Skocz do zawartości

grudniówki2 | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 45,2 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• fredeczkaa

4147

• mittka

4665

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

ja miałam wizytę wczoraj i zupełnie zapomniałam o tym zaświadczeniu, ale za 2 tyg powiem żeby mi je wystawił, zresztą jak znam życie uzyskanie tego zaświadczenia to pikuś z tym co będzie jak zajdziemy do opieki społecznej tam na 100% będzie coś trzeba donosić albo coś będzie źle wypisane itp, pracowałam tam kiedyś to wiem jak to cholerstwo wygląda, biurokracja i nic więcej 😠

mittka mnie też wszystko i wszyscy denerwują a najbardziej mój mąż, ja nie wiem jak my te 2 msc ze sobą wytrzymamy:laugh:

A ja ostatnio fizycznie czuję się super. Dosłownie jakoś nic mi nie przeszkadza.
Za to psychicznie, to wariuję, zżera mnie niecierpliwość, nuda itp.

Akompf na szczęście szczepionka nie jest obowiązkowa. A chcą mnie szczepić, bo jestem w ciąży (czyli w grupie ryzyka). Już przemyślałam i chyba się nie szczepię, bo po pierwsze nie znam skutków ubocznych, a dwa, że pierwszą dawkę dostałabym coś około 37 tygodnia a następną w 40 tygodniu ciąży (albo np już bym urodziła), więc tym bardziej nie wyobrażam sobie biegać na jakieś szczpeienia w tych tygodniach.
W sumie jakiej decyzji bym nie podjęła, to ryzyko zawsze ponoszę. Szczepiąc się - mogę mieć jakieś powikłania, nie szczepiąc się -mogę zachorować...

A o becikowym się nie wypowiadam. Na szczęście mnie to nie dotyczy. Dla mnie to jakaś paranoja z tymi zaświadczeniami 😮

• Mamusia
Panno Nikt , aja uważam ze to dobry pomyśł z tymi zaświadczeniami, pewno , ze to moze być uciązliwe, choć w sumie to tylko jeden papierek. Chodzi o to , ze wiele kobiet w ciązy nie jest pod opieka lekarza, nie ma tej świadomości, że to jest bardzo ważne i takich kobiet jest według badań bardzo dużo, więc chodzi tu niestety o wychowywanie społeczeństwa i takie trochę zmuszanie do właściwych zachowań, tzn chcesz dostać pieniądze to udowodnij ze dbasz o swoje dziecko i jego zdrowie.. i wcale nie chodzi o to ze kogos nie stać bo przecież w przychodni opieka ginekologa jest darmowa, ja chodze do przych i nie zapłaciłam ani grosza. To tyle 🙂 taki mądry wywód 🙂

• Mamusia
Ja nie jestem aż tak niecierpliwa hehe :laugh: Jeszcze spokojnie mogę poczekać na Piotrusia z 3 tygodnie. Chociaż to też zależy od dnia...
Póki co jestem na etapie prania, myślałam, że tydzień mi wystarczy, a tu lipa, codziennie 3 pralki, a końca nie widać. Pościel, pieluchy, ręczniki poprane, a to zajmowało najwięcej miejsca w pralce więc może teraz pójdzie z górki 😉

Co do zaświadczeń to czytałam co innego, ale widzę że już to zmienili. Na nastepnej wizycie muszę to załatwić bo kaska po urodzeniu maleństwa na pewno się przyda 😉

A w ogóle to za leżenie w szpitalu dostanę odszkodowanie z PZU, zbieram się właśnie żeby iść skserować wypis 🙂 Nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło :laugh:

W sumie to nie wiem już nic, bo wczesniej podawalam dwa źródła (m.in Gazete Prawną), z których wynikało, że nie obejmują nas te zmiany... Prawdę mówiąć rozporządzenie: http://www.infor.pl/dziennik-ustaw,rok,2009,nr,163/poz,1305,rozporzadzenie-ministra-zdrowia-w-sprawie-formy-opieki-medycznej-nad-kobieta-w.html nie określa czy nas dotyczy, czy tez nie... prawdopodobnie jak wszystko w Polsce będzie to bardziej domniemanie niż zasada poparta jasno wpisem przez Ministerstwo Zdrowia i nie zdziwiłabym się, jakbysmy do jednego urzedu musiały zalatwiac a do innego juz nie. Z rozporzadzenia tego tez nie wynika jasno, że zaświadczenia musza przynosić matki starające się o becikowe po 01.11.2009 - każdy będzie interpretowal to na swój własny sposób....

