Skocz do zawartości

Rodze w marcu 2010 - czy ktos sie do mnie dolaczy? | Forum o ciąży

AngelFire

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
witam 🙂
i znowu 33 strony do nadrobienia 🙂

Anitek, Olu i Angel - dziekuje za slowa otuchy, ale jednak moje przeczucia sie sprawdzily i ta operacja nie przebiegla bez komplikacji 😞 wieczorem po zabiegu nastapil wylew i otwierali Go jeszcze raz, oczywiscie nastapilo zatrzymanie akcji serca itp... wiec weekend uplynal mi w nerwowej atmosferze, teraz niby sytuacja juz sie ustabilizowala, chociaz nastapil niedowlad prawej reki... i jak tu byc dobrej mysli (?)

Anitek, gratuluje wejscia w posiadanie MEZA 🙂) mam nadzieje ze ceremonia przebiegla bezstresowo 🙂
poprosze o jakies zdjecia 🙂

co do urlopu macierzynskiego to wg. art. 180 kodeksu pracy, wynosi on lacznie 22 tyg. (20 tyg obligatoryjnie i dodatkowe 2 tyg fakultatywne)przy urodzeniu jednego dziecka, bez wzgledu na to czy jest to porod pierwszy czy kolejny, wymiar ten zwieksza sie w przypadku ciazy mnogiej i wiecej. Nie zmienila sie natomiast kwestia mozliwosci wczesniejszego wykorzystania czesci u.macierzynskiego, jednak nie wczesniej niz na 2 tyg przed planowanym terminem (trzeba dostarczyc do pracodawcy podanie wraz z zaswiadczeniem lekarskim o planowanym terminie porodu).

Ola, sliczna fotka 🙂)

pozdrawiam 🙂

• Odpowiedzi 20,5 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• anulab84

2024

• kasenn88

1920

• ola73

3058

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
june chyba ściągnęłam cię tutaj myślami 🙂 nie martw sie na zapas będzie dobrze ,lekarze na pewno zrobią wszytko aby pomóc .Mimo ze na naszą polską sł. zdrowia mówi sie źle mają wiedzę i doświadczenie i na pewno ja wykorzystają .

u mnie za oknem wygląda jakby byla godz 17 a tu dopiero 14 .

można korzystać z 1/2 etatu i wychowawczego- chyba tak? na pewno do 3 roku życia przysługuje mi praca zmianowa ale nie nocna -jedno dobre 🙂

• Mamusia
elwira2811 napisał:
June była nowelizacja tej ustawy i od 1.1.2010 macierzyński 22 tyg. , chyba weszła juz w życie.

oczywiscie ze 22 tyg lacznie 🙂 - 20 tyg obligatoryjnego i 2 tyg fakultatywne -tak sie spieszylam ze nie dopisalam ale juz zmieniam tamtego posta zebby dziewczyn w blad nie wprowadzic 🙂

• Mamusia
ola73 napisał:
june chyba ściągnęłam cię tutaj myślami 🙂 nie martw sie na zapas będzie dobrze ,lekarze na pewno zrobią wszytko aby pomóc .Mimo ze na naszą polską sł. zdrowia mówi sie źle mają wiedzę i doświadczenie i na pewno ja wykorzystają .

Olu rzecz w tym ze operacja byla przeprowadzona w Hamburgu ... a do naszej sluzby zdrowia to mam pelne zaufanie 🙂

• Mamusia
skoro juz tak zapchalam forum to dodam jeszcze jednego tym razem slodkiego posta 🙂
Jakos mnie naszlo z okazji Andrzejek i postanowilam zrobic faworki- 1 raz w zyciu i udaly sie rewelacyjnie 🙂 dlatego polecam ten przepis wszystkim lakomczuchom-leniuchom bo jest bardzo prosty i smaczny 🙂

SKLADNIKI:

2 szklanki mąki
3 żółtka
3/4 kubka śmietany 18%
1 łyżka octu
3 lyzki cukru pudru
lyzeczka proszku do pieczenia, dowolny aromat

olej do smażenia - 1 butelka, albo smalec jak ktos lubi...
cukier puder do posypania

wszystko zagniesc i rozwalkowac na dowolna grubosc- ja zrobilam takie 3 mm i wyszly jak na zdjeciu, wycinac prostokaty, naciac na srodku i przewinac przez dziurke jeden z koncow. Mi wyszly takie 2 talerze - smacznego 🙂 [img size=353]http://www.brzuszek.net/images/fbfiles/images/faworki2.JPG" src="https://brzuszek.net/applications/core/interface/js/spacer.png" />

ja mam zamiar po macierzynskim wrócic do pracy ale jak na 1/3 etatu to jest cos 13 godz tyg czyli albo 3 razy w tyg po ok 4 godz albo 2 razy w tyg po ok 6 godz a do pracy mam 5 min samochodem i szefa mam takiego ze pojdzie mi na reke, a z małą by zostala te kilka godz mama bo nie pracuje,taki jest plan ale jak wyjdzie to sie okaze

