Skocz do zawartości

MAMUSIE PAZDZIERNIKOWE!!! | Forum o ciąży

belen

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 5,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
czesc dziewczyny 🙂
widzialam gazetke z rossmanna i z tego co pisza, to od dzis maja promocje: przy zakupie proszku do prania dla dzieci Lovela 1,8 kg za 22.90 zl dostaje sie przy kasie plyn do prania Lovela 750 ml gratis. pojde zobaczyc, czy u mnie tez jest ta promocja 🙂

• Mamusia
Aniu-super ze z dzidzuia wszystko ok 🙂 no wlasnie wiedzialam ze do ilus tam na godzine jest ok a jak wiecej to niedobrze. Pytałas moze o znieczulenie zewnatrzoponowe w szpitalu w Tychach??

Karolka- dzieki za cynk, zaraz tez wybieram sie do rossmana.
Ja natomiast dzis rano zakupilam pieluchy dada 2 w biedronce-158 szt za 49,99- takze cena naprawde okazyjna.
Ja juz wiecej 2 nie kupuje bo mam te dady-158, dwie paczki pampersow po 108 i paczke jedynek, takze mysle ze na poczatek starczy, najwyzej sie dokupi albo od razu trójki

• Mamusia
My też byłyśmy wczoraj na badaniu-Mała przez ostatnie 2,5 tygodnia przybrała 500g i ma 1490g 😮. Dała radę 😜
A ja razem z nią bo zaczynam przypominać małego wieloryba, tylko mi otworu na mala fontanne brakuje. Chyba zacznę unikać niebiesko-szarych rzeczy...
A poza tym znowu odleciałam i to na fotelu u ginekologa 😁- podobno mam zespół żyły głównej dolnej więc co jakiś czas po prostu sobie mdleję 😉 Miała któraś z Was podobnie?

• Mamusia
hehe ja juz mam prawie 10 kg na plusie wiec jeszcze troche a tez bede przypominac wieloryba 🙂 kurcze te 10 kg wiecej to tak duzo a jakos oprocz brzucha nie widze zebym specjalnie gdzies przybrała- troche na pupie ale nadal wchodze ws spodnie z przed ciazy tylko oczywiscie ich nie zapne wiec jakos tragicznie chyba nie ma.

Blen- pierwszy raz słysze o takim zespole ☺️ a mdlejesz tylko na fotelu ginekologicznym czy tak ogolnie bez ostrzeżenia?? 😁

• Mamusia
To zależy czy ginekolog przystojny 😉
Najgorsze, że bez ostrzeżenia- ostatnio często mi się zdarza, brzuch mi się bardzo powiekszyl, podobno macica uciska na żyłę i wtedy mam odjazd 🤨
jak jeszcze ktos ze mna jest to spoko boje sie tylko jak bede gdzies sama

• Mamusia
Dziewczyny Wy to jesteście z tymi kilogramami szczęściary!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Ja mam już 17 na plusie 😲
Przy wzroście 175 ważyłam 61 kg więc nie byłam chuda ale dość szczupła a teraz dobijam do 80kg 😮 Strasznie mi poszło w biodra i tyłek i to na samym początku ciąży jak jeszcze brzuszka nie było widać, ramiona też mam grubiutkie i oczywiście dwa a nawet trzy podbródki hehe.... Chciałam wstawić jakieś swoje zdjęcie, żeby pokazać Wab brzusia ale bycie się wystraszyły bo ja wieloryba zaczęłam przypominać jakieś 7kg temu 😜

Danusia pytałam lekarza o znieczulenie zewnątrzoponowe i niestety w tyskim stosują tylko do cesarki. Dopiero od nowego roku ma być no naturalnego porodu.
Dolarganu też starają się nie stosować, tylko w skrajnych przypadkach bo szkodzi maleństwu.
Podczas porodu stosują czopki i kroplówki z różnymi środkami rozkurczowymi ale właśnie takimi, które nie szkodzą maleństwu i takie, które znacznie łagodzą ból ale nie niwelują go całkiem, żeby kobieta czuła kiedy ma skurcz i wtedy parła. Jest też gaz rozweselający, który możesz wdychać jak tylko czujesz, że skurcz jest silny i sama sobie go dawkujesz 🙂
Jeśli chodzi o stopień refer. to tyski ma 2. Jedyny szpital który ma trójkę w okolicy to bytom (chociaż to i tak daleko od nas). Zapytałam o bielsko i usłyszałam, że jeśli poród w bielsku to tylko w wojewódzkim. Strasznie odradzał mi eskulapa. Tam się idzie rodzić tylko i wyłącznie jeśli masz wskazanie do cesarki. Tam mają st. refer. jedyneczkę więc w razie jakichś komplikacji to przewożą maluszka do innego szpitala.... 😞
Pytałaś się mnie też czy mam swoją położną-nie mam, idę na żywioł i liczę, że trafię na fajną babeczkę 😁