Ja sie martwię, bo wzór zaświadczenia bierze pod uwagę, ze kobieta miała jednego lekarza prowadzącego.... A co jeśli zmieniała? Moja karta ciązy została założona w 12 tc. ... Mam jedynie zaświadczenie, ze jestem w 4 tc. z wizyty prywatnej. Wychodzi na to, że będę musiała iśc sie prosić o takie zaświadczenie...

• Mamusia
akompf , ja myślę , ze muszą taką sytuację brac pod uwagę jak zmiana lekarza mogłaś np zmienic miejsce zamieszkania.. i co wtedy, moze poprostu dwa zaswoadczenia od jednego i od drugiego lekarza za okres w ktorym bylas pod ich kontrolą

Zgryz - a ja uważam to za bzdurny przepis, bo do 10 tc kobieta może nawet nie wiedziec, ze jest w ciązy, poza tym w duzych miastach jest sporo przychodni, ale w mniejszych jest ich o wiele mniej o ile nie jedna i wtedy kolejki sa okropne... Poza tym te pieniądze są dla dziecka. Nie wolno ich odbierać tylko dlatego, ze z jakichś powodów matka nie zdąrzyła na czas do lekarza. One mają być przeznaczone na wyprawkę i najpotrzebniejsze rzeczy, pomijając fakt, ze przy wzrastających cenach wszystkiego są to naprawde psie pieniądze! Oczywiście każdy je wykorzysta jak uważa i jest wiele rodzin, które żerują w ten sposób ale patologia jest, była i będzie... Wg mnie jest wiele lepszych sposobów, zeby zmotywowac matki do wizyt u lekarza niż odbieranie dziecku pieniędzy...
Takie moje zdanie 🙂

• Mamusia
hej dziewczęta!

mój cudowny lekarz postanowił mnie wypuścić na tydzień 🙂 Jeśli nic się nie będzie działo mam wrócić do szpitala 16 listopada i jak to określił ich szpitalnym slangiem "mnie urodzą". Rozwarcie mam na 4 cm,ale skurcze ustąpiły, leki na ciśnienie biorę i mogę na poród czekać sobie w domu. Mała jest już bardzo nisko, z dnia na dzień brzuch mi się obniżył bardzo odczuwalnie.Dziewczyny, które były ze mną na sali rodziły szybko, nie narzekały, troszkę się podbudowałam. Pozdrawiam Was wszystkie jeszcze w dwupaku 🙂

Zgryz - ja miałam przeboje z moją lekarką i jestem chora jak mam do niej iść. To jest glupia baba, która traktuje matki przychodzące na NFZ jak patologię, jak matki, które wpadły na dyskotece... Wrdna ta baba na maxa, ale jak trzeba będzie to pójde... z mężem... On mnie obroni... 😁

• Mamusia
Akompf a mnie się wydaje ze to własnie w tych rodzinach gdzie matki nie dbają o ciąże te pieniądze wcale nie bedą przeznaczone dla dziecka. No nie wiem ja uważam ze niestety społeczeństwo trzeba edukować, i niech choc połowa ztych matek bedzie dzieki temu pod kontrolą lekarską to dobrze, a może beda wszystki ze wzgledu na ten 1000 zł.?
A co do twojej lekarki to nie przejmuj się, to w końcu jest jej obowiązek , a nie łacha..

