Skocz do zawartości

Szkoła Rodzenia - informacje | Forum o ciąży

Gość

Rekomendowane odpowiedzi

witam 🙂
wczoraj znów byłam w szkole rodzenia i znów były te koszmarne ćwiczenia i to przez 25 min 😲
ale w połowie złapał mnie skurcz i byłam zwolniona z reszty ćwiczeń 😉 a mąż musiał mnie masować 🙃 położna opowiadała nam o porodzie i o tym że od 3 miesięcy u nas w szpitalu nie kąpie się dzieci po porodzie tylko dopiero w domu dlatego dobrze jest zgodzić się na lewatywę żeby dzidziusia nie ubrudzić podczas porodu bo wtedy wiadome że trzeba będzie go umyć i jednocześnie zmyć te dobre bakterie z dzidziusia zanim wsiąkną w jego skóre 😮
ale z tego co opowiadała to ta lewatywa to chyba nie jest taka zła 🤨
badała też ułożenia bąbelków i moja księżniczka nadal jest poprzecznie ułożona także nie wiem czy mi się przyda ta szkoła 😮

• Mamusia
🤪 🤪Jadłospis dla matki karmiącej 🤪 🤪
TAK
TAK, ale po malutku wprowadzać obserwując kupkę maluszka
NIE

PIECZYWO:
wedle upodobań pod warunkiem, że nie będzie ono cieple /cieple powoduje silne wzdęcia/
Pieczywo drożdżowe tylko zimne a najlepiej czerstwawe

NABIAŁ:
Masło, margaryna wedle upodobań
Mleko
Ser żółty prawdziwy
Jogurty

Jajka /gotowane, sadzone na parze/

NAPOJE:
Kawa zbożowa, kawa inka
Woda niegazowana niskozmineralizowana
Herbaty ziołowe nie za dużo np. miętowa, rumiankowa, lipowa, anyżkowa
Herbaty owocowe
Herbata zielona i czarna- słabiutkie
Bobofruty te dla dzieci

WARZYWA + SURÓWKI:
Ogórek kiszony, ale nie z octem
Zioła np. pietruszka, mięta, koper, lubczyk
Cebula gotowana
Bukiet warzyw
Surowa marchew + jabłko
Buraczki gotowane
Warzywa gotowane i duszone

Pieczarki duszone
Pomidor
Sałata

Zielony ogórek
Cebula smażona, surowa
Papryka

WĘDLINY:
Najlepiej wszystkich unikać /szynka, pasztetowa, pasztety, kiełbasy, parówki/

MIĘSA:
Wedle upodobań: tylko duszone, pieczone, gotowane
Oby nie: smażone, peklowane, wędzone, grillowane

RYBY:
Wedle upodobań: tylko gotowana, pieczona w folii
Oby nie smażone. Jak ryba smażona to tylko w skórce i w dużej ilości panierki –wyjadamy tylko środek!!!!

SMAROWIDŁA:
Dżemy
Miód wielokwiatowy

OWOCE:
5 pierwszych dni nie wolno jeść w ogóle surowych owoców
Cytrusów nie wolno jeść do ukończenia 6 m.ż. dziecka

Mrożonki owocowe
Jabłko, banan /zaczynając od ½ sztuki/

DODATKI:
Wedle upodobań: makarony, kasze, ryż, otręby, kaszki, kluski lane, kluski śląskie, kopytka
Kluski leniwe, jeżeli można jeść ser
Pierogi ruskie, ale bez smażonej cebulki w środku i tylko wtedy jak można jeść ser

Pierogi z kapusta i grzybami
Pierogi owocowe
Ziemniaki gotowane i pieczone w folii

Ziemniaki smażone, pieczone, frytki, placki ziemniaczane
pampuchy drożdżowe

ZUPY:
Chudy rosół
Pomidorowa
Ogórkowo, ale nie kwaśna
Jarzynowa –wszystkie warzywa po troszeczku /brokuł, kalafior itp./
Krupnik
Barszcz, buraczkowa- zakwaszać bardzo delikatnie

