Skocz do zawartości

Cholestaza ciążowa | Forum o ciąży

alwo

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Hej

Dziękuję za odpowiedź. Tak oczywiście, pójdę do poradni termin mam wyznaczony na 6 kwietnia a sprawdzałam ten poziom, bo nie potrafię tak spokojnie siedzieć i czekać. Przepraszam, że wprowadziłam Cię w błąd. Pozdrawiam

Marta

• Mamusia
Hej

Nie wiem czy tu ktoś zagląda, ale napisze bo w sumie nie mam komu nawet o tym powiedzieć. Dziś odebrałam wyniki i właśnie skończyłam pakować się do szpitala. Od jutra muszę się położyć. Mam tylko nadzieję, że nie na całe 3 miesiące. pozdrowienia i do następnego poczytania.
Marta

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
Witaj Amity.Wlasnie znalazlam ten watek.Co do cholestazy,to mi ja wykryli w 24 tygodniu ciazy.Z tym,ze ja mieszkam w UK i tu wyglada to nieco inaczej.Do szpitala cie nie klada,ale 2-3 razy w tygodniu musialam jezdzic do szpitala na ktg,raz w tygodniu na krew,co dwa tygodnie usg i raz w tygodniu wizyta kontrolna u lekarza.I tak do 37 tygodnia,bo wtedy tu wywoluja porod w zwiazku z duzym ryzykiem urodzenia martwego dziecka.Moja indukcja trwala 4 dni i skonczyla sie cesarka.Codziennie bralam mase lekow-kwas ursedycholowy(polski ursocam)3 razy dziennie po 2 tabletki,do tego zelazo,bo mialam anemie oraz 10ml witaminy K.Witamine k podaje sie dlatego,ze cholestaza powoduje rozrzedzenie krwi i mozna sie przy porodzie wykrwawic.Ja mimo wit K stracilam przy cesarce sporo krwi,rozwazano nawet transfuzje krwi,ale sie nie zgodzilam.Do dzis jestem na zelazie.I powiem ci,ze mozesz sie tylko cieszyc,ze jestes w szpitalu pod ciagla opieka lekarzy,bo ja momentami doslownie wariowalam z obawy o malutka.Za kazdym razem jak nie ruszala sie dluzej niz 2 godziny ja juz sie zamarwialam.Wiem,ze lezenie w szpitalu nie jest przyjemne,ale pomysl,ze w ten sposob jestes na bierzaco monitorowana i jesli niedaj boze cos zlego zaczeloby sie dziac,to mogliby wam od razu pomoc.Tak wiec glowa do gory.Widze,ze zostaly ci tylko 4 tygodnie do konca.Trzymam kciuki za szybki i bezbolesny porod 🙂

• Admin changed the title to Cholestaza ciążowa | Forum o ciąży