Skocz do zawartości

majowki2009 !!?? gdzie jest watek | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
rany goscia marlena on juz parowke je ?? sol kalafior ?? a my tu tak oszczednie z naszymi malenstwami a ty widze sie nie bawisz tylko jak za starych czasow wszystko dajesz i moze i dobrze hihihihihi mama kiedys mi opowiadala ze jak mialam 7 mc to mnie grochowka nakarmila hahahaha i nic mi nie bylo

marlena taki jak ruda rybka ma to sa w wola parku motherace

• Odpowiedzi 4,4 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
dziewczyny ja tak zazdroszcze tym mama ktore klada swoje malenstwa wieczorek do lozka i przesypiaja cala noc bez budzenia sie. Ja codziennie wstaje w nocy z cztery razy do karmienia, niby juz ponad 5 miesiecy Hania ma i kazdy zawsze mowi ze juz w tych miesiacach jego dziecko cala noc spalo a u mnie nie 😞 To juz jest troche meczace bo to jest tak jak w pierwszym miesiacu bylo nawet czesciej czasami 😞 na szczescie Hania nie wybudza sie tylko spi dalej jak ja nakarmie bo tak to bym chyba zwariowala 😞

Z jednej strony marlena ma racje, ze tak karmi malego ale ja za solą nie jestem, a wrecz jestem jej pzeciwna, przeciez sol jest taka nie zdrowa, ja sama sobie ograniczam spozycie soli do minimum, a Lence nie ma mowy zebym cos posolila. Ja niczym Lenusi nic nie przyprawiam i zjada mi wszystko bardzo ladnie z apetytem. 🙂

Beti-Wspolczuje Ci, ze Hania tak czest sie w nocy budzi, ale to minie. Kazde dzieck jest inne, mam znajomą ktora ma coreczke prawie dwuletnia i ona jeszcze sie budzi. Mam nadzieje, ze Hania juz niedlugo oduczy sie budzenia w nocy.

marlena-Jest duzo takich skoczkow na allegro. 🙂

Ohh dziewczyny wspolczuje Wam bolu zebow. 😞 Ja zawsze mialam problem z chodzeniem do dentysty, panicznie sie balam, chyba gorzej nizs male dziecko, az wstyd. 😞 ale od kad zaszlam w ciaze zaczelam dbac o zabki i chodze do dentysty za kazdym razem kiedy jestem w Polsce, czyli co ok 3 mies. I za kazdym razem wydaje ok 700- 800 zl za trzy wizyty u dentysty, bo za kazdym razem cos mi robi. Teraz jak bylam to wydalam za jedną wizyte 540zl. ale juz teraz mam porobione wszystkie zabki i teraz to tylko bede chodzila na kontrole.

• Mamusia
beti- współczuje tego nocnego wstawania- wobrażam sobie jaka jestes w ogóle niedospana cały czas- szok! jak Ty to znosisz?? Ja nie daje rady jak czasami musze wstawac do Bianki 2 razy w nocy a co dopiero 4 razy!!!! 🤪

oli- Bianka nie jest wysypana na buzi- to tylko rumieńce 🙂 Widzisz, mówiłam Ci ze po tym bebilonie pepti tez Małej raz wyskakuje a raz nie. Ostatnio dałam jej zwykłe mleko a potem jeszcze mleczny deserek irlandzki i nic jej nie było. Jak ją smaruje kremem conajmniej 2 razy dziennie to jest super 🙂
Ma jeszcze tylko na brzuszku jakies suche placki ale czerwone sa tylko po kąpieli.
Mozna oszalec z tymi wysypkami 😞 a jakie inne mleko mozna jeszcze Tosi podac?? Myslałam ze Nutramigen to juz wszystko. A podawałas sojowe??

taaa, z zębami to jest problem 😞 Mnie cały czas pobolewa ta jedna strona ale żal mi kasy tutaj w irlandii na dentyste ☺️ W Polsce mi sie nie chciało isc i teraz to się mści na mnie 😞

