Skocz do zawartości

waga niemowląt, czy za mało przybiera na wadze | Forum dla mam

Basia2948

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Moja córeczka urodziła się z wagą 3190g 🙂 , (myślę że to i tak dużo bo jestem drobna a sama urodziłam sie z wagą 2850g) w 6tygodniu ważyła 4130g a teraz tzn 3miesiąc waży zaledwie 5kg. Czy to nie za mało jak na 3miesiące? Martwie się 🥴 , (bo karmię piersią) że może z moim pokarmem coś nie tak albo źle przystawiam do piersi 🤨 .. Jak przybierają na wadze wasze maleństwa? PS. Gdy się urodziła mierzyła 55cm a teraz 61cm

• Mamusia
Myślę że nie powinna się martwić. Mój synek urodził się 3.280kg i też w wieku 3 miesięcy ważył około 6 kilo. Jak mały miał 6 miesięcy przeszłam na pokarm sztuczny i zaczął przybierać szybciej ale i tak jest drobny bo wazy niecałe 10 kilo. Syn mojej koleżanki ma 2.5 miesiąca i wazy 9 kilo a tez jest na samym cycu. Nie ma reguły, jedno dziecko jest większe drugie mniejsze i tak to się później wyrówna 🙂
Ps. Śliczna niunia 🙂

• Mamusia
Basiu, każdy maluszek przybiera inaczej na wadze. Najwidoczniej będziesz miała drobną kruszynkę 🙂
Mój synek urodził się z wagą 3200, a teraz w wieku prawie 7 miesięcy ma 10 kg, koleżanki synek w tym samym wieku waży niecałe 7 kg więc jak widzisz, każde dziecko jest inne 🙂

• Mamusia
Basiu naprawdę nie masz się czym martwić 🙂 Miałam ten sam problem z Gabrysią. Urodziła się z wagą 3600g na początku przybierała bardzo szybko na pierwszym szczepieniu w 6 tyg miała już 4800!!! Jednak potem zaczeły się schody - po szesciu tyg okazało się że waży 5300, a więc przybrała przez ten czas tylko pół kg...no a teraz ma równo pół roku i waży 6800...

Każde dziecko idzie swoim tempem i nie masz się co martwić. W książeczce zdrowia masz siatki centylowe i możesz sprawdzić czy waga Twojej Małej mieści się w normie.

Teraz właśnie to sprawdziłam - i WSZYSTKO JEST OK - IDZIE 25 CENTYLEM! gŁOWA DO GÓRY 🙂 🙂

• Mamusia
Basiu specjalistą nie jestem, więc Ci nie powiem, czy Twoja mała mieści się w normach czy nie. Choć z danych, które podajesz wydaje się być słodką kruszynką. 🙂 A i czytam, że Ci kobietki piszą, że raczej wszystko okej. 🙂

Mój łobuz dla przykładu ma 3 miesiące, 6kg i około 70cm długości. Lekarka na sam jego widok stwierdziła, że może za mało ważyć... na szczęście waga pokazała jej, że jest w błędzie. Po porostu mój maluch ma dla odmiany taką urodę: długi i chudy. 😉

• Mamusia
Basiu moja nawet tyle nie ważyła jak miała 3 miesiące..dokładnie 4700g.Również karmiłam piersią.Lekarka sugerowała,żeby dokarmiać,że to mało,że coś jest nie tak.Wszystkie dzieci w poczekalni u lekarza większe,pulchniejsze...Martwiłam się tym i niepotrzebnie.Mam zdrową córeczkę,a kiedy skończyła rok i spotkałam te same mamy z dzieciaczkami to nie było zbytniej różnicy w wadze,to się wszystko zrównało.Pediatra wchodziła mi na ambicję,żeby jeszcze ją dodatkowo budzić w nocy na karmienie itp.a inny lekarz powiedział,ze je tyle ile potrzebuje.Dobrze się rozwija,no i nie mylił się. 🙂)Nie przejmuj się więc.

BASIU I JA TOBIE NAPISZĘ ŻE NIE MASZ SIĘ CZEGO MARTWIĆ 🙂

KAŻDE DZIECKO MA SWÓJ WŁASNY TOK ROZWOJU I JEDNE SZYBKO PRZYBIERAJĄ NA MASIE A INNE WOLNIEJ 🙂 NAJWAŻNIEJSZE ŻE PRZYBIERA I ROZWIJA SIĘ PRAWIDŁOWO 🙂