Skocz do zawartości

AMNIOPUNKCJA | Forum o ciąży

agus24

Rekomendowane odpowiedzi

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
Aga, ja miałam pobierane wody płodowe w 16 tc ze względu zagrożenia chorobą genetyczną, ale wyszło wszystko ok. Wyniki toksoplazmozy wychodziły mi cały czas negatywne, czyli nigdy nie przechodziłam... Dlatego miałam je powtórnie robione w 17 i 26 tc. Wciąż wynik negatywny. A jak u Ciebie?

• Mamusia
Witam Cie Weroniko
prosze wyobraź sobie co ja muszę czuć i co przeżywać!!Jak moje wyniki toksoplazmozy w
14 tyg ciąży
to IgG - 212 a IgM - 2,26
a w 18 tyg
to IgG - 174 i IgM 2,08
ostatnie badania wyszły tak
IgG -203 a IgM - 1,96 - i miałam robioną amniopunkcję w 26 tyg ciaży.
Teraz czekam na wyniki i strasznie sie boje jestem zestresowana i nie śpie po nocach
Jestem na antybiotykach do końca ciaży -
odkąd łykam tabletki moje maleństwo
zmiejszyło swoją aktywnośc
co dalej robić jak nie siedziec i nie myślec jak żyć ?!

• Mamusia
Wiem jak się czujesz, bo ja się czuję tak samo... Po ostatniej wizycie u lekarza wcale nie jest dobrze... Moje maleństwo ma za małą główkę do reszty... W środę idę ponownie na pomiar. Doktor sam nie wiedział czy to coś złego, czy po prostu mała będzie miała mniejszą główkę 😞 Już się nie doszukuję przyczyny, bo oszaleję! Muszę wierzyć, że moja córka jest zdrowa.
Aga, Twoje wyniki nic mi nie mówią... Mieszkam za granicą i ja otrzymuję tylko rezultat-czyli negatywny. A u Ciebie co to oznacza? A wyniki amniopunkcji powinnaś mieć na dniach, ja czekałam dokładnie 2 tygodnie.

• Mamusia
Hej hej
wyniki już nie długo zadzwonię 15.01.09 i dowiem się czy juz sa ?.Czym bliżej tym straszniej.
Widze że i Ty i Ja jesteśmy biedniusie i nasze Maleństwa
Ja też spodziewam sie córeczki - co do moich wynikow to rzeczywiście jest pewne ryzyko dla zdrowia Maleństwa, ale to jeszcze nic pewnego. Nie mam wyjścia, trzeba czekać na wyniki badania, potem do porodu, a potem dalsze badania dziecka. Wiem że U ciebie już wiadomo że głowka jest miejsza więc bardziej sie denerwujesz ,nisz ja ,serdecznie Cię pozdrawiam życze wam dużo zdrowia i trzymam kciuki że wszystko będzie dobrze.Jak bedę znała wniki to sie odezwę może na gg ??

• Mamusia
Ja miałam toksoplazmozę i wynik był 2,7 (IgG)- lekarz stwierdził że wynik jest niewiadomy i kazał powtórzyć w szpitalu- w szpitalu zrobili i powiedzieli że jeśli nie zadzwonią to znaczy ze wszystko ok i nie zadzwonili. Nie sposób teraz dotrzec do dokładnych wyników bo w Irlandii tez podają- pozytywny albo negatywny.
Tez już nie bardzo wiem o co chodzi... 🤢

• Mamusia
Widzisz, u mnie też niewiadomo co się dzieje... I to jest najgorsze, ale na pewno będziemy robić dalsze badania by dowiedzieć się, czy to coś naprawdę złego.
Aga, Tobie i małej również dużo zdrówka i szczęścia! Będziemy w kontakcie 🙂
Ruda Rybka, czyli Ty też nie przechodziłaś zakażenia toksoplazmozą? Jeżeli wynik negatywny... Pewnie będziesz musiała kontrolować aż do końca...

• Mamusia
dziewczyny
jeżeli lekarz każe powtórzyć badania to nie są one najlepsze
Ja też musiałam robić je dwu krotnie i skierowano mnie do przychodni chorób zakaźnych a z przychodni skierowano do szpitala na amniopunkcję i taka moja historja -
Ruda rybko Ja bym nie czekała na telefony tylko zaczeła działać - bo toxoplasmoza jest niebezpieczna dla dzieciątka - w ciąży najgrożniejsze jest zainfekowanie płodu w l lub II TRYMESTRZE CIĄŻY skutkiem tego są kąplikacje od przedwczwsnego porodu , niskiej wagi urodzeniowej do poważnych uszkodzeń mozgu a nawet do jego śmierci łożeczkowej ...

• Mamusia
Wyniki pozytywne - to znaczy że jesteś chora lub coś jest
Wyniki negatywne - to że nic nie ma
to tak jak test ciążowy
pozytywny to jesteś w ciąży negatywny że nie!!!
w Polsce badania są takie
do 0,55 negatywne
a powyżej 0,65 pozytywne

• 7 miesiące później...