Skocz do zawartości

siusianie na nocnik | Forum o ciąży

Karulina

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Hej, mam kłopot z siusianiem na nocniczek/ubikacje. 🥴 Syn wie że chce mu sie siusiu, potrafi to zakomunikować ale chce siusiac tylko w pieluchę 😞 😞 Potrafi wstrzymywać siusiu,ale wysadzony na nocnik nic nie zrobi, prosi wręcz żeby muz założyć pieluchę.Może to być związane z wizytą u chirurga i oczyszczeniem siusiaka. Boję się że takie wstrzymywanie może mu zaszkodzić
Proszę o jakiś sugestie jak pomóc synkowi a może poczekać , nie naciskać i sam się przełamie? ☺️

• Mamusia
Ciężko podać Ci gotową receptę bo każde dziecko przechodzi ten etap po swojemu. Na pewno nie naciskać bo to działa na odwrót. Mogę Ci powiedzieć jak było u nas. Nocnik stał, ale był bee. W pewnym momencie nam się połamał dlatego, że mały się raczej nim bawił niż robił siusiu. Zainteresowało go natomiast co my robimy na ubikacji. Dlatego poszłam za ciosem i kupiłam małemu podest i nakładkę na sedes. Do tego zapaszek do psikania tuż obok żeby dosięgał. No i się zaczęło. Najpierw korzystając z ubikacji robiłam z siebie totalnego pajaca. Wydawałam śmieszne dźwięki. Cieszyłam się jak ja zrobiłam siku i mówiłam mu zobacz jaka mama jest grzeczna dziewczynka 😁 Ubaw po pachy. Ale nadszedł dzień kiedy mały zawołał siku i jak z procy wystrzelony poleciał do łazienki. Szybko nakładka i pierwsze siku i...kupka 🤪 Zaczęłam bić mu brawo, klaskać cieszyć się, wiwatować ehehehe 😁 Pewnie sąsiedzi myśleli, że się kleju nawąchałam 😜 Po wszystkim pozwoliłam w nagrodę mu psiknąć zapaszkiem, spuścić wodę i...powiedziałam, że opowiem tatusiowi jaki nasz synek jest duży i mądry już! Myślałam o skypie wieczorem, ale o 8smej rano musiałam dzwonić do TZ z mega ciekawą informacją 😁 Więc może jako zabawę to potraktujcie. Bez nacisków. Aaa no i my zaczęliśmy w wakacje, a do dziś przyznam , że raz na jakiś czas zdarzy się wpadka. Ale i tak jest o niebo lepiej, a pampers póki co tylko na sen.

• Mamusia
Ja kupilam grajacy nocnik (przerobilam 4 zwykle i jak juz usiad to jak robil siusiu to poza nocnik bo mu pisiorek wystawal)
Z tym grajacym zawsze sie zarzekalam, no ale zaryzykowalam.
I zaczal pieknie robic bez problemu po 2dniach melodyjke wylaczylam, zeby pozniej nie bylo problemu ze nie gra jak np jestesmy poza domem no i tak oto Maly nauczyl sie sisi wszedzie 🙂
Po 5dniach wyszlismy juz poza dom bez pieluchy i tak zostalo do dzisiaj, z 2jka tez problemu nie ma na szczescie 😉
Olaf mial 2latka i 5miesiecy. Wszesniej robil na wc ale pozniej mu sie odwidzialo cos i na nocniku byl ryk jak i na wc wiec go nie zmuszalam.

• 3 miesiące później...
  • Mamusia
Witam ja tez mam ten sam problem z nocnikiem nie chce chodzic w pielusze i cały czas płacze zeby mu sciagnac na nocnik nie chce siadac płacz jest przy tym niemiłosierny a na kibelek usiadzie z ochota nawet wie do czego słuzy papier ale posiedzi i nic za to jak zejdzie z kibelka to zaras siusiu zrobi byle gdzie i woła mama sisiu''takze mysle ze narazie go nie zmuszam sam zrozumie to samo mialam z moja corka nauczyła sie dopiero latem jak w samych majteczkach chodziła takze czekamy do lata 🥴pozdrawiam

• Mamusia
moja Corka ma juz 21mcy i nie ma mowy o sikaniu na nocnik. byl epizod w zeszlym roku jakby zalapala.. ale bylo, minelo. teraz nocnik t ja chyba parzy :/ wie doskonale do czego sluzy, nakladka wisi dzielnie w łazience. jak ja rozbieram do sikania i chce posadzic na nocniczku to jest ryk i woła ze chce pampka. czekamy tez do wiosny/lata jak zrobi sie na tyle cieplo ze bedzie mogla chodzic w majtach. moze zacznie jej to przeszkadzac.. szykuje mi sie dwojka w pieluchach... 😮

• 1 miesiąc później...