Skocz do zawarto艣ci

Wyprawka dla maluszka | Forum o ci膮偶y

Hancia

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Dziewczyny zbli偶amy si臋 do po艂owy wi臋c mo偶e zaczniemy wpisywa膰 tu wyprawi dla maluszk贸w i dla nas do szpitala. Wiem 偶e pocz膮tkuj膮ce mamusie mog膮 mie膰 problem wi臋c tutaj b臋dziemy gromadzi膰 spis tego co jest nam mega potrzebne a co mo偶emy sobie odpu艣ci膰 馃檪
Odno艣nik do komentarza
Udost臋pnij na innych stronach

• Odpowiedzi 72
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym w膮tku

Najbardziej rozmowne osoby w tym w膮tku

• Mamusia
Zaczn臋 od rzeczy wymagaj膮cych wi臋kszego wk艂adu finansowego 馃檪
* 艂贸偶eczko i materacyk do tego dwiema zmianami po艣cieli + moskitiera z racji sezonu komar贸w
* w贸zek
* fotelik 0-13 lub 0-18kg montowany na sta艂e w aucie
* wanienka z stojakiem ( kr臋gos艂up bardzo wam podzi臋kuje)
* termometr wielofunkcyjny
* minimum 10-15 tetr贸wek
* przewikaj i przybornik ( ja mia艂am szafk臋 z materacykiem i przybornik powieszony na 艣cianie)
* kosz na pampersy brudne i torebki do pakowania (z racji oszcz臋dzania kasy brudne pampki pakowa艂am w zwyk艂e woreczki 艣niadoniowe 馃檪)
* 2-3 r臋czniczki z kapturkiem
* kosmetyki (osobi艣cie u偶ywa艂am tylko myde艂ka w p艂ynie i balsamu z NIVEA BABY)
* waciki do uszu
* sprej do noska i frida
* proszek lub p艂yn do prania dla dzieci oraz p艂yn do p艂ukania
Odno艣nik do komentarza

• 2 tygodnie p贸藕niej...
  • Mamusia
pidi napisa艂(a):
ja wiem wiem, 偶e nie powinnam, ale czy kto艣 zastanawia艂 si臋 ile $ to wszystko poch艂onie? jak czytam te wszystkie listy to nie wiem za co si臋 zabra膰....

Pidi to zale偶y czy decydujesz si臋 na wszystko n贸wki czy jednak masz okazje i ochot臋 posiedzie膰 na rozmaitych aukcjach.

Je艣li wszystko nowe i powiedzmy w 艣rednich cenach to nawet 2-4 tysi膮ce lekk膮 r臋k膮.
Ja niestety nie mia艂am takich 艣rodk贸w i siedz膮c na rozmaitych aukcjach i grzebi膮c tam kompletn膮 wyprawk臋 opr贸cz ciuszk贸w i pampers贸w z nie kt贸rymi koniecznie nowymi rzeczami wyda艂am ok 1000z艂 z tym 偶e w贸zek dosta艂am, a ciuszki kupowa艂am po lumpeksach bo s膮 wg mnie naprawd臋 艣wietnej jako艣ci 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
mi chodzi艂o bardziej o te wszystkie malutkie akcesoria, kt贸re s膮 niezb臋dne. tez mamy plan aby np w贸zek czy 艂贸偶eczko kupi膰 u偶ywane. na pewno wyjdzie taniej... na szcz臋艣cie mamy jeszcze troszk臋 czasu 馃槈 chocia偶 chcia艂abym aby by艂 ju偶 np luty i ju偶 bardziej z g贸rki. przynajmniej mo偶e nie chodzi艂abym ju偶 do pracy 馃槈
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Kasiu z pierwszej listy opr贸cz 艂贸zeczka w贸zka i przybornika oraz po艣cieli jakie艣 250z艂 tak kupuj膮c przez allegro np od jednego sprzedawcy to mo偶na i taniej. Druga lista przybory do karmienia te偶 mo偶na w 200z艂 si臋 zamkn膮膰 馃檪
Ja teraz dla kuzynki zamawia艂am to na wyprawk臋 wyda艂a 600z艂 na same te drobiazgi no ale jak si臋 ma kas臋 to i si臋 wydaje 馃檪 a zamawia艂am u tego sprzedaj膮cego 馃檪 http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2986379
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Dziewczynki, od razu uzbrajacie si臋 w smoczek?
Kiedy艣 przeczyta艂am tak膮 "rad臋", 偶e smoczek zawsze mo偶na zabra膰 lub zamieni膰 na jak膮艣 zabawk臋, a dziecko, kt贸re b臋dzie mia艂o potrzeb臋 ssania zabierze si臋 za paluszka....a niestety jego nie odbierzesz- jak to interpretowa膰, jako bzdur臋 czy wzi膮膰 pod uwag臋?
Co o tym my艣licie? Jak to rozwi膮za艂y艣cie z poprzednimi maluszkami- bo jest chyba tu kilka takich Pa艅 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Przy Bartku smoka poda艂am w szpitalu gdy偶 by艂 na艣wietlany na 偶贸艂taczk臋, wi臋c aby spokojnie le偶a艂 piel臋gniarki skonsultowa艂y ze mn膮 smoczek i przyj膮艂 si臋. Niestety a偶 do teraz i akurat mamy okres odzwyczajania ju偶 chyba 10-ty 馃槥

