Skocz do zawartości

Grudniówki | Forum o ciąży

bti7

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
A wiesz bti mam takiego lekarza który od razu jak sie okazało ze jestem w ciązy powiedział ze może mi wypisać l4 bo w pracy stresy itd. więc teraz skorzystałam. a powiem Ci ze 3 lata temu kiedy poroniłam, ten sam lekarz chciał mnie tez wysłać na l4 jeszce jak bło ok, a ja nie chciałam i potem trochę to przeżywłam ze trzeba było iść,i trochę się winiłam za to.no bo gdzie praca tam ludzie, gdzie ludzie tam wirusy.., a w domu mi sie nie nudzi, moja córka wcześnie kończy szkołęi ona już mi zajmuje czas na cały dzień 🙂
dziewczyny jak się żle czujecie to nie katujcie się, nie ma sensu, dziecko jest najważniejsze i jedyne

• Mamusia
cześć Niunia! ale fajnie żę ktoś z Tych, nie liczyłam nawet na to 🙂
ja od lat chodzę do przychodni na Hutniczej do Spota, trochę ze względów finansowych ( wszystkie badania za darmo i wizyty tez) no i on ma takie zdanie że ciąza to nie choroba ale stan wyjątkowy i daje L4. Rodzę w wojewódzkim w tychach, słyszałam różne opinie od bardzo dobrych do fatalnych, zależy pewnie na jaką położną trafisz. Jak rodziłam 11 lat temu to naprawdę byłam bardzo zadowolona,no ale minęło trochę czasu. Myślę tylko żeby jakoś poznać moze przez szkołę rodzenia położną jakąś spoko , zapłacić jej i umówić się ze to ona będzie przy porodzie, no ale jest jeszce czas. Natomiast nie zdecydowała bym się na lędziny ( izbę porodową) w razie komplikacji muszą Cie i tak zawieźć do szpitala, dziękuję bardzi za taki stres

• Mamusia
Ja tez najprawdopodbniej bede rodizc w tychach ale zastanawiam sie tez nad Mikolowem Pszczyna i Katowicami w Katowicach jest dobry szpital :P no ale to zalezy bo bede meic wykupione zneiczulenie zewnatrzoponowe i nie wiem czy u nas w wojewodzim sie zgodza... ja chodze do Misko doktora i on jest ordynatorem w pszycznie w szpitalu, ale czasem jezdze do gwary np na 3 4 dD usg .. mysle ze do wrzesnia zastanowie sie gdzie chce rodzic: 😎 :laugh: a gdzie zapisujesz sie do szkoly rodzenia?? i jakie sa ceny bo tez nad tym myslalm

Niunia90 - No ja dogonić nie dogonię pewnie, a chciałabym wręcz przeciwnie! Mimo, że mi wspaniale w "grudniówkach" to chciałabym pociągnąć do 2010 bo termin mam bliski na 27 grudnia prawdopodobnie, choć sama lekarka mi jeszcze go nie potwierdziła (nie mam karty ciązy jeszcze). Przeraża mnie wizja, że dzieciątko będzie rok do tyłu ze szkołą a tym bardziej, że od 2012 sześciolatków chcą juz posyłać z plecakiem! Przeciez to o wiele za wczesnie!

Ja niestety nie moge sobie pozwolić na L4 (jeśli się dobrze czuję i mogę pracować) - moje wynagrodzenie podzielone jest na pól... na umowie mam jedno, z prowizji mam drugie... na L4 dostanę tylko podstawę... tzn połowę wypłaty... To w jaki sposób pracodawcy postepują jest wielce nie wporządku... a nawet gdym chciała się postawić to bym została poprostu bez pracy!

• Mamusia
Akompfort mi lekarz pwoiedzial ze teramin mam na 18 pazdziernika ale jak poszlam pryawtnie to na usg 3 4 D wyszlo ze termin mam na 30 teraz bede szla 10 czerwca na wizyte to mu pokaze wyniki tych badan :P ja karte ciazy miaalm zakladana 11 12 tydzien ciazy 🙂

• Mamusia
niunia
jeszcze mam trochę czau ze szkołą rodzenia, myślałam o tej w pasażu europejskim, ale tam są takie miesięczne cykle wykładów, można zapłacić całość lub 25 zł jeden wykłąd, a gimnastyka 10 zł godzina. zresztą zobacz na stronie internetowej tam wszystko jest. ja myślę głównie o gimnastyce , bo w grupie raźniej, a w teorii to raczej wszystko wiem i pamiętam 🙂 Tak od razu decydujesz się a znieczulenie?? niech chcesz czuć jak rodzisz dziecko? czasem strach jest irracjonalnie duży zupełnie niepotrzebnie, ja uważam że im naturalniej tym lepiej. no ale czasem są pewnie takie potzreby ze nie można inaczej

