Skocz do zawartości

Czerwcoweczki! | Forum o ciąży

Wiolka

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 19,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

1698

• kozinka

2123

• Anett

1877

• Tyssiiaa

2838

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Hej laski!

Witam nowa mamusie na forum!

Niunia super, ze zdjeli ten gips, twoja myszka musi byc super szczesliwa 🤪

Marta ja wczoraj tez sie strasznie slabo czulam, jak jechalismy autem to myslslam ze sie pozygam i zemdleje jednoczesnie 😮 🤢 jak siostra u gin zmierzyla mi cisnienie to juz bylo wiadopmo od czego bo mialam tylko 90/60.I jak tu nie pic kawy? Codziennie budze sie z bolem glowy, masakra a i przytylam juz 2.5kg, wstyd jak stad do gdanska 😮

• Mamusia
Gratuluje córeczki Wiolcia 🙂 Też bym chciała mieć córeczke 🙂 Dziewczyny wiecie co ja chyba jestem jakaś inna. W sumie to może i dobrzee. Nie mam mdłości ani wymiotów. Czuje się super 🙂 Tylko wkurza mnie jak pomału nie mieszcze się w swoje ciuszki 😞
Wiolka Ty przytyłaś 2.5 kg i jestes w 15 tygodniu a ja jestem w 13 i przytyłam 3.5 he he
Pozdrawiam przyszłe mamusie 🙂

• Mamusia
witam mamusie!!
Wiola 90/60 to u mnie normalne 😮 😮 😮 w pierwszej ciąży najniższe zmierzone miałam 75/45 i wtedy było naprawdę źle ze mną,ja teraz ciągle jadę na takich niskich a 90/60 to dla mnie naturalne nawet poza ciążą,a w ciąży jeszcze niższe mam 😮 😮

• Mamusia
Dziewczyny ja tez mam takie niskie cisnienie 90/60, 100/55 i tak zawsze, moja mama tez takie miala zawsze a teraz ma nadcisnienie 😮 😮
dzisiaj zakupilam choineczke, taka o jakiej marzylam, czyli żywa nie za duża w doniczce 🙂 🙂 narazie stoi na balkonie we wtorek moze ja juz wyciagne i przystroję 🙂 chwile byla tylko w domu a juz czuc zapach choinki 🙂 🙂 🙂 🙂
wczoraj bylam w realu na zakupach.... masakra... myslalam ze padne 🤢 🤢
tyle ludzi ,że szok ale cóż sie dziwić święta idą 🤪 🤪 🤪 🤪
trochę juz pokupiłam, ale cały czas się zastanawiam co jeszcze jest potrzebne 🤔 🤔 🤔

Anett napisał(a):
HEJKA KOBITKI..witam nową mamusie 🙂mialam dzisiaj genetyka i nie ma najmniejszego ryzyka chorób ,dzidzia zdrowa i mogę spać spokojnie 🙂

a nie mowil ze to nie koniec?
ja tez dzis mialam prenatalne, w 100% zdrowe, ale zawsze zostaje ryzyko innych chorob, ktore mozna dopiero w 20 tygodniu mniej wiecej wykryc.
nie zebym byla pesymistyczna czy cos, ale ja tam jeszcze sie nie ciesze.

w kazdym razie gratuluje Tobie, juz niedlugo 🙂 jeszcze 2 razy tyle i niedlugo 🙂

Czarna_Mamba napisał(a):
Dziewczyny ja tez mam takie niskie cisnienie 90/60, 100/55 i tak zawsze, moja mama tez takie miala zawsze a teraz ma nadcisnienie 😮 😮
dzisiaj zakupilam choineczke, taka o jakiej marzylam, czyli żywa nie za duża w doniczce 🙂 🙂 narazie stoi na balkonie we wtorek moze ja juz wyciagne i przystroję 🙂 chwile byla tylko w domu a juz czuc zapach choinki 🙂 🙂 🙂 🙂

hej mamba, ja jutro kupuje choineczke w koncu! dzis wieksze takie prezentowo-swiateczne zakupy . obiad naszykowany (rybna na weekend i gulasz).
mieszkanie przystrojone, a jutro ubieranie.

Tyssiiaa napisał(a):
zuzowska napisał(a):

Tak szybko Ci płeć powiedzieli?:OOOOOOOOOOO u mnie w 11 nawet widac nie było .... ale dobrze ,że wszystko ok 🙂

a wiesz, dzis bylam u genetyka i mowi, ze tak naprawde moga to byc dobrze rozwiniete wargi sromowe, bo nie widzi zeby cos 'wisialo miedzy nogami'

uhuhh ☺️

• Mamusia
Nie chce was straszyc dziewczyny ale wczoraj mi gin powiedziala ze dopiero po pobraniu wod plodowych mozna byc pewnym ze dziecko nie jest chore na jakis syndrom a cala reszta usg i badania triple itp. tak naprawde nie daja nam odpowiedzi tylko jakis tam procent mozliwosci ocenienia rozwoju plodu. Pytalam ja o badania ktore robi sie miedzy 16 a 20 tygodniem, tzw. triple i nie bede ich robic. MOja dzidzia rozwija sie prawidlowo a okolo 20tc pojde na 3d/4d zobaczyc malenka. Trzeba myslec pozytywnie, zdrowo sie odzywiac i wszytko bedzie dobrze 🙂

Zuzowska ile ty masz lat?

