Skocz do zawartości

Nawilżacz powietrza | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witajcie 🙂

Dzisiaj chciałam z mężem kupić nawilżacz powietrza, ale jak staneliśmy przed półką w sklepie to nie wiedzieliśmy na jaki się zdecydować.

Zastanawiamy czy kupić zwykły czy z opcją inhalacji?

Czy możecie jakiś nawilżacz polecić?

• Mamusia
Anulka, nam polecali lekarze nawilżacz Venta (to jest taki mechaniczny klocek z wałem, coś jak w młynie wodnym). Mamy taki od wielu lat i rzeczywiście się sprawdzał bardzo dobrze, więc się ucieszyliśmy, że nie trzeba będzie zmieniać przy dziecku. Dużą wadą Venty jest niestety jej cena - my akurat kupowaliśmy w jakiejś super promocji typu za 30%, bo się wywaliła ciężarówka w kałużę i cała partia była wypaćkana w błocie i bez oryginalnych opakowań, ale tak na codzień raczej się taie okazje niestety nie zdarzają.
Mamy tylko jedną obserwację co do nawilżania w ogóle: dość łatwo jest przedobrzyć i przy słabej wentylacji mieszkania doprowadzić do rozwoju grzyba na ścianach (u nas tak właśnie było, dopóki wentylacja była w porządku, nie było żadnych problemów, po przebudowie budynku wentylacja się popsuła i wtedy nawilżaniem pogorszyliśmy jeszcze sprawę).

• Mamusia
Kasia, na pewno te sposoby są tańsze, ale jakoś za bardzo nie sprawdzają się, nie wiem od czego to zależy i tak jak jest bardzo niska wilgotność powietrza to czasami budzimy się z zapchanym nosem i suchością w gardle. Nawet na grzejniku mamy pojeminik na wodę i nic. Dlatego myślimy ze względu na dziecko o nawilżaczu.