Skocz do zawartości

Ból pleców | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Dziewczyny proszę o radę....
Od 3 dni jak tylko wstanę i trochę postoję lub wyjdę gdzieś i pochodzę,chośby do sklepu to zaczynają mnie boleć plecy w krzyżu i po bokach tak jakby ciągnie od nerek.
Z nerkami ani pęcherzem na pewno jest dobrze,bo właśnie wyniki odebrałam.Poza tym to na pewno od pleców,bo czasem tylko plecy w krzyżu bolą.
Czy Wy też macie takie bóle??? Myślałam,że to w późniejszej ciąży się zacznie.
Co na to poradzić????

• Mamusia
hej,ja jestem w 14tc i mnie też bolą czasami tak plecy jakby właśnie od nerek,tylko,że ja dopiero jutro odbieram wyniki i się okarze czy wszystko ok,też mnie to trochę marti,ale jutro także idę do lekarza więc zapytam co to może być,bo właśnie słyszałam,że może boleć krzyż,ale w późniejszej ciąży.pozdrawiam

• Mamusia
Bolace Plecy to ZMORA kobiet w ciazy, mnie zaczely tez szybko bolec, kapiele w wannie polecam, odciazaja kregoslup( nawet bezczynne lezenie z ksiazka i dodatkiem oliwki(zmiekcza skore-rozstepy!,)) no i basen.
Podobno osteopata tez jest wskazany, chociaz nie do konca jestem przekonana, zeby mi ktos manipulowal w plecach jak mam dzidzie w brzuchu:P

Jak leżę na poduszkach podparta to lepiej,ale na wszelki wypadek zadzwoniłam do swojej lekarki (mam to szczęście,że nie muszę czekać na wizytę w razie czego) i wizytę z poniedziałku przełożyła mi na jutro.Mam nadzieję,że wszystko dobrze jest,bo tego się najbardziej boję 😞
A na basen chyba się zapiszę,bo mam blisko

O tych plecach już nie mówcie teraz tak bolą że szok 🥴 🥴 Ale teraz pewnie od wielkosci brzucha i dziecka bo to jednak jest ciężąr hehe ale cóż zronimy taki nasz los pozdrawiam wszystkie 🙂

• Mamusia
witam dziewczyny,właśnie wróciłam od lekarza i jestem trochę "przybita",ponieważ moje bóle pleców i nerek okazały się infekcją dróg moczowych,mam bardzo liczne bakterie w moczu itp,dostałam antybiotyk MONURAL(jednorazowa do picia w formie saszetki),właśnie go zażyłam i mam nadzieję,że mi pomoże,ponieważ mój ginekolog powiedział,że jak nie przejdzie to do szpitala 😞(przyszykował już skierowanie w razie czego) i jestem załamana,początek ciąży a już zaczynają się problemy,płakać mi się chce,kolejna wizyta za 2 tygodnie,chyba,żeby coś się działo to mam dzwonić.Czy taka infekcja może być bardzo groźna?Czy któraś z Was brała ten lek?Podrawiam

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
hej!

i jak Twoje wyniki?

mam nadzieje, że już ok. jeśli w moczu są bakterie to trzeba leczyć się antybiotykami. na szczęście teraz są już takie które nie szkodzą, a nieleczona infekcja bakteryjna może prowadzić np do przedwczesnego porodu dlatego zawsze warto je brać.

co do bólów kręgosłupa - mogą być różne przyczyny:
1) właśnie zakażenie dróg moczowych,
2) zmniejszona aktywność fizyczna powoduje zmniejszenie siły mięśniowej,
3) nieprawidłowe dźwiganie (aby coś podnieść lepiej jest zgiąć się w kolanach niż w kręgosłupie)'
4) dodatkowe kilogramy na brzuchu zwiększają lordozę lędźwiową co również może spowodować bóle kręgosłupa
5) skolioza (ja mam) dodatkowo obciążona może dać o sobie znać właśnie w czasie ciąży w okolicy lędźwiowej jak i w okolicach tzw krzyża (rozluźnienie więzadeł kręgosłupa przez hormony ciążowe),
itp

Najlepszym lekarstwem jest ruch. basen na pewno super, ale co do czystości wody to raczej odradzam (możliwe infekcje pochwy a przez to i pęcherza moczowego - ja np przed ciążą miałam ku temu skłonności dlatego nie ryzykuję).

Ćwiczenia w domu - np: koci grzbiet (w tej pozycji unoszenie jednocześnie prawej nogi i lewej ręki w górę, później druga strona), skręty tułowia w staniu lub siadzie na krześle, krążenia bioder, stawanie na przemian na piętach i na palcach. Co do innych ćwiczeń inwencja twórcza wskazana 😁.

Ważne jest by się za bardzo nie przemęczać, zacząć ćwiczyć najwcześniej w 12 tyg. ciąży (tak na wszelki wypadek!), spokojnie i głęboko oddychać w wywietrzonym pomieszczeniu i najważniejsze - jeśli jakieś ćwiczenie wywołuje ból - NIE WYKONUJEMY GO!

