Skocz do zawartości

BYŁYŚMY KWIETNIÓWECZKAMI-JESTEŚMY MAMUSIAMI | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

Aniu no bez słodzenia mi hehe...nadal mam kompleks mojego brzucha:/ masakra ...z tyłu liceum z przodu muzeum jak to mnie brat okreslil 🙂

u mnie burza straszna 😞

Aiu pewnie byłas w Ożannie pod Rzeszowem albo na zwirowni Rzeszowskiej.Moje "bajorko" jak to nazywam nosi nazwe ZEK! Ludzi duzo -szkoda ze nie znajdzie sie nikt kto by je porzadnie zagodspodarował:/

Jejku moja buba ciagle pcha cos do buzi!!!!az sie caly trzesie jak ma gryzaka i moze pogrysc...nie za wczesnie na zabki??

• Odpowiedzi 2,8 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• KaSia86

337

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

No no Moniczka, a czemu ja nie mogę Ci posłodzić? Przynajmniej samopoczucie się nam może poprawić, zresztą :laugh: to prawda :laugh:

Natala też pcha łapy do buzi i to całe pięści, czasem aż ją naciąga, tak głęboko wsadzi..mi się zdaje, że wszystkie dzieci w tym czaie tak mają..wreszcei odkryły, co to ręce i tak ćwiczą. Jak się naucza porządnie gryzak trzymać, to myślę, że inne rzeczy będą pchać i tyle.

Ale mam dziś doła. Próbowałam młodej dać butlę, ale prawie dostała histerii...co ja mam z tym dzieckiem..

ojj ANiu w sumie masz racje...musimy sobie słodzic 🙂 chociaz my same 🙂 moja buba slodko spi na polku troche powietrze świeższe sie zrobilo po deszczu 🙂
maly dostal porcje z kleikiem ale jakos nie zadzialal on "napychajaco" na niego bo od kiedy przestal kaszlec to wrocil apetyt i je za dwoch 🙂 juz myslalam ze go brzuszek bolal po nowosci ale pomarudzil chwilke i poszedl spac 🙂

ja juz praktycznie nie karmie piersia ...mam coraz to mniej pokarmu,przez te wszystkie stresy powoli mi zanika:/ przystawiam malego ale on juz wypycha cyca-przezwyczail sie do butelki...nie chce ale musze chyba wybrac sie do gin po tatletki na spalenie pokarmu:/ widzisz Aniu u mnie wrecz przeciwnie ja chce a on nie!!! a pomyslec ze jeszcze nie tak dawno butelki do buzki nie bral 😞

chcialam dzisiaj sie wybrac i go zaszczepic ale dowiedzialam sie ze Pani Pielegniarka od szczepienia jest na urlopie do wtorku! jak nie urok to sra...ka i tak w kołko:/

aha dostal gryzaka od babci z Canpola - Cukierek- wodny ciagle trzyma go w raczce i pieknie wsadza w buzke... 🙂

a co do raczek lepsze to niz wsadzanie nozek hehe 🙂a i to wkrotce odkryja 🙂

Adus co do moich cwiczen - tez zero motywacji ale po kremie ktrory uzywam zauwazylam poprawe.brzuszek juz nie opada na blizne-jeszcze tydz temu aby ja zobaczyc musialam podnosic fałdek tłuszczu...wiec jest lepiej 🙂
ale sie rozpisałam 🙂

Hej Mamuśki 🙂

Mąż właśnie sobie pojechał na działkę a my z Oskarem zostajemy sami do poniedziałku popołudniu.
Wszystko byłoby dobrze,tylko pogoda do niczego,pochmurno i ma padać 😞więc ze spaceru pewnie nici 😞
Nie lubie tak cały dzień siedzieć w domu,bo się zanudzić można 😞

Oskara męczą zaparcia po Nutramigenie-znacie jakieś sposoby,żeby mu pomóc?
Wczoraj dałam mu 1/4 czopka glicerynowego i zrobił kupkę ale płakał chyba z 30 min,bo go bolało 😞

oojj jaka tutaj cisza 😞

moj synek na spacerku z sasiadeczka... dziewczyna ma 17 lat 🙂taka mala pomoc 🙂a mi az glupio samej siedziec w domciu bo nie przywykłam do tego ze ktoś poza rodziny bierze mi dziecko na spacer 🙂ale czuwam...wiem ze slodko spi i sie usmiecha przez sen 🙂

