Skocz do zawartości

czerwiec 2010 :) czy ktoś dołączy ?? | Forum o ciąży

szalona

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Ja wróciłam od dentysty i bolało mocno ale jokoś dałam rade i 2 marca chce wyjąc mi lekarstwo i ciekawe co będzie robiła dalej. Mi też wczoraj twardniał brzuch ale jak siedziałam trochę za długo u cioci 😉kupilam juz glukoze bo za tydz w pt ide na test. ciekawe jak bedzie 😉 mój mąż jest starszy ode mnie 5 lat a wygląda na 22 jak ja he he, ale w maju kończę 23 lata a on 28 w pazdzierniku... 😉

• Odpowiedzi 24,9 tys.
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• zuziek

2811

• laaf

3647

• Anulka81

2446

• kwasiek_

2548

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Ja od dzisiaj zaczynam szkołę rodzenia i mam ją za darmo 🙂 Na dzisiejszych zajęciach ma być spotkanie z psychologiem czy tam psychoterapeutą o wychowaniu dziecka.

Kwasiek, ja też mam taki kojec-poduszkę (link u Sylwii-bo mam też z tej firmy)i rewelacyjnie mi się śpi, wreszcie nie mam problemu z ułożeniem się. Poduszkę mam z 1,5 m-ca.

Angela dobrze, że poszłaś do dentysty, może założyła lekarstwo, żeby uniknąć leczenia kanałowego (?), ja tak miałam - w październiku założyła mi lekarstwo i po 2 m-cach tylko załatała mi ubytek.

• Mamusia
Witajcie kobitki 🙂 🙂

Ania ,ja już od jakiegoś tygodnia piorę i prasuję na bieżąco to co mi przysyłają ... a zasadzie mam już całą wyprawkę , dużo kupiłam na Allegro ...
W niedzielę dostałam od koleżanki świetne wiklinowe łóżeczko na pierwsze miesiące życia maluszka , super sprawa bo jest mniejsze niż standardowe i bez problemu mogę je postawić koło naszego łóżka ... do tego łóżeczka super mi pasuje becik który dostałam od mojej św pamięci babci , a w zasadzie poszewka na becik , śliczna jest , chociaż z "wiekiem" z białej zrobiła się ecru.- ma prawie 60 lat !!! 🙂... i pamięta dzieciństwo mojego taty 🙂

apropos wieku mężów ... mój pewno sporo zawyży teraz średnią 😉, jest ode mnie o 13 lat starszy (w maju skończy 45lat) 🙂

miłego dnia mamuńki ... a ja lecę do fryzjera , bo już wyglądam jak czupiradło!!! buzki 🙂

• Mamusia
natka ale zazdroszczę Ci tej pościeli 🙂Na pewno bedzie pieknie wygladac do takiej wiklinowej kołyski 🙂

Ale mam dzisiaj lenia,nic mi sie nie chce, dobrze , ze mam juz
obiad gotowy 🙂

Anulek super, ze szkole rodzenia masz za darmo 🙂.Czekam na relacje po pierwszych zajeciach.I jak w koncu zapisalas sie na joge lub gimnastyke?

Ja bym sobie pochodzila na basen, ale w taka zime to jakos nie bardzo mi sie chce.Poza tym mam obawy, ze podlapie jakas grzybice lub inne swinstwo a tego to mi najmniej trzeba.

• Mamusia
Na jogę i ćwiczenia nie zapisywałam się, bo wystarczy przyjść - koszt 20 zł za 1 zajęcia. Szkoda, bo jakby były zapisy lub wykup karnetu to zaczęłabym już chodzić, a tak leniuszek znowu we mnie się odzywa 😉 Może jeszcze się zmobilizuję,bo wcześniej miałam taki zapał.
Może w szkole rodzenia będą w planach jakieś ćwiczenia.

• Mamusia
Anulka faktycznie juz pisałas o tym 🙂A ja gapa jestem i zapomnialam, ze czytałam dlaczego na razie sobie odpuszczasz ☺️

Własnie czytałam artykuł"z kim do porodu" i tak sie zryczałam jak glupia, bo ładnie opisywali role meza w czasie porodu, ze az plakac mi sie zachialo.Ja mam chyba dzisiaj jakis zjazd hormonalny.

