Skocz do zawartości

krzywa cukrowa | Forum o ciąży

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Dziewczyny mam banalne pytanie- na czym polega badanie na krzywa cukrową bo zlecił mi wczoraj lekarz i na moje pytanie odpowiedział wymijająco że pije się glukozę. Słyszałam same straszne rzeczy o tym badaniu i chciałabym zeby się wypowiedziały osoby które to już mają za sobą.
Dlaczego robią mi to badanie skoro poziom cukru jest zawsze idealny? Czy jedno z drugim nie ma związku czy jak...? 🥴

Z góry Wam dziękuję 🙂

• Mamusia
Ja wybieram się na to badanie jutro, ponoć to nic przyjemnego, najpierw pobierają krew, poźniej pije się rozpuszczoną w wodzie glukoze, 2 godziny trzeba poczekać na siedząco najlepiej i pobranie krwi po raz drugi. Jeśli wynik nie wyjdzie to trzeba powtórzyć badanie z tym że zwiększa się ilośc glukozy do wypicia. a to wiem od moich kolezanek które miały takie badanie. i robi się je miedzy 24-26 tc.

• Mamusia
To jest moja 3 ciąża i miałam robione to badanie już dwa razy.
Wcale nie było straszne, trzeba zabrać ze sobą jakąś ciekawą książke i wcale nie jest powiedziane, że musisz siedziećna miejscu. Ja sobie wychodziłam na spacer, ale ważne było, żeby wrócić na czas.
Głowa do góry 😉
Przeżyjesz 😆 😆 😆

• Mamusia
Hej ja już jestem po tym badaniu i rzeczywiście to nic przyjemnego - na sam zapach robi się niedobrze (ja miałam glukoze w plastikowej butelce strasznie śmierdzi chyba tym plastykiem), słyszałam, że można właśnie sobie wcisnąć sok z cytryny i to nie zmienia wyniku, jest tu gdzieś n forum "glukoza" czy coś tylko musisz głęboko poszperać 🙂 to sobie poczytaj co dziewczyny piszą 🙂 ja o tej cytrynie dowiedziała się dopiero po badaniu, a przydatne było zatkanie nosa przy przełykaniu i jakoś wypiłam hehe 🙂 ale co się nie robi dla naszych maluszków co nie?! hehe 🙂 będzie dobrze! Pozdrawiam.

• Mamusia
Hej ja już jestem po tym badaniu i rzeczywiście to nic przyjemnego - na sam zapach robi się niedobrze (ja miałam glukoze w plastikowej butelce strasznie śmierdzi chyba tym plastykiem), słyszałam, że można właśnie sobie wcisnąć sok z cytryny i to nie zmienia wyniku, jest tu gdzieś n forum "glukoza" czy coś tylko musisz głęboko poszperać 🙂 to sobie poczytaj co dziewczyny piszą 🙂 ja o tej cytrynie dowiedziała się dopiero po badaniu, a przydatne było zatkanie nosa przy przełykaniu i jakoś wypiłam hehe 🙂 ale co się nie robi dla naszych maluszków co nie?! hehe 🙂 będzie dobrze! Pozdrawiam.

• Mamusia
Hej!

Ja miałam badanie na tolerancję glukozy po dwóch godzinach po podaniu- 75g. Badanie nie jest ani straszne ani nieprzyjemne.
Badana jest najpierw krew na czczo - poziom glukozy, jeżeli jest ok dopiero wtedy pije się rozpuszczoną w wodzie glukozę (do której warto wcisnąć sobie sok z pół cytrynki 🙂) I potem po dwóch godzinach ponowne pobranie krwi i zbadanie poziomu glukozy. Prze dwie godziny nie trzeba siedzieć w miejscu. Nie wolno oczywiście nic jeść i pić oprócz czystej wody, której wypity kubek zaraz po wypiciu glukozy bardzo dobrze niweluje bardzo słodki smak w buzi.

• Mamusia
ja dzis miałam robioną krzywą a jestem w 21 tc.siedziałam godzinke po wypiciu,ale mniej wypiłam bo 50g.kurcze nie wiedziałam że mozna z sokiem z cytryny pić a to moja 2 ciąża z tym badaniem.badanie nie jest takie złe,po za jednym-słodkim jak cholera drinkiem:Pale da sie przeżyć!!! 🙂to badanie jest na pewno dokładniejsze,no i na pewno baaardzo wskazane dla ciążóweczek.raczej obowiązkowe!!

