Skocz do zawartości

Przeziernosc karku plodu | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

No ja mialam tylko przeziernosc karku w 12stym tygodniu. Ale wyniki byly bardzo dobre i lekarz mowil ze nie ma powodow by robic dalesz badania. Tak z ciekawosci pytam, bo mieszkam w Irlandii gdyby nie polski lekarz to wogole bym tego badania nie miala zrobionego. straszne to jest w tym kraju 2usg przez cala ciaza, zero lekow na podtrzymanie zasada darwina silniejszy wygrywa. Szok dla mnie ale co kraj to obyczaj 🙂

• Mamusia
anitek85 napisał:
No ja mialam tylko przeziernosc karku w 12stym tygodniu. Ale wyniki byly bardzo dobre i lekarz mowil ze nie ma powodow by robic dalesz badania. Tak z ciekawosci pytam, bo mieszkam w Irlandii gdyby nie polski lekarz to wogole bym tego badania nie miala zrobionego. straszne to jest w tym kraju 2usg przez cala ciaza, zero lekow na podtrzymanie zasada darwina silniejszy wygrywa. Szok dla mnie ale co kraj to obyczaj 🙂

anitek85 , jesli Cie to pocieszy to ja mieszkam w Norwegii i tu standardowo masz 1 usg w 18-20 tyg ciazy... wiec jesli chodzi o ocene przeziernosci i ewentualne podjecie jakis krokow w przypadku złego wyniku jest juz wtedy za pozno... ja wybłagałam u lekarza prowadzacego konsultacje ginekologiczna wraz z usg no i 8 wrzesnia bede miała przeprowadzone badanie przeziernosci (to bedzie 13 tyg wiec ostatni gwizdek...) oby wszystko było OK.
Pozdrawiam 🙂

• Mamusia
june28 napisał:
anitek85 napisał:

anitek85 , jesli Cie to pocieszy to ja mieszkam w Norwegii i tu standardowo masz 1 usg w 18-20 tyg ciazy... wiec jesli chodzi o ocene przeziernosci i ewentualne podjecie jakis krokow w przypadku złego wyniku jest juz wtedy za pozno... ja wybłagałam u lekarza prowadzacego konsultacje ginekologiczna wraz z usg no i 8 wrzesnia bede miała przeprowadzone badanie przeziernosci (to bedzie 13 tyg wiec ostatni gwizdek...) oby wszystko było OK.
Pozdrawiam 🙂

Szok co piszecie. 😮 Jakoś tak nie pomyślałabym, że tak tam może być. 🤨 Czyli, że w Polsce jest lepsza opieka w ciąży? Zaintrygowałyście mnie. 🤔

Co do samego badania przezierności to miałam je robione na przełomie 13 i 14 tygodnia ciąży (czyli 11/12 tygodnia życia płodu). I ładnie wszystko pokazało, że jest w porządku. 🙂

No wlasnie tak jest a ja za kazda wizyte jak chce zobaczyc czy jest ok itd place. jedynie szpital jest darmowy i lekarz ogolny dla kobiet w ciazy. ale szpital no wiesz oni maja swoje zasady nospy nie duphastonu nie itd. ale jakos da sie przezyc ale za to porod tutaj o niebo lepszy 🙂 opieka znieczulenie, opieka po porodzie 🙂

• Mamusia
2 usg w Irlandii????
piersze słyszę ,bo ja miałam tylko jedno i było to na pierwszej wyczekanej wizycie w szpitalu w ....24tyg-ZGROZA!
Latałam sobie do polski i chodziłam prywatnie regularnie do ginekologa na własna rękę bo inaczej bym chyba oszalała z zamartwiania się czy wszystko z mała dobrze.

• 4 tygodnie później...
No jedno juz mialam w 12stym tygodniu. a drugie jest w przedziale 28-32tydzien i jak ulozenie jest posladkowe to jeszcze powtorke robia w 36tyg. Nie wiem skad jestes z Irlandii moj szpital to CUMH w Cork. poza tym nawet w karcie mojej mam to samo wpisane i na liscie ze szpitala.
Ale ja i tak chodze sobie prywatnie w cork do gina mi latac nie wolno.