Skocz do zawartości

mama po 35 roku życia | Forum o ciąży

Kasia74

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Droga Kasiu właśnie urodziłam pierwsze dziecko w wieku lat 32,z tego co wiem to lekarze zalecają zrobienie badań prenatalnych każdej kobiecie po 35 roku życia,żeby wykluczyć ryzyko urodzenia dziecka z wadami.Nie wiem co ci poradzić,myślę tylko że skoro to Twoje pierwsze upragnione dziecko to Je urodzisz mimo wszystko,a po co dodatkowo martwić się o wyniki badań.Koleżanka też rodziła swojego pieworodnego w wieku 32 lat,zrobiła badania zalecone przez lekarza i okazało się,że dziecko prawdopodobnie urodzi się z wadą serca.Koleżanka chodziła przez 6 miesięcy zestresowana na maksa.Maluch urodził się zdrowy jak ryba,ma już 1,5 roku i rozwija się prawidłowo,lekarka się pomyliła i wprowadziła rodziców w błąd i naraziła na niepotrzebny stres 😞 Także badania takie nie dają 100% pewności.Zrobisz tak jak podpowiada Ci rozum,życzę aby to maleństwo,które nosisz już pod sercem rozwijało się prawidłowo i urodziło się zdrowe,grunt to zachować spokój w ciąży to i dzidziuś będzie zdrowy 🙂
p.s.Ja będąc u lekarza nawet nie chciałam słyszeć o tych badaniach,bo wiedziałam że i tak ich nie zrobię 🙂

• Mamusia
aniol303 ma w 100% rację. Moja koleżanka która urodziła synka w wieku 38 lat wykonała te badania i miała złe wyniki, dalej nie chciał drążyć ale tak czy inaczej miała obawy co to będzie , jak sobie poradzi i akie tam. Synek urodził się silny i zdrowy 🙂 Ja urodziłam synka w wieku 30 lat i tez miałam propozycje wykonania potrójnego testu ale odmówiłam bo uważałam że co ma być to będzie a dziecku mój stres może jedynie zaszkodzić nie wspominając już o ryzyku poronienie po pobieraniu wód płodowych. Głowa do góry, będzie dobrze 🙂

• Mamusia
kasiu -ja tez juz poruszałam temat mamy po 35 roku życia na forum -ja mam 37 w tym roku i to moja druga ciąża po 17 latach 😉 , zrobiłam tylko bad.usg genetyczne mój lekarz powiedział wcześniej ze jeżeli zajedzie taka potrzeba wyśle mnie na bad. prenatalne.Wg. tego usg okazało sie ze jestem w niskiej grupie ryzyka jesli chodzi o wady genetyczne dzieciątka , dalsze bad. usg. potwierdzały ze z malutką wszystko ok. serduszko zdrowe, żadnej przypuklinki na kręgosłupie , rozszczepu kręgosłupa i wodogłowia nie widać -ufam doświadczonemu lekarzowi choc obawy zawsze są -ale bądźmy dobrej myśli -już niedługo rozwiązanie.

są dwa rodzaje bad. prenatalnych bez ingerencji i z ingerencja -pobranie wód płodowych.Wiem ze trudna decyzja przed tobą a bad. trzeba wykonac do określonego tyg. ciazy.trzymam za was kciuki na pewno bedzie wszytko ok.powodzenia.

• 4 tygodnie później...
  • Mamusia
Witajcie :-)

Zgłasza się kolejna mama 35+ z pierwszym dzieckiem w drodze :-)

Jak sobie radzicie? Mnie chyba wiek nie przysparza jak na razie dodatkowych problemów, chociaż mam przykazane podwójnie na siebie uważać.

Pozdrowienia :-)