Skocz do zawartości

Czerwcoweczki! | Forum o ciąży

Wiolka

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Nenia mnie nie suszy ani nic mi nie puchnie na szczescie.

Co do wod plodowych to mi jak sie saczyly to wlasnie kazali mi lezec i sie nie ruszac wiec raczej wtedy bardziej nie leca.

Anett to pewnie po luteinie masz takie uplawy ale dla swietego spokoju moze kup te paski kontrolne 🙂

Ja sobie powolutku ogarniam chalupe, dzien jak codzien.

• Odpowiedzi 19,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• sandroos

1698

• kozinka

2123

• Anett

1877

• Tyssiiaa

2838

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Haj laseczki 😘 😘 😘\Ja wczoraj wróciłam z urodzinek po 12 w nocy.. dziś poszlam na shopping, wracam a tu 20 stron!

Aga, supcio, że glukoza ok. Tysia też widze ok, chociaż jeszcze podpytasz gina 🙂 Ale myśle, że poinno być ok 🙂 Ja tez mam wizyte w środe 🙂

Katia ja dziś smigam do naleśnikarni 🙂 mmmm mam wrażenie że pochłonę wszystko, co tam będą mieli :P

Emipomidorki b. dobre 🙂 Dzięki 😘

Ja dzis na obiad do maminki a jutro do teściów 🙂 Oł jeeeeeeeeee 😎 😎 😎

Miłego weekendu Misie 😘

• Mamusia
PIERWSZA WYPRAWKA:
Pierwsza wyprawka powinna być w rozmiarze 56, ponieważ jest to rozmiar standardowy dla noworodków.
Dziecko donoszone to waga 2500g
Prawidłowo maluch powinien podwoić swoją wagę do 1 roku życia.

UBRANKA:
• po 3 sztuki z każdego rodzaju
• zapinane na napy z przodu, i w kroku
• unikać ubranek z zapinaniem na plecach oraz „wkładanych” i zapinanych na ramionkach bez zapięcia w kroku.
• śpiochy luźnie a nawet lekko za duże, by maluch miał swobodę ruchu
• czapeczki
• Skarpetki
• Rożek
• ręcznik z kapturkiem 2 szt.
• Pieluchy tetrowe – 5 szt.
• termometry – 4 szt. :
1. do mieszkania
2. do wody
3. za oknem
4 dla maluszka – nie może być rtęciowy. Polecane w elektroniczne: smoczek, do ucha, tradycyjny elektroniczny.
Gdy mierzymy temp przez dupcię maluszka to zawsze należy odjąć 0,5 stopnia.
Np. gdy po mierzeniu jest 37,5 – 0,5=37 stopni temp właściwa.
Pamiętać należy by zawsze natłuścić końcówkę termometru przed mierzeniem w odbycie maluszka.
• Wkład do przewijania powinien być zawsze w torbie przy wózku, przydaje się np. przy wizycie u lekarza gdy mamy rozebrać maluszka.
• Lampka nocna
• Coś grającego- np. radio ustawione na zakłócenia- dziwne ale te dzięki uspakajają maluszka.

ŚRODKI PIORĄCE:
• Proszki lub płyny do prania ubranek dziecięcych muszą być łatwe do wypłukania, bezwonne lub o delikatnym, niedrażniącym zapachu, czy mają atest.
NP. LOVELLA, JELP, DZIDZIUŚ, BOBAS
• Wszystkie ubranka pierze się i prasuje przez 1 miesiąc życia dziecka. Potem wystarczy samo pranie a prasowania tylko tych które tego wymagają.
• Zawsze należy nastawić dodatkowe płukanie
• Gdy pojawi się uczulenie u malucha należy zmienić proszek, gdy to nie pomaga to należy prac w płatkach mydlanych
• Kolory dla malucha- jasne kolory, białe
• Kolorowe ubranka nie zakładamy bezpośrednio na skórę, ponieważ barwniki mogą powodować uczulenie.

