Skocz do zawarto艣ci

jakie macie sposoby zeby dziecko zasnelo??? | Forum dla mam

aniaweis

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
moja c贸rcia jak by艂a niemowlaczkiem zasypia艂a tylko przy piersi 馃檪dlatego tez karmi艂am ponad 2 lata!!!ewentualnie pieluszka obok,ko艂ysanie takie mocniejsze 馃榿 i aaaaaaaaaaaa... 馃檪jest strasznie ruchliwym dzieckiem i majac rok nie chcia艂a juz spac popo艂udniu i p贸藕no chodzi艂a spac wieczorem 馃槥szkoda jej by艂o dnia 馃檪by艂am wyczerpana!!!p贸藕niej k艂ad艂am sie obok niej g艂aska艂am po g艂owie ....a i lubi艂a 艂askotanie w uchu palcem 馃檪teraz to fajnie brzmi ale po d艂uzszym czasie nie by艂o fajnie zw艂aszcza z tym ko艂ysaniem. 馃檭 馃え ale to by艂o dawno 馃檪i nauczy艂am sie na b艂臋dach ze od ma艂ego to dzidzia nas chce wychowac....i przy synku sie nie da艂am:P synek od razu nauczony by艂 spac w 艂贸偶eczku..(moja c贸rcia spa艂a ze mn膮 ...艂贸偶eczko sta艂o puste:Psynek zaraz po jedzonku wedrowa艂 do 艂贸偶eczka odwraca艂 sie na boczek i zasypia艂!!!i tak jest teraz 馃檪....nie powiem ze nie biore go czasem do siebie do 艂贸zka 馃檪bo bym sk艂ama艂a...zreszt膮 teraz to on juz sam do nas przychodzi.rano np.budzi nas buziakiem i supera艣na mink膮 馃榿 brzusio tez ca艂uje i g艂aszcze hihi.
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Mamusia
mama nadzieje zeteraz przy tym bobasku bedzie tak samo i 偶e bedzie spa艂o w 艂贸偶eczku bez ko艂ysania i jakichkolwiek problem贸w ale to nigdy nie wiadomo....moja c贸rcia mia艂a niestety kolki i nie chcia艂a spac w nocy.... 馃槥dlatego zacz臋艂am usypiac na r贸zne sposoby....no i cycus robi swoje.nie chcia艂 atez smoczka a pier艣 s艂uzy艂a jej w zastepstwie 馃檪masakra!!! 馃榿synek od samego pocz膮tku dosta艂 smoczek i by艂o inaczej...pozdrawiam
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Ja nigdy nie lula艂am ma艂ej, 偶eby nie by艂o k艂opot贸w z "normalnym" zasypianiem. Od dobrego 艂atwo si臋 nie odzwyczajaj膮 ma艂e dzieciaczki:P Czasem cyc pomaga艂, ale jeden spos贸b by艂 zawsze niezawodny - sk艂ada艂am kocyk na p贸艂 i powstawa艂 tr贸jk膮t. K艂ad艂am go "do g贸ry nogami " na 艂贸偶ku tak, 偶e ro偶ek by艂 na dole i Klaudi臋 uk艂ada艂am na 艣rodku tak, 偶eby ledwo g艂贸wka wystawa艂a i mocno (bez przesady - nie dusimy dzidzi :laugh: )zawija艂am tak, 偶eby by艂o jej ciasno - jak w brzuszku u mamusi i zaraz pi臋knie zasypia艂a 馃槈 Polecam!
A jak mia艂a kolki to ten kocyk jeszcze prasowa艂am 偶eby by艂 cieplutki.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Przepraszam ze si臋 wtr膮ce- mam膮 zostan臋 za kilka tygodni dopiero.
S艂ysza艂am wiele opinii dotyczacych usypiania dziecka ju偶 od noworodka- s艂ysza艂am 偶e absolutnie nie wolno bra膰 do 艂贸偶ka a jak si臋 bierze do karmienia to po karmieniu natychmiast do 艂贸偶eczka. Z kolei inne osoby m贸wi膮 偶e dziecko mo偶e czu膰 si臋 niekochane bo p艂acze a rodzice nie przychodz膮 a w czasie niemowl臋cym bardzo wa偶ny jest w艂a艣nie kontakt z rodzicami- dotyk, m贸wienie, zapach mamy.
Szczerze m贸wi膮c jestem sko艂owana- nie wiem jak to b臋dzie jak urodz臋. Nie chc臋 uwi膮zywac si臋 do Ma艂ej 24h na dob臋, chce te偶 mie膰 odrobin臋 czasu dla siebie i dla m臋偶a a jednocze艣nie nie chc臋 krzywdzi膰 dziecka.

