Skocz do zawartości

Wróżba z obrączką | Forum o ciąży

Jadziunia

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Witajcie przyszłe mamy i już mamy 🙂
Czy któraś z Was kiedykolwiek spotkała się z wróżbą z obrączką?
Której z Was się to sprawdziło a której nie? Jakie były Wasze odczucia?
Uważacie, że jest to zabobon czy może jest w tym ziarenko prawdy? 😉
Zapraszam do wypowiedzi i pozdrawiam 🙂

• 3 tygodnie później...
  • 5 tygodnie później...
  • Mamusia
och zabobonów to się nasłuchałam : 😜
+ nie chodzić pod sznurkami bo dziecko będzie owinięte w pępowinę, (takze prania wieszać mi nie wolno 🙃 )
+zapatrzenie się na rudą osobę przez kobietę w ciąży oznacza, iż urodzi ona rude dziecko
+ ułożenie brzucha również podlega przesądą. Jeśli ułożony on jest wysoko, to kobieta może mieć pewność, że urodzi chłopca, kiedy jej brzuch osadzony jest nisko oznacza to, że urodzi dziewczynkę.
+ spożywanie przez kobietę, która jest w ciąży ostrych potraw zagwarantuje jej, iż będzie mieć ona syna, natomiast jeśli będzie spożywać słodkie potrawy urodzi dziewczynkę.
+ częste odczuwanie zgagi przez kobietę, w ósmym miesiącu ciąży to znak, że urodzi dziecko, które będzie mieć gęste włosy
+ jeśli w trakcie ciąży kobieta wygląda zdrowo i promieniście to znak, że kobieta urodzi synka, istnieje bowiem przesąd, że dziewczynka odbiera mamie urodę. (wszystkie mamy musiały by rodzić tylko synków 😉
+ czas spania przez matkę, oznacza taki sam czas spania przez dziecko -( także dziewczyny duzo śpimy! 🙃 )
+ kiedy kobieta wystraszy się będąc w ciąży i złapie się w tym czasie za jakąś część ciała, przykładowo za policzek, to dziecko, które urodzi będzie mieć w tym samym miejscu znamię w postaci tzw. „myszki”. -( hmm moja mama jak była ze mną w ciaży też sie wystraszyła i złapała się za ramię mam w tym miejscu plamkę ciemniejszego koloru, ale nie żadną myszkę, no ale nie wiem czy to przez zabobon 🙂 hehe )

• Mamusia
Z tym wieszaniem prania, to nie całkiem zabobon. Ogólnie chodzi o to, że kobieta w ciąży nie powinna wykonywać czynności, przy których musi mieć podniesione ręce. Odpływa wtedy krew, zaczyna kręcić się w głowie i może się przewrócić.
Ja mam zgagę dość często, no ale do 8 miesiąca jeszcze mi brakuje. U mnie w rodzinie wszyscy mają gęste włosy, a tatuś też ma ich sporo, chociaż cienkie. I chociaż zupełnie nie wiem, jak ma się jedno do drugiego, to może coś w tym jest 😉
Jedno mnie martwi... w ciąży duże mniej śpię niż przed i często się budzę 😮 😜

• Mamusia
Akurat ten przesąd sprawdził się u mojej koleżanki, miała zgagę w ciąży i urodziła dziewczynkę z czarnymi gęstymi lokami, jak szła z dzieckiem do przychodni to się inne kobiety naśmiewały, że "głupia matka takiemu dziecku perukę zakłada" 😁

ale co ma jedno z drugim wspólnego - nie wiem 🙂

• 4 tygodnie później...
  • Mamusia
Jadziunia napisał(a):
Dzisiaj mam potwierdzenie że te wszystkie wróżby to lipa 😜
Mi wywróżyli że będę miała chłopca a dziś się okazało że będzie to dziewczynka 🤪

to super! zaglądaj do nas na główny wątek listopadówek 🙂