Skocz do zawartości

\"kuroniówka\"? | Forum o ciąży

syla2009

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Zastanawia mnie jedna rzecz czy po macierzyńskim będzie mi przysługiwać tzw."kuroniówka".Jestem na chorobowym od połowy października a umowa zawarta na rok wygasła 31 grudnia.Na moje zamiast iść na bezpłatny wychowawczy może jeszcze bym mogła odebrać kuroniówkę.Poradźcie mi jak to jest?

• Mamusia
Własnie mam ten sam problem...umowa formalnie wygasła mi 31 grudnia, ale została przedłużona (bo taki przepis jest) do dnia porodu. Potem będzie 20 tygodni zasiłku macierzyńskiego no i zastanawiam się czy poźniej mi będzie przysługiwala kuroniówka... W sumie chyba powinna przysługiwać...
trzeba zajrzeć do jakichś mądrych ksiąg 🙂

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
No ja też jestem w podobnej sytuacji umowę mam do czerwca poród w sierpniu czyli przedłuża mi umowę do dnia porodu potem 20 tyg na zasiłku i właśnie zastanawiam się czy będę mogła skorzystać potem z kuroniówki. Jeśli ktoś wie jak to jest proszę o radę

Hej 🙂
Chyba znalazłam coś na ten temat, mam nadzieje, że to Wam pomoże w odpowiedzi na te pytanie, bo to chyba taka sama sytuacja..

http://www.prawo-pracy.pl/kuroniowka_warunki_otrzymania-p-506.html
Wywnioskowałam z tego, że po macieżynskim mozna się starać o kuroniówkę.
pozdrawiam 😘

• 1 miesiąc później...
  • Mamusia
🙂 witam 🙂 umowa konczy mi sie pod koniec tego miesiaca, z tego co mi wiadomo to kuroniowka bedzie mi przyslugiwala bo pracuje od lutego 2008 ale raczej chyba nie mam szans na jakis zasilek macierzyński itp.Jakie są przepisy? 🥴 Prosze o odpowiedz 🙂

• Mamusia
🙂 witam 🙂 umowa konczy mi sie pod koniec tego miesiaca, z tego co mi wiadomo to kuroniowka bedzie mi przyslugiwala bo pracuje od lutego 2008 ale raczej chyba nie mam szans na jakis zasilek macierzyński itp.Jakie są przepisy? 🥴 Prosze o odpowiedz 🙂