Skocz do zawartości

Poród, opieka okołoporodowa etc. | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 65
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

skoreczka napisał(a):
A ja dodam, że moje krocze było idealne i nic nie bolało. Jedynie te okropne hemoroidy dokuczały ale to juz inna kwestia 😮

Ja miałam bardzo poharatane krocze, spuchło i nie chciało się goić. Hemoroidy też mi wyszły przy porodzie, ale dostałam czopki i schowały się, dzięki tym czopkom nie miałam problemów z wypróżnianiem 🙂

Zgooglowałam, leczą hemoroidy w Polsce 😉 ale nie wiem czy w ramach NFZu, czy raczej prywatnie, nie mam pojęcia o kosztach... Może Was zainteresują pierwsze 2 strony z googli: http://www.chirurg.za.pl/ i http://www.lubecki.pl/schorzenia/11,hemoroidy_zylaki_odbytu_a_wlasciwie_choroba_hemoroidalna.html

mra_ napisał(a):
Uhhh, współczuję. Nie robią jakiś zabiegów na hemoroidy?
Zrobili mi, przyszła lekarka i wepchała je do środka, płakałam z bólu. Za pół godziny wyskoczyły ponownie. Podobno w Anglii robia jakieś zabiegi ale w Polsce nic o tym nie słyszałam.

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
Plan porodu:

Plan porodu ma być z założenia spisem preferencji i życzeń dot. porodu i opieki okołoporodowej i nie powinien być traktowany jako sztywna rama przebiegu porodu, jako że samej akcji porodowej nie można zaplanować 😉 Pomimo spisania planu porodowego pacjentka ma możliwość zmieniania preferencji na bieżąco. Plan porodu w miarę możliwości powinien być zastosowany i uszanowany przez personel medyczny przy porodzie niskiego ryzyka.

Instrukcje: http://www.mamazone.pl/artykuly/bede-mama/porod-i-polog/porod-naturalny/2011/jak-stworzyc-plan-porodu.aspx
Przykładowy plan porodu z grzecznym wstępem do personelu: http://zblanszowany.blox.pl/2009/05/zblanszowany-plan-porodu.html
Po co w ogóle pisać plan porodu: http://planporodu.pl/, http://wyborcza.pl/rodzicpoludzku/1,114118,10070689,Po_co_wypelniac_plan_porodu.html

We wspomnianym wcześniej poście (w innym wątku) przepisuję (sasasa) opcje, jakie można zamieścić w planie; (tak/nie) to możliwość wyrażenia lub nie wyrażenia zgody na pozycję, formę znieczulenia itp. Proponuję w miarę układania planu sprawdzić, czy dana opcja jest dostępna w szpitalu, w którym chcemy rodzić. Taki plan warto skonsultować z lekarzem prowadzącym ciążę – raz, by sprawdzić czy ciąża nie wyklucza którejś opcji, a dwa – czy plan jest w miarę rozsądny i możliwy do wprowadzenia w życie 😉 Plan został przepisany z magazynu branżowego dla ginekologów „Nowy gabinet ginekologiczny” nr 1(1) 2011 r., str.30-31, nie ma autora 🙃, można go podejrzeć po rejestracji na www.e-ginekologia.pl. Plan ma formę tabelki, w której zaznacza się decyzję – zgodę na poszczególne działania w części II, III, IV, V, VI, VII. Część VIII jest otwarta, brak w niej sugestii i uważam, że nie ma co myśleć nad nieprzwidzianymi sytuacjami zanadto 🙃.

Plan porodu – imię i nazwisko matki, imię i nazwisko lekarza prowadzącego
I. Towarzysz w trakcie porodu: imię i nazwisko towarzysza; udział we wszystkich fazach porodu (tak/nie), udział w I i II fazie porodu (tak/nie); zabiegi, przy wykonywaniu których chcesz zostać sama (wymień)

II. Pozycje przed i w trakcie porodu:
a) I faza porodu – pozycje: krótki spacer (tak/nie), kąpiel w ciepłej wodzie (tak/nie), pozycja kuczna (tak/nie), pozycja pionowa (tak/nie), pozycja siedząca (tak/nie), pozycja w klęku podpartym (tak/nie), inna (jaka?)
b) II faza porodu (faza parcia) – pozycje: pozycja leżąca (tak/nie), pozycja kuczna (tak/nie), pozycja w przysiadzie (tak/nie), pozycja wisząca – całym ciężarem na szyi towarzysza (tak/nie), pozycja leżąca na boku (tak/nie), pozycja kolankowo-łokciowa, gdy akcja porodu przebiega zbyt szybko (tak/nie), taniec [powaga, tak jest w tym tekście] (tak/nie)