Co do soli i cukru to kazdy robi jak chce- ja tak jak Tusienka- nie sole i nie słodzę Biance niczego. W ogóle nauczylismy sie z mezem jesc niesolone warzywa z parowaru i jak pojechalismy do Polski to ja nic nie mogłam jesc bo tak wszystko przesolone mi sie wydawało ze nie dawalam rady zjeść obiadu normalnie i było mi wstyd ze tak wybrzydzam 😞

Ja Biance gotuje marchewke, zmiemniaka na wodzie. Miksuje i juz. Dzis Maleńka pozna dynię po raz pierwszy a jutro dorzuce jej do zupki. Od przyszłego tygodnia chce jej jeszcze dodawać odrobine oliwy z oliwek.
oli- a Ty pisałas o kopru włoskim- ale masz na myśli koper włoski- fenkuł (takie bulwiaste warzywo) czy normalny koper (zioło)??????? ajak podajecie koper czy natke pietruszki- posiekana czy tez miksujecie???
A ja czytałam wczoraj ze juz mozna tez dzieciom podawac młode kabaczki do zupek wiec tez sie przymierzam do tego :P W słoiczkach od 4 miesiąca sa tez por, seler, pietruszka.
Na razie zawiesiłam jej słodkie rzeczy bo za duzo jej na poczatku dawałam i był problem z normalnymi zupkami.

• Mamusia
kurcze ale mnie pojechaliscie z ta sola i kalafiorem.... tak samo karmilam moja coreczke co ma teraz prawie 4latka i karmie tak samo malego... wydaje mi sie z e nic zlego nie robie a szczypta soli nie zaszkodzi.
moj maly jest okropnym glodomorkiem i kasza mu nje wystarcza wiec daje stale posilki je bardzo duzo juz i nic mu nie jest i ladnie przybiera na wadze wiec wydaje mi sie ze dobrze sie odrzywia 🙂

a mnie tez zab boli, tez tego denstyste odwlekam nawet bylam juz umowiona na wizyte ale jakos niechcialo mi sie isc.

a co do snu dziecka to moj maly zasypia o 20. puniej ok 23-24 daje mu kaszke przez sen wypia 210wody mleko +kasza i spi do 8-9
wiec co do tego to jest cudo... 🙂 no czasem sie zdarza ze wstanie o 6.

ostanio mial moj maly 3dnowke o dzieczyny co ja bylam w strachu goraczka dobijala do 41stopni po leku nie spadalo albo wolno wiec okladalam go lodem przez pieluszke i lerzal tylko w pampersie... ale przetrwalismy tez 3 doby a na 4 wyspalo go na brzuszku i pleckach jak by mial rozyczke 🤢

marlenko-Ja Ciebie nie pojechalam, tylko wyrazilam swoje zdanie na temat soli, a wiadomo, ze kazdy ma swoje zdanie i robi co uwaza za sluszne. 🙂 Moja Lenka tez miala trzydniowke, ale zniosla ja dobrze jak na male dziecko, goraczka siegla 40 stopni i na koniec tez ja wysypalo. ale czytalam ze taka trzydniowka uodparnia dziecko na cale zycie.

Ruda Rybko-Dziekuje 🙂, zmienilam suwaczek, bo tamten sie nie wyswietlal, jakis blad wyskakiwal.

aale dzisiaj mam lenia-szok normalnie :P ale od czasu, do czsu mozna sie pobyczyc i nic nie robic. 😉 Chciaz ja dzisiaj az poodkurzalam i zmylam naczynia, no i troche pocwiczylam. :P