Żurek, ale z zakwasu naturalnego
Kapuśniak ze słodkiej kapusty
Pieczarkowa
Owocowa

Nie: Wszystkie zupy ciężkostrawne, z zasmażkami, fasolowa, grochowa, grzybowa, kapuśniak flaczki, zupki z torebki, zupy z jednego rodzaju warzyw np.brokułowa, kalafiorowa, fasolowa
Śmietana do zaprawienia zupy ostrożnie, troszkę

CIASTA:
Bez: kremów jajecznych
Bez: dodatku alkoholu
Makowiec
Biszkopt

Czekolada, jeżeli nie ma zaparć

• Mamusia
Przeczytałam z uwaga Beata Twój referat o karmieniu 🙂 Powiem szczerze, że widzę, że co położna to inna praktyka 🙂 nasza mówiła przy niektórych rzeczach zupełnie na odwrót niż wasza 🙂 co mi się rzuciło w oczy to na pewno to, ze nie wolno dziecku noska zatykać jak usypia przy cycu tylko trzeba cofnąć rękę ,żeby dzidzia poczuła, ze jej się cycucha zabiera 🙂

NAWAŁ POKARMU: ochładzanie piersi
-ogrzewamy pierś
-masujemy
-odciągamy pokarm do samego końca
-przykładamy kompres z tłuczonego, schłodzonego liścia kapusty
-zabezpieczamy kompres np pielucha czy gazą i zakładamy biustonosz

BRAK POKARMU: ogrzewanie persi
-masujemy
ogrzewamy pierś po przez prysznicowanie gorącą wodą, gorące okłady, moczenie dyndających piersi w gorącej wodzie

• Mamusia
Ewelina te wasze ćwiczenia są jakieś mega wyczerpujące 🤪 My też ćwiczymy ale wydaje mi się, że delikatnie bo uczymy się oddychać, rozluźniać i "pracować" nad rozwarciem 🙂 a nasi partnerzy uczą się jak nam pomagać np. poprzez masowanie. Całkiem przyjemna sprawa 🙂 no i ćwiczymy na sucho poród gdzie nasi mężowie to położne 🤪 🤪 🤪

• Mamusia
To ja może tutaj o wieściach z porodówki 🙂
Postaram się streścić, ale zachęcam do komentowania i pytań bo burza mózgów na pewno nam pomoże 🙂
Kiedy do szpitala? Gdy skurcze będą regularne co 5 minut. Jeśli są rzadziej to można sobie ulżyć kąpielą max półgodzinną ale pod warunkiem, że ktoś jest z nami w domu. Jeśli jesteśmy same to tylko prysznic. Gdy wody odejdą to mamy 2 - 3 godziny na dojazd do szpitala, a więc bez paniki.
Ile po terminie należy się zgłosić?
Oddychanie oczywiście przeponą, ma na celu dotlenienie dzidziusia.
Nacięcie krocza w moim szpitalu starają się to robić w ostateczności. Dla położnej najważniejsze jest dziecko, a więc jeśli jest problem z przeciśnięciem się dzidziusia to nie ma zmiłuj i nacina. Od 6 miesiąca ciąży powinno się ćwiczyć/rozciągać krocze... Położna opowiadała jak to robić, ale szczerze? Moja wyobraźnia płata figle 😁 więc chyba skorzystam z internetu w poszukiwaniu jak to się robi 😁 Mówiła też, że wiele kobiet z tego rozciągania rezygnuje bo je to po prostu boli. Warto też siedzieć często po turecku, jeśli ciało pozwoli 🙂
Lewatywa - zachęcają ale nie zmuszają. Lepiej dla rodzącej, by pozbyć się nieczystości z organizmu. Podkreśliła, że oczyszczania nie robi się po samą szyję 😁 więc da się przeżyć 😁
Ilość kilo a poród - To nie prawda, że ilość kilo wpływa na ciężkość porodu. Położna powiedziała, że każdy lekarz będzie narzekał na to, że ciężarne tyją... Tak już jest, ale każdy poród jest inny i kilo nie mają znaczenia, ufff 🙂
Wyjście ze szpitala - w moim szpitalu odbywa się to po 3-ciej dobie. Poród jest dobą zerową czyli jeśli się zacznie w poniedziałek to wyjście (o ile z dzidzią i mamą jest wszystko dobrze) będzie w czwartek.
Ciuszki dla dzidziusia dopiero na wyjście ze szpitala.
kosmetyki dla dzidziusia - Najlepiej kupić próbki, małe buteleczki bo nie wiadomo, czy dzidzia nie będzie na coś uczulona a kosmetyki bywają drogie. Ja kupiłam Nivea o czym Wam pisałam ale nawet jeśli dzidziuś będzie na to uczulony, to my sami tego używamy np. balsamu, więc u mnie i tak się je zużyje. Ale te próbki, małe buteleczki i małe paczuszki (bo tu mowa także o pampersach) to nawet do mnie przemawia. Proponowała, by pieluszki przywieźć w oryginalnych opakowaniach, a nie w woreczkach bo wtedy jest pewność, że to pieluszki uczulają a nie worek itd. To tak w skrócie piszę 🙂

