Skocz do zawartości

grudniówki2 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Tak tak wiem, że jestem niewdzięczna heh :evil:ale nikt mi nie zastąpi mojej mamusi, niezależnie od tego jak bardzo wspaniałą kobieta byłaby moja teściowa. Pogadałam z mężusiem i to on jej powie, że moja przyjeżdża więc ten problem mam z głowy 🤪

Idę na spacer z pieskiem, może troche świerzego powietrza mi pomoże na ten mój bolący łeb.

Gosiaczek ja tez praktycznie jeszcze nic nie mam, zacznę w przyszłym miesiącu tak na serio.

Dużo kobiet chodzi same na szkołę rodzenia więc co się przejmujesz.

• Odpowiedzi 45,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• fredeczkaa

4147

• mittka

4665

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Witaj gosiaczek 🙂
To największe rzeczy masz czyli już nie powinnaś się zabobonami przejmować, a poza tym trochę zdrowego rozsądku nam potrzeba, bo wiadomo, że w szpitalu dziecko w coś trzeba ubrać, a jak ma się coś stać to się stanie, ja jestem wielka przeciwniczka przesądów i nigdy nie będę na nie zwracała uwagi, a wózka i łóżeczka nie będę miała przed porodem bo nie mam tego gdzie trzymać, więc kobieto uważam, że nie powinnaś się przejmować 🙂

• Mamusia
Wiola!!! to superowo że mama przyjedzie 🤪 bo bidulko nie dość że maż wybędzie to jeszcze teściową byś miała na karku 🤨

A ja pooglądałam sobie zdjęcia z grecji ale fajowo mieli popływała bym sobie w takich warunkach 😁 chociaż i tak wole nasze morze 🙂

Gosiaczek nie ma się co przejmować zabobonami,no ale zrobisz jak będziesz uważała 🙂

• Mamusia
Poczytałam, nadrobiłam i aż świętami mi zapachniało 🙂
Jak byłam po porodzie z Kubą to robiłam dwa obiady 🙂 jeden dla G a drugi dla siebie. Ale niestety okazało się, że Jakub uczulił się na moje mleko 🤪 🤪 🤪 - wg lekarza alergologa i przeszedł na modyfikowane Nutramigen z przetrawionym już białkiem - fuj paskudztwo śmierdziało jak wymiociny ale młody wcinał aż mu uszy się trzęsły ....

Wiolu to super, że mama do Ciebie przyjedzie . Wiadomo co mama to mama 😁

• Mamusia
Gosiu witaj i rozgość się wygodnie wśród grudniówkowych mam i jednego rodzynka tatusia Pana Akompf 🙂

Ja uważam, że nie ma co zapeszać na początku ciąży ale po połówkowym to już pomału można się spokojnie szykować do przyjścia maleństwa na świat.
Choć tak jak wspomniałam po porodzie Kuby robiłam większość zakupów co po cesarce było wielką mordęgą. Ale w tedy byłam młoda, niedoświadczona i odrobinę "zahukana" 😁 😁 😁 😁 😁

Ja właśnie robię sobie przerwę w porządkach. Dwie sypialnie ogarnięte i poprasowane pranie. Teraz mam zamiar wziąć się za biurko i posegregować dokumenty, bo wszędzie ich pełno 😉

Idę tylko zaparzyć herbatkę, bo o dziwo mnie naleciało na nią.

WIOLA kurcze jak się cieszę, że się udało!!! :laugh: Widok reakcji teściowej pewnie będzie bezcenny :laugh: No, ale chyba zrozumie, że własna mama to własna mama!!

Moja teściowa tego pewnie nie zrozumie i jak zobaczy że moja mamusia jest u mnie to ona tez zaraz przylezie no bo jak to moja mama może a ona nie??? FAKEN SIET !!!!

Ale ciemno się zrobiło, chyba będzie padać hura 🙂 straszna duchota.

Dagi Cola ma podobne właściwości jak kawa bo tez ma kofeine i dlatego pomaga Tobie na ból głowy ... ale sobie narobiłam chęci na cole z lodem mmmmm

http://www.e-kubraczek.pl/all/pliki/wyprawka_dla_dziecka-www.e-kubraczek.pl.pdf chciałyście liste z wyprawką