• Mamusia
e to te 10 to nie tak tragicznie??? kuzynka meza ma za tydzien termin i przytyła 10, a mi zostaly prawie 3 miesiace i tez mam 10 😮 wiec myslalam ze to duzo. Tylko ze ona niska jest, ja tez mam ok 173 i przed ciaza wazylam 58.
Aniu, dzieki za odpowiedz 🙂 Wojewodzki ma trójke- czyli najwyzszy stopien referencyjnosci, ale tam daja tylko dolargan 😮 nie chce zeby moje dziecko bylo nacpane juz na starcie... moja siostra pracuje w wojewodzkim- jest pielegniarka na patologii noworodka, maja tam bardzo dobre warunki- dobry sprzet, ladne pokoje itp... w Bytomiu bylam na laparoskopi i tam to dopiero jest prl!!! nawet termometr trzeba miec swoj, jedna lazienka na caly oddzial- tzn 1 prysznic i 1 wc, mialam wizje przed lewatywa ze tam polece a tam kolejka 😮 🤢 😁 Pszczyna jak Tychy ma dwójke. Wyspianski ma jedynke jak esculap. To prawda w escu 80 % porodow to cesarki glownie na zyczenie, ale niedawno zwolnili z tamtad niejaka dr Kawulok ktora specjalizowala sie w cesarkach- pewnie za duzo ich miala w statystyce... no i od paru miesiecy nie placi sie za zewnatrzoponowe a wczesniej pacjentki placily raz a drugi raz nfz, chyba byla jakas kontrola i to wyczaili 🙃 ehh polska służba zdrowia

• Mamusia
Danusia a ja słyszałam, że pszczyna nie ma dwójki tylko jedynkę od dłuższego czasu.... 🤨

Ja jak przestanę karmić i mi zostaną jakieś nadprogramowe kg to zacznę dietę bo teraz maluszek najważniejszy 🙂

Jeśli natomiast chodzi o pieluszki to na razie zaopatrzam się w pampersy jedyneczki są pakowane po 43szt. i kompletnie nie wiem ile paczek kupić... 🥴 na razie mam 3. I stwierdziłam, że póki będę używała jedynek to tylko z pampersa. Jak przejdę na dwójkę, wypróbuję Dadę ale tylko na dzień. Moja bratowa mówiła, że w dzień sprawdzają się idealnie ale w nocy czasami zdarzyło się, że przeciekały więc na noc dalej będę używała z pampersa.
Jak myślicie ile mniej więcej mam kupić pampersów jedyneczek?? Z 5 paczek powinno chyba wystarczyć, to na jakiś miesiąc chyba będzie...?? A po miesiącu na dwójki hmmm..... jak Wy do tego podchodzicie??

• Mamusia
Ania z doswiadczenia mojej siostry wiem, ze ona w ogole jedynek nie uzywala, tylko od razu dwojki 🙂 nawet w szpitalu po porodzie dawali jej od razu dwojki...no wiec ja jedynek w ogole nie kupilam - lepiej Ty tez ich za duzo nie kupuj, moim zdaniem dwojki posluza na dluzej... 🙂
Co do dady to moja siostra tez mowila, ze przeciekaly, wiec ja na poczatek korzystania kupie ich malo, zeby wypróbować, jesli sie sprawdza to zostane przy nich 🙂

• Mamusia
Ciezko okreslic takie rzeczy do przodu. Jak urodzisz klocka 4kg 🙂 to 1 po woch tygodniach moga zaczac przepuszczac ;// wiec nie ma sensu kupowac ich na przod.
Ja nie pamietam jak dlugo pry Nadii uzywalam 1, ale 1 i 2 pampersa sa mocno zbizone kilogramami i wielkoscia, wiec lepiej dwojki kupic,bo wydajniej wychodza i kupsko nie bedzie plecami wychodzic 🙂) a maluchy to sie potrafia obsrac 😉 nawet po szyje.

