Skocz do zawartości

styczniowe maleństwa 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witam mamuski! my po długim spacerku chyba 1.5h byłam z mała tak zleciało hehe ale mroźne powietrze jakies takie..
Dzis mialam wizyte kontrolna w sprawie żołtaczki i nie pojechalam na nią , bo nie miałam czym! 🤨 trudno dzis pojade poszukac glukozy i sprobuje sposoby Misiamamy. A jak co to w przyszlym tyg mamy wizyte kontrolną to wtedy lekarz ją zobaczy.. nic nie poradze 😞

A i zaparzyłam rumianek i tą wysypke mam zamiar przemywac rumiankiem, ponoc najlepsze na stany zapalne.

Hm moja tez męczy na kupke i gazy to moze i wysypka jest po wędzonym a nie po jajkach. Boze jeszcze wczoraj zjadlam"nowy" serek 🤨 i ktoo wie na co jest uczulona.. buu ale staram sie coraz wiecej rzeczy jeść.

Madziula-Moja Niunia ma taki katarek ze hej ale niby zaleca sie wychodzic na spacerki bo naczynka krwionosne sie obkurczajac w nosku i dziecku łatwiej sie oddycha.

• Odpowiedzi 35,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• SyLa1205

2760

• pinacolada

4867

• Basia81

2762

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Dusia - miejsce po szczepieniu boli i moze byc opuchniete i dlatego kazali mi smarowac altacetem w zelu kilka razy dziennie i przed kazdym smarowaniem zmyc poprzednie smarowanie

• Mamusia
Dusia_P napisał:
a i jutro będziemy wiedzieli ile Maja wazy bo położna ma przytachać do nas wagę 🙂

Pinacolada jak wyglądała pupcia Lenki jak zaczęła jej się odparzać od chusteczek? Bo u Majki są takie czerwone krostki - mąka ziemniaczana na nie nie pomaga, krem na odparzenia z nivea też nie 😞

Tak własnie moja miała i w ostecznosci pomogła maść bepanthen.

• Mamusia
>SyLa1205 napisał:
Kurde wy tak o tych szczepieniach a ja nawet nie wiem jak to tutaj wyglada.. i kiedy mamy jakies szczepienie.

Jak narazie to po gruzlicy robi sie coraz bardziej obrzmialy bąbel czerwony z ropa w srodku . A jak u was?

Syla moja koleżanka jak była z córcia w Anglii to dostawała wezwanie na szczepienie do domu pocztom z całym opisem co i jak no i dokładną datą i godziną może w irl też tak jest.

Jak się ropka pojawiła to teraz podczas mycia omijaj to miejsce, z biegiem czasu się ładnie wysuszy 🙂

• Mamusia
Dusia_P napisał:
>SyLa1205 napisał:
Kurde wy tak o tych szczepieniach a ja nawet nie wiem jak to tutaj wyglada.. i kiedy mamy jakies szczepienie.

Jak narazie to po gruzlicy robi sie coraz bardziej obrzmialy bąbel czerwony z ropa w srodku . A jak u was?

Syla moja koleżanka jak była z córcia w Anglii to dostawała wezwanie na szczepienie do domu pocztom z całym opisem co i jak no i dokładną datą i godziną może w irl też tak jest.

Jak się ropka pojawiła to teraz podczas mycia omijaj to miejsce, z biegiem czasu się ładnie wysuszy 🙂

Dzieki za rade zastosuje sie.
A moze masz racejz ta poczta bo tutaj tez jest taki system że wszystko poczta ślą.

• Mamusia
no i ona nie rodziła w uk tylko tam do męża pojechała - i dostała list zaadresowany na córkę a tam ZAPROSZENIE na szczepienie, i nie musiała czekać w żadnej kolejce tylko wchodziła do przychodni i o danej godzinie do pokoju i od razu na szczepienie 🙂 i wszystkie miała za darmo - 6w1, rotawirusy i pneumokoki. szkoda, że u nas to wszystko jest płatne!

