Skocz do zawartości

Luty 2010 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 30 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• aaana

2035

• iwiokej

2637

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Badanie KTG, czyli monitorowanie czynności serca płodu z jednoczesnym zapisem czynności skurczowej macicy, to jedno z podstawowych badań we współczesnym położnictwie. Wykonuje się je pod koniec ciąży i w trakcie porodu, aby wiedzieć, w jakim stanie jest dziecko, i móc jak najszybciej zareagować, gdy pojawi się zagrożenie. Dla dziecka przeciskanie się przez ciasny kanał rodny nie jest przyjemną wycieczką, a bardzo wyczerpującym wysiłkiem. Podczas tej męczącej podróży dziecko jest narażone na pewne niebezpieczeństwa, które można rozpoznać, obserwując częstotliwość uderzeń jego serca. I tak np. zbyt mała częstotliwość może świadczyć o niedotlenieniu, natomiast przyspieszone bicie serca może być sygnałem, że doszło do zakażenia wewnątrzmacicznego.
Na dwa sposoby

Kardiotokografia składa się z dwóch elementów: tokografii, czyli rejestracji czynności skurczowej macicy, oraz kardiografii, czyli rejestracji akcji serca płodu. Można to wykonać na dwa sposoby – poprzez monitorowanie zewnętrzne lub wewnętrzne.

* Monitorowanie zewnętrzne - stosuje się najczęściej, jest badaniem nieinwazyjnym, nie wiąże się z żadnym bólem ani ryzykiem. Kobieta ciężarna (lub rodząca) leży, na jej brzuch zakłada się dwa pasy, na których znajdują się dwa czujniki. Jeden to przetwornik ultradźwiękowy rejestrujący uderzenia serca płodu, a drugi – miernik mierzący siłę i czas trwania skurczów macicy. Obydwa czujniki połączone są z monitorem, który wyświetla lub drukuje wartości pomiarów. Podstawowe badanie KTG powinno trwać 30 minut, ewentualnie może zostać przedłużone do 60 minut.
* Monitorowanie wewnętrzne - stosuje się w sytuacji, gdy lekarzowi potrzebny jest bardziej dokładny pomiar, np. gdy podejrzewa on zagrożenie płodu. Elektrodę służącą do oceny uderzeń serca dziecka umieszcza się na jego główce, wprowadzając ją przez szyjkę macicy. Badanie jest zatem możliwe tylko wówczas, gdy pęknięte są już błony płodowe, a rozwarcie szyjki macicy wynosi przynajmniej 1–2 cm. Siła skurczów macicy może być mierzona przez czujnik na brzuchu (tak jak w monitorowaniu zewnętrznym) lub przez cewnik wprowadzony do macicy. Ponieważ czujnik wprowadza się do wnętrza ciała (a więc jest to badanie inwazyjne), istnieje przy tym niewielkie ryzyko infekcji. Założenie elektrody na główkę może być też dla dziecka bolesne. Z tych powodów ten rodzaj monitorowania stosuje się bardzo rzadko, tylko w uzasadnionych przypadkach.

Test oksytocynowy

Czasami badanie KTG wykonuje się przy jednoczesnym podawaniu ciężarnej oksytocyny, która wywołuje skurcze macicy. Sprawdza się w ten sposób wydolność łożyska w trakcie czynności skurczowej macicy. Lekarz może zlecić taki test, jeśli kobieta miała powikłania w poprzedniej ciąży lub obecna ciąża jest ciążą wysokiego ryzyka.

Uwaga: o ile zapis świadczący o dobrym stanie dziecka prawie zawsze jest wiarygodny, o tyle odczyt wykazujący stan nieprawidłowy czasem bywa fałszywy. Przyczyną może być wadliwie działające urządzenie lub zakłócenia spowodowane zmianą nasilenia i częstotliwości skurczów. Często się zdarza, że badana kobieta chwilowo przybiera taką pozycję, w której uciskana jest jej główna żyła lub pępowina płodu – po zmianie ułożenia ciała wynik KTG natychmiast się poprawia.
Monitorowanie stałe

W niektórych szpitalach monitorowanie płodu przeprowadza się przez cały okres porodu. Niestety to, co jest korzystne dla dziecka, bywa dużą niedogodnością dla rodzącej, gdyż zwykle podczas KTG nie ma ona możliwości swobodnej zmiany pozycji, poruszania się itp. Dlatego jeśli kobieta chce rodzić aktywnie, powinna uprzedzić o tym lekarza i – jeśli poród przebiega prawidłowo – prosić, by odpinano ją co jakiś czas od aparatury KTG. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaleca, by stałe monitorowanie przeprowadzać tylko w ściśle wyselekcjonowanych przypadkach (związanych z wysokim prawdopodobieństwem śmiertelności okołoporodowej) oraz przy porodach indukowanych (wywoływanych).