• Mamusia
ania1301 napisał(a):

Jeśli natomiast chodzi o pieluszki to na razie zaopatrzam się w pampersy jedyneczki są pakowane po 43szt. i kompletnie nie wiem ile paczek kupić... 🥴 na razie mam 3. I stwierdziłam, że póki będę używała jedynek to tylko z pampersa. Jak przejdę na dwójkę, wypróbuję Dadę ale tylko na dzień. Moja bratowa mówiła, że w dzień sprawdzają się idealnie ale w nocy czasami zdarzyło się, że przeciekały więc na noc dalej będę używała z pampersa.
Jak myślicie ile mniej więcej mam kupić pampersów jedyneczek?? Z 5 paczek powinno chyba wystarczyć, to na jakiś miesiąc chyba będzie...?? A po miesiącu na dwójki hmmm..... jak Wy do tego podchodzicie??

Wita was majóweczka 2012 i mama dziewczynki z października 2007 😁
Aniu, tak skończ juz na trzech paczkach jedynek.
Ja miałam jeszcze 2 pampers ale po opiniach innych majóweczek wypróbowałam dada. Fakt trochę nie szczelne były 2-ójki przy zakładaniu na dłuższy czas i właśnie tak robiłam- na dzień dada na noc pampers.
3-ójki dada są już mięciutkie i jadę na samych dada'ch i nie zamienię ich.
a dwójki i jedynki no prawie takie same więc lepiej dwójki szybko kupić bo fakt kupsko się wylać może z jedynek przyciasnych. a dziecko może zrobić niespodziankę wagową i zaskoczyć długością -jak mój mały facet 61 cm!!!

• Mamusia
Witam w kolejny upalny dzień 🙂
A czy ktoś z Waszego grona bliskich osób używał może pieluch rossmannowskich babydream??
Czytałam różne artykuły i powiem Wam, że mają dużo zwolenników, lecz niestety u mnie w rodzienie i wśród znajomych wszyscy jadą na pampersach i dada. A zaciekawiły mnie też te z rossmanna po przeczytaniu wielu pozytywnych opinii. 🙂

• Mamusia
Aniu- jesli chodzi o szpital w Pszczynie to na 1000% ma dwójke- dopytywałam jak tam leżałam na poczatku ciazy i polożna ze szkoły rodzenia ostatnio tez to potwierdziła a ona tam pracuje, nawet mowila ostatnio ze urodzilo sie im dziecko w 28 tyg i ze spedzi z dwa miesiace zanim z tamad wyjdzie, a przeciez jakby mieli jedynke to by od razu został przewieziony.

Ja mam tylko 1 paczke jedynek- one sa od 2-5, a trójki 3-6 wiec spokojnie mozna tez zaczac od dwójki, trójki sa chyba od 5 kg wiec dwójek nie ma co tez za duzo kupowac bo szybko przejdziemy na trójki- przynajmniej tak mysle- moze jakas doswiadczona mama sie wypowie od ktorego miesiaca mniej wiecej przechodzi sie na 3.

• Mamusia
Hej Mamuśki 🙂
Wreszcie odpoczywam w ciąży 🙂 Byliśmy dziś z mężem i psem pół dnia w lesie. Spacer, piknik - fajnie było, tylko potwornie gorąco.
Ja też mam jedną paczkę 1 i jedną paczkę 2. Uważam, że na początek wystarczy. Zawsze przecież uda się dokupić. Poza tym dowiedziałam się, że w szpitalu, w którym chcę rodzić pieluchy są na stanie jako tzw. socjal. Tak samo podobno z wkładkami, podkładami. Zobaczę jutro czy to prawda. Mam zamiar udać się na porodówkę w celu potwierdzenia tych rewelacji 🙂
A co do pieluch wielorazowych mamy chwilowe zawieszenie broni i nie wracamy do tematu. Rozmawiałam ostatnio z kolegą, który je używał przez tydzień. Mówi, że kupili za 500 zł i po tygodniu sprzedali za 120 i cieszyli się, że ktoś je w ogóle chciał. Twierdzi, że nawet gdyby mu do nich dopłacali nie chciałby z nich skorzystać. Chyba ich będę musiała umówić na pogawędkę 😜