Skocz do zawarto艣ci

Pies obronny a dziecko. | Forum dla mam

Bagira

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
fredeczkaa, sama zajmowa艂am si臋 szkoleniem ps贸w obronnych wi臋c nie b臋dzie to dla mnie nowo艣c.
Kasiu, Mia艂am boksera kt贸ry po prostu nienawidzi艂 dzieci, pogryz艂 kilka moich koleg贸w i kole偶anek bo po mimo uprzedzenia wysz艂y z pokoju gdzie biega艂 pies z tym ze ani mi ani mojej kuzynce nigdy krzywd臋 nie zrobi艂. Mia艂am tez doga niemieckiego, pot臋偶ny ponad 100 kilo wagi i dzieciaki kole偶anek mojej mamy ci膮gn臋艂y go za j臋zyk jak jad艂, wsiada艂y na niego jak na konia, zero agresji. Zale偶y od charakteru psa i u艂o偶enia. No i nie nale偶y zapomina膰, je艣li pies nie ma by膰 tylko i wy艂膮cznie obronny to nie nale偶y w nim wrodzonej agresji rozbudza膰 np szkoleniem w tym zakresie.
Ktos jeszcze opisze o swoich do艣wiadczeniach ?
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Mamusia
kasia1986 niestety ludzie nieznajacy sie na psach tego typu wypowiadaja sie tak jak Ty, ze to geny i nie wiadomo co u do glowy strzeli. 1 pies na 100 ma wrodzona agresje . 1 na 100. i ten 1 na 100 z wrodzona agresja ( widac to odrazu ) jest usypiany.

Bagira pies ktory byl u mnie , ten amstaff no coz , nie ma co ukrywac. dzieci wlazily mu na glowe. raz patrze a on mazakami na niebiesko pomalowany ( byl bialy ) , inny raz patrze a on sie zalatwia a 2letnia Ola ciagnie go za ogon - zero reakcji. ale to od ulozenia i wychowania psa zalezy. wiadomo,ze jesli psa szczuje sie na ludzi itp , uczy agresji to bedzie ja stosowac. a latwiej jest psa czegos nauczyc niz oduczyc.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Wiadomo, jak jeste艣my sami to mo偶emy sobie pozwoli膰 na psa rasy obronnej ze schroniska ale jak jest dziecko to dla bezpiecze艅stwa, tylko i wy艂膮czne z dobrej hodowli gdzie psy mia艂y kontakt z dzie膰mi i nie wykazuj膮 agresji wobec nich, szczeg贸lnie dotyczy to np. w艂a艣nie takich ras jak Akita kt贸re lub膮 dominowa膰 i nie przypadaj膮 za nieprzewidywalnymi i chaotycznymi maluchami.
Widzisz fredeczkaa, o staffach m贸wi si臋 pies morderca, no bo generalnie w tym celu zosta艂 wyselekcjonowany ale w艂a艣nie bardzo cz臋sto s艂ysz臋 opinie ze jest to doskona艂y pies do domu gdzie s膮 dzieci. Ile ludzi tyle opinii niestety a ja i tak psy b臋de broni膰.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
fredeczkaa napisa艂(a):
kasia1986 niestety ludzie nieznajacy sie na psach tego typu wypowiadaja sie tak jak Ty, ze to geny i nie wiadomo co u do glowy strzeli. 1 pies na 100 ma wrodzona agresje . 1 na 100. i ten 1 na 100 z wrodzona agresja ( widac to odrazu ) jest usypiany.