• Mamusia
W prawidłowo przebiegającej ciąży pierwsze badanie KTG zalecamy około 38. tygodnia ciąży.

Potem, do terminu porodu wyznaczonego na podstawie daty ostatniej miesiączki lub USG, badanie KTG robione jest raz w tygodniu.

Po terminie porodu zalecamy je częściej. Jeśli ciąża nie przebiega prawidłowo czy zaistniały jakieś komplikacje, bywa, że monitorowanie stanu płodu rozpoczynamy już w 32. tygodniu ciąży.

Często tę dobrą, dostępną i prostą w wykonaniu metodę oceny stanu płodu zalecamy w sytuacji, gdy ciężarna skarży się na skurcze macicy lub słabiej odczuwa ruchy płodu.

• Mamusia
Witam piątkowo,jestem w 28tc 🙂
Wczoraj byłam u gina,kazał przyjechać na 17-stą a do gabinetu weszłam po 21-wszej 😠 tyle było kobiet a pani recepcjonistka wpuszczała bez kolejki swoje koleżanki 😠 myślałam,ze szału dostanę.

Porozmawiałam o tych moich kilosach,mam już ponad 13kg na plusie 🤪 no i oczywiście dopiero się zorientował,ze nie dał mi skierowania na test glukozy.Mam natychmiast zrobić i oczywiście mam dietę cukrzycową bez względu na wynik testu.
Zatem od dziś mam baaaardzo okrojony jadłospis,zero cukru,tłuszczu,soli,chleba,makaronów,ziemniaków ,sera itd...........mam rozpiskę co mogę a czego nie wszystko gotuję na parze.Mam parowar więc jest dobrze.
Na tej diecie podobno trochę schudnę a potem będę minimalnie przybierać,mam nadzieję,ze tak będzie bez szkody dla małego.

Synuś rozwija się dobrze,waży 950g. i podczas USG miał otwarte oczka 🙂

No i mieszkanko lśni 🙂 ufff...

Klaudia nie przejmuj się koleżanką, powiedz jej że pewnie lekarka chce od niej kasę wyciągnąć 🙂

Anitek:
A do Dublina mam 270km

to się możesz przespać w aucie 🙂

• Mamusia
Nikoś not ot faktycznie spostrzegawczy ten Twoj ginek 🙂 test glukozy sie robi około 24 tygodnia ciąży... hm no ale zrób oczywiscie i przestrzegaj dietki 🙂

Ja na plusie mam cały czas 11 kg 🙂

Bob to faktycznie "kawał" chłopka z tego Twojego dziecka,jak mozna zapomnieć obliczyć tego.... Hm dziwne. W sumie waży tyle samo co Moj w 29 tyg + 3 dni hmm a zobacz ile ci wyjdzie na tym kalkulatorze co Ci podałam.

Monka ale miałaś zapal do pracy ze juz cale mieszkanko lśni..

hehe..no to Klaudia dzięki za podsunięcie pomysłu i deser mam z głowy 🙂

Idę się umaluję i uczesze jakoś porządnie 🙂

za godzinkę już wychodzę na poszukiwania tej szkoły, obym nie musiała dużo chodzić 😉 na szczęście idę z mamą, będę miała się na kim wesprzeć

Miłego dalszego dzionka brzuchatki, do spisanka 😘

a i jeszcze co do koszuli to ja mam ją z głowy bo w szpitalu gdzie chce rodzić dają specjalną jednorazową 🙂 gdyby nie dawali to wzięłabym koszule w miarę krótką (tak aby mi pupę przysłaniała jak będę chodzić 😉 ) i z krótkim rękawem 🙂 a no i u mnie w szpitalu prosili jeszcze abym wzięła ze sobą skarpetki do porodu aby mi stópki nie zmarzły 🙂

• Mamusia
Klaudia kup lepiej z krutkim, a zawsze masz szlafroczek jak Ci chłodno będzie , ale na porodówcwe to ciepło powinno być,
a ja dopiero w kuchni posprzątałam i 2 prania zrobiłam a jeszcze odkurzanie i mycie podłóg ale mi się nie chce 😞
nikoś zamykaj oczka jak widzisz takie teksty 😉