Adus...nie smuc sie!dasz sobie rade z Oskarem 🙂to tylko 3 dni,ja siedzialam ponad tydzien bez mojego M...było ciezko ale dzieki takim dniom wiem ze dam sobie juz ze wszystkim rade...nikt nie musi mi pomagac 🙂

Jutro jade do tesciow wroce we wtorek...wiec dopiero wtedy sie odezwe...bede szalala po sklepach hehe 🙂

Buziole mamusie!

Ja dziś krótko, bo dzis mam imprezkę, musze zrobic wlosy, jeszcze do kościółka pędzę.
Ja sie zabije na tych szpilkach....
A wczoraj szok, patrze na nowe wytyczne co do karmienia dzici, a tam napisane, że przy karmieniu piersią dawać juz warzywa po 4.miesiącu i można od razu dać gluten, a u dzieci karmionych sztucznie gluten dopiero w 5.miesiącu...ale sie pozmieniało...
Dobra, lecę...odezwę sie później 🙂

Adus trzymaj się, ja kiedys byłam z dwójką dzieci sama przez 5 dni....

Cześć Kochane 🙂

Ja też na krótko,idziemy na działkę trochę porobić 🙂
Godzinę temu zadzwonił dzwonek,otworzyłam i .....mąż wrócił 🙂 🙂 🙂stęsknił się już za nami,do tego pogoda brzydka,więc przyjechał 🙂

Aniu ja też o tym czytałam,żeby do mleka dodać na 100 ml - 2-3 gramy kaszki czy kleiku.
Jutro wybiorę się do lekarki po receptę na Nutramigen to spytam jak to dokładnie jest i kiedy co mam wprowadzać.
Mam też nadzieję,że Oskarowi wróci apetyt(furagin dostał ostatni raz wczoraj i na kolację zjadł tylko 20 ml 😞)

No i te przeklęte zaparcia....

Miłego dnia.

Mikusia baw się dobrze i wypocznij a Ty Aniu także dobrze się baw na imprezce 🙂

Kasia,Ania i Marta wróćcie do nas 🙂

no właśnie - WRACAJCIE DZIEWCZYNY!!!!!

Ja zaraz wychodzę, ale chyba z dobrej zabawy nici, bo po pierwsze przed chwila pożarłam się z moim M i humor zwalony a po drugie i tak dwa razy muszę przyjechać z imprezy nakamić małą...i dupa zbita generalnie z miłego dnia...

DOŁA MAM NA MAXA....

• Mamusia
A ja dziewczynki w piątek byłam na Rolletic'u. Super sprawa. Pomimo zakwasów hehe 😆 Podobno 2 kg na tydzień przy dobrej diecie oczywiście i likwiduje cellulitis !!! Pierwsze gratis a teraz musze karnet sobie wykupić. Ale wolę przeznaczyć kasę na to niż na tabletki odchudzające 🙂 A zrzuciłam już 16 kg. Dla mnie to i tak wielkie G, bo jeszcze 11 zostało. No ale walczę.
Jutro znowu idę i tak po 3 razy w tygodniu 🙂 Będę Wam zdawać relacje z "postępów".

Anka, dawaj no tu tego Twojego to zrobimy z Nim porządek !!! :laugh: A to karmienie, to faktycznie zmora - ale niunia wie jak mamusię zatrzymać przy sobie hehe CYC TO CYC

25 lipca wyjażdżamy na wakacje na tydzień. Jedziemy do babci do Krasnobrodu, tobie Aniu znane są te rejony 🙂 Trochę się boję jak Martyna zniesie taką długą podróż, bo 8 godzin jak nic. Powiedzcie dziewczyny w jakie leki ewentualnie muszę się zaopatrzyć? Na pewno biorę Panadol, no i muszę kupić krem z wysokim filtrem. Aniu Ty pewnie jesteś bardziej obeznana, bo już jedną dużą pannę masz, może wiesz co koniecznie powinnam zabrać ?

