Skocz do zawartości

styczniowe maleństwa 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 35,3 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• SyLa1205

2760

• pinacolada

4867

• Basia81

2762

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
justynko troszkę mi rozjaśniłaś tą sytuację 🙂ale żeby płacić za kolejne wizyty z takim maluszkiem-obłęd 😞 karta medyczna-rozumiem,że jest to taki rodzaj leg.ubezp.jak w Polsce tak?

paullel jeśli karmisz piersią to kupka powinna być kilka razy dziennie,jak tylko butelką to może jej nie być nawet 2 dni.Ja kupiłam małej herbatkę z kopru(na trawienie)a ponad to kładę małą często na brzuszku,robię jej rowerki-pomaga 😆
A jak już nie pomoże to nałóż odrobinkę oliwki na termometr-taki bezrtęciowy i wsadż maluszkowi delikatnie w pupkę,ale bardzo delikatnie.Powinny odejść gazy a co za tym idzie kupka.
Babciny sposób 😉

• Mamusia
Justynko wyobraz sobie ze moja kolezanka dostala odpowiedz z medical card po 5miesiacach!! szok!!

Ja wczoraj skusilam sie na mlekoo i moja mała ma problemy z brzusiem znoowu wierci sie i spac nie umie! wieczorem too wybawila nas suszarka chociaz na chwilee kocha ten dzwiek i to cieplo z suszarki! szok

Ale mnie mała zmordowała,nie chciała zasnąć tylko od 3h jedzenie,kupy jak zmieniałam pieluchę to się posikała potem ulała troszkę pokarmu i tak wkoło macieju.Noszenie na rączkach i koniec.A przytyła bo mnie już ręce więdną.

Moja córcia uśmiecha się przez sen i jak ją noszę na rączkach i się do niej przytulam.Chciałam iść z nią dziś znowu na balkon ,ale zakładanie czapki to jakaś masakra dla niej i dla mnie.Czy wasze dzieci też tak nie znoszą czapek?My jutro też idziemy na spacerek,na szczęście chodniki i ulice w miarę odśnieżone ,ale i tak idziemy do parku tuż obok.Mieszkam na 1piętrze więc ocenię ile sił potrzeba na zniesienie stelaża potem gondoli z dzieckiem.No i mamy podjazd dla wózków ufff.

• Mamusia
MYCLOUD- TY SIE CIESZ ze masz tylko z czapka:P moja nie cierpi się w ogole ubierać 🙂 jak ja nawet przebieram to gdy zakladam nowego pampersa to jest awantura hehe 😁 jak bedzie starsza to nie bedzie chciala nosic majtek 🤪 po maamusi 😁 😁 😁 hihi

• Mamusia
Aa i tak piszecie że dziecko musi zrobic kilka kupek jak jest na piersi a jak na modyfikowanym to moze nie robić 2dni 🤪 z mojej wiedzy wynika na odwrót.. jak sie karmi piersia to jak dziecko nie robi kupki to nic nie szkodzi bo ta kupka nie ma sie z czego zrobić ale po melku modyfikowanym musi zrobic kuupke , nie wiem ile razy dziennie ale wiem że musi 🤨

• Mamusia
Cześć kochane! my od środy w domku zaglądam dziś bo jakoś nie miałam kiedy 😉 dziękuję wszystkim za trzymanie kciuków i gratulacje 🙂 😘 😘
postaram się być teraz na bieżąco ale nie obiecuję bo jednak życie z dwoma maleństwami w domku to troszkę kolorowy zawrót głowy 🙂 ale Agata całkowicie przyjęła siostrzyczkę i jestem z niej dumna, nie rozumie dlaczego Majka płacze i płacze razem z nią myśli,że dzieje się jej krzywda. Napisze później relacje ze szpitala - kończę bo u jednej kupa u drugiej czkawka i chec zabrania mi kompa 🙂

• Mamusia
>SyLa1205 napisał:
Aa i tak piszecie że dziecko musi zrobic kilka kupek jak jest na piersi a jak na modyfikowanym to moze nie robić 2dni 🤪 z mojej wiedzy wynika na odwrót.. jak sie karmi piersia to jak dziecko nie robi kupki to nic nie szkodzi bo ta kupka nie ma sie z czego zrobić ale po melku modyfikowanym musi zrobic kuupke , nie wiem ile razy dziennie ale wiem że musi 🤨

Syla jestes pewna ze nie odwrotnie?? Bo jakos nie słyszałam tej teorii

• Mamusia
>SyLa1205 napisał:

ostatnio chodzę do tyłu,więc może coś pokiełbasiłam 😉 ,ale koniec końca taki,że maluch może nawet 2 dni kupki nie robić.