• Mamusia
zgadzam się z Akompf, kolejny debilny przepis i tyle. Z resztą nie ma się co ekscytować bo niedługo i tak planują w ogóle zabrać becikowe. Ale to zależy czy jeden kumpel poprze drugiego kumpla w wyborach. Dobro matki i dziecka jest dla nich na szarym końcu.

Ami super, że jesteś w domu i że wszystko jest w porządku 🙂 Czekaj sobie cierpliwie i spokojnie na swój czas heh. No i zdawaj relację jak się czujesz.

Uciekam na zakupki, pocztę, do apteki i zrobić ksero 😉 Ach... ale napięty grafik :laugh: :laugh: :laugh:

• Mamusia
Nie chcą mnie trzymać do terminu, bo mam 3 stopień dojrzałości łożyska, a poza tym przy nadciśnieniu maluszek podobno i tak już i nie urośnie. 16 mam iść do szpitala, to myślę,że góra 17 urodzę, w tym szpitalu bardzo dużo porodów się wywołuję, co jest głupią praktyką, ale cóż...

A teraz na poprawe humoru ZBIOR CIĄŻOWYCH BZDUR :laugh: :laugh: :laugh:

Przywileje ciężarnej
1. Po pierwsze, najważniejsze, i jedyne, niestety - kto się ciężarnej sprzeciwia i jej odmawia, temu się w domu myszy zalęgną !
Zakazy i nakazy
1. Patrzeć przez dziurkę od klucza tudziez wizjer w drzwiach ani nawlekać igły nie wolno, bo dziecko urodzi się zezowate.
2. Kupowanie wyprawki dla dziecka przynosi pecha i nie należy tego robić
3. Noszenie korali, łancuszków przez Przyszłą Matkę spowoduje, że dziecko okręci się pępowiną.
4. Nie wolno przechodzić pod sznurami z praniem (a także trakcjami elektrycznymi), a także nad kablami, drutami i strumyczkami, bo dziecko będzie owinięte pępowiną.
5. Nie wolno patrzeć na księżyc (w najmniej ortodoksyjnej wersji dotyczy tylko skieżyca w pełni), bo dziecko urodzi się łyse i długo łyse będzie
6. Przyszła Matka nie powinna z nikim dzielić się jedzeniem, bo będzie miała mało pokarmu.
7. Przyszła Matka nie powinna obcinac włosów, bo to skraca dziecku rozum.
8. Przyszła Matka powinna nosić grzywkę. Chodzenie z odsłoniętym czołem spowoduje, że dziecko urodzi się łyse i długo łyse będzie.
9. Przyszła Matka nie może być matką chrzestną; aczkolwiek zdania są podzielone, czy jest to złe dla dziecka chrzczonego, czy dziecka w brzuchu. Grunt, że przynosi pecha.
10. Podczas zmywania naczyń lub prania Przyszła Matka nie może sobie zachlapać brzucha, bo dziecko będzie pijakiem.
11. Przyszła Matka nie powinna siadać po turecku, bo dziecko będzie miało krzywe nóżki.
12. Tańcząc, Przyszła Matka nie może się okręcać -grozi to okręceniem siędziecka pępowiną.
13. W razie wizyty u krawcowej, nie wolno nic na Przyszłej Matce szpilkami przypinać, bo łożysko się przypnie i nie wyjdzie po porodzie.
14. Jak się Przyszła Matka czegoś przestraszy, to nie wolno jej się łapać za jakąkolwiek część ciała, bo w tym miejscu dziecko będzie mieć znamię.
15. Przyszła Matka nie może chodzić z wypchanymi kieszeniami, bo dziecko będzie miało guzy.
16. Przyszła Matka nie może się zbyt mocno malować, zwłaszcza ust, aby, jeśli dziecko okaże się dziewczynką, nie zeszło na złą drogę.
17. Przyszła Matka nie może biegać po kałużach, bo dziecko urodzi się z wodogłowiem.