Aniu, ja szybko, bo musze lecieć..
No musisz mieć ten Panadol rzeczywiście, kup tez krem na komary..chyba nic więcej dla małej nie będzie konieczne, no oprócz soli fizj. do noska, jak by sie jej katar zaczął.
Miłego wypoczynku 🙂)

Hej 🙂

Co słychać u Was???

Oskar spał dzisiaj od 21 do 5 🤪 coraz ładniej 🙂 ,ale wcz 🙂 oraj był strasznie marudny,nie chciał w dzień spać i w sumie spał tylko godzinę.Pewnie przez tą pogodę 😞

Dzisiaj ładny dzień i zmykam po 12 na działeczkę,od 4 dni jesteśmy posiadaczami działki w Poznaniu,mam zaledwie 5 przystanków tramwajem 🙂

Miłego dnia Mamusie 🙂

Aniu w sukience wyglądasz prześlicznie,zazdroszczę figury 🙂
przez te tabletki co biorę-Azalia-mam pewnie problemy ze schudnięciem,bo od nich się tyje 😞

• Mamusia
Ada, kto Ci powiedział że od Azalii się tyje ? Mnie lekarz zapewnił, że akurat te są bezpieczne i faktycznie póki co kilogramy mi tylko ubywają 🙂

Anię już skomentowałam na NK 😆 Ada zgadzam się z Tobą, figurę to ma git 🙂

Oj dziewczyny, serdecznie dziękuję za komentarze...to naprawdę poprawia samopoczucie....dobry krój sukienki kryjący falbankę brzuszną, odpowiednie wciągnięcie brzucha i efekt jest całiiem niezły 😉

Dziewczyny, w tej azalii jest malutko hormonów, nie powinnyście tyć po niej, to już nie te tablety co kiedyś...Ja już o tym nie myślę, mam tą Mirenę i jest spoko, plamienie ustało i w ogóle miesiączki po tym powinny ustać całkiem albo będzie tylko jakieś brudzenie lub plamienie, co cieszy...

Ja wczoraj w sklepie zaopatrzyłam się w parę słoiczków z samą marchewką..i w kleik...psychicznie się przygotowuję już...

• Mamusia
Aniu, widzę że zaopatrujesz się w słoiczki, a nie lepiej samemu ugotować marcheweczkę i ziemniaczka? Ja osobiście nie jestem przekonana do słoiczków, tym bardziej że wszelkie warzywka i owocki mamy z własnego pola, więc jestem spokojna że małej nic nie zaszkodzi. Ale w sumie marchewka czy z pola czy ze sklepu to jeden pies, bo to chyba jedyne bezpieczne warzywo.
Oj, nie mogę się doczekac tej chwili, jak Niusia spróbuje wreszcie coś innego niż tylko mlecko 😆

hej mamusie

my juz po weekendzie i szczepieniu maly nawet nie zaplakał ale mamy skierowanie do neurologa bo buba sie wygina do tylu w ksztalcie litery C:/

ehhh zacznie sie rehabilitacja i cwiczenia:/

• Mamusia
Czesc dziewczyny!!Ale sie za Wami stesknilam 🙂

No i musialam od nowa sie zarejestrowac,bo inaczej wejsc nie moglam 😞

Ale mialam do czytania....:laugh:

W niedziele mamy chrzest i w sumie wszystko juz gotowe.Sukieneczka kupiona i cala reszta tez zalatwiona. No wszystko nie,bo jeszce do spowiedzi musimy nykac 😉

22 mamy bioderka do kontroli a tak pozatym wszystko dobrze.

Pozdrawiam milutko i uciekam obiadek odgrzewac 🙂

Cześć Dziewczyny 🙂

Aniu mojej kumpeli znajoma właśnie zaszła w ciążę biorąc Azalię(ma 5-miesięczne dziecko) 😞

Aniu ile płaciłaś za Mirenę i czy aby na pewno jest skuteczna?