Jak ubrać np. kaftanik: zawsze należy chwycić za paluszki maluszka by nie uległy uszkodzeniu przy ubieraniu.

I. Do 3 miesiąca wskazana jest poradnia PRELUKSACYJNA by sprawdzić czy maluch nie cierpi na dysplazję stawu biodrowego. Jeśli udamy się do poradni ortopedycznej to należy upewnić się czy badają stawy biodrowe u noworodka.
II. Drugi raz należy udać się maluchem do poradni na początki 6-7 miesiącu życia maluszka.
Skierowanie wydajne pediatra lub lekarz rodzinny- w obu przypadkach.

UBIERANIE ZMIANA PIELUSZKI- czego unikać:
Jeśli zmieniamy lub przebieramy maluszka nigdy nie wolno podnosić go za nóżki ponieważ można spowodować dysplazję stawu biodrowego u maluszka. Prawidłowo należy podłożyć rękę pod pupcię lub obrócić maluszka na bok.

WYPOSAŻENIE ŁÓŻECZKA:
1. Łóżeczko nie musi być nowe, ale materac zawsze- polecany to GRYKA-KOKOS
KOKOS- dziecko powinno na tej stronie materaca spać do 1 roku życia
GRYKA - dziecko powinno na tej stronie materaca spać od 1 roku życia
2. Karuzela – należy uważać na przykurcz szyi. By temu zapobiec można użyć zrolowanej pieluszki tetrowej by dziecko trzymało głowę prosto. Karuzele należy tak umiejscowić by dziecko nie zezowało.
3. Łóżeczko nie powinno być umiejscowione na linii okno-drzwi.

• Mamusia
Dla ułatwienia by nie szukać tu stworzyłam nowy wątek -szkoła rodzenia- gdzie łatwo znaleźć wszystkie informacje, które będę uzupełniać na bieżąco.
Mama nadzieję że Sandra czasem wspomoże i uzupełni co nieco swoja wiedzą to co tam umieszczę.

• Mamusia
Nenia napisał(a):
Dla ułatwienia by nie szukać tu stworzyłam nowy wątek -szkoła rodzenia- gdzie łatwo znaleźć wszystkie informacje, które będę uzupełniać na bieżąco.
Mama nadzieję że Sandra czasem wspomoże i uzupełni co nieco swoja wiedzą to co tam umieszczę.

Dzięki Nenia 😘 już skopiowałam do siebie na lapka 🙂
Juz jakieś listy mam, to sobie porównam 🙂
Dzięki!

• Mamusia
Wierzcie mi, w szkole spotkałam nie takie matki, aż strach o ich maluszki.
Na liście nie ma kosmetyków i akcesoriów do kąpieli bo to jest spawa oczywista 🙂

Spadam na obiad do babci dziś kończy 79 lat 🙂

• Mamusia
Nenia napisał(a):
Witam,
tak czytam o waszych problemach z kręgosłupem i mogę wam polecić mega świetną rzecz, pas macierzyński.
Mi go przepisał ortopeda, ale można go nabyć w dowolnym sklepie medycznym, ale jak ma się zlecenie na tego typu rzecz to ma się go za free - tak jak w moim przypadku.
Ja z kręgosłupem miałam już problemy przed ciążą- czasem mnie bolał.
Odkąd nosze ten pas (na poniższej stronie jest to pas o nr 4062 Pas macierzyński.) to jest znaczna poprawa i nie jest on drogi bo kosztuje ok 57 zł.
http://sklep.farmedica.pl/Stabilizatory-ortopedyczne-OPPO-k2/Ortezy-kregoslupa-k15/4062-Pas-macierzynski-p265.html

Mam pytanie do Was, mam od jakiegoś czasu problem z cerą, męczą mnie pryszcze, jak myślicie czy bezpiecznie mogę używać w ciąży sodocremu miejscowo? przed ciążą mi pomagał, gdy pojawiały się pryszcze przed okresem.