• Mamusia
Przygotowanie piersi do karmienia - nie ma sensu przygotowywać. Udowodniono bowiem, że używanie szczotek, drapiących gąbek, może przyspieszyć poród. Zatem można je używać ok 38 tygodnia ciąży. Nie ma też pewności, że będzie problem z karmieniem dlatego nie trzeba od razu kupować przeróżnych maści na sutki. Jeśli będzie taki problem to oni zastosują odpowiednie leki a i mąż może wtedy coś konkretnego kupić w aptece, wcześniej nie ma sensu.
Karmienie piersią - Położne są do pomocy i odpowiedzą na każdą prośbę, pokażą jak przystawiać do piersi, sprawdzą czy dobrze to się robi, między innymi dlatego są te 3 doby w szpitalu.
Dzidzia tuż po porodzie przez 2 godziny jest przy mamusi 🙂 Skóra do skóry 🙂
Do krocza po porodzie proponowała majteczki jednorazowe ale siateczkowe, niestety tylko w aptece lub przez internet. Odnośnie podpasek to mówiła, by nie kupować w aptece bo dużo się zapłaci. Najlepsze są najzwyklejsze ale najgrubsze i największe podpachy zakupione chociażby w Tesco 🙂 Kosmetyki? Najlepiej takie, których się używało przed porodem, nic nie cudować, ewentualnie tamtum rosa... coś takiego... na pewno wiecie o co chodzi.
Pozycje, by ulżyć w bólu - każda ma swoje. To co zaproponuje położna nie zawsze może przynosić ulgę rodzącej. Dobre jest kołysanie biodrami, skakanie na piłce i wszystko co nam może ulżyć w danej chwili czyli wszystko dozwolone 🙂

• Mamusia
PIELĘGNACJA NOWORODKA CZ.1
UKŁAD MOCZOWO- PŁCIOWY
CHŁOPIEC
• Omywamy ciepła wodą, nic nie kombinujemy przy siusiaku!!!!
• Osuszamy
• Smarujemy na tłusto /oliwka, sudocrem, linomag/, również pod jąderkami
• Po kupie:
-pod tyłek układamy ręcznik papierowy
-bierzemy papier toaletowy /w miarę mięciutki/
-ściągamy jednym ruchem kupkę, zaczynając od spojenia łonowego
- Kał z prącia ściągamy ostrożnie /nie szarpać bo to grozi naderwaniem prącia i stulejką!!!/ jednym ruchem od brzucha do siebie.
-Po zebraniu kupy myjemy pupę dziecka na mokro, wodą.

