Skocz do zawartości

Czego można w ciąży używać na dziąsła - jak bolą? | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Mam problem z ciągle bolącymi dziąsłami i zębami i kupiłam sobie żel - Dentinox N, ale pisze na nim że nigdy był nie testowany na dorosłych i że nie wiadomo, czy go można używać - nie zaleca się. Może któraś z Was też ma podobny problem i wie, czy można sobie nim posmarować dziąsła - a jak nie to co innego może pomóc....

• Mamusia
Jak bola zęby to polecam dentystę 🙂 i to prędko , bo jak wda sie jakiś stan zapalny to lipa. Zmiany hormonalne mogą powodować obrzęki dziąseł, krwawienia podczas szczotkowania. Mi właśnie przypomniały o sobie wszystkie kieszonki dziąslowe (boloąca sprawa) i używam teraz pasty MERIDOL i płukanki o tej samej nazwie- dostępne w drogeriach. No i po pierwsze szczególna HIGIENA!
Fajny jest też żel APERISAN- koncentrat szałwi. Pozdrawiam!

• 5 miesiące później...
  • Mamusia
Już wiem, co robić z tymi bolącymi dziąsłami (i zębami)... poradziła mi koleżanka - mama dwóch smyków. Po ciąży dziąsła i zęby bolały mnie jeszcze bardziej - tak że chciałam wyrwać wszystkie zęby, żeby przeszło i koleżanka poleciła mi brać wapno - Vitrum calcium z vit. D3 i pomogło....koleżanki dentystka powiedziała jej, że to brak wapnia powoduje taki okropny ból. U dentysty byłam parę razy i w ciąży i po ciąży i zęby były zdrowe ... a ja wyłam z bólu.... to wapno łykam już ze 3 m-ce i jest już super, lepiej było już po tygodniu. Cały czas karmię małą piersią, więc pewnie bez wapna dalej by mnie zęby bolały 🙂... może komuś się przyda ta wiedza.