Skocz do zawartości

Głaskanie po brzuchu wywołuje skurcze? | Forum o ciąży

musia21

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witajcie. Słyszałam ostatnio, że nie wolno się głaskać, masować po brzuchu bo to może wywołać skurcze. Bardzo się zdziwiłam bo wcześniej o tym nie słyszałam. Chyba jestem do tyłu z wiedzą ciążową. 😉 Mój mąż nie jest pocieszony bo lubi takie czułości wobec mnie i Maleństwa. Wiedziałyście o takich "skutkach ubocznych" ? Pozdrawiam 🙂

Jest to prawda ale mi położna mówiła (bo też mi się nie chciało w to wierzyć) że powstrzymywać się powinny raczej mamusie z ciążą zagrożoną (najbardziej pod koniec, żeby nie wywołać przedwczesnego porodu) bo rzeczywiście głaskanie pobudza macicę do skurczów. W każdym razie jeśli ciąża przebiega prawidłowo bez żadnych komplikacji nie ma się co stresować 😉 I głaskać do woli 😁 ja swojego nie oszczędzam 😁 pozdrawiam 😉

• Mamusia
Żeby wywołac skurcze trzeba brzuch uciskać i masować w określony sposób. Jak sa kłopoty z brzuchem to jest takie masowanie wskazane do pobudzenie jelit i naprawde trzeba nieźle masowac zeby mięśnie zaskoczyły więc zwykłe głaskanie nikomu nie zaszkodzi inaczej nie wolno by było nosić żadnych rzeczy ani bielizny która ociera sie o brzuch.

• 2 miesiące później...
  • Mamusia
WITAM tak to prawda , jak lezałam na patoligii ciazy to lezała zemna dziewczyna ktora była w 10 tc i miała przed wczesne skurcze i polozna jak zobaczyła ze gładzi sie po brzuszku to odrazu powiedziała ze nie wolno tego robic poniewaz w piuerwszej polowie ciazy macica jest tak wrazliwa ze reaguje na kazdy dotyk i wywołuje skurcze własnie . pozdrawiam

• Mamusia
dziewczyny mam tylko pytanie - głaskanie - chodzi o delikatne "smyranie" brzuszka czy konkretne głaskanie które mozna do masażu porównać?? pytam bo często delikatnie muskam swój brzuszek (czasem zauważyłam, że bezwiednie) lub po prostu trzymam na nim rękę
z góry dzieki za wyjasnienie 🙂

• Mamusia
Najlepiej tez nie nosić bielizny bo ociera o brzuch 🙃 Ludzie, naprawdę w te bzdury wierzycie ?! Niby w Pl tacy wykształceni lekarze a takie bzdury propagują albo raczej ciężarne mamuśki słowa przeinaczają. Głaszcze sobie do woli ile wlezie !!! Skurcze mogę powodować mocne zdecydowane masowanie i ugniatanie bo to pobudza mięsnie a nie delikatne głaskanie to to NIE JEST W TANIE POBUDZIĆ MIĘŚNIE a tylko praca mięśni powoduje skurczy. Odrobina wiedzy medycznej i sprawa jasna. Zdrowy rozsądek górą !!!

• Mamusia
Bagira napisał(a):
Najlepiej tez nie nosić bielizny bo ociera o brzuch 🙃 Ludzie, naprawdę w te bzdury wierzycie ?! Niby w Pl tacy wykształceni lekarze a takie bzdury propagują albo raczej ciężarne mamuśki słowa przeinaczają. Głaszcze sobie do woli ile wlezie !!! Skurcze mogę powodować mocne zdecydowane masowanie i ugniatanie bo to pobudza mięsnie a nie delikatne głaskanie to to NIE JEST W TANIE POBUDZIĆ MIĘŚNIE a tylko praca mięśni powoduje skurczy. Odrobina wiedzy medycznej i sprawa jasna. Zdrowy rozsądek górą !!!

dziekuję Bagira za wytłumaczenie 🙂 Czyli mogę tak jak do tej pory delikatnie smyrać mój brzuszek 🙂

• Mamusia
Tak ostatnio sie zastanawialam nad tym glaskaniem i troche to dziwne bo jak mam niby wcierac sobie balsamy przeciw rozstepom?? Troche mi to nie pasuje. Pewnie tu chodzi o lerzenie i bardzo intensywne masowanie w specjalny sposob. Nie wiem musze sie zapytac lekarza, bo jak to rzeczywiscie prawda to w takim razie wsmarowywanie balasamow jest niebezpieczne ! Co bylo by bardzo dziwne !

