Skocz do zawartości

co do szpitala dla Maluszka i Mamy? | Forum o ciąży

Kamyk

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Co powinno się zabrać dla Maluszka do szpitala oprócz kosmetyków i pieluch?
A co z mamą? - na pewno wkładki laktacyjne, może specjalne figi poporodowe, podpaski duże....
co jeszcze zmieścić należy w torbie????????

czekam na Wasze propozycje

• Mamusia
- wygodna koszula nocna, rozpinana pod szyją aby można było spokojnie karmić piersią

- szlafrok
- obuwie na zmianę, klapki pod prysznic
- biustonosz dla mam karmiących
- bielizna osobista ( bawełniana), skarpetki
- przybory toaletowe, kosmetyki
- ręcznik, jednorazowe chusteczki
-gumka do włosów jak są długie

- podpaski, chyba że szpital wymaga własnych podkładów
- nagrania z ulubioną muzyką
- aparat fotograficzny

- listę numerów do taty, lekarza prowadzącego, członków rodziny

Koniecznie: dowód osobisty, książeczkę ubezpieczeniową, karte ciąży, wyniki badań laboratoryjnych i konsultacji lekarskich, poprzednie wypisy ze szpitali jeśli podczas ciąży byłaś hospitalizowana z jakiegoś powodu

- Uśmiech 😉:laugh:

• Mamusia
Hej dziewczyny 🙂Najlepiej to przejechac sie do szpitala w którym zamierzacie rodzic i spytac co trzeba ze sobą wziąśc szczególnie dla maluszka(jedne szpitale maja wszystko od pieluch op kosmetyki w drugich nie ma nic)
Warto też rzucic okiem na stronkę "rodzic po ludzku" tam wszystko obszernie jest napisane 🙂Polecam 🙂

http://www.rodzicpoludzku.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=54:torba-do-szpitala&catid=35:przygotowanie-si-do-porodu&Itemid=3522

• Mamusia
monia27 ma rację najlepiej zorientować się w danym szpitalu. ja np przed pierwszym porodem wziełam pod uwagę te wszystkie rady z gazet co trzeba wziąć dla siebie dla dziecka a okazało się że mimo iż szpital był państwowy było w nim wszystko dla dziecka i po kąpieli pielęgniarki ubierały je w szpitalne ubranka. tak że całą walizkę mąż zabrał do domu - nie można było trzymać torb na podłogach i zbyt dużo swoich rzeczy przy łóżkach gdyż to przeszkadzało w utrzymaniu higieny w salach.nawet buty i moje zewnetrzne ubranie zawiózł do domu, miałam tylko bielizne, podpaski, piżamę i środki do swojej higieny.(oczywiście jakiś prowiant by dojadać i soki - ale też nie można było dużo trzymać) oczywiście gdy mogliśmy już wyjść ze szpitala mąż musiał wszystko pprzywieź - dla dziecka by je ubrać i dla mnie bym nie wyszła w piżamie. powiem że to mi się podobało bo jednak higiena jest najważniejsza a nie wyobrażam sobie by przy każdym łóżku leżało pełno waliz, buciorów itp. co i tak nie jest nam w ogóle potrzebne w danym czasie 🙂

pzdr wszystkie mamy na terminie 🙂 ja się nie mogę doczekać kiedy ja znów "odwiedze" porodówkę - mimo wszystko są to dla mnie piękne i sentymentalne wspomnienia najlepiej pozytywnie się nastawić - mimo wszystko 🙂

każdy szpital ma inne wymagania,jak już wybierzecie miejsce w którym przyjdzie na świat wasza pociecha warto pójść na izbę przyjęć i się zorientować...zaoszczędzi to nieporozumień i niepotrzebnego nadbagażu...ja tak zrobiłam i doskonale wiem co muszę ze sobą zabrać...

• Mamusia
Ja mam termin na 14 sierpnia, ale nie wiem dlaczego mam jakieś przeczucie z urodzę wcześniej....i tak panicznie się boję ze juz powoli chyba zacznę kompletowac wwszystki rzeczy dla siebie i Maluszka.
też macie takie obawy?????