Nadżerka na prąciu
Obraz
• Czerwone, żywe mięsko na czubku prącia
Pielęgnacja
• Należy wziąć wacik higieniczny i zamoczyć w rywanolu
• Delikatnie dotykamy nadżerkę na siusiaku
• Przemywamy rankę rywanolem po każdym siusianiu
• 3 dni i wygojone 

DZIEWCZYNKA
• Higiena i oczyszczanie z kupki analogicznie jak u chłopca
• Po oczyszczeniu rozchylamy wargi srom owe dziewczynki i przemywamy delikatnie watka nasączoną letnia wodą
• Jeżeli obserwujemy zaczerwienieni smarujemy w środku i na zewnątrz warg sromowych linomagiem

Mastka
Obraz
• Biała, serowata wydzielina z dróg rodnych dziewczynki
• Jeżeli wszystko jest czyste to zostawiamy tę wydzielinę w spokoju
• Jeżeli jest zabrudzenie kałem to delikatnie zmywamy mastkę ciepłą wodą. Jeżeli jest problem to smarujemy linomagiem i dopiero taką natłuszczoną mastkę usuwamy wacikiem nasączonym ciepła wodą. Nie wolno szorować i zdzierać na siłę, żeby nie spowodować przerwania ciągłości naskórka, bo wtedy łatwo o zakażenie!!!!

• Mamusia
PIELĘGNACJA NOWORODKA CZ.2
GŁOWA
Ciemieniuszka
Obraz
• Plamki rdzawo- rude, główka wyciapana miodem, łuszcząca się skórka
Pielęgnacja
• Nie wolno odrywać, podważać
• Główkę posmarować oliwką, najlepiej na noc, nałożyć bawełnianą czapeczkę
• Umyć główkę dziecka delikatnym mydełkiem i wodą
• Wyczesać ciemieniuszkę miękką szczoteczka do włosów lub do zębów
• Jeżeli nie odejdzie cala ciemieniuszka, nie wolno mocno trzeć tylko trzeba całą czynność powtórzyć po raz kolejny

OCZY
Niedrożny kanalik łzowy
Obraz
• Ciągnący się śluz
Pielęgnacja
• Układamy główkę dziecka w następujący sposób: jeżeli oczyszczamy lewe oko to główkę przekręcamy na prawą stronę, jeśli prawe to główka na lewo
• Kropimy parę kropli soli fizjologicznej na jałowy gazik
• Przecieramy takim nasączonym gazikiem oczko w kierunku noska 1 raz /z zewnątrz do wewnątrz/
• Kolejne przetarcie -należy wziąć świeży kompres
Ochrona oczu
• Przed: wiatrem, zanieczyszczeniami, ostrym światłem
• Badanie dna oka powinno być wykonane u wszystkich: wcześniaków, noworodków przenoszonych, noworodków poddanych działaniu światła, z ciężkiego porodu

NOSEK
Obraz
• Świszczenie, gwizdanie, sapanie
Pielęgnacja
• Używamy aparatu Frida lub gruszki
• Dobrze czyścic jest nosek przed karmieniem, żeby dziecku lżej się ssało
• Przed czyszczeniem warto zrobić atmosferę mgiełką z wody morskiej

• Mamusia
PIELĘGNACJA NOWORODKA CZ.3
JAMA USTNA
Pleśniawki
Obraz
• Biały osad, nalot jak po mleku na języku, na wewnętrznej stronie policzków, podniebieniu, wargach
• Częściej występuje u dzieci dokarmianych lub karmionych sztucznie z racji większego narażenia na kontakt z drobnoustrojami
Pielęgnacja
• Stosujemy Aftin
• Patyczek higieniczny owijamy kompresem gazowym jałowym /robimy kukiełkę / namoczonym w Aftinie
• 1,5h po jedzeniu smarujemy w buzi /wcześniej nie warto żeby nie wzbudzić przez przypadek odruchu wymiotnego/
• Warto tez smarować brodawkę przed karmieniem żeby nie było wtórnego nadkażania

USZY
Zalegająca woskowina
Obraz
• Dużo, żółtej, miodowej wydzieliny widocznej w małżowinie
Pielęgnacja
• Bez przekonania- specjalne płyny, spreje do rozpuszczania woskowiny
• Patyczek do uszu delikatnie zwilżamy ciepłą wodą lub oliwką i ostrożnie czyścimy uszko nie wkładając głęboko patyczka do ucha
• Czyścimy również całą małżowinę i za uszkiem