• Mamusia
Jagoda80 napisał:

JUSTYNKO, zmieniamy melko na BEBILON PEPTI I NARAZIE PRÓBUJEMY BEZ ZAGESZCZACZA.
CO DO WYSYPKI - powiedziala ze narazie masci nie przepisuje bo one sa ze sterydami zbyt silne i daje sie je dopiero w 4 czy ewent. 5 mies.

ja narazie mleka nie zmieniam mam odpowiednik Bebilonu , wczoraj Piotrus dostał butle po kapieli i narazie nie ma nic na skórce wiec zobaczymy.

my dzis na spacerku widzielismy krokusy i przebisniegi 🙂 nie wiedzialam ze w lutym je zobacze 🙂

• Mamusia
>SyLa1205 napisał:

Syla tu szczepienia sa po skonczonych 2 miesiacach 5 albo 6 w 1 ni pamietam dokładnie. Polowianiuk powinien Ci powiedziec co i jak teraz na wizycie

• Mamusia
gunia141 napisał:
Co do wagi to mi zostało tylko 5kg, z czego trzeba wziąć pod uwagę mleczne piersi :P Do obcisłych jeansów sprzed ciąży brakuje mi tylko jakieś 3cm 🙂

dziewczyny, wy to macie dobrze 🤨 ,.
U mnie nadal +10kg 😞 , od miesiąca nic nie chudnę, cycki się zmiejszyły i teraz strasznie brzuch widać,mam cały czas ogromny, tragedia!

A jeśli chodzi o spodnie, to nawet nie wchodzę w jeansy (biodrówki), które kupiłam na początku szóstego miesiąca ☺️ ☺️ ☺️

agab napisał:
gunia141 napisał:
Co do wagi to mi zostało tylko 5kg, z czego trzeba wziąć pod uwagę mleczne piersi :P Do obcisłych jeansów sprzed ciąży brakuje mi tylko jakieś 3cm 🙂

U mnie nadal +10kg 😞 , od miesiąca nic nie chudnę, cycki się zmiejszyły i teraz strasznie brzuch widać,mam cały czas ogromny, tragedia!

A jeśli chodzi o spodnie, to nawet nie wchodzę w jeansy (biodrówki), które kupiłam na początku szóstego miesiąca ☺️ ☺️ ☺️

agab - ja tez mialam 10 kg jeszcze tydz temu! [teraz 8] i tez nie wchodze w zadne biodrowy, i tez juz nie mam mleczarni [choc narazie piersi nie mieszcza mi sie w starych stanikach] spoko, nie martw sie 😉 damy rade 😉 i brzuch tez mam no ale co zrobic. Ja mialam 30 kg na plusie a Ty ???

• Mamusia
Jagoda80 napisał:
agab napisał:
gunia141 napisał:

agab - ja tez mialam 10 kg jeszcze tydz temu! [teraz 8] i tez nie wchodze w zadne biodrowy, i tez juz nie mam mleczarni [choc narazie piersi nie mieszcza mi sie w starych stanikach] spoko, nie martw sie 😉 damy rade 😉 i brzuch tez mam no ale co zrobic. Ja mialam 30 kg na plusie a Ty ???

ja miałam +20kg, także tylko 10 zrzuciłam 🤢 .
Całe szczęście że jest zima i chodzimy w grubych kurtkach, no ale jak przyjdzie wiosna to ja nie wiem jak ja na miasto wyskoczę 🤨 , nawet nie mam porządnie się w co ubrać, przecież ciążówek nosić nie będę 😉 .
Nawet ostatnio pojechałam do galerii żeby jakieś portki kupić - jak zobaczyłam się w tym lustrze w przymierzalni - to tak jak szybko wlazłam, tak szybko uciekałam 🤪 🤪 🤪

• Mamusia
gunia141 napisał:
Dziewczyny jeszcze takie pytanie, czy używacie już pieluch 2 ?
Tak zastanawiam się od kiedy zacząć je używać, wychodzą ekonomiczniej, bo są w mega pakach, a te jedynki - 28sztuk idą jak burza. A Helenka lubi dużo kupkować :P

Ja od samego poczatku uzywam pileuch 2, bo sa od 2 - 6 kg....

