Skocz do zawartości

Zapraszam wszystkich z Katowic i okolic | Forum o ciąży

ania175

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 4,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
czesc Justi
cięzarowka dla kobiety cięzarnej,to wcale nie obrażliwe określenie.Wlaśnie tak sie czuje 🙂Wszystko gralo do czasu kiedy moglam swobodnie chodzić.Energiczną,żywiołową osobę usadzono w czterech ścianach i zwariować idzie.jeszcze troszeczke,mam nadzieje ze dotrwam, jestem 🙂 takaaa grzecznaa.Prosze syneczka aby jeszcze troche poczekal choc wolalabym juz być po wszystkim.

• Mamusia
Maluda no to synus musi mamusi słuchac 😉 a mama musi miec duuuuuuuuzo siły i cierpliwości 😘
wiadomo, ze dla naszych pociech wszystko wiec na pewno sobie kochana dasz rade

i twoj synus ma przyjsc na swiat w dzien mojej rocznicy z moim m. siuuuuuuuuuper baaaaaaardzo szczesliwa dla nas data mam nadzieje,ze dla was bedzie rowniez 😘

Aniu a czy 31.07 to nie byla tez dla ciebie jakas wazna data ?? jakos mi sie tak kojarzy , ale moze źle . . .

Hey Mamusie i jeszcze dwupaki 😁
Mam pytanko Justi jakie miałaś objawy przed porodem ??
Oprócz no skurczy, bo ja kurdeee miewam jakieś skurcze które tak mocno bolą 😞
a dodatkowo od wczoraj leci ze mnie okropnie dużo śluzu 🥴

• Mamusia
hmmm nie pamietam jak to bylo ze śluzem:0 ale każada ma to róznie,czasami odchodą wody plodowe,czasami czop,a casami masz tylko bole.Ja akurat mialam bole co 10 minut,to zapakowala sie i pojechalam do szpitala,to trwalo jeszcze jakies cztery,pięc godzin.W kazym razie jak masz regularne skurcze powinnaś jechać do szpitala lub jak zauważysz cos niepokojącego.Najwyżej albo zostanież na obserwacji albo wrocisz do domciu 🙂.Nasza Pażdziernikowka,miala regularne skurcze,byla kilka godzin na obserwacji i wrocila do domciu.

Justi, moja rocznica ślubu 🙂))) no mówiłam, że się wstrezlisz!!!

Czy któras z mam, które będą rodzić, chce kilka opakowań podkładów poporodowych BElla za darmo? mogę wysłać, bo znalazłam dzis u mamy w szafie???

Dosik, ja miałam skurcze z boalmi od 6.miesiąca...

• Mamusia
Aniu a moze to znak z tymi podkladami,ze czas na synusia 😜 i bylby juz komplet 😉
no to rzeczywiscie miaals troszke tych waznych dni w lpcu i na jeden sie zalapalismy 😉
i Wojtus urodzil sie miesiac przede mna ☺️ maz sie ucieszyl bo stwierdzil,ze nasze urodzinki sa zaraz po wyplacie wiec bedzie miogl nas roizpieszczac 🙃 🙃

Dosik mi dzien wczesniej wylatywal caly dzien czop z krwia w nocy strasznie rwały mnie plecy , ale nad ranem mineły i caly dzien cisza jednAK NA DRUGI DZIEM TEN BOL KRZyza byl nie do wyytrfzymania byl co 4/5 min i pojechalismy o 4 w nocy na porodowke i to byl ten wielkii dzien 😉
ja myslalam ze te bole sA takie jak na okres w podbrzuzu . . . . jednak takich nie mialam po prostu cholernie bolał mnie krzyż :O

Nie no Justi..nie ma szans 🙂) u nas szlaban na dzieci. zreszta mój Małż mowi, że i tak by miał trzecią córkę. Zresztą ja zawsze marzyłam o dwójce dziewczynek i mam full szczęścia.
A jak Wojtus się chowa? Jak sie czujesz w roli mamy? bo teraz juz wiesz, jak to jest 🙂)

Maluda, niech Miloszek siedzi w tym brzuszku, a Ty miałas się oszczędzać!!!

• Mamusia
Aniu heh to prawda z tą trzecią córeczką miałabys na nią spore szanse . . nie wiem jak wytłumaczycto czy da sie z medycznego punktu widzenia to Ty musialabys odpowiedziec na to pytanie , ale zauwazam wsrod znajomych , ze w wiekszosci gdy juz maja 2 dziewczynki to 3 tez dziewczynka to samo tyczy sie chłopców . . ..
a Wojtuś to nasz mały Głodomorek odpukac w niemalowane na razie jest spokojny choc dzis mial kiepski poranek, ale popoludniu Aniolka nie bylo bo spal . . . jednak nei znosi swojego lozeczka .. . jak tylko go wloze po jedzeniu to placze strasznie jakby go ze skory obdZierLI . . .. powraca do naszego malzenskiego lozKA I SPI ehh taki kombinator i cwaniaczek , ale kocham go nad zycie 🙂 i jestem brdzo szczesliwa w roli mamusi choc jeszcze nie odespałam szpitala 🙂
dziekuje za komentarze na NK 😘

a i mam pytanko kupilam aspirator FRida, ale nie wiem czy moge go juz stosowacv u takiego maluszka ?? ehh biedny meczy go cosik w nosku i nie wiem jak mu pomoc 😞

Dosik nie zauwazylam zadnych zmian . . . ale ja jestem jakims wyjatkiem bo po 1 przenosilam ciaze o 6 dni poza tym czopem dzien przed nie mialam zadnych objawow zblizajacego sie porodu

Justi, Możesz uzywac tego odciagacza spokojnie, musisz sie nauczyć tego troszke- mój Malż do tek pory ma z tym kłopot (albo mu sie nie chce 😉. A ma mały katarek? Najpierw zakrop małemu nosek wodą morską w sprayu albo sola fizjologiczną, to najczęściej samo wszystko potem wyplywa, jak go położysz na brzuszku, a jak nie, to odciągaj.
Oj z tym łózkiem to uważaj, moi znajomi tak spia z dziećmi(dwojgiem) już 7 lat, o zgrozo.