• Mamusia
oczywiscie ze nie daje pewnosci w 100% ale powiedzial ze moge spac spokojnie bo jestem w grupie najnizszego ryzyka i nie ma sensu robic prenatalnych inwazyjnych..powiedzial tez ze w 20 tyg dobrze zrobic badanie echa serduszka tak zwane polówkowe ale to juz zalezy od lekarza czy mnie skieruje na takie badanie...a ja oczywiscie chce isc bo musze wszystko wiedziec o moim maleństwie 🙂

• Mamusia
Anett napisał(a):
oczywiscie ze nie daje pewnosci w 100% ale powiedzial ze moge spac spokojnie bo jestem w grupie najnizszego ryzyka i nie ma sensu robic prenatalnych inwazyjnych..powiedzial tez ze w 20 tyg dobrze zrobic badanie echa serduszka tak zwane polówkowe ale to juz zalezy od lekarza czy mnie skieruje na takie badanie...a ja oczywiscie chce isc bo musze wszystko wiedziec o moim maleństwie 🙂

Jakie mialas badanie robione, usg czy test potrojny?

• Mamusia
Wiolka w 100% zgadzam się z Tobą w sprawie badań prenatalnych.
Jeśli dotychczasowe badania u USG nie budzą wątpliwości i jest wszystko prawidło i nie jesteśmy w grupie podwyższonego ryzyka to nie ma sensu robić badań prenatalnych, chyba że jeśli coś wykażą to gotowa jesteś na aborcję.

• Mamusia
Nenia napisał(a):
Wiolka w 100% zgadzam się z Tobą w sprawie badań prenatalnych.
Jeśli dotychczasowe badania u USG nie budzą wątpliwości i jest wszystko prawidło i nie jesteśmy w grupie podwyższonego ryzyka to nie ma sensu robić badań prenatalnych, chyba że jeśli coś wykażą to gotowa jesteś na aborcję.

No dokladnie, nie wyobrazam sobie aborcji w 24tc ani wogole dlatego moja gin mnie o to zapytala, czy bede wstanie dokonac aborcji gdyby sie okazalo ze cos jest nie tak. Nie robie tych badan bo nie mam zadnych wskazan, tym bardziej do badan prenatalnych inwazyjnych.

Wiolka napisał(a):
Nie chce was straszyc dziewczyny ale wczoraj mi gin powiedziala ze dopiero po pobraniu wod plodowych mozna byc pewnym ze dziecko nie jest chore na jakis syndrom a cala reszta usg i badania triple itp. tak naprawde nie daja nam odpowiedzi tylko jakis tam procent mozliwosci ocenienia rozwoju plodu. Pytalam ja o badania ktore robi sie miedzy 16 a 20 tygodniem, tzw. triple i nie bede ich robic. MOja dzidzia rozwija sie prawidlowo a okolo 20tc pojde na 3d/4d zobaczyc malenka. Trzeba myslec pozytywnie, zdrowo sie odzywiac i wszytko bedzie dobrze 🙂

Zuzowska ile ty masz lat?

ja mam 27 lat, od stycznia 28. dostalam pomiar prawdopodobienstwa na te wszystkie choroby i poki co jest ok, ale naczytalam sie o osteoporosis imperfecta i innych roznych ciekawych chorobach, nic mnie chyba nie zdziwi,

• Mamusia
hej mamusie,

Moim zdaniem tez nie ma sensu robic szczegolowszych badan na choroby genetyczne jesli dotychczas nic na nie nie wskazywalo. Moj test wskazal 1na 3123 szans na zespol Downa. Jest to zaliczane jako ryzyko niskie, tak wiec nie ma sensu ryzykowac zycia dziecka i robic aminopunkcje. U mnie na amnopunkcje wysylaja przy ryzyku 1 na 150 - mysle, ze chyba wiedza co robia.
Kochane, wszystko bedzie dobrze. Czekajmy cierpliwie do 20go tygodnia. 😘 😘 😘

• Mamusia
Ja chce juz czerwiec 😁 😁 😁 😁

Zuzowska ja juz nic nie czytam bo zaraz sobie wkrecam niestety. Jak wyszlam z gabinetu gin to spotkalam moja kolerzanke ktora rok temu urodzila dziecko z downem i cala droge powrotna do domu przeryczalam jak glupia ze strachu. Z Majka szczerze mowiac wiedzialam duzo mneij i mniej sie stresowalam, uflam mojej gin i tyle.

midorada napisał(a):
hej mamusie,

Moim zdaniem tez nie ma sensu robic szczegolowszych badan na choroby genetyczne jesli dotychczas nic na nie nie wskazywalo. Moj test wskazal 1na 3123 szans na zespol Downa. Jest to zaliczane jako ryzyko niskie, tak wiec nie ma sensu ryzykowac zycia dziecka i robic aminopunkcje. U mnie na amnopunkcje wysylaja przy ryzyku 1 na 150 - mysle, ze chyba wiedza co robia.
Kochane, wszystko bedzie dobrze. Czekajmy cierpliwie do 20go tygodnia. 😘 😘 😘

midorada - z Torunia? ja z Torunia tez, ale od 3 lat w Gdyni 🙂
to od razu powiem ze z tym zespolem Downa to mam o 1200 lepiej, ale kto wie. to jak lotto, oby nas nie trafilo

• Mamusia
usg mialal 3tyg temu a teraz bylam u genetyka bo mialam pobraną krew na test pappa...ja juz wczesniej pisalam ze ja musze przejsc te badania bo ja rodze prywatnie i gdyby bylo ryzyko choroby to nie przejde kwalifikacji do porodu w ich klinice bo przyjmuja tylko zdrowe ciaze i dopiero od 34tyg ciazy...