Skocz do zawartości

Czy to dobry pomysł żeby rodzić w domu? | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witam wszystkie kobietki "napełnione miłością" !
Chciałabym bardzo rodzić w domu, czy to dobry pomysł? Może któraś z Was rodziła w domu z akuszerką, położną? Mam już jeden poród za sobą, teraz jestem w 18 tygodniu ciąży, wiem jeszcze daleko do porodu ale coraz częściej myślę o porodzie w wodzie w domu to by było jak spełnienie marzenia. Na youtube jest pare filmików z porodu w wodzie i oczywiście w domu 🙂 Jak myślicie czy to bezpieczne? Myślę że na pewno jest mniej stresujące od porodu w szpitalu.
Pozdrawiam wszystkie mamuśki!

• Mamusia
Moim skromnym zdaniem, lepiej w szpitalu, w razie potrzeby dla Ciebie i dziecka, masz tam fachową opiekę i sprzęt na miejscu, a różnie bywa, ja po ostatnim porodzie od razu dostałam krwotoku i była potrzebna szybka pomoc, ale na szczęście wszystko dobrze się skończyło dla mnie...
ja wiem, że dawniej rodziło się w domach, ale kiedyś było inaczej...
Pozdrawiam 🙂

oim zdaniem kiepski pomysł. Wszystko zależy od szczęścia. U mnie pierwszy poród mógły sie odbyc w domu, bo byl szybki i ok.
Przy drugim dziecku wszystko przebiegało błyskawicznie i gładko - po 45 minutach i szybkim przyjeździe do szpitala - jedno parcie - wyszła główka i nagle KLOPS, bo mała zaklinowala sie barkiem w kanale rodnym, koło 10 minut dwie położne i dwóch lekarzy wyszarpywało małą, wkładało łapy, żeby ją przekręcić i kładło sie na brzuchu, bo nie mogła wyjść. Przeżyłam koszmar, myslałam, że mnie rozerwie. Na szczęście mała wyszła dzięki kilku osobom, ale moglo się skończyć tragicznie.
potem dowiedziałam się, że jeszcze chwila, a wykonano by manewr wepchnięcia jej z powrotem do brzucha (!!!) i dokończono cesarką, ale to może się nie udać...
Jak sobie pomyslę, że moglo to się stać w domu, to mnie ciary przechodzą, bo byłoby po mnie i po dziecku, a przeciez nic na to nie wskazywało, bo pierwszy poród odbyl sie bez komplikacji.
Dlatego ja akurat jestem przeciwna...

• Mamusia
ja bałabym się rodzić w domu z przyczyn które wymieniają dziewczyny - bezpieczeństwo, szybka reakcja w razie komplikacji .... nie zdecydowałabym się nigdy na poród w domu, chyba że stało by się to tak szybko że nie miałabym na to wpływu. wiem że zdarzają się kobiety które się decydują na poród domowy, ale ja bym się bała. a można chyba rodzić w szpitaluy w wodzie, więc mogłabyś spełnić choć jedno marzenie 🙂.. ale oczywiście decyzja należy do ciebie 🙂 ....

• Mamusia
Ja bym osobiście się nie zdecydowała. Nie daj Boże w trakcie porodu wyjda jakieś komplikacje więc w szpitalu biorą Ciebie zaraz na blok operacyjny na cc a w domu? nie ma takiej możliwości. Fakt faktem że jestto jakiś konfort dla Ciebie ale jednak ze względu na bezpieczeństwo dziecka nie zdecydowałabym się- nigdy nie można przewidzieć co się wydarzy w trakcie porodu...

• Mamusia
Misia wiadomo, że w domu każda z nas czuje się najlepiej, ale ja chyba bezpieczniej będę się czuła w szpitali. Wiem, że wtedy lekarze i położna sprawują nade mną opiekę i pomogą w razie komplikacji.

A może zastanów się nad porodem w wannie w szpitalu. Z tego co się orientowałam 9 bo sama też chciałam rodzić w wodzie) to są szpitale które to praktykują.

Pozdrawiam 🙂

• Mamusia
JA TEŻ BYM SIĘ NIE ODWAŻYŁA RODZIĆ W DOMU SZCZEGÓLNIE PO MOIM OSTATNIM PORODZIE,CIĄŻA PRZEBIEGAŁA BEZ NAJMNIEJSZYCH KOMPLIKACJI,WSZYSTKO IDEALNIE,A PODCZAS PORODU...MAŁEJ ZACZĘŁO SPADAĆ TĘTNO I GDYBY NIE SZYBKIE CC MOGŁABYM NIE MIEĆ CÓRECZKI W DOMCIU 😞A JAKBYM RODZIŁA W DOMU TO JUŻ NAWET SOBIE NIE CHCĘ WYOBRAZIĆ JAKBY TO SIĘ SKOŃCZYŁO.LEPIEJ TAK JAK DZIEWCZYNKI RADZĄ MOŻE SOBIE WYBIERZ PORÓD W WODZIE TERAZ TE SALE W SZPITALCH SĄ PRZYTULNE,MIŁA ATMOSFERA JEST,POŁOŻNA TYLKO PRZYCHODZI CO JAKIŚ CZAS SPRAWDZIĆ CO SIĘ DZIEJE JAK SIĘ MA PORÓD RODZINNY,WIĘC NA POCZĄTKU BYŁAM TYLKO SAMA Z MĘŻEM.

• Mamusia
mojemu Małemu tez spadało tetno..na szczescie skonczyło sie normalnie...w ogóle to w naszym kraju nie czesto praktykuje sie porody w domu i nasze połozne raczej nie sa szkolone pod tym kątem.po za tym jezeli chodzi juz nie o sam porod ale o dzidzie,,,po porodzie jest fachowo przebadaba w szpitalach przez wileu specjalistów,szczepiona itp. a w domku chyba tak od razu tego nie ma 🤨

• 4 tygodnie później...
  • Mamusia
Witam.
Jest mi bardzo miło że tyle kobietek się wypowiedziało na ten temat.
Co do porodu w wodzie to wiem jak to wygląda ponieważ przy pierwszym dziecku bóle spędzałam w wannie w szpitalu.
Polecam wszystkim rodzącym mamusiom 🙂
Dziękuję za wypowiedzi myślę że bardzo mi pomogłyście zrozumieć że poród w domu to niezbyt dobry pomysł w tych czasach.
POZDRAWIAM WAS!