• Mamusia
kamis21 napisał:
to fajnie jak by bylo 22 tyg,czym wiecej tym lepiej,bo szkoda takiego malenstwa zostawiac w domu a ja mam zamiar po macierzynskim wrocic do pracy ale na 1/3 etatu

Ja mam pol roku macierzynskiego plus urlop (22 dni), ale potem rybka... Moja mama przylatuje na poczatku kwietnia zeby mi troszke pomoc ale bedzie tu tylko 2 tygodnie bo zamykajac sklep, sama naraza sie na brak gotowki. Takie juz uroki wlasnego interesu.

Tutaj na szczescie przysluguje nam TZW Child Benefit. Z tego co sie orietuje to troche ponad 200euro tygodniowo. Jak usylaszalam ze w Polsce tylko nielicznia otrzymuja kolo 40 zl miesiecznie, to mnie zamurowalo. To jest straszne... 😞
Wiem ze ludzie sobie radza, ale ja chyba nie dalabym rady.

Wracajac do tematu. Niestety nie moge sobie pozwolic na zrezygowanie z pracy czy obciecie godzin. Maz zarabia mniej ode mnie i nie wybrazam sobie obciecia dochodow. Najgorsze jest to ze po macierzynskim musze oddac dziecko do zlobka bo nie moge liczyc na nikogo z mojej czy meza rodziny. Nie mowiac o tym ile takie zlobki licza sobie za pare godzin opieki... Tutaj nie ma panstwowych przedszkoli. Ale, nie ma co narzekac. I tak mimo wszystko uwazam ze system panujacy w IRL jest o wiele lepszy i PROrodziiny niz w Polsce.

angel; jakie 40zl? w czasie macierzynskiego dostaje sie 100% wynagrodzenia a potem wychowawcze to jedynie jak ktos nie przekracza cos kolo 500zl na osobe wiec malo osob sie na to łapie. a 200euro tyg to macierzynskie czy wychowawcze u was jest?

moja mała ma chyba juz coraz mniej miejsca w brzuchu bo przestala juz robic fikołki itp tylko teraz jedynie wypycha mi brzuch w róznych miejscach brzucha,a i ma czesto czkawke:P

• Mamusia
kochane wy tu o przepisach a ja własnie zwróciłam "obiad" a tak naprawde co kolwiek dzis zjadłam a bol brzuszka jest przerazajacy nie moge chodzic dobieram jakies dziwne pozy by tylko przeszło do tego mały daje cały czas do wiwatu i skacze po zoładku.

• Mamusia
Kamis chodzilo mi o dofinansowanie z rzadu (czyli chyba to wychowawcze, w kazdym razie nie chodzilo mi o wynagrodzenie). Tutaj dofinansowanie 200 ale jak pracujesz to kazdy pracodawca ma inne zasady. Moj doplaca do tych 200 reszte i dzieki temu mam miesieczne wynagrodzenie.

• Mamusia
kasen to niedobrze -strułaś sie czy wróciły nudności ?

fajny przepis na faworki mam podobny ,ale po wczorajszym wałkowaniu ciasta na paszteciki wymiękam i nic nie robię 🙂
moze macie jakieś fajne przepisy świąteczne na rybki np. ? ja zawsze robię śledziki po kaszubsku sama i powiem wam schodzą jako pierwsze ze stołu 🙂

3 platy śledzia marynowanego wymoczyć w mleku ok 30 min
3 duze cebule , garść rodzynek , koncentrat pomidorowy i jarzynka .
Cebulkę pokroić w kostkę lub paski podsmażyć na złoto dodać rodzynki i jarzynkę do smaku i dodac koncentrat cały słoiczek mały ( jAK Będzie GESTE TO PODLAĆ WODĄ -NIEWIELE) ostudzić .
śledzie pokroić w male kawałki , układać warstwowo na przemian . najlepsze jest jak postoi kilka dni w lodowce to wszytko fajnie przejdzie i jest pycha -już mam ochotę na nie :laugh:

• Mamusia
albo poszukaj coś w necie jest tyle przepisów , ale na pewno te wypróbowane były by lepsze 🙂 powodzenia ,ja nie lubie tłustych a babcia mojego męża zawsze taki tłusty barszczyk robi ze najpierw łykasz warstwę tłuszczu potem barszcz -ble nie lubie tak