Otoczenie
1. Przyszłej Matki nie wolno klepać po tyłku, bo dziecko urodzi się głupie.
2. Jeśli kobieta usiądzie na jeszcze ciepłym krześle, z którego wstała Przyszła Matka, to sama na pewno wkrótce zajdzie w ciążę.
3. Przymierzanie ciuchów, które nosiła Przyszła Matka, grozi szybkim zajściem w ciążę.
4. Dotykanie brzucha Przyszłej Matki przynosi szczęście.
A na porodówce...
1. W czasie porodu trzeba krzyknąć - wtedy woła się do siebie dzieci i będzie się ich miało więcej. Jeśli rodząca nie wyda z siebie głosu, to maleństwo zostanie jedynakiem.
2. Pierwsze karmienie decyduje o lateralizacji: przystawienie do prawej piersi sprawi, że dziecko będzie praworęczne, do lewej - leworęczne.

Witam w słoneczny piątek 🙂
Spałam dzisiaj jak dziecko, oby tak częściej:P

Dzisiaj zaczynam 34 tydzień ciąży 🙂 Jeszcze 6 tygodni 🙂 Choć teraz to nie wiem kiedy wymyślą mi cesarkę 🤪

PannoNikt a możesz mi napisać mniej więcej jak przebiega taka cesarka? pewnie kilka dni wcześniej już trzeba być w szpitalu?
Czemu musiałaś mieć taką cesarkę? Sorry za tyle pytań ale jestem przestraszona nie na żarty ☺️ 🤨

Anju25 ja mam problemy z kręgosłupem i dla tego napisałam że rozwalili by mi kręgosłup zastrzykiem bo właśnie ten odcinek w którym podają zastrzyk mam chory, była bym wniebowzięta gdybym mogła mieć znieczulenie zewnątrzoponowe ale lipa niestety 😞 Naczytałam się artykułów na temat tego znieczulenia i bierz śmiało skoro lekarz zaproponował jakby co 🙂

A ja to już zupełnie zgłupiałam co do tych macierzyńskich, becikowych i całej reszty 🤢 umowę w pracy mam przedłużaną automatycznie do dnia porodu no i niech będzie że mam cc 1 grudnia czyli od 2 grudnia nie mam ubezpieczenia i leże za free w szpitalu??? Będę musiała z miejsca zarejestrować się jako bezrobotna???
A ciekawe jak ginekolog mi zwolnienie wystawi bo jak jest się na zwolnieniu lekarskim to nie mogą zwolnić chyba??? Masakra 🤢

Odezwę się później pa 😘

• Mamusia
Witam was dziewczynki 🙂
Juz wrocilam od poloznej oczywiscie zaspalam bo wstalam o 11.10 a wizyte mialam na 11.30 ale dalam rade:laugh: :laugh: ale ze mnie spioch
Ok biore sie za reszte zaleglosci bo mam slaba pamiec cos ostatnio 🤪 :laugh:

fredeczkaa napisał:

Wogole to od kilku dni budze sie ze strasznie silnym bolem brzucha... :/ ledwo chodze... po kilku minutach przestaje bolec ale od czego to moze byc? I twardy jak kamien... dzisiaj Marcin zlapal to az sie zdziwil ,ze taki twardy...

Fredeczka ja tez tak mam od kilku dniu ale bylam dzis u poloznej i nic nie mowila na to wiec i Ty sie nie przejmuj 🙂

wlasnie ja tez nie wiem jak to bedzie gdy urodze bo rowniez mam umowe tylko do dnia porodu ... 🥴

przesylam wam link do stronki z telewizji http://www.tvp.pl/styl-zycia/zdrowie-i-uroda/miedzy-mamami
zycze fajnego ogladania

trzymajcie sie cieplutko 😘

uuuu, ale mi się przysneło:P

a teraz muszę się zbierać do szkoły r. ale ostatnie zajęcia są dzisiaj 🙂

Akompf ja tak właśnie pomyślałam, że pewnie lekarz wystawi ci to zaświadczenie na podstawie karty ciąży, ale skoro w karcie masz 12 tydzień, to nie wiem jak to możesz rozwiązać, ale pewnie się jakimś sposobem uda, może na podstawie tego z 4 tygodnia wypisze ci bez problemu 🤔