• Mamusia
hej , ale dzisiaj tutaj aktywnosc. 5 stron w ciagu dnia. Jas sie dzisiaj polozylam o 14 z malym i wyobrazcie sobie , ze zaspalam zeby isc po Klaudie do przedszkola jaka tragedia - o0budzil mnie telefon , bo dzwonila pani z przedszkola za mna 15 minut po czasie. Maly spal to nie mialam wyjscia , szybko sie ubralam i pobieglam po nia , a malego zostawilam. Dobrze , ze mam przedszkole za rogiem , bo inaczej nie wiem co bym zrobila , a samochod maz wzial do pracy.
oli wspolczuje z zebem , ostatnio ja cierpialam. Mi zawsze pomagalo wypic kawe , przy wyzszym cisnieniu az tak nie boli , a poza tym to faszerowalam sie tabletkami.
marlena010 super jestes - juz taki jadlospis! Jak dla mnie pelen podziw dla Ciebie.
Dziewczyny a ten skoczek to te mocowanie ma jakies mocno scisniete? Nie spadnie to? Nie wyglada to na jakos zbyt bezpieczne.
Ja dzisiaj w necie zamowilam spiwor do wozka i skoczylam do sklepu , kupilam 3 pajace cieple i jeden dresik dla malego , poza tym jeszcze butki. Zimno sie zrobilo juz , wiec trzeba zadbac o wyposazenie. Tylko mam jeden problem. Nie moge tutaj nigdzie znalezc czapki z wiazaniem i na uszka , bo hawaje to wogule czapek dzieciom nie zakladaja wiec i w sklepach nie ma.
No a wczoraj zamowilam sobie w ebayu zestaw do robienia tipsow i bede sobie robic sama , mamie siostrze ... kosztowal jedyne 30 euro , a za jeden raz tamta dziewczyna bierze 15. Masz racje Ruda Rybko dla mnie tez te tipsy okazaly sie za dlugie i je spilowalam na tyle , zeby byly rowne z moimi opuszkami palcow.
Kupilam tez buteleczke z raczkami tak jak RudA Rybka ma tylko ze z firmy Tigex , bo tutaj ciezko o NUKA. Niestety maly sam sobie wyjmuje butelke nieswiadomie przez to , bo on zawsze jak je to sie glaszcze po buzi , glowie... Kiedys to opanuje.
A chwalilam sie Wam , ze moj Kevinek juz smiga w chodziku?? Wkladam go i on szczesliwy biega po pokoju , a ja robie co mam robic wtedy hehe.

• Mamusia
oli- normalnie 🙂 obrałam dynie (matko boska jak było ciężko!!), pokroiłam miąższ na kosteczke, ugotowałam do miekkości w małej ilości wody, potem wode odlałam i zmiksowałam blenderem. Wyszła taka sama konsystencja i kolor jak z marchewką. I smak jest bardzo podobny, moze mniej słodki.
Bianka jadła z ochota ale jednak nie ma to co butla- zjadła pare łyżeczek i była maruda ze chce mleko 🙂

jusmarkl- no to fajnie ze juz smiga w chodziku Kevinek. Mi sie wydaje ze on pierwszy z naszych dzieci bedzie chodził 😁
ten nasz skoczek nie wygląda na bezpieczny bo jak mąz go zamocował to sie na nim wieszalismy obydwoje na zmiane (ale tak bez przesady oczywiście)- hustalismy nim na lewo i prawo ale nic nie spadło. Dzis Bianka tez robiła "hopsa-hopsa" i sie cieszyła :laugh:
beti- na pewno jestes rozdrazniona po takim snie 😞 I wierze Ci ze trudno sie do czegokolwiek zabrac bo myslisz tylko o jednym a tutaj dom na głowie 😞 Tak sie mówi ze jak dziecko spi to i mama powinna ale nas to chyba źle wychowano bo jak Mała spała to ja tez mam szajbe i biegam i robie zamiast wywalic nogi i odpoczywac. Ale potem to mnie sumienie gryzie ze syf w domu :/

lece zjesc obiad- zrobiła sobie dzisiaj wołowinę z sosem seczuańskim na ostrrrrrrrrrrrrrrrooo :evil:

Jusmarkl-Fajnie, ze Kevinek smiga juz w chodziku, a chodzi do przodu? Czy narazie tylko do tylu? bo zawsze maluszki zaczynaja od chodzenia do tylu. 🙂 Lenka tez ma chodzik ale nawet jeszcze go nie rozlozylismy. Ortopeda w PL Nam jeszcze zakazal, no i Lenka jeszcze nie siedzi wiec by sie w nim gibala. 😉