• Mamusia
Co do wagi...to ja przytyłam 20 kg. ale tydzień po porodzie straciłam 15... wiec zostało 5... teraz nie wiem ile waze, bo nie mam wagi w domu...heh, w poniedzialek u gin sie dowiem...
a w podnie wizytowe weszłam i w 2 pary jeansow z przed ciazy...reszta musi poczekac... najwiecej sie traci chyba przez to karmienie piersią... ja w jeden weekend nie weszlam w spodnie, a w nastepny juz tak 🙂

wiec nie martwcie sie o wage...ona spada z tygodnia na tydzien, a do wiosny jeszcze troche zostalo 🙂

agab napisał:
Jagoda80 napisał:
agab napisał:
gunia141 napisał:

ja miałam +20kg, także tylko 10 zrzuciłam 🤢 .
Całe szczęście że jest zima i chodzimy w grubych kurtkach, no ale jak przyjdzie wiosna to ja nie wiem jak ja na miasto wyskoczę 🤨 , nawet nie mam porządnie się w co ubrać, przecież ciążówek nosić nie będę 😉 .
Nawet ostatnio pojechałam do galerii żeby jakieś portki kupić - jak zobaczyłam się w tym lustrze w przymierzalni - to tak jak szybko wlazłam, tak szybko uciekałam 🤪 🤪 🤪

ja narazie chodze w ciazówkach 🙂 i nie mam zamiaru kupowac gaci bo mam sprzed ciazy chyba z 20 lub wiecej par i nei mam zamiaru ich wyrzucac 😉 to mnie motywuje :P

• Mamusia
Jagoda80 napisał:
pinacolada - w udo
i MAM DO CIEBIE PILNE PYTANIE - W JAKI SPOSÓB ZMIENIAŁAS MLEKO LENIE NA BEBILON PEPTI???? STOPNIOWO??? ZAAKCEPTOWALA JE OD RAZU???

Pilne pytania to na sms-a. Dopiero teraz wróciłam od gina.
Ja Bebilon Pepti wprowadziłam w 5 dniu życia na noc, a w dzien piers. Potem stopniowo coraz wiecej Bebilonu a mniej piersi. A teraz sam bebilon. Ale ja robiłam tak dlatego ze nie chcialam jej calkiem odstawiac od piersi . I dlatego samo wyszło tak "stopniowo"

• Mamusia
Dusia_P napisał:
a i jutro będziemy wiedzieli ile Maja wazy bo położna ma przytachać do nas wagę 🙂

Pinacolada jak wyglądała pupcia Lenki jak zaczęła jej się odparzać od chusteczek? Bo u Majki są takie czerwone krostki - mąka ziemniaczana na nie nie pomaga, krem na odparzenia z nivea też nie 😞

Czerwone chrostki na czerwonym tle. Żywy ogień. i te chrostki się tak "jadziły" , sączyły trochę. Przejdż na wodę z dodatkiem nadmanganianu potasu - to wysuszy i szybciej sie zagoi.

• Mamusia
No - odpowiedziałam juz chyba na wszystkie pytania wiec teraz relacja z wizyty u gina 😉

U mnie w podwoziu wszystko ok 🙂 Dostałam tabletki na pól roku i od jutra zaczynam brać!! Jupi !! I przepisała mi te co chciałam - Jeanine! Muszę się przyzwyczaić do codziennego brania - ustawie przypomnienie w komórce żeby wpadki nie było 😉:P
Niunia w aucie zachowywała sie spokojnie. Poźniej tatus z nią spacerował pod gabinetem bo zasnęła w foteliku i spała az do powrotu do domu. Wrąbała flachę i dalej śpi!

• Mamusia
Aaaa, i nie chwaliłam się Wam jeszcze bo nie zdążyłam. Dostałam dziś niespodziewana paczke z USA od ciotki i kuzynki. A w zasadzie to Lenka dostała bo w paczce same ciuszki dla niuni! W szoku byłam bo 1 raz mi sie cos takiego zdarzyło. Ciotka "od zawsze" w USA i nigdy nic nie przysyłała a tu nagle taki "suprajs"!!! Muszę "kolnąć" do niej i podziękować w imieniu młodej. Ale będziemy się stroić, ho,ho!!!