Skocz do zawartości

Zaparcia | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Hej Mamusie macie jakies skuteczne metody na zaparcia?
Probowalam activie,sliwki,winogrono,mleko z miodem,wode ciepla z miodem na czczo,syrop nawet przepisany przez lekarza.Troszke pomogly czopki ale to tez nie jest chyba bezpieczne rozwiazanie tak do konca.Juz nie mam sil na to 😞
Dzis brzuch boli jak na biegunke czy nawet na okres taki mam wzdety 😞 Macie cos jeszcze co mozna wyprobowac?

• Mamusia
Anitek mnie zaparcie jak do tej pory omijają szerokim łukiem (oby tak dalej). Od zawsze jem minimum jedno jabłko dziennie i to naprawdę działa cuda. Szczególnie polecam jeść wieczorem jako ostatni posiłek. Dodatkowo ostatni posiłek jem najpóźniej ok 18.00.
Powodzenia życzę 🙂

Olamat gdybym ja miala jesc ok 18stej a pozniej nic to nie zasnelabym z glodu 😞 musze zjesc kolacje ok 22 bo inaczej to sie budze w nocy i nie moge spac z glodu :P ale cale zycie tak mialam wiec to raczej nic nie zmienia. Biore luteine wiec niestety trzeba sie z tym liczyc :P
No a teraz te ostatnie 4dni sliwki winogrono kiwi na czczo no i mnie ruszylo hehe :P az dzis biegunki dostalam ale z przyjemnosci zjadlam na to 2paski czekolady 🙂 🙂 🙂
Mam syropek na zaparcia wiec od jutra tylko raz dziennie i bedzie dobrze 🙂

• Mamusia
Witam Dziewczyny......U mnie na poczatku ciaży masakra była z zaparciami......Do tego stopnia,ze wyłam w toalecie.....Napiszę Wam co mi pomagało-woga przegotowana z miodem i cytryna-rusza ,ze ho ho 😉 😉 ,kawa inka,suszone śliwki i do kazdego posiłku dodawałam mielone siemie lniane.....Dla pocieszenia powiem Wam,ze mi ok 5 mc minęły jak reką odjał.....

• Mamusia
Anitek to spróbuj zjeść jabłko godzinę przed obiadem i po ostatnim posiłku. Naprawdę pomaga.
A pory posiłków to sprawa indywidualna, jak zjem późno to nie mogę zasnąć i dlatego staram się ostatnie kalorie pochłaniać ok 18.00.
Jak byłam w szpitalu to jedna dziewczyna stosowała czopki glicerynowe. Nie za często, ale w sytuacji kryzysowej, zawsze to jakieś rozwiązanie.
Pozdrawiam i powodzonka 🙂

• Mamusia
Anitek to spróbuj zjeść jabłko godzinę przed obiadem i po ostatnim posiłku. Naprawdę pomaga.
A pory posiłków to sprawa indywidualna, jak zjem późno to nie mogę zasnąć i dlatego staram się ostatnie kalorie pochłaniać ok 18.00.
Jak byłam w szpitalu to jedna dziewczyna stosowała czopki glicerynowe. Nie za często, ale w sytuacji kryzysowej, zawsze to jakieś rozwiązanie.
Pozdrawiam i powodzonka 🙂

• Mamusia
Hej. Niestety u mnie zaparcia pojawiły się razem z wiadomością o ciaży ;( Pewnie dlatego, ze od kiedy pamietam miałam z nimi problem. Ale wcześniej ratowały mnie jakieś herbatki, tabletki, itp. Czasem się zastanawiam, ze moze ja wszystko przetwarzam i nie mam czego wydalać? 😉 Po zakończeniu 4 miesiaca lekarz zalecił mi pić syrop ALVIA, ale na mnie nie działa. Kończę juz 3 buteleczkę. Musiałabym wypić chyba całą butelkę 😁
Ratuję się również przegotowaną, ciepłą wodą na czczo, śliwkami suszonymi, otrębami mieszanymi z activią, jabłkami...

• 2 miesiące później...
  • Mamusia
Zaparcia są okropne... ale szczerze mowiac nie polecam robienia lewatywy w krótkim odstępie czasu pozniewaz jelita zaprzestana naturalnie pracowac, uzaleznia sie od stosowania lewatywy, czyli krotko mowiac, rozleniwia sie i ciezko bedzie podjać im natyralna perystaltyke.

To tak troszke z medycznego punktu widzenia.

Ja również walczę z zaparciami 😞 próbowałam wszystkiego i każda z tych rzeczy pomagała mi do czasu.. co mnie ostatnio "ruszało" to sok pomarańczowy z miąższem 🙂 nie obyło się bez syropków Lactulosum i Menthoparaffinol - ale to już w III trymestrze ciąży.