Oskar marudny dzisiaj,ma w miejscu dolnej jedynki białe,jak mu smaruje Bobodentem to jest spokój na godzinę,śmieje się i jest ok.Dzisiaj mu tam nawet z dziąsła krew poleciała trochę.
W środę na szczepienie,więc lekarki spytam od razu czy to ząbki,niech zobaczy.

Spytam też czy mogę mu już dać jakąś kaszkę czy kleik,bo choć trochę petyt mu wrócił,to i tak jest trochę niejadek 😞
Je ok.110-140 na jeden posiłek ale czasem tylko 50 ml 😞
Teraz zamiast przebrać to mu ubyło 100 gram 😞

Marccia czy to ty???

• Mamusia
Ada tak to ja Marccia! 🙂 Musialam nick rowniez zmienic,bo nie moglam sie na stary zarejestrowac.Cos nie tak mialam z haslem i stad te problemy z rejestracja.Nie wiem dlaczego bo haslo wbijalam caly czas to samo.No ale jestem"nowa-stara"ja:laugh: 😉

• Mamusia
Witaj Marccia 🙂

Ada, ale mnie teraz dobiłaś tą informacją o Azalii 😲 Ja właśnie okres dostalam więc odetchnęłam z ulgą, ale na dłuższą metę to już nie wiem... Nie wyobrażam sobie mieć teraz kolejne dziecko 🤪
A że tak się Tobie spytam, Azalię bierze się cały czas bez żadnych przerw no nie? Bo już zgłupiałam 🙃

hej dziewczynki..ale się tekstu narobiło...WITAJ MARTA!!! dobrze, że jesteś 🙂))

no to po kolei, bo zapomnę wszystko potem..

Mirena mnie kosztowała 670zł -wydatek na 5 lat (normalnie z założeniem 1000zł, ale mnie za darmo założył...bo kolega), ponoć poza sterylizacją to najskuteczniejsza metoda...zobaczymy 🙂

Anula, dla mnie nie lepsze słoiczki, w życiu nie chciałoby mi się tego robić, za dużo bajzlu. Przy Alicji próbowałam, ale paprania było co niemiara a młoda tym pluła, więc mi się odechciało po 3 dniach. A poza tym ja nie mam dobrych warzyw - na Śląsku??? Nie ma szans..

Moniczka, zobaczysz, że neurolog Ci powie, że jest ok...

A u mnie nic się nie dziąło, a tu przez ostatnie kilka dni nagle dużo postępów i to tak nagle...młoda zaczęła dzwigać się do siadania, raz na leżaczku mi się podniosła..a nie przypięta 🤪 i złapałam ją w ostatniej chwili. A przy leżeniu na brzuszku od wczoraj zaczęła całą klatkę podnosić na rączkach..aha, no i zaczęła chwytać zabawki, nagle stała się takim fajnym niemowlaczkiem a nie nieporadnym dzidziuniem.

Ja wczoraj byłam u koleżanki na wsi i opalałam się dwie godzinki..spaliłąm się na mahoń, taka lampa byłą..
Ok..musdzę lecieć..cmok wszystkim

FAJNIE ŻE JESTEŚCIE!!!

Witam Mamusie 🙂

Cieszę się Marta,że jesteś z nami z powrotem 🙂

Anula ja też załamałam się tą wiadomością 😞 ,tyle,że my się podwójnie zabezpieczamy,bo nie ufam do końca niczemu 😞
Ja również nie wyobrażam sobie być teraz w ciąży,ledwo Oskar przyszedł na świat...dopiero za parę lat drugie dziecko chcemy 🙂

Aniu ta mirena to spory wydatek,no ale w ciżgu roku na Azalię pójdzie ok.400 zł 🤨 ,więc opłaca się,tylko najgorzej tak sobie wyłożyć tego tysiaka 😞

Fajnie,że Natalka robi postępy 🙂
Oskar leżał wczoraj na łóżku i nagle patrzę a on na bok i następnie na brzuch 🤪 wiem,że to przypadek,bo to za wcześnie.
Tak jak wtedy obrócił się z brzuszka na plecy-zaledwie udało mu się 4 razy i teraz nic 😞 ale wiem,że ma jeszcze czas 🙂