A o kocyku czyta艂am du偶o dobrch opinii- zawijac dzidzi臋 偶eby czu艂a si臋 bezpiecznie jak w brzuszku 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
A ja powiem wam mamusia ze z pierwsza moja pociecha zrobilam blad bo oczywiscie karmilam piersia na zadanie czyli noce zawalone i bralam ja do 艂ozka teraz ma 5 lat i trudno jej spac samej mimo ze ma swoj pokoj i 艂ozka teraz mam 3-tyg synka rowniez karmie piersia i znowu sa zawalone noce i robie ten sam blad czyli biore go do 艂ozka 馃槥i juz jest problem jak wkladam go do 艂ozeczka bo zaraz poplakuje i kaze sie nosic i roie to -biore go na reke i nosze a potem sama jestem na siebie zla bo obiecalam sobie ze przy drugim dziecku nie popelnie tego bledu a jednak dla wygody robie ten sam blad 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
To, 偶e nie mo偶na bra膰 noworodka do 艂贸偶ka, to bzdura. Uczy艂am si臋 o tym jeszcze w UK. Tam maj膮 taki program SKIN-TO-SKIN.
Jak urodzi艂am Klaudi臋 to spa艂am bez bluzki i ma艂a si臋 we mnie wtula艂a - chodzi o doznania dziecka tj. budowanie wi臋zi, zaufania, poczucie bezpiecze艅stwa itd. Poza tym to wygoda bo wstawanie m臋czy a kobiecie potrzebna jest du偶a ilo艣膰 energii. Tak jest tylko w nocy, bo w dzie艅 ja nie spa艂am du偶o, wi臋c ma艂a sama sypia艂a w 艂贸偶eczku. Najlepiej jest dzidzi臋 wym臋czy膰 i gdy zasypia nie pozwala膰 jej/mu na to i chwilk臋 przetrzyma膰, potem jest takie zm臋czone, 偶e ju偶 jest bobaskowi pewnie oboj臋tne gdzie b臋dzie spa艂o. I naprawd臋 - nie lula膰 bo to si臋 potem odbije i na rodzicach i na dziecku. Szkoda si臋 potem stresowa膰 bo to dla nikogo nie b臋dzie dobre. Polecam zawin膮膰 dziecko w kocyk aby poczu艂o si臋 jak w brzuszku i to mi w艂a艣nie pomog艂o.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
POPIERAM,呕EBY NIE BRA膯 DZIECKA DO 艁脫呕KA,JA JAK MOJ膭 STARSZ膭 C脫RK臉 ZACZ臉艁AM BRA膯 TO DO 5-TEGO ROKU 呕YCIA Z NAMI SPA艁A,W 艁脫ZECZKU MO呕E Z 5 RAZY PRZEZ CA艁Y CZAS SPA艁A,A DO 艁脫呕KA J膭 BRA艁AM DLA SWOJEJ WYGODY BO SI臉 USPOKAJA艁A I MOG艁AM JA POSPA膯,ALE TERAZ TE呕 SOBIE OBIECA艁AM,呕E PRZY DRUGIEJ C脫RCI NIE POPE艁NI臉 TEGO B艁EDU,ZOBACZYMY 馃檪 I MOJA JESSI UWIELBIA艁A SPA膯 W LE呕ACZKU Z PIELUSZK膭 NA TWARZY,WI臉C W CI膭GU DNIA MIELI艢MY TAKIE ROZWI膭ZANIE,呕E SPA艁A W TYM LE呕AKU.SMOCZKA WOG脫LE NIE CHCIA艁A OD NOWORODKA,TAK呕E ZAPASY KT脫RE ZROBI艁AM SI臉 NIE PRZYDA艁Y,TYLKO,呕E ONA BY艁A PRAKTYCZNIE OD SAMEGO URODZENIA KARMIONA BUTELK膭.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Wiadomo, ze przy pierwszym dziecku uczymy sie dopiero.Na poczatku bylo lulanie, teraz wkladam corke do lozeczka, wlaczam wszystkie mozliwe muzyczki ,daje smoka, krolika, pieluche, i ...czasem zasypia sama. Jednak czasami wyciagam ja z lozeczka i lulam na rekach ale to juz chyba dla wlasnej wygody, bo nie lubie jak placze.Rozstraja mnie to.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Tak to ju偶 chyba jest, 偶e dzieci dla w艂asnej wygody si臋 bierze do 艂贸偶ka. Potem, gdy ju偶 przestaje nam to by膰 na r臋k臋 chcemy dzidzi臋 "odstawi膰 do jej w艂asnego 艂贸偶eczka" ale przez nie艣wiadomo艣膰 nie wiemy jak 馃檪 Konsekwencja, konsekwencja, konsekwencja 馃檪
Polecam kupi膰 p艂yt臋 super niania i tam elegancko jest pokazane jak dziecko oduczy膰 spania z rodzicami. U mnie g艂adko posz艂o, ale pocz膮tki koniecznie z bobaskiem polecam 馃槅
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Mam jeszcze sposob na ranne dosypianie:-)
Oczywiscie zalezy ktora z Was lubi dzidzie przy sobie w lozku. Ja rano biore moja coreczke do lozka, przytulam ja do piersi i zasypia do 8.A ja razem z nia.Potem butla i spi do 10.00-10.30.

