Skocz do zawartości

MAMUSIE PAZDZIERNIKOWE!!! | Forum o ciąży

belen

Rekomendowane odpowiedzi

• Odpowiedzi 5,6 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Karolka, dopytuję, bo wszyscy dookoła mnie cisną, że albo w gondoli, albo w rożku, a jak mówię, że we foteliku go będę wieźć to mnie wyśmiewają, bo jak takie małe dziecko chcę w fotelik włożyć. Niby mamy blisko do szpitala, jakieś 6-7km no ale bezpieczeństwo wg mnie jest najwazniejsze...

• Mamusia
nie rozumiem co w tym takiego dziwnego 😮 przeciez te najmniejsze foteliki sa przeznaczone dla noworodkow. mozna tez w gondoli jesli to nie jest daleka podroz, ale skoro macie fotelik to po co...a jak bedziecie jechac w dalsza podroz, to w czym macie dzidzie niby przewozic jak nie w foteliku? Mojej malej bylo wygodnie 🙂

• Mamusia
Emma, tylko fotelik przeznaczony dla dzieci 0-13 kg! Gondole są wygodne dla dziecka, które leży jak w wózeczku, ale żadna gondola nie będzie tak bezpieczna jak fotelik z co najmniej 3 punktami bezpieczeństwa. Też nie wiem, co dziwnego w przewożeniu niemowlęcia w foteliku dla niego przeznaczonym. Wejdź sobie na stronę http://fotelik.info/ Tam jest dużo informacji o bezpiecznym przewożeniu dziecka samochodem. I broń Boże żebyś przewoziła dziecko tylko w rożku! Kolizję można mieć 100 metrów od wyjechania z parkingu. Zresztą nawet nie wiem, czy takie przewożenie dziecka bez fotelika nie jest karane mandatem i punktami karnymi.
A jeśli chodzi o przewożenie dziecka samochodem w gondoli to i tak można tak przewozić tylko i wyłącznie w gondolach przeznaczonych do montażu w samochodzie np. Bebe Confort Windoo Plus. Ale one już chyba nie są produkowane. Chcieliśmy taką kupić, ale ostatecznie postawiliśmy na fotelik.
Trzymam kciuki za Nacudję 🙂

• Mamusia
Karolka, no właśnie nie wiem o co chodzi, bo przecież fotelik mamy od 0 do 13 czy 18 kg już nie pamiętam...i skoro jest przeznaczony dla takiego maleństwa, to też wydaje mi się, ze powinno być ok. Moja mama np. twierdzi, że wogóle to go zawiną w rożek opatulą kocem, pielucha na buzie i do domu...że żadnych kombinezonów czy czegoś w tym rodzaju mam nie szykować...głupieję...

• Mamusia
Deira, ja to doskonale wszystko wiem i rozumiem...ale jakoś nie mogę ich przekonać..już im nawet powiedziałam, że jak leżałam w szpitalu, to mi powiedzieli, że nie wypiszą dziecka do domu jak nie będzie fotelika...to mój M zaraz wywody, że on pójdzie do ordynatora, ze go nie stać na fotelik i żeby on nam go kupił i bla bla, głupie gadanie nie wiem o co i po co...(tym bardziej ze ten fotelik mamy)...

• Mamusia
Ja też uważam ,że rożek jest mało bezpieczny zwłaszcza jak kawałek drogi z dzidzią trzeba przejechać. Poza tym chyba można za coś takiego dostać mandat. Ja swojego maluszka też zamierzam wsadzić w fotelik mam Roana od 0 - 13 kg Mikołajek lubił w nim jeździć i było mu chyba wygodnie bo jak zmieniliśmy mu na większy Maxi - Cosi to z początku nie chciał i płakał.

• Mamusia
Larosa, on od roku jeździ bez dowodu rejestracyjnego bo zgubił i nie ważne że pierwsza kontrola policji i już ma mandat w kieszeni...on ma radio i uważa, że to go przed wszystkim uchroni...powiem Wam, że głupia sprawa, a mam przez to straszny stres...

• Mamusia
Kochana nie stresuj się jak maluszek wróci do domu w gondoli też się nic nie stanie ale nadejdzie taki dzień kiedy trzeba go będzie wsadzić do fotelika i najlepiej żeby go przyzwyczajać jak najwcześniej. Na przekonanie męża masz jeszcze 2 tygodnie może przez ten czas zmieni zdanie a póki co nie denerwuj się bez potrzeby.

• Mamusia
Emma, musisz przemówić do rozsądku swojej mamie i M. No przecież tu chodzi o bezpieczeństwo dziecka...
U nas też w szpitalu pytają się jak będę wracać do domu i jeśli samochodem, to muszę mieć fotelik w szpitalu, bo mnie nie puszczą z dzieckiem.
A poza tym, tak jak pisałam - przepisy ustawy Prawo o Ruchu Drogowym nakazują bezwzględnie przewożenie dziecka w fotelikach do tego przeznaczonych a z przepisami nie ma co dyskutować.
Tak swoją drogą niedawno widziałam scenkę - facet, kierowca prowadzący samochód dostawczy na drodze szybkiego ruchu trzymał chyba 2-letnie dziecko, chłopca na swoich kolanach 😮 😮 😮 Po prostu debil... Nie wierzyłam własnym oczom, że można być tak bezmyślnym, W razie wypadku, dziecko leci przez przednią szybę jak pocisk... 🤢

• Mamusia
Emma, ja mysle ze nawet nie ma co z nimi dyskutowac!!! przeciez to jest karalne i niebezpieczne dla dziecka!!! Za przewozenie dziecka bez fotelika grozi wysoki mandat, a argument ze kogos nie stac na fotelik absurdalny- ordynator zapewne go wytsmieje i powie mu ze jak go nie stac na fotelik to po co mu dziecko 😮 no bo jak kogos stac na dziecko to chyba na fotelik tym bardziej.

• Mamusia
Emma posadź swojego M na brzuszku i niech przeczyta co tu napisałyśmy może to poskutkuje jak zobaczy opinie innych mam 🙂 🙂 🙂 Zobaczy ,że to nie jest tylko Twoje zdanie ale ,że wszystkie uważamy ,że dziecko od początku swojego życia powinno jeździć w foteliku!!!

• Mamusia
to w sumie nie lekarz okresla waghe tylko komputer na podstawie wielkosci główki,brzuszka i kości udowej 🤨 ale wspolczuje nam mowila gin ze maly wazy okolo 2300 1,5 tyg temu tteraz idziemy we wt. mam nadzieje ze tyje 🥴 trzymam kciuki za to malenstwo zeby wsio bylo ok 🥴

• Mamusia
danusia1985 napisał(a):
Tak wiem ze jest granica bledu ale tu okazala sie strasznie duza. Juz nie o lekarza chodzi tylko o to czemu takii malutki byl 2 tyg przed terminem...

Szwagier dzwonil ze lekarz powiedzial - ze woz albo przewoz- albo zaskoczy i zacznie oddychac albo nie....

Miejmy nadzieję ,że wszystko skończy się dobrze. A wiadomo dla czego samodzielnie nie oddycha?