A to lista Fredeczki

ODZIEŻ
spiochy 5szt 56x2 i 62x3
body kr.rekaw 4szt 56x1,62x3
body gl rekaw 4szt 56x2, 62x2
body bez rekawow 2szt 1x56 , 1x62
kaftaniki 4szt 56x2 , 62x2
pajacyki 5szt 56x2 , 62x3
czapeczki po kapieli 3szt
skarpetki 5par
kombinezonik zimowy r.62
cieply pajacyk polarowy r62
spodenki 2szt 1x56 , 1x62
lapki niedrapki x2
buciki welurowe x2
sweterek r62
bluza r.62
spodnie lub sukienka zalezy od plci r.62
cieple czapczki zimowe 2x

DO SPANKA
lozeczko
materacyk
ceratka
posciel (poszwy na kolderke i poduszke, ochraniacz na lozeczko, baldachim,przescieradlo)
kolderka
poduszka
rozek usztywniany
rozek nieusztywniany
kocyk cienki
kocyk gruby
dodatkowa posciel

DO HIGIENY
mydelko dla niemowlat
oliwka
chusteczki pielegnacyjne
gumowa gruszka albo respirator do noska
male nozyczki z okraglymikoncowkami
patyczki higieniczne te taki grubsze tzw. "bezpieczne"
pieluchy tetrowe 5szt
pieluchy flanelowe 5szt
okrycie kapielowe x2
wanienka
termometr do wody
krem do buzki
szczoteczka(miekka) i grzebyk do włosów
sudocrem albo cos innego na odparzenia
pampersy newborn x2
proszek do prania dla niemowlat lub platki mydlane
spirytusowe waciki 20szt
sol fizjologiczna
paklanki
przewijak

KARMIENIE
wkladki laktacyjne
butelka 250ml x2
butelka 150ml x2
szczotka do mycia butli
termoopakowanie
smoczek uspokajajacy
buteleczka do lekarstw
laktator

NA SPACEREK
wozek
torba do wozka
folia przeciwdeszczowa
moskitiera
śpiworek do wozka
parasolka
fotelik samochodowy
lezaczek

DO SZPITALA NAS
szlafrok
pizamka
kapciuszki
Majtki poporodowe

• Mamusia
Normalnie dziewczyny jestem tak podjarana, że ja piernicze i powiem wam, że jesteście zajebiste, cieszę się, że trafiłam na to forum i na takie fajne babki 🤪 🤪 🤪

Zaraz przetłumaczę tą listę mojemu mężusiowi i mu podeśle bo on też myśli, że 3 pajace i 2 body stykną hehehe.

Ta lista z e-kubraczka jest świetna.
Wiolka nasi mężowie to wszyscy jacyś dziwni, a zorientowani, że szok, mój się tylko pyta a skąd ja będę wiedziała jak się małą opiekować, no oczywiście nie wspomnę, że on to wszystko wie:laugh: tylko, że według niego poród trwa 10 min:laugh:

• Mamusia
Hej dziewczyny!

Wiolka to super ze mama bedzie przy Tobie! 🙂

Emmax bedziemy tesciowymi ale mezow naszych coreczek 😜 a pozatym o ciezej chyba coreczke w swiat wypuscic niz synka... 😉

Gosiaczek23 zapeszysz?? ojj kochana nie te czasy 🙂

A ja dziewczyny pozmniejszam te zdj i wstawie za chwile :P chociaz zaczyna sie dr house ... wiec obejrze i wejde na brzuszka :P

• Mamusia
Hahah Emmax Twój to też udany egzemplarz widzę ale dobrze, że przynajmniej masz go przy sobie cały czas 🙂

Mój wyjeżdża 26.11, ja mam termin 27.11 a moja mamuśka przyjeżdża 08.12 więc muszę urodzić albo przed wyjazdem męża albo po przyjeździe mojej mamy tak,żeby nie mieć teściówki na głowie, uhhhh...

• Mamusia
Eh Ci mężczyźni,ciekawe czy mój będzie pamiętał co i jak 🤪 pamiętam że on był zawsze taki opiekuńczy jak goście do nas przychodzili,potem każdy się dziwił jak to Grzesiek mi pomaga i wogóle,ale jak goście sobie szli to on córe w moje ręce wkładał 🤪 Chociaż nie powiem zajmował się

No mój na temat porodu to się nie wypowiada bo wie co przeżywałam przy pierwszym dziecku, stał na poczekalni i słyszał jak krzyczałam :laugh: Teraz to On chce być przy porodzie i przeżyć to razem ze mną 🙂 🙂 🙂

Wiolka, życzę ci żebyś urodziła jak mąż będzie w domu, to zawsze najlepiej 🙂
A mój M, tak to "bardzo" udany egzemplarz, ale jedno jest pewne, że jak pójdzie ze mną rodzic to mnie tak wnerwi, że urodzę szybciutko:laugh: (w te 10 min, jak twierdzi)