czas....najpierw musimy za dnia opanować.....
Ale Wam nasmeciłam tutaj
No nic goraco Was Mamusie pozdrawiam,a Dzieciaczkom samych sukcesów i cudownego rozwoju....

• Mamusie
Witam Mamusie z 2009r
Postanowiłam i ja podzielic sie z Wami swoimi spostrzeżeniami
Oliś jest z pazdziernikai pięknie już mówi z czego jestem bardzo dumna ☺️......i mówi bardzo wyraznie,praktycznie każdy go rozumie....Myslę,ze zawdzieczam to tym,iz od samego początku mówilismy do niego normalnie,nie przekręcalismy i nie zdrabnialiśmy wyrazów,babcie były upominane 😉....np.na ktka mówiłam....popatrz jaki kotek...kotek robi miau,a nie ,że to jest hau hau,a to miau miau.......Poza tym czytanie dobrej literatury dzieciecej ma tez wpływ....no ale tez geny i predyspozycje....Tak czy siak ok .2 roku zycia dziecko powinno zacząć robić postępy w mówieniu....czasem jest to wczesniej,czasem pozniej....Przepraszam jeśli za bardzo sie chwale,ale mój Oli juz uczy sie angielskiego i rozróżnia kilka kolorów....jeśli widzi niebieskie auto to mów blue.....i liczy do 10 oczywiście przekrecając kolejnosć np.jeden,piec,osiem..... 😜......i wiele innych....A co do siusiania na nocnik to jeszcze jesteśmy na etapie nauki 😉.....Czasem pól dnia nie zrobi siusiu do majtek,a czasem cała pralka majtusiów i spodenek jest po 1 dniu,ale mu nie odpuszczam,bo zapomni i trzeba będzie od nowa zaczynac.....Dzisiaj ładnie wytrzymał 2 godzinny spacer i sie nie posiusiał....i wołał w domu Siku......Nie wiem tylko jak będzie w nocy,bo on pije dosć duzo...ze 2 razy sie bydzi i butelke wypija i moze byz cieżko własnie z sikaniem w nocy....no ale puki co mamy jeszcze czas....najpierw musimy za dnia opanować.....
Ale Wam nasmeciłam tutaj
No nic goraco Was Mamusie pozdrawiam,a Dzieciaczkom samych sukcesów i cudownego rozwoju....

• Mamusie
Julcia trochę słyszałam o chłopcach, którzy dopiero po około 3 roku życia się nauczyli... albo i później. 😉 Taki chyba urok małych siusiaczków. 😉

Maxara jejku, jak bym chciała by mój już tak mówił! Mój do 2 latek ma jeszcze trzy miesiące... Też do niego od pczątku mówimy sporo i normalnie 😉, dużo zawsze mu nazywałam, pokazywałam... Widzę, że rozumie, wiedzę ma sporą... Ale wciąż mówi po swojemu i na "migi". Tzn. przybywają mu pojedyńcze nowe słówka... ale chciałoby się więcej. 😉 I aby kot był "kot", a nie "miau, miau", he, he. 😉