Skocz do zawartości

Brzuszek po ciąży | Forum dla mam

beti22

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Dziewczyny mam do was pytanie co robicie po porodzie zeby zniknal brzuszek? ja jestem juz prawie 4 miesiace po porodzie i jeszcze mam odstajacy brzuszek, chyba juz nie zniknie, musze sie wziac na cwiczenie ale sami wiecie jak to jest, jest tyle obowiazkow ze nie mam narazie na to czasu 😞

• Mamusia
dziewczyny sa takie pasy które wspomagaja prace brzucha tzn. zakładasz pas(nie modelujacy) taki na siłownie który robi tak że brzuszki wam sie bardzo pocą i na bieżnie. Biegajac cwiczycie miesnie brzucha pocąc się , brzuch poci sie 3krotnie i spala się zbedna tkanka tluszowa. Reszta pozostaja tylko cwiczenia brzucha zeby skora sie znowu naprezyla 🙂 życze powodzenia!

• Mamusia
po CC, znalazlam coś takiego:
1. Przez 6 miesięcy żadnych ćwiczeń brzucha - po 6 miesiącach konsultacja stanu blizny, jeśli wszystko będzie ok, możesz wrócić spokojnie do treningów (uważając oczywiście na wszelkie podskoki i inne obciążenia 'wnętrzności' 😉)

2. W tej chwili - chód, stepper, orbiterek - jak najbardziej wskazane. Bieg - jeśli pozwoli Ci na to lekarz (zależy od tempa powrotu do formy, ale po 3 miesiącach powinno być już ok)

3. Oczywiście bardzo wskazane pływanie - wszelkie formy.

4. Zestaw ćwiczeń - np. [http://www.2bfit.prv.pl/] "TRENING A CIĄŻA" - tylko koniecznie wyłączając ćwiczenia angażujące brzuch.

5. Biust - niezbędne ćwiczenia izometryczne, regularne masaże i kremowanie (oczywiście omijając jadalne części 😉). Przy odpowiednim ich traktowaniu spokojnie wrócą do formy i nawet długie karmienie nie będzie im straszne 🙂

Pozdrawiam i powodzenia!

beti22 napisał:
kupilam sobie pas modelujacy i jak go ubieram to rzeczywiscie brzuszek jest plaski ale caly czas w pasie to niewygodnie 😞
chyba innych sposobow jak cwiczenie to nie bedzie 🤨
a po cesarce kiedy mozna zaczac cwiczyc?

hej

moj brzusio po 5 miesiacach jest tragiczny,skora wisi nad rana po cesarce, jak odwiedzała nas polozna to mowila zw spokojnie mogłam zaczac cwiczyc 3 tyg po cesarce...ale ciezko sie zmobilizowac...

• Mamusia
no wlasnie ja nie wiem od czego to zalezy ale ja na przyklad jestem miesiac po porodzie i nie widac ani sladu brzuszka 😁 nic nie wisi i jest plaski wogole nie widac ze w ciazy bylam 🙂
nawet nie wiecie jak bardzo sie ciesze ze tak szybo doszlam do formy sprzed ciazy 🙂

• Mamusia
Witajcie!
Dziewczyny na wszystko trzeba czasu.Jesteście jeszcze młode i brzuszek sie wchłonie. Jednym szybciej drugim dłużej. (9 miesięcy brzuszek się rozciągał a Wy chcecie 4,5 misiecy zeby śladu nie było. Dajcie sobie rok.
Po cesarce jest trochę gorzej .W sumie to zalerzy czy nerwy są dobrze pozszywane. Bo u mnie tragicznie. Ja swojego brzucha na dole prawie nie czuję tak mi super zszyli.

• Mamusia
a ja nie wiem czy wygląd brzuszka nie jest troszkę uzależniony od tego czy przed porodem, przed ciążą ćwiczyłyśmy nasze brzuchole. a często się nie chce. ja jak goshe zaraz po porodzie nie miałam brzuszka, ale zawsze ćwiczyłam a o brzuszkach to już w ogóle, potrafiłam po 100 skłonów robić (właściwie półskłonów bez obciążenia kręgosłupa). nie martwcie się dajcie sobie czasu - jak mówi iwonka i na pewno poschodzą niechciane fałdki itp. może jakieś kremy i ćwiczenia, oczywiście kiedy już można !! nie przeciążcie się bo to też nie dobrze. ja pamiętam tylko takie śmieszne uczucie - napinałam mięśnie i w ogóle ich nie czułam !!!!! brzuch był taki śmieszny i mąż się śmiał czy ja w ogóle je napinam. czasu i wytrwałości 🙂 i wszystko będzie ok.

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
Ja również chcialabym pozbyć się tego wałka skóry przez który nadal cięzko mi się wbić w spodnie! 😞

nosze ten pas ale jakoś na ćwiczenia brakuje czasu ☺️
ale jesli nic sie nie poprawi to za miesiac zaczne cwiczyc-a przyznam się ze nigdy nie byłam sportsmenka:P