• Mamusia
Hej Dziewczyny! Nie wiem skąd się ta głupota wzięła i kto ją nagłośnił ale dla mnie to bzdura !!! Ja rozumiem ciąża zagrożona to osobny temat, ale jeśli z ciążą wszystko jest dobrze to tylko i wyłącznie specyficzne, mocne i wielogodzinne masowanie mogłoby spowodować skurcze !! Dziewczyny czyją w internecie wypowiedzi lekarzy czy innych mam bez żadnego interpretowania i bez pomyślenia. Jeśli brzucha nie można masować to musiałybyśmy parchem zarosnąć bo przecież trzeć gąbką nie wolno ! Kremów i balsamów zero! Brzuch by trzeba było nosić na wieszku całe 9 miesięcy po przecież ciuchy obcierają a to też w jakiś sposób masaż. Poza tym pomyślcie idą do ginekologa czy w Anglii do położnej, która naciska brzuch żeby sprawdzić ułożenie dziecka wychodzi na to, że Maluszek powinien być po pierwszym takim sprawdzaniu już wypchnięty na podłodze !! Ja nie mówię- ciąża zagrożona oki może i rzeczywiście nie można ale jak z ciążą jest wszystko dobrze to lekkie smyranie czy głaskanie skóry jest zupełnie bezpieczne !! Ja jestem w 30 tygodniu ciąży głaszczę się od początku i jakoś nie poroniłam !! 😉 Więcej interpretacji i zrozumienia dla ludzkich słów 😉 Pozdrawiam

• Mamusia
dokladnie tez mi sie wydaje ze to lekka bzdura albo poprostu jakies niezrozumienie. Tak samo np jak robi mi lekarz usg to naciska tym urzadzeniem i jezdzi po brzuchu i zadne skurcze sie od tego nie robia. Ta teoria mija sie z sensem poprostu, ale dla wszystkiego na nastepnej wizycie zapytam sie swego lekarza i dam wam znac 🙂

mi też lekarz mówił żeby absolutnie nie macać brzucha...ja macałam i było OK. w ostatnim tygodniu ciąży to nawet lekarz mi powiedział żeby masować, niby żeby wywołać właśnie skurcze...i tak nic nie pomogło 🙂
więc jak to bywa w przypadku ciąży ( i zreszta nie tylko! )...zawsze jest kilka opinii na ten sam temat 🙂

• 5 tygodnie później...
Ja się przyznam,. że gnębię małą od początku 😜 pukam, głaszczę i wgniatam palce 😉 aczkolwiek kiedyś jak mój luby masował mi brzuch to zaczął mnie mocno pępek boleć i się okazało, że mała się pod nim ustawiła, ale strach mnie obleciał nie mały,.

• Mamusia
No ja będąc w szpitalu też usłyszałam od położnej ,że łapki przy sobie ha ha ha .Nasz personel w szpitalu jest rewelacyjny .Położna pokazała na moim brzuchu jak dotyk może powodować skurcz .Więc dotyk w tym przypadku jest hm jak by to określić nie konieczny .Tylko jak nie głaskać trola który wygina się jak chińskie zet po naszym głaskaniu .Mój Tymek zawsze niemal się dopomina o jeszcze 🙂.

No ja uważam, że po prostu nie da się nie głaskać brzuszka..tym bardziej, że dzidzia się poruszy, ja pogłaskam mój brzusiu, a maluch jeszcze bardziej zaczął się wiercić..kocham to uczucie! 😁 😘