Dobrej nocki życzę 🙂

Nenia - ja mialam ten sam problem z prychami miesiac temu. Uzywalam sudokrem - w koncu to dla dzieci i jest delikatny i nie ma jakiegos kosmicznie chemicznego skladu. Moim zdaniem mozna go stosowac.

Co do pasa - mysle, ze jest super. Bede musiala popatrzec u mnie w sklepach bo czasem kregoslup strasznie mi dokucza - zwlaszcza odcinek ledzwiowy 🥴 🥴

• Mamusia
a ja zakupiłam materacyk kokos pianka i szczerze nie żałuje decyzji 😁 koleś mnie namówił bo mówi ze gryka jest tylko zalecana jeśli dziecko jest chore i musi leżeć wtedy ma własciwości lecznicze a sama gryka jest niewygodna no i do wczoraj nie wiedziałąm czy taka decyzja jest dobra ale przeczytałam w MAMO TO JA ze własnie kiedyś polecali kokos gryka a teraz jest zalecana kokos pianka albo lateksowe MAMO TO JA (str. 58) 😁 😁 😁

Hej kobitki, ja już chate ogarnęłam, ciasto upiekłam więc wieczór wolny 🙂 o ile Patrycja pozwoli odpoczywac!! 🙂

Tysia pisałam do nich maila i to niby wina apteki i mam reklamowac a babka z apteki uważa że to ich wina i reklamacji nie chce przyjac, ehhh gdyby to blisko było to bym pojechała a tak to chyba muszę odpuscic bo nie mam sił się wykłucac z jakąś starą zołzą..... pisałam po portalu żeby oni to załatwili bo to nie moja wina że system źle wczytał i czekam na odp bo w weekendy nie pracują, wiec dowiem się cos więcej pewnie w poniedziałek....

Aneta no powiem Ci że my za 3 tygodnie bedziemy wyprawiac roczek Patrycji i też uważam że kolczyki to bardzo dobry pomysł, sama chcę przekłuć uszy Malutkiej na roczek tylko obawiam się czy sobie tego sciągac nie będzie żeby jakiegoś zakazenia mi nie dostała, ale jak najbardziej popieram - kolczyki super pomysł 🙂

A mi od wczoraj wieczór coś brzuch napieprza, ciągnie i boli co chwilę 😞 mam nadzieję że nie będzie powtórki z rozrywki jak to było z Patrycją, niby się ograniczam z robotą ale jak tu odpoczniesz jak dziecko na glowie,

• Mamusia
Anett napisał(a):
dziewczyny help!!!co mam kupic rocznej dziewczynce na urodzinki 🙂

Ja zapytałam się mamy co Mała by chciała i kupiłam jej rowerek trójkołowy- całe wakacje nie w wózku tylko w rowerku chciała jeździć 😁 rowerek był przystosowany dla takiego malucha, miał dodatkowo szelki. przy rączce do prowadzenia zamocowany był plecak do którego maluch mógł upchać swoje skarby a dodatkowo z tyłu rowerka było miejsce na zabawki. Niestety nie mogę znaleźć nigdzie zdjęcia tego rowerka.
Kolczyki też super pomysł, ja z okazji chrztu sprezentowałam małej złote kolczyki. Niestety moja siostra poszła do jakiejś pizdy która za wysoko dziurki zrobiła i mała już nie nosi kolczyków.

Urodziny babci udane-jestem obżarta 🙂

• Mamusia
wiecie co wyszlam na godzinke po ten prezent i ledwo co szlam normalnie maly mi tak napiera na szyjke ze zastanawiam sie nad wczesniejszymi zakupami 😞kupilam jakas zabawke edukacyjna nie moge szalec z drozszymi zakupami bo tam jest trojka dzieci im tez jakies slodycze kupie 🤢