Mikusia neurolog na pewno Tobie pomoże 🙂 ,u Małego stwierdzili lekkie napięcie w nóżkach i ćwiczę z nim codziennie poprzez zabawę 🙂

My dzisiaj znowu na działeczkę 🙂
Miłego dnia 🙂

• Mamusia
hej 🙂

Tez myslalam nad mirena ale wybiore jakas tansza spirlke.Roszmawialam z moja gin.i jak sie zdecyduje to mam sie zglosic przed kolejnym okresem po recepte,no a sama spiale sie zaklada podczas okresu.

W srode mamy badanie bioderek.Mam nadzieje,ze wszystko bedzie dobrze 🙂

Moja Amelka najmlodsza z tego grona i jak narazie wiekszych postepow nie robi.Tyle,ze "gadula" z niej niesamowita 🙂

Pierwsze posilki dla dzieciaczkow wprowadzacie od 4 miesiaca???

hej mamusie

jestesmy po wizycie u neurologa,mialam zostac do niedzieli u tesciow ale mojego M siostra zlapala jakiegos wirusa wymioty+biegunka i emigrowalismy szybko do domciu

Matus ma napiecie miesniowe z tendencja wychylania do tyłu.Nie wolno mi go nosic twarza zwroconego do mnie tylko opartego o plecki przodem do swiata 🙂ma duzo siedziec w foteliku samochodowym i bujaczku,a takze musimy zrobic mu z przescieradła hamak w lozeczku.Nie wolno klasc na brzusiu bo za mocno sie wygina robiac mostek.jesli do miesiaca sie nic nie poprawi to zacznie sie rehabilitacja...oby nie!

Fajnie ze dziewczynki wrocilyscie na forum
Mojemu synciowi spuchla noga od szczepienia,robimy oklady ze spirytusu i wody ...

nie wiem kiedy znajde czas na pisanie pracy mgr narazie to ona jest w powijakach..:/
a co do antykoncepcji tez biore Cerazzete wlasnie zaczelam juz 3 opakowanie,ale podobnie do Ciebie Aduś jeszcze sa gumeczki bo ciezko mi zaufac tymbardziej ze zauwazylam dzisiaj u siebie biale uplawy tak jak na plodne dni a piersia juz mniej karmie wiec o dziecko nie trudno 🙂

Ja podaje małęmu kleik na sniadanko i kolacje od tyg a dzisiaj podalam mu kaszke bananowa z mlekiem na obiad- 2 łyżeczki i mialam spokoj przez 5 godzin bez jedzenia...narazie nie ma problemow z akceptacja tego jedzonka mam nadzieje ze bedzie dobrze!
Małego jadlospis to :rano okolo 9 -180 ml+kleik
Godz 13-14 - kaszka z mlekiem 150 ml
godz 17-18 - 150ml mleka
godz 21 - mleko +kleik 150ml

Po ostatnim szczepieniu waga małego 7300g.
dobranoc mamusie 🙂

Mikusia Matti już tyle waży 🤪 ,jestem w szoku,mojej kumpeli córeczka ma 8 miesięcy i waży 7 kg.
Ale to dobrze,ze rośnie 🙂
Oskar też po szczepieniu miał spuchniętą nóżkę,a w środę następne ale mam krem emla,więc go spróbujemy 🙂

Chcę zapytać lekarki czy mogę mu kleik dać czy kaszkę no i jeszcze 3 tygodnie i marcheweczka 🙂

Mam nadzieję,że z tym napięciem Małemu przejdzie,a jak nie to rehabilitacja na pewno pomoże 🙂 będzie dobrze 🙂

Marta Malutka na pewno zrobi szybko postępy 🙂

Oskar złapał dzisiaj grzechotkę i trzymał ją w prawej ręce a po chwili przełożył do lewej 🙂

Co do antykoncepcji to zastanawiam się nad spiralą mechaniczną,kosztuje ok.70 zł a założenie 200zł.
Czy ktoś z Was wie coś na jej temat?Podobno jest skuteczna no i tańsza od hormonalnej 🙂