Skocz do zawartości

Herbata zielona i czerwona???? | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Cześć Majka 🙂
Czytałam forum na którym,odpowiada ginekolog-połoznik,napisał,że zielona herbata nie jest szkodliwa w ciąży 🙂..a tak poza tym to podobno zmniejsza ryzyko wystąpienia nowotworów..
Ja przed ciążą piłam tylko zieloną herbate,ale teraz nie smakuje mi,nie wiem dlaczego,ogólnie smaki mi się zmieniły 🙂

Zielona herbata podnoi ciśnienie krwi a czerwona wspomaga odchudzanie.Ja też przed ciążą piłam te herbatki,ale teraz tak nie bardzo-najlepiej poradzić się lekarza,jeśli ktoś ma wysokie ciąnienie to niech zapomni o zielonej

Podosi na pewno-jestem z natury niskociśnieniowcem i piłam przed ciążą litry zielonej by trochę podnieść a nie pić za dużo kawy.
Nie wiem jak jest z czerwoną,na pewno wspomaga odchudzanie,więc nie wiadomo jak w ciąży

• Mamusia
Zielona herbate bardzo lubie,kupuje o smaku cytrynowym ma lepszy smak.Przed ciaza pilam jej duzo a teraz 1-2 dziennie 🙂 Czerwona faktycznie ma dzialanie odchudzajace,dlatego teraz ja odstawilam ale mysle ze 1-2 tez by nie zaszkodzily 🙂

• Mamusia
zielona herbata podnosi ciśnienie jeśli się ją parzy 2-3 minuty a potem działa relaksująco-odprężająco. Jest też kilka rodzajów zielonej herbaty które mają inne właściwości i smaki.

I tą herbatę najlepiej przygotowywać w zaparzaczu żeby móc wyjąć liście, które potem jeszcze można ze dwa razy zalać wodą, i nigdy wrzątkiem, trzeba odczekać kilka minut po zagotowaniu zanim się zaleje.

Tak samo jest z czerwoną herbatą, jest dużo jej odmian, takich które pobudzają metabolizm (zresztą zielona też), takich które rozgrzewają itd.

Więc nie byłabym za szufladkowaniem, że zielona podnosi ciśnienie, a czerwona odchudza.
Zresztą żeby czerwona zadziałała trzeba by wypijać co najmniej 5 filiżanek dziennie 🙂

Świat herbat to takie bogactwo w którym KAŻDY znajdzie coś dla siebie, wystarczy znaleźć dobry sklep 🙂

• Mamusia
post za postem ale znalazłam coś interesującego w necie 🙂

"Uwaga! Herbaty zielonej w znacznej ilości nie powinny pić kobiety planujące dziecko oraz panie w ciąży. Zwiększa się ryzyko urodzenia dziecka z rozszczepieniem kręgosłupa i innymi zaburzeniami układu nerwowego. Ma to związek z EGCG, który hamuje rozwój komórek, niestety nie tylko tych nowotworowych."

z tej stronki:
http://edumed.com.pl/sklep.php/EGCG.html

jeszcze poszperam

Toja dobrze,że znalazłaś info na ten temat 🙂
Mój lekarz rodzinny polecał mi picie zielonej na niskie ciśnienie,dlatego tak napisałam 🙂
A na czerwonej mam napisane na opakowaniu,że wspomaga odchudzanie,bo reguluje metabolizm...przyda się po porodzie:P

• Mamusia
jusmarkl napisał:
A ja licze na to , ze po porodzie zostanie mi troche wagi. Zawsze mialam niedowage i to byl moj kompleks.
A ja pewnie bede miala za duzo,bo prawde mowiac przed ciaza mialam jakies 3-4 kg za duzo wiec po porodzie... 🤪 Jusmarkl podziele sie z Toba i oddam Ci pare kilogramow:laugh: 😉

• Mamusia
Ja przed ciaza wazylam 48 kg , ale przy wzroscie 168. Wygladalam jak patyk. Teraz mam 15 kilo wiecej w ciazy , i chcialabym , zeby cos zostalo. Dziewczyny chetnie przyjme kilka kilogramow hihi. Przed pierwsza ciaza wazylam 55 , a po urodzeniu stracilam wiecej niz przybralam i spdlo mi wlasnie do 48 , pozniej strasznie ciezko mi bylo przytyc. Objadam sie , nie odmawiam sobie niczego , a mimo to nie tyje. Taki juz mam organizm.

• 6 miesiące później...
  • Mamusia
a czy można pić herbatę rumiankową? bo w sumie to herbata z ziół ... zioła raczej niewskazane w ciąży... ja piłam kilka razy osttanio - na silny ból żołądka. NIe skonsultowalam się z gin. Ale gdzies na necie poczytalam o bółach zołądka w ciąży i tam napisane było - że oprócz herbaty rumiankowej piły tez ciezarne herbatę miętowa i siemię lniane... no to chyba można, co ?