Takim malym szkrabom wystarczy cyc mamusi i jej cieplo i juz jest dobrze.
Odno艣nik do komentarza

• 4 tygodnie p贸藕niej...
  • Mamusia
Moja kumpelka ma sposob, ktory polega na tym, ze wklada do lozeczka dzidziusiowi kawalek pieluchy, ktory uprzednio pocierala o swoje piersi ( w ten sposob jak czuje obok zapach mamy to sie uspokaja), a malutki jak widze zazwyczaj spokojny. Ja tez zamierzam pojsc tym sladem i zobacze czy i mnie sie sprawdzi. Podobno smoczki to nie najlepszy pomysl dla noworodka, tak twierdzi kobieta z 20 letnim doswiadczeniem pracujaca jako konsultantka od karmienia piersia w szpitalu gdzie chodzilam na "Szkole rodzenia". Nie nalezy tez brac do siebie do lozka dziecka i pozwalac mu tam zasypiac. Moja druga kolezanka ma corke 2 letnia i mala za nic w swiecie nie chce spac w lozeczku i jak probuja ja polozyc to zanosi sie do okropnego placzu. Dziewczyna jest zalamana. Dlatego dziewczyny uwazajcie bo dzieciatka od malego szybko "lapia" jak rzeczy funkcjonuja i jest bardzo trudno odzwyczajac a im starsze dziecko to ciezej.
Pozdrawiam.
Odno艣nik do komentarza