A ja mialam takiego lenia,a jak Maz przyszedl z pracy to bardzo dobrze na mnie zadzialal 🙂 Powiedzial,ze musi jechac do znajomych zawiesc jakies schody i wziol Lenke ze sobą , a ja wysprzatalam caale mieszkanko tak na spokojnie. 🙂 Pewnie zaraz wrocą. 🙂

A ja dzis zgrzeszylam i zjadlam batonika 😞 😞 ale jestem zla sama na siebie, bo tu sie trzymam diety, a nagle jem sobie batonika 😠 😠 ale to dlatego, ze mialam taki dzien strasznie leniwy i tylko myslalam co bym tu zjadla i w koncu wymyslilam. 😠

Jusmarkl-Fajnie, ze Kevinek smiga juz w chodziku, a chodzi do przodu? Czy narazie tylko do tylu? bo zawsze maluszki zaczynaja od chodzenia do tylu. 🙂 Lenka tez ma chodzik ale nawet jeszcze go nie rozlozylismy. Ortopeda w PL Nam jeszcze zakazal, no i Lenka jeszcze nie siedzi wiec by sie w nim gibala. 😉

A ja mialam takiego lenia,a jak Maz przyszedl z pracy to bardzo dobrze na mnie zadzialal 🙂 Powiedzial,ze musi jechac do znajomych zawiesc jakies schody i wziol Lenke ze sobą , a ja wysprzatalam caale mieszkanko tak na spokojnie. 🙂 Pewnie zaraz wrocą. 🙂

A ja dzis zgrzeszylam i zjadlam batonika 😞 😞 ale jestem zla sama na siebie, bo tu sie trzymam diety, a nagle jem sobie batonika 😠 😠 ale to dlatego, ze mialam taki dzien strasznie leniwy i tylko myslalam co bym tu zjadla i w koncu wymyslilam. 😠

• Mamusia
dzieki ruda rybko 🙂

tak mnie boli ten zab nawet ketanol 100 mi nie pomaga wezly mi wywalily szok a bol juz az raz mi lzy poszly biore dwie 100 ketanolu i usmierza go na tyle ze moge wytrzymac ale jak przestaje dzialac to bym glowa w mur walila 😞

gratulacje dla kevinka 🙂

tusienko jeden batonik to nie zbrodnia , calkiem mozliwe ze to nie zachcianka , tylko organizm potrzebowal czekolady 🙂 ja kiedys jadlam po 3 tabliczki czekolady dziennie bo mi magnezu bylo brak i bylam sama zdziwiona ze tyle moge zjesc bo na ogol po jednej kostce mam dosc i jestem zaslodzona , dopiero lekarz mi wyjasnil ze ta chec na czekolade spowodowal brak magnezu zaczelam przyjmowac w tabletkach i bylo ok 🙂

• Mamusia
Moj Kevin tez jeszcze sam nie siedzi , ale chodzik jest na takiej samej zasadzie jak i ten skoczek. Takie same ma siedzonko. Maly chodzi i do przodu i do tylu , tam gdzie chce tam smiga. Chyba ma to po siostrzycce , bo Klaudia jak miala 9 miesiecy to juz stawiala pierwsze kroki , ale chodzik jej wtedy kupilismy jak skonczyla 6 , wiec tak samo jak Wiki marleny. Kevin sie nie giba , ale jest oparty na przod , tak przechylony i gryzie te zabawki co tam ma. Chodzik jest na wzor statku kosmicznego i najbardziej sie smiejemy z jego zdziwionej miny jak cos ugryzie i mu to zaczyna grac hehe
marlena010 pierwszy dzien malego w chodziku tez byl klapa , bo nie umial sobie poradzic , ale jak siostrzyczka zaczela przed nim skakac to tak go zajela , ze nie zauwazyl , ze jest w tym chodziku i machal nozkami z radosci i zalapal , ze jak nimi rusza to sie przemieszcza. 🙂
oli na mnie dziala apap z kawa lub ibuprofen 600.