III. Środki przeciwbólowe:
a) Entonox – jest to tzw. gas&air czyli mieszanka 50-50 tlenu i podtlenku azotu (tzw. gaz rozweselający); pozwala redukować ból, ale może spowodować lekki ból głowy, senność lub niewielkie mdłości (tak/nie).
b) TENS – transcutaneous electrical nerve stimulation – przeskórny elektryczny stymulator nerwowy, małe urządzenie, które posiada 4 przylepce. Umieszcza się 2 w połowie pleców i 2 w części lędźwiowej. Urządzenie to poprzez niewielki sygnał elektryczny wysyłany przez skórę do nerwów, a potem do mózgu, blokuje uczucie bólu (tak/nie).
c) Penthidine/Morfina – potrzeba ok. 20 minut zanim podany zastrzyk zacznie działać, lecz relaksujące i przeciwbólowe działanie tego środka trwa do 4 godzin. W niektórych przypadkach może powodować mdłości, senność. W sporadycznych przypadkach może zaburzyć oddech dziecka tuż po jego narodzinach – wtedy podawane jest antidotum (tak/nie).
d) Epidural – blokada nerwów w formie zastrzyku dordzennego. Podawany jest zawsze przez lekarza anestezjologa, więc przed podjęciem tej decyzji czy będziesz z tego korzystała, czy nie upewnij się czy na oddziale, na którym planujesz poród, jest taki lekarz dostępny. Środek ten podany może być tylko raz i tylko na pewnym etapie porodu. Podawany jest przez niewielką tubkę wprowadzaną do rdzenia kręgowego i potrzeba około 40 minut zanim zacznie działać. Po wstępnym zabiegu rurka pozostaje w Twoim kręgosłupie i można uzupełniać, w razie potrzeby, epidural. Jednak po zastosowaniu tego środka nie będziesz mogła „czynnie” brać udziału w porodzie, potrzebne będzie bliższe monitorowanie stanu Twojego i dziecka, a to oznacza więcej aparatury. Także po porodzie nie będziesz w stanie samodzielnie opuścić łóżka przez następnych kilka godzin (tak/nie).
e) Alternatywne środki przeciwbólowe – zanim jednak zdecydujesz się na tą formę przedyskutuj to dokładnie z położną, która poleci Ci odpowiednich specjalistów. Muszą oni mieć zezwolenia do pracy na oddziałach szpitalnych (tak/nie).

IV. Co jest dostępne na oddziale porodowym i z czego chcesz skorzystać?
a) basen/wanna do porodu (tak/nie)
b) odtwarzacz cd (tak/nie)
c) kąt do parzenia kawy i herbaty (tak/nie)
d) TENS (tak/nie)
e) poduszki, piłki gimnastyczne itp. (tak/nie)
f) przedmioty, które są w szpitalu niedostępne, ale chcesz je przynieść (jakie?)
V. Monitorowanie rytmu serca dziecka
a) stetoskop – położna (tak/nie)
b) pas KTG (tak/nie)

VI. Pomoc w trakcie porodu
a) Podawanie oksytocyny (ta/nie)
b) Lewatywa (tak/nie)
c) Masaż szyjki macicy (tak/nie)
d) Golenie krocza (tak/nie)
e) Użycie kleszczy (tak/nie)
f) Ssawka – próżnociąg (tak/nie)
g) Przebicie błony i sztuczne odprowadzenie wód płodowych (tak/nie)
h) Epistomia – nacięcie krocza (tak/nie)
i) Cesarskie cięcie (tak/nie)
j) Pozycje w trakcie właściwego porodu – stojąca, leżąca, kucająca
k) Personel medyczny obecny przy porodzie – położna, lekarz, student

VII. Inne preferencje:
a) Czy chcesz, żeby Twój partner przeciął pępowinę? (tak/nie)
b) Czy noworodek ma być wykąpany? (tak/nie)
c) W czyje ubranka ma być ubrant? (Rodziców/Szpitalne)
d) Czy chcesz, żeby dziecko zostało wytarte zanim weźmiesz je na ręce? (tak/nie)
e) Czy chcesz, by powiedziano Ci o płci dziecka czy wolisz sprawdzić to sama? (Powiedzieć/Sama)
f) Czy chcesz dostać zastrzyk przyspieszający poród łożyska? (tak/nie)
g) Jak chcesz karmić swoje dziecko? (Piersią/Sztucznie)
h) Czy chcesz, aby zaraz po porodzie podano dziecku zastrzyk z witaminy K, który zapobiegnie krzepnięciu jego/jej krwi, jeśli dziecko ma do tego predyspozycje? (tak/nie)
i) Czy chcecie zostać sami na chwilkę po porodzie? (tak/nie)

VIII. Nieprzewidziane sytuacje – koniecznie podyskutuj ze swoją położną nieprzewidziane sytuacje...warto być przygotowanym na każdą ewentualność!

• Mamusia
Kiedy mamy czas na prysznic i spokojną jazdę do szpitala:
1)pojawiają się REGULARNE skurcze nie zadziej niż co 10minut
2)odejdą wody płodowe tzn.CZYSTE WODY PŁODOWE /bezbarwne, nitki krwi/. Jeżeli mamy problem z odróżnieniem czy to siusiu czy wody to warto wkładkę lub majciochy powąchać. Mocz zawsze będzie pachniał amoniakiem 🙂
3)Mamy natak biegunki :0
4)zaobserwujemy, że czop śluzowy odszedł. wtedy trzeba zachować ostrożność tzw. KURA Z JAKIEM!!! Orwaty wtedy jest dostęp dla drobnoustrojów do naszego maleństwa.

Kiedy natychmiast jedziemy do szpitala:
1)wszelakiego rodzaju krwawienia, plamienia
2) każde podejrzane bóle podbrzusza, zaburzenia widzenia tzn.mroczki, osłabnięcia
3) BRUDNE WODY PŁODOWE- buzo-brązowe, zielone
4) odejście czopu śluzowego wcześniej niż na samym finisz ciąży- wzywać trzeba natychmiast pogotowie i jechać do szpitala z nogami w gorze, żeby w nie dopuścić do napierania na szyję maleństwa i wypadnięcia pępowiny!!!!!