• Mamusia
Witam kobietki,
Badanie to jest obowiązkowe dla każdej kobiety po 20 t.c., mniej więcej ok.24. Rzeczywiście pół cytryny miejcie koniecznie w torebce i wyciśnijcie sok do tego przepysznego napoju (nie zmienia to wyniku badania). Bez soku często zdarzją się zwroty zawartości kubka, pilnujcie żeby woda do glukozy nie była ciepła - to potęguje odruch wymiotny. Po badaniu raczej nie należy zbytnio się ruszać - bo jak wiadomo ruch powoduje spadek cukru we krwi i to może zakłócić wynik badania - będzie po prostu nie adekwatny, najlepiej przesiedzieć z książką w poczekalni. Po obciażeniu 50g pobierają krew po godzinie, po 75g po godzinie a następnie po dwóch, jeśli poziom cukru spada - JEST OK.

• Mamusia
Dzieki wielkie za tyle odpowiedzi. Słyszałam że badanie jest nieprzyjemne właśnie ze względu na smak glukozy, jej czeste zwracanie i picie od nowa :/ Koleżanka nastraszyła mnie że jest okropnie ale skoro mówicie że mozna tam wcisnąć cytrynę to wezmę ze sobą i poproszę pielęgniarkę o w miarę zimną wodę.

Przeraża mnie to siedzenia w jednym miejscu. Chyba zwariuję w tej poczekalni.

• Mamusia
hej dziewczyny !! własnie wróciłam z badania,było dobrze 🙂 pół cytrynki wcisnęłam i jak dobra lemoniada smakowało 🙂l oczywiście z zimną wodą, a po wypiciu mój synuś oszalał jakby jakiegoś red bula wypił tak zaczął kopać, ale on tak reaguje na słodkie 😁 pozdrawiam i nie ma się czego bać!!

• Mamusia
Ruda Rybka napisał:
Dzieki wielkie za tyle odpowiedzi. Słyszałam że badanie jest nieprzyjemne właśnie ze względu na smak glukozy, jej czeste zwracanie i picie od nowa :/ Koleżanka nastraszyła mnie że jest okropnie ale skoro mówicie że mozna tam wcisnąć cytrynę to wezmę ze sobą i poproszę pielęgniarkę o w miarę zimną wodę.

Przeraża mnie to siedzenia w jednym miejscu. Chyba zwariuję w tej poczekalni.

Kochana zabierz ze sobą jakąśdobrą książke i dasz rade. Mam nadieje, że wynik będzie w porządku.
Pozdrawiam.

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
u mnie wyniki wyszły podwyższone 😞norma jest 7.8 a ja miałam 8.4 tyle ze jadłam przed mandarynki...dzień przed jakies 5 sztuk ale za to 3 dni wczesniej ze dwa kilo!!!!wiec przesadziłam .we wtorek mam powtórkę tyle że więcej i dłużej to bedzie trwało bo dwie godzinki 😞ale tym razem wezmę sobie cytrynkę 🙂mam nadzieje ze teraz wyjdą dobrze wyniki!!!!nie jem słodkiego od kilku dni,owoców też...a tak mi sie chce. 😞

• Mamusia
byłam dzisiaj na krzywej...o dziwo glukoze wypiłam szybciej bo w 5 min.w piątek wyniki u gina... 😞.wziełam ze sobą cytrynkę ale zapytałam jeszcze pani pobierajacej krew czy mozna sobie ja zapodac i ona zakazała...powiedziała że to zmienia metabolizm i nie wolno.wiec nie zapodałam

• Mamusia
milcia26 napisał:
ata widzę że masz nową fotkę:Pi włoski 🙂ale masz brzusio ...całkiem spory jak na 14 tc 🙂ładnie wyglądasz.pozdrawiam

Oj spory, ale ciesze sie, że jużwidać. Łatwiej mi jest uwierzyć w moje szczęście 🙂 🙂 🙂