• Mamusia
Bti ja bym tak właśnie chciała rodzić około 38tc, mój mąż byłby wtedy jeszcze w domku z tydzień, dwa po porodzie ale wszystko się okaże, zobaczymy kiedy się dzidzi zachce wyjść 😉
Ja siedzę w domku i bardzo się z tego cieszę, nie wyobrażam sobie siedzenia w pracy na początku (mdłości, bóle głowy, zachcianki, siu siu itd.) a tak mi jest dobrze 🙂
No właśnie tak też czytałam, że w pierwszej ciąży to ruchy można wyczuć dopiero ok 17 do 19tc no ale to pewnie zależy od każdego indywidualnie.
Akompf to masz nieciekawie w sumie to robią Ci pracodawcy niektórzy ludzi w balona (bez urazy).
Pozdrawiam i miłego dnia!

• Mamusia
zgryz jasne ze sproboje naturalnie ale przed ciaza mialam rozmiar spodni 26 wiec wiesz mama male biodra teraz rozrosly sie troche ale moze o numer, ale przy szyciu bede miec 100
% zniecuzlenie( a mysle ze szyta bede napewno) gdyz na widok igly dostaje amoku maialm tyle przydakow do szycia ale z ani jednym nie jechalam na pogotowie nawet jak bylam maala bo nie dalam sie mamaie zaciagnac do auta :P 🤪 mi tez siostra polecila ten na pasazu wiec chyba sie tam wybiore

• Mamusia
niunia teraz szycie to jest norma, nacięcie robi się po to żeby krocze nie pękło, ja też byłam chuda jak patyk, przy wzroście 173 ważyłam niecałe 50 kg, w ciązy przytyłam w związku z tym 20 kg, które zresztą po urodzenia zaraz mi zniknęły w ciągu pół roku. Acha i momentu nacięcia nie czułam i nawet nie wiedziałm ze mam robione 🙂, a szycie było w miejscowym znieczuleniu i uwierz nie czuła, a nawet w tej pozycji nie widziałam igły, pozatym jak jest już dziecko to nic się nie liczy, poprostu było mi to obojętne. czasem niektóre filmy za bardzo straszą kobiety wizją krwawego porodu wsród krzyków, przecież to najnaturalniejsza rzecz jaka może być. Może spotkamy się w tej szkole: daj znać jak się zapuiszesz

Wiolka - oczywiście, że bez urazy. Sama jestem na siebie wściekla, że sie tak daje ale tak naprawdę nie mam innego wyjścia, bo jakby nie było pensja jest spoko 🤪 . Oczywiście sposób rozliczania jest mega zły ale czasami nie ma innego wyjścia! 😠

o porodzie jeszcze nie myślę - mniej więcej mam wybray szpital, połoznej jeszcze nie - właśnie, jak to jest? - do szkoły rodzenia raczej sie nie wybiorę (kwestia finansowa) ale jak już zaczniecie uczęszczać to poprosze o relacje! 🙂 🙃

• Mamusia
jeśli chodzi o szkołę rodzenia, ta ja chodziłam na zajęcia przy pierwszej ciązy i bardzo mi to pomogło i polecam, dowiedziałam sie wiele o porodzie o karmieniu dziecka i opiece nad nim, przy pierwszym dziecku to naprawdę pomocne, poza tym
ćwiczenia i ćwiczenia oddechowe też bardzo pomogły, ćwiczyłam w szkole i w domu i myślę ze też dzięki temu że byłam dobrze przygotowana i sprawna dzięki gimnastyce poród poszedł mi jak po maśle, w sumie wszystkiego razem 4 godziny, oczywiście własciwy poród ,czyli koncówka pół godzinki.
wtedy szkoły były bezpłatne , a teraz miesieczny cykl wykładów 12 to 270 zł, lub wybrane pojedyncze 25zł, a gimnastyka 10 zł, myślę ze to nie fortuna i można sobie kilka wykłądów zafundować. No a pozatym dobrze jest się spotkać z innymi ciężarnymi ze swojego miasta, powymieniać doświadczenia 🙂to też pomaga

• Mamusia
Ja nie chodziłam do szkoły rodzenia,ale na szczęście poród nie był taki straszny 🙂 ale jak tak czytam co zgryz pisze to chyba sama się wybiore długa przerwa a i kondycja już nie ta więc warto się nad tym porządnie zastanowić 🙂

[img size=420]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/6f3a23b6fe_5_-5ffc3f8344bad1f007fdff2d703b8207.png" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

• Mamusia
Wiecie co kochane idę chyba spać kurcze jest po 19 a ja zaraz muche połknę tak zieeeewam.No nie wiem co to się dzieję bardzo wcześnie chce mi się spać.Zyczę miłego wieczorku mamusie i spokojnej nocki 😘

[img size=420]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/6f3a23b6fe_8_.png" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />