Skocz do zawartości

Wyprawka dla maluszka | Forum o ciąży

Hancia

Rekomendowane odpowiedzi

• Mamusia
Dziewczyny zbliżamy się do połowy więc może zaczniemy wpisywać tu wyprawi dla maluszków i dla nas do szpitala. Wiem że początkujące mamusie mogą mieć problem więc tutaj będziemy gromadzić spis tego co jest nam mega potrzebne a co możemy sobie odpuścić 🙂

• Odpowiedzi 72
  • Utworzono
  • Ostatniej odpowiedzi

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

Najbardziej rozmowne osoby w tym wątku

• Mamusia
Zacznę od rzeczy wymagających większego wkładu finansowego 🙂
* łóżeczko i materacyk do tego dwiema zmianami pościeli + moskitiera z racji sezonu komarów
* wózek
* fotelik 0-13 lub 0-18kg montowany na stałe w aucie
* wanienka z stojakiem ( kręgosłup bardzo wam podziękuje)
* termometr wielofunkcyjny
* minimum 10-15 tetrówek
* przewikaj i przybornik ( ja miałam szafkę z materacykiem i przybornik powieszony na ścianie)
* kosz na pampersy brudne i torebki do pakowania (z racji oszczędzania kasy brudne pampki pakowałam w zwykłe woreczki śniadoniowe 🙂)
* 2-3 ręczniczki z kapturkiem
* kosmetyki (osobiście używałam tylko mydełka w płynie i balsamu z NIVEA BABY)
* waciki do uszu
* sprej do noska i frida
* proszek lub płyn do prania dla dzieci oraz płyn do płukania

• 2 tygodnie później...
  • Mamusia
pidi napisał(a):
ja wiem wiem, że nie powinnam, ale czy ktoś zastanawiał się ile $ to wszystko pochłonie? jak czytam te wszystkie listy to nie wiem za co się zabrać....

Pidi to zależy czy decydujesz się na wszystko nówki czy jednak masz okazje i ochotę posiedzieć na rozmaitych aukcjach.

Jeśli wszystko nowe i powiedzmy w średnich cenach to nawet 2-4 tysiące lekką ręką.
Ja niestety nie miałam takich środków i siedząc na rozmaitych aukcjach i grzebiąc tam kompletną wyprawkę oprócz ciuszków i pampersów z nie którymi koniecznie nowymi rzeczami wydałam ok 1000zł z tym że wózek dostałam, a ciuszki kupowałam po lumpeksach bo są wg mnie naprawdę świetnej jakości 🙂

• Mamusia
mi chodziło bardziej o te wszystkie malutkie akcesoria, które są niezbędne. tez mamy plan aby np wózek czy łóżeczko kupić używane. na pewno wyjdzie taniej... na szczęście mamy jeszcze troszkę czasu 😉 chociaż chciałabym aby był już np luty i już bardziej z górki. przynajmniej może nie chodziłabym już do pracy 😉

• Mamusia
Kasiu z pierwszej listy oprócz łózeczka wózka i przybornika oraz pościeli jakieś 250zł tak kupując przez allegro np od jednego sprzedawcy to można i taniej. Druga lista przybory do karmienia też można w 200zł się zamknąć 🙂
Ja teraz dla kuzynki zamawiałam to na wyprawkę wydała 600zł na same te drobiazgi no ale jak się ma kasę to i się wydaje 🙂 a zamawiałam u tego sprzedającego 🙂 http://allegro.pl/listing/user.php?us_id=2986379

• Mamusia
Dziewczynki, od razu uzbrajacie się w smoczek?
Kiedyś przeczytałam taką "radę", że smoczek zawsze można zabrać lub zamienić na jakąś zabawkę, a dziecko, które będzie miało potrzebę ssania zabierze się za paluszka....a niestety jego nie odbierzesz- jak to interpretować, jako bzdurę czy wziąć pod uwagę?
Co o tym myślicie? Jak to rozwiązałyście z poprzednimi maluszkami- bo jest chyba tu kilka takich Pań 🙂

• Mamusia
Przy Bartku smoka podałam w szpitalu gdyż był naświetlany na żółtaczkę, więc aby spokojnie leżał pielęgniarki skonsultowały ze mną smoczek i przyjął się. Niestety aż do teraz i akurat mamy okres odzwyczajania już chyba 10-ty 😞

Kupie na zapas smoczek przyda się to przyda nie to nie 🙂

• Mamusia
do listy dopisuje:
obinaczki do paznokci
szczoteczka do wlosow
gaziki plus cos do przemywania pepka
sol fiziologiczna do przemywania oczu/przegotowana woda

Osobiscie laktatora nie uzywalam, a sciagalam sobie pokarm recznie (o wiele szybcie szlo mi w ten sposob 😁).I mysle ze nie ma co sie na poczatku zaopatrywac w koldre i poduszke dla maluszka.To bedzie kwiecien, bedzie cieplo wiec kocyk w zupelnosci wystarczy.Przynajmniej mi takie rozwiazanie sprawdzilo sie przy Mai, a ja urodzilam na koniec kwietnia.No ale kazdy zrobi jak uwaza 🙂

• Mamusia
Magda czy Ty u widzisz jakąś Panią 🙂 na Panią trzeba mieć wygląd i kase 😜

Ja kupowałam dużo rzeczy używanych i się tego nie wstydziłam, a kupowałam ubranka wózek i łóżeczko używane i wcale nie były gorsze od tych nowych. Jedyne co nowe to kupiliśmy wanienkę butelki, smoczki, tetrówki oraz ubranka na wyjście z szpitala miałam też nowe. A i co do nowego to na 100% fotelik samochodowy jakoś używanym nie wierze.
Na wyprawkę wydaliśmy coś ok 1000zł plus pampersy

• Mamusia
Dzisiaj spisałam sobie na kartkę co potrzebne dla Mamusi a więc tak zależy od szpitala i ogólnie ale ja przy Bartuniu miałam w torbie:

* 3 koszule delikatnie od góry odpinane
* piżamę taką normalną
* biustonosz do karmienia, dla mnie wydawał się beznadziejny więc ratował mnie sportowy coś tym stulu klik.
* wkładki laktacyjne
*Majtki poporodowe , niestety w moim przypadku się nie sprawdziły i mąż przywiózł mi zwykłe bawełniane w których czułam się o niebo lepiej
* wkłady poporodowe i 2 paczki podpasek dużych
* żel i mgiełka oraz chusteczki do higieny intymnej chusteczki ratowały mnie w wc gdyż papier wydawał mi się zbyt szorstki
* papier toaletowy
* kosmetyki
* 3 ręczniki, 2 małe i duży
* kapcie i klapki pod prysznic
* woda w małych butelkach
* coś do poczytania
* balsam do ust
* więcej rzeczy nie pamiętam 😉

• Mamusia
Hancia Dzieki za wiad o rzeczach dla bobasa i mamy 🙂 Ja jestem tego zdania co Ty ! Zreszta mam 4 siostry ktore na pewno mnie czyms wspomoga bo w sumie miedzy ich maluszkami a moim nie bd duza roznica wiekowa 🙂
Kto by sie mnie nie pytal na kiedy mam termin to ja mowie, ze na kwiecien a wszyscy, ze fajnie bo na zime bedzie "odchowane" 🙂))

• Mamusia
U mnie to samo mówią chociaż przyznam że jak Bartek był rodzony w styczniu w środku srogiej zimy nie przeszkadzało mi to w wychodzeniu na spacery a już na wakacje był całkiem duży chłopaczek a zimą to już wogle łobuziak z niego był i na sanki nadawał się w sam raz 😉

• Mamusia
Hancia napisał(a):
pidi napisał(a):
ja wiem wiem, że nie powinnam, ale czy ktoś zastanawiał się ile $ to wszystko pochłonie? jak czytam te wszystkie listy to nie wiem za co się zabrać....

Pidi to zależy czy decydujesz się na wszystko nówki czy jednak masz okazje i ochotę posiedzieć na rozmaitych aukcjach.

Jeśli wszystko nowe i powiedzmy w średnich cenach to nawet 2-4 tysiące lekką ręką.
Ja niestety nie miałam takich środków i siedząc na rozmaitych aukcjach i grzebiąc tam kompletną wyprawkę oprócz ciuszków i pampersów z nie którymi koniecznie nowymi rzeczami wydałam ok 1000zł z tym że wózek dostałam, a ciuszki kupowałam po lumpeksach bo są wg mnie naprawdę świetnej jakości 🙂

Ja dzisiaj skakalam po lumpach mam tyle swietnych rzeczy :-) w sobote mam wszystko po 1 zl a najlepsze jest to,ze na allegro ludzie wystawiaja ciuchy ponad 50 szt. Za ponad 300 zl ktore kupili w lumpkach :-) wiec lepiej samemu sie wybrac :-) raz mnie kol.zabrala i teraz na wszystko mi pieniedzy szkoda :-) licytacje sa b.d. a jak wszystko nowe to chyba maz milioner a rodzice arystokraci :-)

• Mamusia
Agata taka jest prawda że gdybyś mała kupować wszystko dosłownie wszystko kupować nowe od wózka po ubranka to idzie nawet 5-10tysięcy miałam jedną taką osobę w rodzinie która nie patrzyła na to co kupowała i za ile kupowała a potem się na wszystkie strony przechwalała że jest najlepiej przygotowana na dziecko bo na wyprawkę wydała prawie 9 tysięcy. I co z tego że połowy rzeczy nie używała a ciuszki to po jednym razie jej mała nakładała ona musiała mieć poprostu wszystko z górnej półki.......