Skocz do zawartości

jak czesto lekarz sie myli przy rozpoznaniu płci? | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Cześć, to juz 25 tc i choc lekarz powiedzial nam ostatnio na usg, ze widzi na 100% wargi sromowe dziewczynki i dal nam zdjecie na potwierdzenie, to pozniej dowiedzialam sie, ze u jednych znajomych mial byc syn a urodzila sie corka, a u drugich odwrotnie, jak myslicie, jak bardzo jest takie stwierdzenie plci wiarygodnie? w sumie lekarz byl pewien ale na tym zdjeciu ja niewiele dostrzeglam?

hej!
lekarz tez człowiek i się może pomylić, wiadomo że usg2d nie są w 100 % wiarygodne, i ja bym się nie nastawiała na 100% że to jest dziewczynka 🙂

• Mamusia
u mnie tez tak było przy córci....lekarz powiedział ze na 100% a nawet i wiecej bedzie synek...nawet sprzęt mi pokazywał!!!!no i przez całą ciąze do córci mówiłam Dawidku 😁a jaki szok jak sie córcia urodziła!!!!hehe.więc lepiej sie nie nastawiać.lekarz nie jest nie omylny!! 🙂pozdrawiam

• Mamusia
wsrod moich znajomych nie bylo nigdy pomyłki..
uwazam,ze jesli lekarz ma doswiadczenie to nie ma problemu z okresleniem płci...to samo dotyczy sprzetu- jezeli robi sie takie badanie w jakims dziwnym gabinecie (np. w bloku mieszkalnym ktos ma lokal z gabinetem ) to moze sie spotkac ze starym sprzetem i wtedy nie liczylabym na 100% pewna diagnoze.Ja prowadze ciaze w klinice i wiem,ze sprzet jest dobrej jakosci a pytajac lekarza przy okresleniu plci ile razy nastapila pomyłka - powiedzial,ze ani razu w jego karierze. Poza tym otrzymałam fote, na ktorej doskonale widac"sprzet" mojego dziecka.

• Mamusia
Oczywiscie,ze zdarzaja sie pomylki!Mam dwie kolezanki u ktorych lekarz sie pomylil.W dwoch przypadkach mial byc synek i urodzily sie sliczne dziewczynki:laugh 😁uzo zalezy od sprzetu jakim lekarz sie posluguje.Ten ginekolog cieszy sie bardzo dobra opinia a jednak....tez sie myli:laugh:

• Mamusia
jak chodzilam z coreczka w ciazy pani ginekolog powiedzilam mi ze bedzie to dziewczynka, moj maz do konca twierdzil ze bedzie to syn bo on chce miec pierwszego syna-malego zlonierza(tak jak on) a urodzila sie dziewczynka jak powiedzila pani ginekolog(coreczka teraz jest oczkiem w glowie tatusia:P) teraz tez chodze z ta ciaza do tej samej pani ginekolog i mowi ze to synek wiec jestem przekonana ze tak jat- moeze nie w 100%ale tak mi sie wydaje i mam zdiecie usg jak widac ze to chlopiec. poztym obie ciaze sie bardzo od siebie roznia i obiawami i samopoczuciem i ksztaltem brzusia 🙂
a jak bedzie to sie doweim juz niedlugo

[URL=http://www.naobcasach.pl]

• Mamusia
    w warszawie jest jeden takie lekarz ( dr.Makowski), zresztą chodzę do niego na usg,który bardzo często potrafi okreslic płec dziecka w 12 tygodniu!!! 🤪
    Uwierzcie mi,że nie znam dziewczyny ( a mnóstwo moich koleżanek do niego chodzi i chodziło), u której by sie pomylił 🤪
    I oczywiscie wiadomo,że na 100% nic nie wiadomo ale jak Makowski okresla płeć to mu wierze.Zreszta nawet na portalu www.znanylekarz.pl ma swietne opinie... 🙂
    Ale usg to tylko pomiar,a lekarz tylko człowiek.Ma prawo do pomyłek.

• Mamusia
    Mojej kolezance do 8 m-ca lekarz mowil ze bedzie chlopczyk... A w 8 m-cu zmienil zdanie ze jednak bedzie dziweczynka 🙂 No i urodzila sie dziewczynka 🙂 U mnie to raczej zmiany plci nie bedzie bo synuś od poczatku sie rozlozyl i pokazywal wszystko co chcialam zobaczyc 😉

• Mamusia
    Bylismy dzis na usg u innego lekarza, ktory wykonuje usg 3/4d, jezeli chodzi o wrazenia z tego usg to dziecko bardzo sie zakrywa raczkami wiec nie za bardzo widzielismy jej twarz, ale ten lekarz tez stwierdzil ze na pewno bedzie dziewczynka bo jajek zadnych nie widzi 😉a mezowi dokladnie tlumaczyl, ktore miejsce jest dowodem na to, ze to dziewczynka:|

• Mamusia
    mi sie wydaje ze latwiejsze i pewniejsze jest jesli lekarz stwierdzi chlopca bo widac jajka a u dziewczynki to ciezko jest cos zobaczyc..
    moja siostra do konca ciazy byla zapewniana ze bedzie miala corke, przy porodzie sie okazało ze chłopiec 😁 ale to bylo 9 lat temu takze wiecie inny sprzet :P mi sie wydaje ze poprostu teraz tez takie pomylki sie zdarzaja ale rzadko 🙂

• Mamusia
    Sprzęt niby teraz lepszy a moja koleżanka całą ciąże była zapewniana że dziewczynka bo na każdym usg widzieli wargi sromowe. Kilka dni temu napisała mi że urodziła a położna mówi do niej: No, ma pani pieknego synka! I szok bo wszystko dla dziewczynki kupowali! 🤪
    Teraz to i ja się boję bo wszystko dostajemy różowe i gdyby była pomyłka to chłopca będziemy w to ubierać!:laugh:

• Mamusia
    Wlasnie ja mysle , ze w te strone moga zdarzac sie pomylki , ze po prostu lekarz nie dostrzeze jader i twierdzi , ze dziewczynka , no ale jesli juz widzi te jadra i jeszcze ci je pokazuje to raczej nie ma mowy , zeby nagle zniknely i okazalo sie ze dziewczynka.
    Mi tutaj w hiszpanii mowia , ze chlopiec - mam nawet fotke jaderek , a jak bylam w polsce i poszlam do gina - on mial strasznie stary sprzeti wogule ja tam nie umialam dostrzec zadnych ksztaltow dziecka- to twierdzil ze dziewczynka - i mysle ze dlatego , bo po prostu na tym jego sprzecie ciezko cokolwiek dostrzec , wiec i jajka mozna ominac.