Co do płci, to cięzko powiedzieć, ponoc niestety zawsze to ryzyk fizyk, ale jak widac, niektórzy mają szczęscie do Xów a drudzy do Yeków. Moi znajomi na przykład mają trzy córki a czwarty chlopiec, w u mnie w bloku to samo 🙂) ale dzieki, ja nie zamierzam probować, ciąza to dla mnie pasmo koszmaru, trzeci raz bym nie przeżyła.

A Wojtuś przecudny, to i komentarze muszą byc odpowiednie. Ale słodko w tym foteliku wygląda. Jak tak na niego patrzę, to mi sie wierzyc nie chce, że Natalka juz jest taka duża, choc nam przy Alicji wydaje się caly czas taak malusia 🙂)

• Mamusia
Witam wszytskie dziewczyny 🙂 jestem włąśnie po wizycie 🙂 pierwszy raz słuchałam sobie serduszka i oglądalismy te nasze maleństwo
dla takich chwil watro znieść wszytsko 🙂 nie mogę się już doczekać gdy wezmę je na ręce i będę mogła przytulić

• Mamusia
Ojjj warto,warto.Nawet ja zwariowalam jak pierwszy raz lekarz pokazal mi dzidziusia na USG i usłyszalam bicie serduszka.Przy starszych dzieciach niestety nie mialam takiej okazji.Raz tylko mialam zrobione USG i to poszlam prywatnie sprawdzić czy jest wszystko ok.Foteczki nie dostałam i lekarz nawet nie kwapił sie pokazać małego 😞(.Stare czasyyyyy

haj Wam, Monic-gratulacje!!!! to przesuper uczucie widziec swojego skarba.
Ja miałam za każdą wizytą robione usg 3D, bo mój gin ma w gabinecie 🙂)hehe, a dodam, że chodzilam co 2-3 tygodnie, bo miałam zagrozoną ciążę, więc nie ma tego złego 😉

a ja po dyzurze..wypluta jestem totalnie..nie spałam.

no nic, odezwe sie potem 🙂

• Mamusia
mafiaani a chodziłaś prywatnie czy z funduszu?? Ja chodzę prywatnie. Pamietam, że aby potwierdzić ciążę to wybrałam się z funduszu i nie byłam zadowolona - bo pan doktor nie może do końca potweirdzić, bo chyba jestem w ciąży ale się jeszcze pod tym nie podpisuje, bo usg za tydzień... tego samego dni wybrałam się prywatnie o od razu mój ginekolog mi potwierdził i witaminki przepisał 🙂

do prywatnego gabinetu chodzę, ale nie płacę ani grosza , bo to mój znajomy 🙂

Fajnie, że widzisz, jak maluszek sie rozwija, trosze mam sentymentu do tego czasu w ciąży 🙂)

• Mamusia
Mafiani obraca sie w kręgu białych fartuszkow.Jak masz problem ,to wal do niej,zawsze służy dobrą radą.
Moniko,to ze gabinet prywatny to nie zawsze musi być super 😁.Wiesz ja chodze do Przychodni niby z funduszu ale niestety baaarrrdzooo rzadko mam okazje trafić na wolny termin,a pan dr przyjmuje także prywatnie 🙂

Powiem Ci tak; nie zawsze opłaca sie do prywatnego lekarza.Mnie zaskoczył podwyższony cukier.Moj lekarz dal mi skierowanie do poradni cukrzycowej na bialej recepcie.Niestety w klinice do ktorej sie zgłosiłam takich nie przyjmują,wiec poradzono mi,zeby iść do lekarza rodzinnego i przepisać na recepte żółtą.Zresztą gdyby nawet przyjmowali skierowania od lekarzy prywatnych,nie wiem czy byłoby mnie naleczenie stać.Większośc kobiet cięzarnych chodzi podwujnie do ginekologa,do poradni co jakiś czas aby miec badania z funduszu.Jesli chodzi o badania podstawowe to nie tak az żle ale ja np mialam badania prenatalne robione dwa razy plus do tego leki,pessar(ktory nie jest tani).W ciązy cuda niewidy mogą sie przydażyć.

• Mamusia
zdaję sobie sprawę, że prywatnie nie znaczy lepiej 🙂 ale na szczęście ejstem bardzo zadowolona ze swojej opieki 🙂

Dziewczyny mam do was pytanie - pewno niektórym wyda się głupie ale przyznaję, że nie wiem.
Niektórym kobietom w ciąży na brzuszku robie się ciemna kreska - od pępka w dół. Dlaczego?? To moja pierwsza ciąża a nic nie znalazłam na ten temat. Od razu dziękuję za wytłumaczenie 😆

• Mamusia
monic87 Ja np nie mialam w ogole tej kreseczki . . . jak widac taka uroda niektore kobiety maja inne nie

Aniu hmm czy Wojtus ma katarek kurcze albo jest tak suche powietrze u nas w sypialni , albo ma katar bo charczy wieczorami strasznie ehh tak mi go żal zakupilam juz nawilzacz jutro przyjdzie moze bedzie sie latwiej oddychalo bo sama czuje po sobie , ze jest bardzo sucho, a poki co mam mokry recznik wywieszony, ale chyba nic nie daje . . .