Skocz do zawartości

kwas foliowy??? | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Mam pytanie,jak długo zażywałyście kwas foliowy tzn.do którego tygodnia ciąży??Ja najlepiej to bym zażywała do końca ciąży,ale mój ginekolog powiedział,że tylko do końca 12 tygodnia i mogę przestać zażywać.A u Was jak to tam było?? Dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi 🙂

gosia82 napisał:
Mam pytanie,jak długo zażywałyście kwas foliowy tzn.do którego tygodnia ciąży??Ja najlepiej to bym zażywała do końca ciąży,ale mój ginekolog powiedział,że tylko do końca 12 tygodnia i mogę przestać zażywać.A u Was jak to tam było?? Dziękuję za jakiekolwiek odpowiedzi 🙂

to zależy od zestawu witamin,ja jestem w 16 tyg.i cały czas biorę Maternę a w jej skład wchodzi kwas foliowy,gin nie mówił mi nic o zmianie preparatu albo o odstawieniu i myślę że będę go brała do końca ciąży

• Mamusia
Kwas foliowy powinno się przyjmować przez pierwszy trymestr a nawet i przed zajście w ciąże!w dawce 0,4 mg aby do mninimum zmniejszyć ryzyko wystąpienia rozszczepienia podniebienia itp. A później już nie ma takiego zapotrzebowania na ten składnik ale jest on w każdym zestawie witamin dla kobiet w ciąży. A co do brania witamin w tabletkach to nie dziwie się gin że nie chce Cię faszerować tymi tabl. jak nie ma takiej potrzeby, a po za tym ja uważam, że lepiej zamiast tych tabletek zjeść kilka owoców i warzyw niż się faszerować tymi tabletkami to też wcale nie jest aż tak super zdrowe!!a zwłaszcza teraz gdy jest tyle nowalijek - napewno są zdrowsze niż te tabletki!!! Pozdrawiam Serdecznie! 🙂