• 1 miesi膮c p贸藕niej...
  • Mamusia
hej dziewczyny
moja malutka sko艅czy za 2 tyg 4 miesi膮ce i powiem wam 偶e ka偶dy wiecz贸r to jest walka mojej c贸rki ze mn膮 i ze snem...trzepie ni膮 husiaj膮c i dopiero u艣nie ale najgorsze jest to 偶e jak sobie poje to same wiecie jaki jest fina艂...... 馃槥
pr贸bowa艂am metody 3,5,7 ale szczerze m贸wi膮c -serce p臋ka ka偶dej mamusi" otzyna艂am od znajomej fajne pliki ksi膮zek
"usnij wreszcie" i "jak u艣pi膰 malucha" i powiem wam 偶e moja ma艂a powoli przyzwyczaja si臋 i co艣 tam pr贸b贸je zasypia膰 sama troche j膮 lulam za艣piewam ko艂ysanki i jeszcze jak nie 艣pi wk艂adam wyciszon膮 do 艂贸偶eczka daje pieluszkei zasypia
w tych ksi膮偶kach s膮 jak przyzwyczai膰 dziecko spa膰 we w艂asnym 艂贸偶eczku i wiele innych m膮drych rad wi臋c jak by kt贸ra艣 chcia艂a
to m贸j adres mailowy to
[email protected]
i ch臋tnie wam wy艣le tylko napiszcie bo rzadko ju偶 tu zagl膮dam...same wiecie...brak czasu 馃檪
pozdr 馃槈
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
oo, jak mi艂o 偶e od艣wiezy艂as temat 馃檪 Ja juz jestem mam膮 i musze sie pochwalic ze zasypianie wieczorne idzie nam coraz lepiej. Najgorsze by艂y poczatki- teraz wprowadzilismy rutyn臋 i Ma艂a wie 偶e po k膮paniu jest jedzonko a potem do ciemnego i cichego pokoju, lulu-lulu przez chwile (tylko tak 偶eby pokarm sie nie cofna艂) i do 艂贸偶eczka. Je偶eli Ma艂a sie rzuca (tzn.macha r膮czkami i n贸zkami) to nie reaguje- podchodze do niej jak kw臋ka i st臋ka lub zaczyna p艂aka膰. Poklepuj臋 j膮 wtedy delikatnie po pleckach lub po pupie albo jeszcze raz biore na rece az sie uspokoi i znowu do 艂贸zeczka- i tak do skutku.
Jakis czas temu w艂膮czali艣my te偶 suszarke do w艂os贸w ale teraz wystarczy jej szum morza nagrany na mp3 i odtwarzany na okr膮g艂o- potem stopniowo 艣ciszam i koniec 馃榿

U nas wa偶ne by艂o od艂o偶enie jej do 艂贸zeczka w odpowiednim momencie czyli nie jak byla zbyt aktywna i nie jak ca艂kowicie zasypia艂a na rekach bo gdy tylko dotkne艂a 艂ozeczka zaraz sie rozbudza艂a i by艂 krzyk.
Wczoraj to w og贸le by艂am w szoku- zaraz po jedzeniu posz艂am z ni膮 do pokoju, chwile polulalam, po艂o偶y艂am do 艂贸zeczka- le偶a艂a sobie spokojnie przez ponad p贸艂 godziny a nawet nie st臋kn臋艂a tylko ziewa艂a a偶 w ko艅cu zasn臋艂a i spa艂a ca艂e 4 godziny. Rano sie obudzi艂a po 6 wiec wzie艂am ja do 艂贸zka i zasn臋艂y艣my obie a偶 do 9.30 i wtedy i apetyt mia艂a wi臋kszy i ja by艂am wyspana jak nalezy 馃檪 馃檪 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• 2 tygodnie p贸藕niej...
  • 1 miesi膮c p贸藕niej...
  • 2 tygodnie p贸藕niej...
  • 1 rok p贸藕niej...
  • Mamusia
a u nas maly w dzie艅 nie 艣pi prawie wcale.... z ma艂ymi wyj膮tkami od czasu do czasu....
czasem kimnie na 15 minut w le偶aczku jak go pobujam, czasem w w贸zku na spacerze ale cz臋sto jest tak 偶e si臋 budzi i nios臋 go na rece... tak ma od urodznia praktycznie, po szpitalu w domu....
za to w nocy od 6 tygodnia zycia 艣pi ca艂膮 noc bez jedzenia. od 22 do ok 7 rano.
jak ma ci臋zki dzie艅 bez spania, to zasypia jak tylko go po艂o偶臋 (ze smoczkiem) po ostatnim karmieniu. po k膮pieli nie 艣pi od urodzenia, nie chce spa膰 potem i koniec no.
a czasem musz臋 go "poklepa膰" albo pog艂aska膰 偶eby usn膮艂 na noc...
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...