Skocz do zawartości

Macmiror w ciąży - Macmiror Complex 500 | Forum o ciąży

Dodi_W

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia

dziewczyny dostałam w pierszm trym globulki dopochwowe mamiror complex 500 na zapalenie, nie wzielam ich bo wycztalam ze w I trym, sa niebezpieczne, zadzwonilam do mojego lekarza z pytaniem, a on na to ze nie wie dlaczefo mi je przepisał w 10 tc i zebym ich narazie nie brała.
Po czym na wizycie ju w II TRYM.zapytal czy mam je jeszcze, i jesli tak zebym je teraz zastosowala przed wizyta zeby mógł mi zrobic cytologie.
Nie wiem co zrobic?? wiem ze powinnam ufac swojemu lekarzowi ale naczytalam sie na temat tego leku i sie boje.
Czy któras brala ten lek ???

• Mamusia
Macmiror- bezpieczeństwo stosowania w ciąży- kat.B "(to znaczy, że badania na
zwierzętach nie wykazały szkodliwego działania leku na zarodki/płody) dlatego może być bezpiecznie stosowany u kobiet w ciąży (choć najbezpieczniejsza kat to A ale do tej grupy leków zalicza się tylko mała ich ilość). Wyczytałam ze Macmiror podawany dopochwowo(miejscowo) nie ma szkodliwego działania na płód. Nie wolno go natomiast stosować doustnie gdzie wraz z krwią matki dostaje sie bezpośrednio do krwi dziecka w 1 trymestrze ciąży.

• Mamusia
Ja brałam ale nie pamiętam w którym trymestrze raczej w pierwszym bo miałam problemy z zapaleniem, nic się nie stało, mam zdrowe 4 m-czne maleństwo... Ale jeśli masz wątpliwości poproś o zmianę leku albo zmień lekarza, jeszcze masz czas, a kobieca intuicja naprawdę jest istotna :-)

• Admin changed the title to Macmiror w ciąży - Macmiror Complex 500 | Forum o ciąży