• Mamusia
hi laseczki (nie wazne ze z brzuszkami). wlasnie z tym ciagnieciem to jak wstaje czuje ale widze ze nie tylka ja mam z tym problem. Ja ide do szkoly rodzenia od 1.03 bo tak zaczyna sie kurs, to nie jest kruszyna za wczesnie, Tobie w sumie kazala dosyc pozno...czytalam ze powinno sie konczyc w 8 m-cu bo nigdy nie wiadomo czy sie wczesniej nie urodzi...ale wiadomo ze roznie mowia polozne...
Natka super taki kosz i posciel to tak jak Zuziakowe lozeczko 🙂 to musi byc piekne 🙂
Ja za szkole rodzenia za 14h place 250 zl
jakos za pranie ciuszkow jeszcze sie nie biore...poczekam'
Koniecznka to swiatelko widac w tunelu kuchnia zrobiona 😆
widze ze tylko ja mam meza jak narazie mlodszego:P ale tak to jest z wiekiem siega sie po mlodsze:laugh: :laugh: :laugh:

• Mamusia
a no moje łóżeczko na pewno ma ponad 40 lat 😉 hihihi będzie pięknie 😜

już się nie mogę doczekać poniedziałku :P będe mieć USG i może się dowiem czy mam Zuzie czy Dominika w brzuszku 😜 hihihi chociaż moja ciocia (wróżka normalnie bo nigdy się nie pomyliła co do płci dziecka :P ) od razu jak mnie zobaczyła powiedziała że bedzie dziołszka :P hehe po za tym mój Adaś chce córcie jego rodzice wnusie hehe a mi to obojętne byle zdrowe się urodziło :P hihi i tak bede bardzo mocno kochać :P

ja do żadnej szkoły rodzenia nie bede chodzić :P nie mam czasu zbytnio na to... chociaż wiem że bardzo pomaga 😜

a co do leniuszka to cały dzień śpie :P za dużo cukru w organiźmie :P po tej całej glukozie zjadłam dwa pączki hihihi i ciasteczka :P a na kolacje zamawiamy z mężusiem pizze bo mam cholernego smaka :P z telepizzy :P

• Mamusia
Laaf to ja jestem druga 🙂 bo też mam młodszego męża o calutki rok:P Pamiętam jak mówiłam, że chłopak to musi być starszy... a życie zrobiło swoje 😉

Kruszynka szkoła rodzenia od kwietnia to trochę późno, ale może będą to jakieś zajęcia "w pigułce"? 🙂

Anulka a jak po Twoich pierwszych zajęciach? Dowiedziałaś się czegoś ciekawego, godnego powtórzenia?? 🙂

Laaf i Zuziek trzymam kciuki za jutro... dajcie znać co tam w brzuszkach nosicie (hehe pod warunkiem, że będą się chciały dzieciaczki ujawnić)

• Mamusia
Agulka, Waja ale ja jutro nie mam USG tylko w poniedziałek :P laaf chyba też :P ale tego nie wiem

a co do chłopaków starszych od siebie to ja zawsze miałam starszych ponieważ z takimi potrafiłam się dogadać i miałam wspólne tematy tak się składało że w moim wieku czy młodsi byli mało interesujący :P a ja potrzebuje pogadać z osobą inteligentną :P hihi

• Mamusia
Hej 🙂 polatałam, pobiegałam, ale czuję się dobrze - fizycznie i psychicznie, bo w końcu udało nam się dojechać do stolarza i zamówić meble :P:P tzn. wszystko jeszcze na etapie projektowania, ale grunt, że sprawa ruszyła i nie stoimy w miejscu 🙂

Dzięki dziewczyny za opinie odnośnie tej poduchy - będę musiała ją kupić, bo wiercę się w łóżku godzinami - na brzuchu nie ma jak, na plecach niewygodnie (kręgosłup boli), a na boku bolą stawy biodrowe 🥴

Co do wieku mężów, to mój jest 2 lata starszy ode mnie. I wg mnie nie wygląda na 27 lat 🙂 ja w sumie na 25 też chyba nie wyglądam, bo starsze panie patrzą się na mnie zgorszone ze wzrokiem mówiącym "taka młoda, a już w ciąży!" 😁 cóż, będziemy wzbudzać powszechne zainteresowanie - dwójka dzieciaków z dzieciakiem 😉

Strasznie chce mi się spać. I jeść. Idę podgrzać sobie kopytka, potem się szybko umyję i padnę.

Dobranoc dziewczyny.

• Mamusia
Dziewczyny, dziewczyny czy ja moge sie pochwalic?
Ok, zadna nie protestuje to sie chwale przed chwila kupiliśmy kocyk

http://allegro.pl/item914759573_kocyk_niemowlecy_76x102_mikrofibra_pupil.html

Problem byl z kolorem mi sie podobal pomaranczowy lub bezowy mezowi rózowy.Musielismy grac w paier, nozyczki kamien.Wygral rozowy 🙂A Malutka miala nie wiedziec o istnieniu koloru rózowego 😉Ale radocha!!!! 🙂 🙂 🙂

• Mamusia
Kurzcze a ja znowu dziś dzień nasprzątanie mialam 🙂

Ja już w sumie mam też wszystko dla Juli. Brakuje mi tylko kilku drobiazgów. Wózek kupują rodzice, łóżeczko tylko przywieźć i kupić wanienkę. Jeszcze nie zaczęłam prania ciuszków, bo jak ktokolwiek przychodzi to pokazuje:laugh: ,więc trochę by sie ubrudziły do czerwca:P
Jejkuuuu ale to jest super uczucie po prostu bajka!!!!