Kupie na zapas smoczek przyda si臋 to przyda nie to nie 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
do listy dopisuje:
obinaczki do paznokci
szczoteczka do wlosow
gaziki plus cos do przemywania pepka
sol fiziologiczna do przemywania oczu/przegotowana woda

Osobiscie laktatora nie uzywalam, a sciagalam sobie pokarm recznie (o wiele szybcie szlo mi w ten sposob 馃榿).I mysle ze nie ma co sie na poczatku zaopatrywac w koldre i poduszke dla maluszka.To bedzie kwiecien, bedzie cieplo wiec kocyk w zupelnosci wystarczy.Przynajmniej mi takie rozwiazanie sprawdzilo sie przy Mai, a ja urodzilam na koniec kwietnia.No ale kazdy zrobi jak uwaza 馃檪
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Magda czy Ty u widzisz jak膮艣 Pani膮 馃檪 na Pani膮 trzeba mie膰 wygl膮d i kase 馃槣

Ja kupowa艂am du偶o rzeczy u偶ywanych i si臋 tego nie wstydzi艂am, a kupowa艂am ubranka w贸zek i 艂贸偶eczko u偶ywane i wcale nie by艂y gorsze od tych nowych. Jedyne co nowe to kupili艣my wanienk臋 butelki, smoczki, tetr贸wki oraz ubranka na wyj艣cie z szpitala mia艂am te偶 nowe. A i co do nowego to na 100% fotelik samochodowy jako艣 u偶ywanym nie wierze.
Na wyprawk臋 wydali艣my co艣 ok 1000z艂 plus pampersy
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Dzisiaj spisa艂am sobie na kartk臋 co potrzebne dla Mamusi a wi臋c tak zale偶y od szpitala i og贸lnie ale ja przy Bartuniu mia艂am w torbie:

* 3 koszule delikatnie od g贸ry odpinane
* pi偶am臋 tak膮 normaln膮
* biustonosz do karmienia, dla mnie wydawa艂 si臋 beznadziejny wi臋c ratowa艂 mnie sportowy co艣 tym stulu klik.
* wk艂adki laktacyjne
*Majtki poporodowe , niestety w moim przypadku si臋 nie sprawdzi艂y i m膮偶 przywi贸z艂 mi zwyk艂e bawe艂niane w kt贸rych czu艂am si臋 o niebo lepiej
* wk艂ady poporodowe i 2 paczki podpasek du偶ych
* 偶el i mgie艂ka oraz chusteczki do higieny intymnej chusteczki ratowa艂y mnie w wc gdy偶 papier wydawa艂 mi si臋 zbyt szorstki
* papier toaletowy
* kosmetyki
* 3 r臋czniki, 2 ma艂e i du偶y
* kapcie i klapki pod prysznic
* woda w ma艂ych butelkach
* co艣 do poczytania
* balsam do ust
* wi臋cej rzeczy nie pami臋tam 馃槈

Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Hancia Dzieki za wiad o rzeczach dla bobasa i mamy 馃檪 Ja jestem tego zdania co Ty ! Zreszta mam 4 siostry ktore na pewno mnie czyms wspomoga bo w sumie miedzy ich maluszkami a moim nie bd duza roznica wiekowa 馃檪
Kto by sie mnie nie pytal na kiedy mam termin to ja mowie, ze na kwiecien a wszyscy, ze fajnie bo na zime bedzie "odchowane" 馃檪))
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
U mnie to samo m贸wi膮 chocia偶 przyznam 偶e jak Bartek by艂 rodzony w styczniu w 艣rodku srogiej zimy nie przeszkadza艂o mi to w wychodzeniu na spacery a ju偶 na wakacje by艂 ca艂kiem du偶y ch艂opaczek a zim膮 to ju偶 wogle 艂obuziak z niego by艂 i na sanki nadawa艂 si臋 w sam raz 馃槈
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Hancia napisa艂(a):
pidi napisa艂(a):
ja wiem wiem, 偶e nie powinnam, ale czy kto艣 zastanawia艂 si臋 ile $ to wszystko poch艂onie? jak czytam te wszystkie listy to nie wiem za co si臋 zabra膰....

Pidi to zale偶y czy decydujesz si臋 na wszystko n贸wki czy jednak masz okazje i ochot臋 posiedzie膰 na rozmaitych aukcjach.

Je艣li wszystko nowe i powiedzmy w 艣rednich cenach to nawet 2-4 tysi膮ce lekk膮 r臋k膮.
Ja niestety nie mia艂am takich 艣rodk贸w i siedz膮c na rozmaitych aukcjach i grzebi膮c tam kompletn膮 wyprawk臋 opr贸cz ciuszk贸w i pampers贸w z nie kt贸rymi koniecznie nowymi rzeczami wyda艂am ok 1000z艂 z tym 偶e w贸zek dosta艂am, a ciuszki kupowa艂am po lumpeksach bo s膮 wg mnie naprawd臋 艣wietnej jako艣ci 馃檪

Ja dzisiaj skakalam po lumpach mam tyle swietnych rzeczy :-) w sobote mam wszystko po 1 zl a najlepsze jest to,ze na allegro ludzie wystawiaja ciuchy ponad 50 szt. Za ponad 300 zl ktore kupili w lumpkach :-) wiec lepiej samemu sie wybrac :-) raz mnie kol.zabrala i teraz na wszystko mi pieniedzy szkoda :-) licytacje sa b.d. a jak wszystko nowe to chyba maz milioner a rodzice arystokraci :-)
Odno艣nik do komentarza

• Mamusia
Agata taka jest prawda 偶e gdyby艣 ma艂a kupowa膰 wszystko dos艂ownie wszystko kupowa膰 nowe od w贸zka po ubranka to idzie nawet 5-10tysi臋cy mia艂am jedn膮 tak膮 osob臋 w rodzinie kt贸ra nie patrzy艂a na to co kupowa艂a i za ile kupowa艂a a potem si臋 na wszystkie strony przechwala艂a 偶e jest najlepiej przygotowana na dziecko bo na wyprawk臋 wyda艂a prawie 9 tysi臋cy. I co z tego 偶e po艂owy rzeczy nie u偶ywa艂a a ciuszki to po jednym razie jej ma艂a nak艂ada艂a ona musia艂a mie膰 poprostu wszystko z g贸rnej p贸艂ki.......
Odno艣nik do komentarza

Je艣li chcesz doda膰 odpowied藕, zaloguj si臋 lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani u偶ytkownicy mog膮 komentowa膰 zawarto艣膰 tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Za艂贸偶 nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj si臋

Zaloguj si臋

Posiadasz ju偶 konto? Zaloguj si臋 poni偶ej.

Zaloguj si臋

• Dodaj now膮 pozycj臋...