• Mamusia
Hej,dzięki Bogu dzisiaj byłam u lekarza,zbadał mnie i wszystko ok,następna wizyta za 3 tygodnie i wtedy dostanę skierowanie na wyniki,także mi ulżyło świta będą spokojniejsze 🙂Dziękuję Ci bardzo za super porady.Musi być wszystko dobrze i jestem dobrej myśli,tym bardziej,że zaczynam już czuć maluszka 🙂Pozdrawiam Cię serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego!!!

• Mamusia
Cześć. Ja też byłam teraz u gina bo miałam bakterie w moczu i szczawiany wapnia- a wszystko to podłapałam na basenie 😞 więć teraz nie polecam basenu. wcześniej chodziłam bo bolały mnie plecy.Lekarz kazał mi kupić urosept- to są tabletki ziołowe (bez recepty). Biorę je 3 * dziennie po 2 tabletki. Jak po tych tabletkach nie przejdzie to wtedy antybiotyk. Pozdrawiam

U mnie szczawiany wapnia lekarka mówiła,że od czekolady.Nie przepisała mi nic bo zapalenia pęcherza nie mam.A Urosept kiedyś brałam ale nie w ciąży i mi pomagał zawsze na pęcherz 🙂

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
ja tez mam takie bóle, to okropne jest. nie moge w nocy sie ulozyc bo mnie bola, też myslalam na poczatku, ze to od nerki, ale nie, z moczem wszystko oki i nic nie wskazuje na to. nie moge sobie z tym poradzic. w ciagu dnia jak sobie pochodze to troche przestaje, ale i tak caly czas czuje bol, czy to juz bedzie tak do konca? bo ja jestem dopiero w 24 tc.

• Mamusia
Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. ja dziś znów zaczynam tak ze dwa razy dziennie po 15 min 🙂, bo czuję, że skapciałam! na szczęście plecy mnie jeszcze nie bolą. tak pewnie ćwiczyłabym częściej. a im brzuch większy, tym ciężej się poruszać, a i po porodzie łatwiej wrócić do formy, więc biorę się dziś do roboty! 😁

pozdrawiam!

Ja mam skolioze ledzwiowa i przez to krzywe biodro, czasami jak mnie zlapie bol w pracy lub szkole to nie wiem co mam robic bo sie ruszac nie moge. Rowniez kiedy mam zatwardzenie bardzo bola mnie krzyze.. nie wiem czym jes tspowodowany bol krzyzy z jelitami ale widocznie. Takie sa skutki uboczne ciazy 🙂 Ale kiedy sie pomysli o maluszku to bol przestaje byc tak dokuczliwy 🙂
Pozdrawiam

• Mamusia
Moje bóle to się właśnie zaczynają, ale to od ciężaru jaki zaczyna mi przybywać. W pierwszej ciąży krzyż mnie bolał okrutnie i bałam się że w trakcie porodu będę miała bóle krzyżowe które są bardzo bolesne ale na szczęście to bolał tylko przeciążony kręgosłup, dużo wypoczynku i rzeczywiście spanie czy leżenie na boku. Leżenie na plecach bardziej obciaża kręgosłup. Więc kobietki na boki na boki :laugh:

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
Witam,
Ja również miałam dość wcześnie bóle krzyża,bo w 10 i 11 tygodniu(przez kilka dni),ale na szczęście przeszło 🙂Uważam,że kręgosłup jak i cały organizm również przygotowywuje się do rosnącego obciążenia 🙂Warto jednak pójść do lekarza.Jeśli mnie coś niepokoi to pytam o wszystko..

• Mamusia
Marza napisał:
Ćwiczyć, ćwiczyć i jeszcze raz ćwiczyć. ja dziś znów zaczynam tak ze dwa razy dziennie po 15 min 🙂, bo czuję, że skapciałam! na szczęście plecy mnie jeszcze nie bolą. tak pewnie ćwiczyłabym częściej. a im brzuch większy, tym ciężej się poruszać, a i po porodzie łatwiej wrócić do formy, więc biorę się dziś do roboty! 😁

pozdrawiam!
To prawda ze cwiczenia pomagaja i to bardzo.Tez cwicze,co prawda ostatnio sie troche rozleniwilam ale staram sie codziennie chociaz 20 min. cwiczyc,no i co najwazniejsze bol plecow tak nie doskwiera 🙂

• 3 tygodnie później...
  • Mamusia
aj wlasnie boli czasem i to nawet bardzo przewaznie po dluzszym staniu albo chodzeniu a to dopiero polowa ciazy co mowic bedzie pozniej.. 🥴

a Dziewczynki mialyscie moze taki bol w stawie biodrowym ze ani lezec,ani siedziec nie mozna??mam to czesto i nie wiem co to moze byc a za kazdym razem jak jestem u lekarza to zapominam sie oto zapytac..