Skocz do zawartości

Grudniówki | Forum o ciąży

bti7

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hehe fajnie, że Cię kopnęło 🤪 cudowne uczucie, prawda?
A ja wcinam pomarańcze, a dzidzia chyba śpi 🙂
Emerytura w sumie nie wiem jak to wygląda w innych kompaniach ale jak jeszcze 10 lat w tej samej firmie posiedzi to może pójść, zobaczymy.

• Mamusia
Fredeczka bo to są początki, najpierw czujesz delikatnie, nie codziennie a później coraz mocniej, u mnie sie zaczęło tak wyraźnie w 18tc, teraz jestem w 20tc i też czasem się zdarzy, że cały dzień się nie rusza a czasem szaleje przez przerwy. Kochana na wszystko jest czas, tylko się nie zamarwiaj, że nie czujesz codziennie bo to jest normalne albo może po prostu nie zauważasz bo np. coś robisz. Przecież nie leżysz przez cały dzień plackiem i nie nasłuchujesz heheh.

Ale Wam zazdroszczę 🙂 ja jeszcze nie czuję mojej niuni i już sie nie mogę doczekać kiedy dostanę takiego kopa w żebro na przykład hi hi chociaz słyszałam, że to nawet boli, ale póki co to czekam na ruchy skrzydełek motylka. A znacie juz dziewczyny płeć?? Ja mam usg na początku sierpnia i o ile moja dzidzia się na mnie nie wypnie to możliwe że będe juz wiedziała w jakich kolorkach urządzać pokoik 🙂

• Mamusia
No to widzisz 🙂
Słuchajcie a jak u was z rozstępami i celulitem?? Ja jestem załamana, niby dużo nie przytyłam ale pojawił mi się taaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaki celulit, że masakra 🤢 🤢 🤢 do tego rozstępy na piersiach, codziennie coraz większe i coraz głębsze a smarowałam się od 8tc i co i gó..no. Pocieszcie mnie, że nie jestem sama 🤢 😞 😞 jak patrze na zdjęcia z plaży to najchętniej bym się bcieła od pasa w dól, rany jak to wygląda....... nie biegam i nie ćwiczę tak intensywnie jak przedtem i już mam dupozwis az sie płakać chce ☺️

• Mamusia
ja schudlam i 4tyg temu zaczelam tyc ogolnie na plusie jestem 3-4kg i wlasnie chcialam pisac na forum o celulicie. Zawsze mialam ale teraz? 😲 😮 to jest az przerazajace! Czytalam w "mamo to ja" ze nawet jesli kobieta nie miala celulitu to w ciazy pojawi sie na 95% !

Ja nie mam celulitu.
Z kolei rozstępy na piersiach to pamiątka po pierwszej ciąży, mimo, że smarowałam się. Mam po prostu predyspozycje do tego.
Np. na udach rozstępy wyszły mi w czasie dojrzewania, ale są o wiele mniejsze i płytkie.
Na piersiach mam kilka takich głębokich 😞

• Mamusia
Witam wszytslie mamusie
Ja mam termin na 26grudnia. Za miesiac mam USG na ktorym przy okazji dowiem sie o plci mojego malenstwa pffff...juz nie moge sie doczekac..Mieszkam w Anglii a tu raczej nie ma raczej czestych kontroli i dobrej opieki jak w Polsce. Tu w ogole ciaza do 3 miesiaca nie jest uwazana za ciaze. Dopiero od 3 miesiaca zaczynaja sie Toba interesowac. Na cale szczescie ja juz mam za soba 3 miesiace i zaczeli sie mna interesowac 😉
Buziaki dla wszystkich mamusiek 😉

• Mamusia
Ja również witam wszystkie przyszłe mamusie 🙂
Termin porodu mam na 15 grudnia 🙂 jakoś to wszystko mi się ciągnie:/ za niedługo poznamy płeć naszego maleństwa 🙂 jestem strasznie podekscytowana bo już nie umiem się doczekać kiedy będę mogla urządzać pokoik dzidziusia 🙂 pozdrawiam wszystkie grudniowe mamy 🙂[size=4]

• Mamusia
Ja nie mam ani jednego rozstepu za to celulit okropny mi sie zrobil ;/ mam nadzieje,ze po ciazy zniknie :P a tak przy okazji to malenstwo dzisiaj mnie tak okopalo ... 🙂 ze az na rece czulam 🙂 bardzo mile wejscie w 19tc 🙂 a juz za rowniutki tydzien bedzie 20tc... czas leci... pamietam jak nie moglam sie doczekac 12 tc :P

Witam nowe mamusie!! 🙂

Milego wieczoru wszystkim zycze! 🙂

HEJ MAMUSIE:laugh: JA MAM DOKŁADNIE NA 7 GRUDNIA TERMIN WIĘC KOŃCZE POMAŁU 18 TYDZIEŃ A W PONIEDZIAŁEK ZACZYNAM NASTEPNY 😎 JA JESZCZE NIE CZYJE KONKRETNYCH RUCHÓW CHOCIAŻ TO JEST MOJA DRUGA CIĄZA. 🙂 POZDRAWIAM WAS GORĄCO 😎

• Mamusia
Hej dziewczynki ponownie 🙂

Wróciłam niestety sama,córa nie chciała jeszcze do domu jechać 🙂 także poleniuchuje sobie jeszcze tydzień.Chociaż od wtorku zaczynają się moje samotne noce 😞

Widze że nie jestem osamotniona z tym celulitem u mnie też paskudny się zrobił.Rozstępów nowych też nie zauważyłam,są stare na piersiach po pierwszej ciąży,także Wiola nie przejmuj sie nie jesteś sama 🙂