i dlatego takie psy omijam z daleka. Mo偶ecie m贸wi膰 mi, 偶e amstafy to 艂agodne psiaki, ale ja zdania nie zmieni臋 o nich 馃檪 Sam ich wygl膮d przyprawia mnie o dreszcze...
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
My z partnerem mamy takiego "pieska" rasy amstaff - cho膰 wiem, 偶e jest ona bardzo 艂agodna (wychowa艂a si臋 przy naszym chrze艣niaku i nigdy nic si臋 nie sta艂o - co wi臋cej pilnowa艂a go ca艂y czas) to jednak mam obawy - tym razem b臋dzie to przeciez moje dziecko.. Tak wi臋c nie do ko艅ca jestem przekonana by mie膰 takiego pieska przy niemowl臋ciu - cho膰 na codzie艅 nie mam do nich zastrze偶e艅
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Kasiu, czasami dziecku zagra偶a bardziej jego w艂asne matka a nie pies ale nie mozna teraz powiedzie膰 ze kazda matka jest zla tak jak to ze ka偶dy pies jest potworem.
monic87, do puki dziecko nie raczkuje to pies go nie ruszy bo nie ma powodu.
Ide na film: Hachiko A Dog's Story , polecam.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Bagira jak by艂am dzieckiem tez mieli艣my doga niemieckiego. Nie powiem, rozmiarowo pies bydle, ale nigdy nikogo nie skrzywdzi艂 cho膰by si臋 nie wiem co z nim wyprawia艂o. Co ciekawsze wszyscy na ulicy si臋 go bali, mimo, 偶e pies chodzi艂 w kaga艅cu na smyczy... a je偶eli chodzi o pogryzienia to wszystkie dzieci gryz艂 notorycznie ma艂y, g艂upi kundel, kt贸ry biega艂 sobie luzem. 馃槧 Wszyscy jako dzieci byli艣my przez niego pogryzieni do krwi... I policja wiele razy interweniowa艂a, a w艂a艣ciciele nic... Sko艅czy艂o si臋 w ko艅cu tym, 偶e starsze dzieciaki niewytrzyma艂y i skopa艂y psa... I ba艂 si臋 ju偶 podchodzi膰 do ludzi.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Ma艂e psy sa takie zatrzepialskie, kompleks Napoleona 馃榿 Jesli zas chodzi o kundelki to nie chodzi o to ile si臋 komu czasu po艣wi臋ca bo moje psy rasowe i nie mia艂y tyle samo uwagi z mojej strony a w domu zawsze troch臋 ich by艂o co najmniej 3 i max 8. Chodzi tu o geny bo nie wiadomo co mo偶e wyj艣膰 w po艂膮czeniu z ta czy tam t膮 ras膮. Miesza艅ce w艂asnie dlatego sa nieprzewidywalne ale du偶o bardziej oddane niz rasowe.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
fredeczkaa napisa艂(a):
wszystko zalezy od psa. amstaff nikogo tu nie ruszyl a moj glupi kundel rzuca sie na wszystkich :| jestem zdania , ze gdy ma sie takiego psa to poswieca mu sie wiecej czasu i uwagi niz zwyklemu kundlowi i dlatego te kundle sie tak rzucaja.

wiesz, to, 偶e Ty nie po艣wi臋casz Twojemu kundlowi czasu, to juz tylko Tw贸j problem.. Kundel to te偶 pies, pami臋taj o tym. A 偶e si臋 rzuca? Widocznie ma taki charakter, albo pr贸buje by膰 zauwazany, bo kto艣 go olewa. Nie znam przypadku, gdzie kundel m贸g艂by kogo艣 zagry藕膰 na 艣mier膰..
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Ma艂e psiaki lubi膮 ujadac, w ko艅cu jako艣 musz臋 zosta膰 zauwa偶one 馃檪 Tutaj jest pe艂no york贸w, jak to w Szkocji 馃檪 i powiem ze jak nie przypadam za ma艂ymi psiakami to te sa urocze. Takie 艣mieszne psiaki. Pewnie gdybym nie mia艂a kota to bym si臋 chyba zdecydowa艂a na ta kulk臋 馃檪
Mam s艂abo艣膰 do du偶ych ps贸w 馃槈
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Wiecie co ja chcia艂am tylko zauwa偶y膰, 偶e to du偶o te偶 zle偶y od w艂a艣ciciela. Znam mn贸stwo historii z r贸偶nymi psami. I z kundlami i z rasowymi r贸偶nie bywa. Ale trzeba pami臋ta膰, 偶e to w艂a艣ciciel ostatecznie ponosi konsekwencje i to on jest odpowiedzialny za swojego psa, niezale偶nie jakiej rasy by by艂.
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Tam gdzie mieszka艂am przed przeprowadzk膮, facet mia艂a Rottweilera i Rhodesian Ridgeback i zawsze te psy lata艂y bez smyczy i obro偶y. Raz wraca艂am ze szwagierk膮 ze sklepu i ten rotti nas o ma艂o nie zaatakowa艂. Ja si臋 zdenerwowa艂am jak zobaczy艂am ze pies ma w powa偶aniu co do niego mowi w艂a艣ciciel a co dopiero szwagierka kt贸ra panicznie si臋 boi ps贸w. Pies potezny, podlecia艂 do nas i zacz膮艂 zataczac ko艂a wok贸艂 nas warcz膮c. Nie wiedzia艂a czy nas zaatakuje czy nie bo z tymi psami r贸znie bywa a skoro nie s艂ucha w艂a艣ciciela to kaplica. Na szcz臋艣cie nic si臋 nie sta艂o ale sam fakt ze takie psy lataj膮 samopas jest nie dopuszczalne !!!
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋
  • Dodaj now膮 pozycj臋...