Ja idę w piątek do ginki, ale bez usg 😞 Za to 3 marca idę na 3d 🙂 🙂 🙂 🙂 oby sie płeć nie zmieniła, bo wszystko różowiutkie:laugh:

• Mamusia
my z moim Adamem tak samo wyglądamy jak dzieciaki :P hehe i dlatego liczę się z komentarzami na temat tego że dzieci mają dzieci... ale szczerze mam to gdzieś :P hehe

kurcze lukałam na forum marcówek i one się już rozpakowują 🤪 🤪 a tu luty się jeszcze nie skończył :P już tak niedługo to my bedziemy z niecierpliwością czekać na te małe szkraby :P

też już lece spać dobrej nocki 😘

Laaf no faktycznie światełko w tunelu. Wkońcu można będzie jakoś normalnie mieszkać. Jeszcze kanapa do pokoju i będzie już prawie wszystko...
Ja za 15h zajęć w szkole rodzenia zapłacę 35h i też zaczynam kurs od 1 marca.
Mój Misiek jest ode mnie młodszy 4 lata, także Laaf nie jestes sama 🙂

Dobrej nocki Kochane...

• Mamusia
Dziewczyny, pierwsze zajęcia za mną 🙂

Dzisiaj było o wychowaniu dziecka od narodzin do skończenia roczku: rozwój, żywieniu dziecka, więź z rodzicami. O niektórych tematach już słyszałam albo czytałam.

Pani (psychterapeuta i pedagog) prowadząca wykład zwróciła szczególną uwagę (o czym same wiemy):
1) żeby dziecka na siłę nie uczyć siadać lub chodzić. Jak będzie gotowe to samo zacznie siadać, pełzać, raczkować i chodzić, my możemy być najwyżej pomocne. I nie mamy patrzeć na inne kobiety i porownywać rozwój naszych dzieci, np. jedne dziecko zacznie chodzić mając 10,11 m-cy a inne 1,5 roku.
W przypadku kiedy zaczniemy dziecko za szybko sadzać, bo niby już powinno i na długo pozostawiać w takiej pozycji, to potem może odbić się tym, że nasza pociecha będzie miała skoliozę albo problemy z kręgosłupem.
2) o tym też wiemy - na początku gaworzymy do dziecka, jednak im będzie starsze to musimy nazywać rzeczy po imieniu, np. kot/kotek robi miau, piesek robi chau. Powiedziała, że przychodzą do nie rodzice z 5, 6-latkami i pokazując na obrazku kota, one zamiast powiedzieć: to jest kot/kotek mówią miau.
3) na marginesie dodała też, że w późniejszych latach nie narzucać dziecku zajęć, konkretnego kier. wykształcenia. Np. możemy zapisać 7-latka na jakieś sportowe zajęcia, czy dziewczynkę na balet, jeżeli będzie chciało chodzić to fajnie, a jak nie to nic na siłę. Dziecko chcąc spełnić marzenie rodzica często podporządkowuje się i potem jest nieszczęśliwe.
4) zwracać uwagę na zachowania/reakcje dziecka, chociaż powiedziała że intuicyjnie będziemy same to robić, żeby można było odkryć czy dziecko nie jest np. autystyczne. Wtedy warto odwiedzić nawet 3 specjalistów, bo czasami idąc do jednego nic nie dowiemy się, bo on powie: dziecko zdrowe, jest wszystko w porządku, a rzeczywistość może być inna.

Mówiła też o pomocy tatusiów przy dziecku, żeby uważać i nie kupować zabawek Made in China szczególnie jak dziecko będzie na etapie brania wszystkiego do buzi, o chodzeniu na basen nawet z kilkumiesięcznymi maluszkami.

A najciekawsze było info, że najczęściej dzieci mające ADHD, to dzieci urodzone przez CC. Spowodowane jest tym, że przy CC nie ma takiego wysiłku i nie wydziela się adrenalina jak przy SN. Jednak jest na to sposób, jak dziecko skończy m-c można delikatnie z nim ćwiczyć na zasadzie prawy łokietek do lewego kolanka, pobudza się wtedy półkule mózgu do pracy.

Następne zajęcia mam w przyszłym tygodniu:
- poniedziałek o oddychaniu (razem z mężem)
- środa - najpierw sama - wykład połogu, o pielęgnacji noworodka, kosmetykach Mustela, potem z mężem o kąpieli noworodka
- czwartek - przewijanie, masaż maluszka (razem z mężem).

Ogólnie jest 19 spotkań, jak już pisałam ja mam za darmo, a tatuś jak chce uczestniczyć to płaci jednorazowo za wszystkie zajęcia 80 zł.

A mój Sebek jest 3 lata starszy 🙂

Ale napisałam się...

Życzę dobrej nocki 🙂