Ale się dziś zakręciłam:Pmłoda zrobiła nam pobudkę o 1 i nie spała do 3.30 i popłakiwała,a ja razem z nią,a teraz chcę iść na spacer a ona co robi śpi:P gra mamusi na nosie,a muszę ją przed wyjściem nakarmić i przewinąć.Mam nadzieję,że słoneczko poczeka 🙃

• Mamusia
justyna_malutka napisał:
>SyLa1205 napisał:

Syla jestes pewna ze nie odwrotnie?? Bo jakos nie słyszałam tej teorii

heh.. no jestem:P chyba ze zlee mi wpoili ale tak na logikee to przeciez po naszym mleku (ktore jest idealnie robione pod nasze pociechy) z czego ta kupka sie ma zrobic, a modyfikowane to mowi samo za siebie:P

• Mamusia
Hej styczniowe mamuski 🙂 jesli chodzi o kupki to my mielismy "maly" problem jak przeszlam na mleko modyfikowane bo mala nie robila kupek , polozna powiedziala,ze moze nie zrobic 3 dni kupy a jak nie zrobi to trzeba podac czopek glicerynowy.

A jesli chodzi o czestotliwosc kupek to na butli dzieciatko powinno robic kupek wiecej niz na piersi. Ale to i tak kwestia indywidualna kazdej kruszynki 🙂

pozdrawiam

>SyLa1205 napisał:

To ja już nie wiem.Moja robi na piersi do 5 kup na dobę i położna powiedziała,że idealnie,więc skoro na butli dziecko ma robić więcej to wow aż się boję ile ich może być...

• Mamusia
No moja tez robi czesto kupki ale wiem że jezeli nie zrobi to nic złego. Miala taki dzien ze sie balam ze nie robi tylko popurkiwała i że wszystko dobrze 🙂
I widocznie jest tak jak mówi Fredeczka i wiem ze po melku modyfikowanym te kupki są twardsze.

MYCLOUD- hehe strach sie bac przestac karmic piersią 🤪 hehe zakupkaja nas te nasze NELE 😁 😁

SYLA - ja tez slyszalam o tych kupkach odwrotnie 🙂
Moj jak byl karmiony piersia to kupka byla po kazdym karmieniu a teraz to robi 2-4 dziennie.
A co do termosa - nie trzyma ciepla w takich niskich temp a poza tym to mleko nie moze byc podawane pozniej niz 1 godz. od zrobienia 🙂 wiec i tak trzeba zrobic na miejscu gdzies od poczatku 🙂 i miec jeszcze przegotowana [gotowana min 5 min od zagotowania] i schlodzona wode :P
to nie takie proste :P

• Mamusia
o widzę kupkowy temat 🙂 Majka najbardziej lubi robić kilka kupek pod rząd w nocy jakby mama chciała spać 🙂

teraz moje obie księżniczki śpią 🙂

Opowiem Wam całą tę historię ze szpitalem:
Nastawiona byłam na niedzielę na wywoływanie, rano budzę się z bólem brzucha i byłam pewna że spowodowane to jest tym że zaczęłam się denerwować...zjedliśmy śniadanko, a ja mam skurcze co 5-8min, no to powoli do szpitala...a tam Pani w drzwiach z uśmiechniętą miną że nie ma miejsca...no ale zgodziła się mnie zbadać, w środku była dziewczyna tak jak ja już 8dni przeterminowana...ją odesłali do domu, mi łaskawie pozwolili zostać i się przebrać-gdy byłam w szlafroku i koszuli, pielęgniarka do mnie z tekstem, że prawdopodobnie będę musiała jechać do Kołobrzegu!!! ale mi ciśnienie podniosła! ale z góry pofatygował się lekarz i że rozwarcie się powiększało pozwolili iśc na salę porodową.
Na sali położna anioł 😆 miałam za słabe i za rzadkie wg nich skurcze więc chcieli podać oksytocynę, ale kroplówka zamiast do żyły to zabierała mi krew z żyły. Musiałam radzić sobie sama 😉 po odejściu wód za 1,5h miałam już Majeczkę na brzuchu, a jak się zdziwiłam jak zobaczyłam jej wagę 🙂 🙂

Okazało się że sale na porodówce świeciły pustkami nie przyjmowali bo nie chcieli sobie robić zbyt dużo roboty...bo niby remont. Całe szczęście dla nas że Majka zdrowa i ja też więc w 3dobie wróciłyśmy do domu, wczoraj odwiedziła już nas położna.

• Mamusia
Jagoda80 napisał:
SYLA - ja tez slyszalam o tych kupkach odwrotnie 🙂
Moj jak byl karmiony piersia to kupka byla po kazdym karmieniu a teraz to robi 2-4 dziennie.
A co do termosa - nie trzyma ciepla w takich niskich temp a poza tym to mleko nie moze byc podawane pozniej niz 1 godz. od zrobienia 🙂 wiec i tak trzeba zrobic na miejscu gdzies od poczatku 🙂 i miec jeszcze przegotowana [gotowana min 5 min od zagotowania] i schlodzona wode :P
to nie takie proste :P

Wiesz w termosie nosilabys tylko gotowaną wodę (wrzątek) wytrzymałby w samochodzie jest ciepło:P a osobno w pudeeleczku mleko i potem przed podaniem rozrobilabys melko i podała:P hehe tak robila moja przyjaciolka i mogla wszedzie zawsze wyjść 🙂 🤪