Wiecie co dziewczynki dzisiaj na zdjęciu widziałam małą Madzie co się tak szybko urodziła.No jest przesłodka ma takie ciemne włoski 😆 kurcze ja też już bym chciała mieć moją kruszynke przy sobie eh ale trzeba jeszcze troche poczekać 🙂

• Mamusia
Mi sie moja kruszynka po nocach sni 🙂 noc w noc ... 🙂 to takie cudowne.... chcialabym juz moje malenstwo tulic i calowac i wogole tooo... 😞 moj M powiedzial,ze nie chce byc przy porodzie bo nie wytrzyma, nie da rady 😞 a myslalam,ze bedzie mnie wspierac... kolega mu nagadal ,ze jak jego kobieta rodzila i byl przy porodzie to po chwili wyszedl bo nie zniosl tego 😞

• Mamusia
Witajcie mamusie 🙂

Ja dzisiaj troszke pochoruje,ale sama jestem sobie winna.Wczoraj wieczorem w łóżku przed spaniem zjadłam nektarynke i chyba mi zaszkodziła oj w nocy było strasznie 😞 już na szczęście jest dobrze,ale taka słabiutka jestem 🤔

Fredeczkaa nie martw się do porodu jest jeszcze troche czasu może tatuś zmieni zdanie.Szczerze mówiąc nic strasznego no może dla kobiety,ja byłam przy porodzie i myśle że jeśli Twój M będzie się skupiał na Tobie a nie co z Tobą robią to nie będzie miał żadnych problemów.Bo z tej drugiej strony to rzeczywiście wygląda jak mała rzeź 🙂 ale on ma patrzeć na Ciebie i potem na Wasze dzieciątko.To jest naprawde niesamowite uczucie 🙂

• Mamusia
Czesc dziewczyny!

Ja nie moge juz od dawna spac wiec usiadlam i zrobilam podliczenie ile wyniesie mi wyprawka dla malenstwa. Nie wiem czy o czyms nie zapomnialam, wiec jesli zapomnialam to napiszcie! 🙂
zaczne od ciuszkow a po boku dopisze ile sztuk nowych i ile zl. kosztuja mniej wiecej. przy kosmetykach czesto zaokraglalam 2-3zl wiec wyjdzie pewnie ,ze na ciuszki wiecej wydam 🙂

Spioszki 5szt 1szt - 15zl
Body z krotkim rekawkiem 2szt 1szt - 15zl
body z dl. rekawkiem 5szt 2szt-15zl x2
kaftanik 3szt 2szt- 10zl x2
pajacyki 2szt 1szt - 15zl
czapeczki 3szt 3szt - 5zl x3
skarpetki 5par 5par - 3zl x5

razem 125zl

łóżeczko juz mam
materacyk juz mam
ceratka juz mam
pościel juz mam
kołderka juz mam
dodatkowa pościel 30zł
rożek 2szt 2x 15-20zl

razem 70zł

laktator 15zl
butelka 125zl 2szt 2x10zl
smoczki do butelek 3szt 3 x 5zl
termoopakowanie 5zl

razem 55zl

mydełko 5zl
krem przeciw odparzeniom 15zl
oliwka 10zl
chusteczki pielegnacyjne 10zl
male pampersy x2 2x30zl
szczoteczka do wlosow 10zl
gumowa gruszka 5zl
male nozyczki 5zl
patyczki higieniczne 5zl
pieluchy tetrowe 10szt 10x 2zl
reczniki kapielowe 2szt 2x20zl
termometr do wody 10zl
wanienka 30zl
przewijak 30zl
proszek dla niemowlat 30zl
waciki spirytusowe do pepuszka 30szt 3x3zl ( 10szt w paczce)
sól fizjologiczna 20 zl

razem 315zl

wózek 800zl
śpiwór do wózka 60zł
fotelik samochodowy 400zł ( 0-36kg )

razem 1160zl

ogólnie razem wyniosło 1725zl

czy nie wydaje wam sie podejrzanie malo ? razem z tym co juz mam to ledwo ponad 2000zl. Piszcie czego nie liczyłam i gdzie sie pomylilam w cenie ? liczylam tak w zaokragleniu:P

Milego dnia brzusie!
Ide cos zjesc 🙂

• Mamusia
Będzie dobrze 🙂 no jeszcze nie wiadomo czy zdąży dojechać na czas 🙂

Ale rozeznanie zrobiłaś i wcale nie wychodzi za mało moim zdaniem jest w sam raz.Tylko taki wózek jak mnie się podoba to kosztuje koło 1300 ale on jest już z fotelikiem samochodowym więc na to samo wychodzi 🙂 ale nie martw się fredeczkaa jeszcze po drodze troche wydasz,w sklepie zobaczysz coś i uznasz że też się przyda i tak się dozbiera więcej rzeczy 🙂

• Mamusia
Witajcie Grudnióweczki
tak zaszłam do Waszego wątku i zobaczyłam kalkulację Fredeczki.
Powiem Wam, że ja już jestem po tych wszystkich zakupach, mi wyszło za wszystko ok 2200 zł ( z wózkiem ) 😞 nie licząc oczywiście kupna pampersów..
Fredeczka - na niektóre rzeczy przeznacz sobie trochę więcej pieniążków. U mnie wanienka ( nastawiana na wannę ) kosztowała 50 zł, przewijak 45 zł, laktator ręczny 30 zł, rożek ( usztywniany ) 50 zł
Polecam kupić maść Bepanthen w aptece - też jest na odparzenia dla maluchów, ale przede wszystkim jest ona o spękanych i podrażnionych sutków w czasie karmienia. Koszt ok. 6 zł

ps. abstrahując od kosztów.. takie zakupy dla maluszka do sama frajda 🙂 ja mogłabym cały czas chodzić do takich sklepów 🙂

pozdrawiam 🙂